Geert Messiaen schrijft tiende boek over vergrijzingsproblematiek: “Ik ben van de protestgeneratie”

Leve het actieve burgerschap voor de ouderen, dat is kort en bondig samengevat waar Geert Messiaen in zijn tiende boek voor pleit. “Ik kon het niet laten om net voor de verkiezingen toch nog wat aandacht te vragen voor de tsunami aan problemen die op ons afkomt.”

“Het is inderdaad al mijn tiende uitgave over een onderwerp dat me zo nauw aan het hart ligt, de problematiek van de vergrijzing van onze maatschappij.”

Pijnpunten

In Ouder worden, de vergrijzing draait op turbosnelheid legt hij nog maar eens een aantal pijnpunten bloot die te maken hebben met het leven van de ouderen thuis of in woonzorgcentra. “Laat ik starten met een positieve noot: ouder worden is in de eerste plaats een geluk en geen probleem. Echter tegen 2030 zullen er in Vlaanderen 1,47 miljoen 67-plussers zijn. Er zullen over tien jaar ook dertig procent meer tachtigplussers zijn, zo’n vijf procent van de bevolking. Vergrijzing is een succesverhaal, maar het stelt ons voor gigantische uitdagingen en ik heb het gevoel dat de urgentie van de situatie nog niet echt doordringt. Als ik politici aanspreek en hen vraag wat er voor de ouderen in hun partijprogramma staat, krijg ik vaak weinig antwoorden. Zelfs niet van mijn geliefde Open VLD. Ik wil graag iets lezen over waardering, over het zorgbeleid. Waar is de visie? Ze ontbreekt op korte en lange termijn volledig. We zien steeds vaker leeftijdsdiscriminatie en betutteling. Waar blijft de ombudsman voor ouderen of de minister voor ouderenbeleid? Die beleidsvoerder is er wel voor kinderen, jongeren en andere groepen in ons land. Ik voel het dan ook als mijn plicht om, nu de verkiezingen eraan komen, onze politici nog even wakker te schudden met dit kleine boekje. Ik lijst er de problemen nog eens op. Zij moeten de vergrijzing aangrijpen als een politieke kans en ouderen weer een plek geven op hun lijsten. Daarom sta ik positief ten opzichte van de beslissing van een Tobback of een Claes om weer op te komen bij de verkiezingen. Dit zijn geen mensen met politieke nostalgie. Zij maken deel uit van de derde generatie, die van de babyboomers of zoals ik ze liever noem, de protestgeneratie. Ik vind dat de generatie X die daarop volgt, geboren tussen 1956 en 1970, te weinig kordate beslissingen neemt op vele vlakken. Sommigen noemen ze, terecht of niet, de verloren generatie. Ook ik ben van die protestgeneratie, een groep die nog steeds mondig is en ik zal ervoor vechten om dat zo te houden”, aldus nog Geert Messiaen. (BC)

‘Ouder worden, de vergrijzing draait op turbosnelheid’ kost 5 euro. Bestellen kan via [email protected].

The post Geert Messiaen schrijft tiende boek over vergrijzingsproblematiek: “Ik ben van de protestgeneratie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Weer ruzie binnen Open Vld na benoeming Goedele Liekens als senator: “Straks blijft er van de partij alleen maar stof over”

Dat Goedele Liekens (Open Vld) via een achterpoortje – als gecoöpteerd senator – weer een job krijgt in de Wetstraat, doet enkele liberalen zoals vanouds publiekelijk over de straatstenen rollen. Andere Open Vld’ers zien dat met lede ogen aan. Of hoe een zitje in “het sterfhuis” voor een tweespalt in de partij zorgt. “Beseffen ze niet dat het één voor

Lees meer »

Meer dan 2.500 arrestaties na hevige studentenprotesten in Bangladesh

In het Aziatische land Bangladesh zijn al meer dan 2.500 mensen gearresteerd na hevige studentenprotesten. Er zouden ook al zeker 174 doden zijn gevallen. De herinvoering van oude quota voor overheidsjobs leidt al enkele weken tot onrust. Die quota zijn intussen geschrapt en de studentengroep heeft de straatprotesten voor 48 uur opgeschort.

