De kracht van herinnering: expo Remain/Remember in Westfront Nieuwpoort toont beklijvend werk van negen kunstenaars

In bezoekerscentrum Westfront in Nieuwpoort loopt momenteel de tijdelijke tentoonstelling ‘Remain/Remember’. Negen kunstenaars etaleren er hun werk rond het algemene thema van herinnering: Sammy Baloji, Maurice Carlier, Ismaël Joffroy Chandoutis, David Claerbout, Penelope Deltour, Anno Dijkstra, Griet Dobbels, Martine Laquiere en Meggy Rustamova.

Onder de noemer Remain/Remember komt Stad Nieuwpoort met een nieuwe tijdelijke expo in bezoekerscentrum Westfront. Slagzin is de quote van cultuurfilosoof George Steiner: “We zijn wat we ons herinneren.” De creaties die je kunt bewonderen, wenden de kracht van herinnering aan om te waarschuwen, te onderrichten, te helen.

Voor schepen van Cultuur Ann Gheeraert, tevens bevoegd voor Westfront, sluit deze rode draad naadloos aan bij het bezoekerscentrum: “Dit bezoekerscentrum en de volledige site rond het Koning Albert I-monument vervullen een sleutelrol in het herinneren van de Groote Oorlog. Als voormalige frontstad weten we welke verschrikkingen oorlog met zich meebrengt. Net daarom hechten wij zo veel belang aan de kracht van herinnering. Om anderen een soortgelijk lot en leed te besparen. De inhoudelijke band tussen locatie en expo spreekt dan ook voor zich.”

Negen kunstenaars

Met het herinneringsconcept als thematische vertrekbasis selecteerde curator Mieke Dobbels een fijne verzameling kunstenaars die verrassende met werken in uiteenlopende genres.

Sammy Baloji gaat op zoek gaat naar het geheugenverlies dat veroorzaakt wordt door koloniale nostalgie, via een installatie met trench art uit de Eerste Wereldoorlog. Martine Laquiere onderzoekt de poëzie van de verstrijkende tijd in restanten van bomkraters, vastgelegd in prachtige foto’s.

“De inhoudelijke band tussen locatie en expo spreekt voor zich” – schepen van Cultuur Ann Gheeraert

Op tien verschillende locaties langs de Vlaamse frontlijn van de Groote Oorlog heeft Griet Dobbels klei opgegraven. Duizenden soldaten zijn op die grond gesneuveld, liggen erin begraven. Dobbels zoekt in haar werk de grenzen op tussen uitersten en probeert ze te combineren: de zwaarte van de oorlog met de lichtheid, nietigheid van alledaagse voorwerpen. De mannen, opgeslorpt in Vlaamse klei, krijgen vorm in een servies. Dat servies verwijst dan weer naar de moeders, de vrouwen die thuis hun eigen strijd aan het thuisfront voeren.

Verval vatten op papier

Op Remain/Remember is er ook ruimte voor een figuur uit vervlogen tijden: architect Maurice Carlier. Toen hij eind 1920 naar Nieuwpoort kwam, in het kader van de grootschalige wederopbouw van onze contreien, was hij zo overdonderd door de aanblik van het verval dat hij het instant op papier moest vatten. Hij combineert het afschuwelijke met de dromerige kleuren van weleer. Een aantal van zijn impactvolle werken met inkt en gouache is te zien in Westfront, in bruikleen gegeven door het BELvue Museum.

Burgemeester Geert Vanden Broucke is tevreden dat de gebeurtenissen van 1914-1918 ook aan bod komen tijdens Remain/Remember: “De historiek van de Eerste Wereldoorlog belichten we uitgebreid tijdens de permanente expositie, die grondig wordt herwerkt, maar sijpelt ook altijd door in de tijdelijke tentoonstellingen. Met artiesten als Sammy Baloji en Griet Dobbels benaderen we het conflict van toen vanuit een ander standpunt, het doet ons reflecteren over wat de oorlog heeft teweeggebracht. Zeer aangrijpend vind ik de bloemlezing uit het werk van Maurice Carlier. Als bevoorrechte getuige heeft hij Nieuwpoort als ruïnestad aanschouwd.”

Meggy Rustamova toont in haar film L’invitation au voyage het levensverhaal van een vrouw: haar kindertijd, studiejaren en relaties. De kunstenares doet de kijker voortdurend twijfelen. Anno Dijkstra laat de gedachten van familie en vrienden over de sculptuur van een man horen: lijkt hij op hoe ze zich hem herinneren? De documentaire-kortfilm Maalbeek van Ismaël Joffroy Chandoutis, over de terreuraanslag in maart 2016, gaat over een hoofdpersonage wiens geheugen zichzelf gewist heeft.

Met een eenvoudige ansichtkaart uit het begin van de 20e eeuw triggert David Claerbout onze eigen melancholie. Hij combineert een pittoresk dorpstafereel op foto met een hedendaagse versie van deze scène, ditmaal op video vastgelegd. Penelope Deltour verbleef als kind vaak aan zee. Met vele kleine houten paneeltjes brengt ze het duinenlandschap uit haar geheugen samen tot één groot werk.

Remain/Remember loopt tot en met zondag 12 mei 2024. Daarna gaat Westfront even dicht voor de vernieuwing van de permanente expositie over de Eerste Wereldoorlog. Vanaf zaterdag 29 juni 2024 is het volledige bezoekerscentrum, inclusief Remain/Remember, opnieuw toegankelijk. De tijdelijke expo is dan nog te bezichtigen tot en met zondag 5 januari 2025.

Het volledige programma, ticketformules en openingsuren op www.visit-nieuwpoort.be/westfront.

The post De kracht van herinnering: expo Remain/Remember in Westfront Nieuwpoort toont beklijvend werk van negen kunstenaars is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mariette en Palmer uit Ardooie zijn zestig jaar getrouwd

Mariette Verhelle en Palmer Devisschere hebben met familie en vrienden hun zestigste huwelijksverjaardag gevierd. En daarbij hoorde een receptie in het gemeentehuis. Bekend terrein voor Mariette, die twaalf jaar lang gemeenteraadslid was.
The post Mariette en Palmer uit Ardooie zijn zestig jaar getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse Stichting Verkeerskunde voert campagne voor snelheidslimieten

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) wil met de campagne ‘Jouw snelheid, mijn veiligheid’ benadrukken dat de snelheidslimiet in de eerste plaats een veiligheidslimiet is. “Snelheidslimieten worden nog te veel met ‘boetes’ geassocieerd”, aldus de VSV. Die voert de campagne aan de vooravond van de flitsmarathon, die de federale en lokale politie morgen organiseren.

Lees meer »

Politie Westkust betrapt 104 hardrijders tijdens tweedaagse flitscontrole

De politie Westkust hield zowel donderdag als vrijdag een controleactie met het mobiele flitstoestel. Daarbij werden in totaal 3.134 wagens gecontroleerd. 104 hardrijders liepen tegen de lamp, waarbij de hoogst gemeten snelheid 101 kilometer per uur in een zone 50 was.
The post Politie Westkust betrapt 104 hardrijders tijdens tweedaagse flitscontrole appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG HEIDENHEIM-LEIPZIG. Zet Openda Dortmund onder druk met winst tegen middenmoter?

Loïs Openda blijft scoren aan de lopende band. Vorig weekend scoorde hij nog zijn 22e goal van het seizoen in een 3-0 overwinning tegen de Wolfsburg-Belgen. Bij winst tegen middenmotor Heidenheim zet het Dortmund onder druk in de strijd voor het vierde en laatste Champions League-ticket. De Borussen spelen zondag tegen de nieuwbakken kampioen Bayer Leverkusen. Volg de wedstrijd in

Lees meer »

Volgende week mogelijk bemiddelaar aan de slag bij VRT

Mogelijk kan volgende week al een bemiddelaar worden aangesteld die het vertrouwen tussen personeel en directie bij de openbare omroep VRT moet helpen herstellen. Dat heeft Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) aangekondigd in het Vlaams Parlement. Volgens de vakbonden heeft de directie al een “ernstige kandidaat” voorgesteld.

Lees meer »

EXCLUSIEF. “Onhoudbaar”: 40 miljoen voor parlementairen die stoppen of niet verkozen geraken

De discussie over de uittredingsvergoedingen die politici zichzelf toekennen, laait opnieuw op. Want nu blijkt dat parlementairen die stoppen of niet meer verkozen geraken de komende vijf jaar 40 miljoen euro bruto zullen opstrijken. Wij leggen uit wie precies hoeveel krijgt. Arbeidseconoom Stijn Baert en politicoloog Carl Devos maken de analyse van het systeem: “Dit gaat niet louter om uitzonderingen

Lees meer »

“Het wordt wel emotioneel”: Topvolleybalster Charlotte Leys (35) neemt afscheid na fantastische carrière

Jarenlang was Charlotte Leys het uithangbord van onze nationale ploeg. Ze schopte het in die periode tot een bronzen EK-medaille en werd gekozen tot West-Vlaams Sportvrouw van het Jaar. Nu strijdt Charlotte nog voor een Europees ticket bij Bevo Roeselare, om nadien de volleybalschoenen voorgoed op te bergen.
The post “Het wordt wel emotioneel”: Topvolleybalster Charlotte Leys (35) neemt afscheid

Lees meer »