Lees meer »

Na relatiebreuk en hersentrombose: roeiduo Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey klaar voor topprestatie in Parijs: “Op de Spelen gebeuren er altijd vreemde dingen”

Niels Van Zandweghe (28) en Tibo Vyvey (23) vormen op de Olympische Spelen een Brugs roeiduo in de lichte dubbeltwee. Twee jaar geleden leek Parijs voor beiden nog een ver-van-hun-bedshow. Van Zandweghe ging privé door een moeilijke periode en Vyvey werd getroffen door een hersentrombose, maar opgeven kennen ze niet. “Het kan snel gedaan zijn, nu genieten we van elk

Lees meer »

’Kleinkamp’ KSA ‘s Gravenwinkel speelt zich af in indianendorp Leisele

De jongensjeugdbeweging KSA ’s Gravenwinkel heeft een geslaagd ‘kleinkamp’ achter de rug. Het ‘kleinkamp’ is er voor de Bengels (eerste en tweede leerjaar van het basisonderwijs), de Ravotters (derde en vierde leerjaar) en de Jongknapen (vijfde en zesde leerjaar).
The post ’Kleinkamp’ KSA ‘s Gravenwinkel speelt zich af in indianendorp Leisele appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. Humphries lijkt op weg naar eindzege, kan Van Gerwen het tij nog keren?

De World Matchplay kent vanavond zijn ontknoping. Bij de mannen mogen toppers Michael van Gerwen en Luke Humphries strijden om de felbegeerde titel. De Nederlander kreeg in de halve finale Michael Smith klein, de Engelse wereldkampioen won van zijn landgenoot James Wade. Bij de vrouwen heeft Beau Greaves de titel gegrepen na een dominante prestatie tegen Fallon Sherrock. De wedstrijden

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. Humphries plaatst tussenversnelling en zet ‘MVG’ op dubbele achterstand in finale

De World Matchplay kent vanavond zijn ontknoping. Bij de mannen mogen toppers Michael van Gerwen en Luke Humphries strijden om de felbegeerde titel. De Nederlander kreeg in de halve finale Michael Smith klein, de Engelse wereldkampioen won van zijn landgenoot James Wade. Bij de vrouwen heeft Beau Greaves de titel gegrepen na een dominante prestatie tegen Fallon Sherrock. De wedstrijden

Lees meer »

Okra Wijtschate huldigt petanque-kampioenen

Okra Wijtschate zette de petanquers in de bloemetjes. De kampioenstitel bij de dames was voor Gisele Feys, Monique Deschildre werd de de koningin.
The post Okra Wijtschate huldigt petanque-kampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw recreatief ponton aan kanaal Nieuwpoort-Duinkerke

Het nieuwe recreatieve ponton dat werd ingehuldigd tijdens de Big Jump aan het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke in De Panne is bedoeld als ideale uitvalsbasis voor watersportactiviteiten (kajakken, suppen…).
The post Nieuw recreatief ponton aan kanaal Nieuwpoort-Duinkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eendracht Aalst mag van Voetbal Vlaanderen in Merelbeke spelen, gemeente vraagt juridisch advies

Voetbalclub Eendracht Aalst mag van Voetbal Vlaanderen komend seizoen in Merelbeke spelen. De club uit 1e provinciale zocht een nieuw stadion, omdat het van het stadsbestuur van Aalst niet meer in het Pierre Cornelisstadion mag spelen. Het gemeentebestuur van Merelbeke kan wel nog altijd beslissen dat het terrein om organisatorische of veiligheidsredenen niet geschikt is. De gemeente wint nu juridisch

Lees meer »

Nieuwe bodycambeelden tonen hoe Trump-schutter dood op dak wordt aangetroffen

De 20-jarige Thomas Crooks was op 13 juli verantwoordelijk voor de mislukte aanslag op Donald Trump tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania. De man werd vlak na zijn poging doodgeschoten door de Secret Service. Pas vrijgegeven bodycambeelden, gemaakt door de politie van Butler County, tonen hoe de veiligheidsdiensten proberen uitzoeken wat er precies gebeurd is, terwijl ze naast het lichaam van

Lees meer »