Geert Messiaen schrijft tiende boek over vergrijzingsproblematiek: “Ik ben van de protestgeneratie”

Leve het actieve burgerschap voor de ouderen, dat is kort en bondig samengevat waar Geert Messiaen in zijn tiende boek voor pleit. “Ik kon het niet laten om net voor de verkiezingen toch nog wat aandacht te vragen voor de tsunami aan problemen die op ons afkomt.”

“Het is inderdaad al mijn tiende uitgave over een onderwerp dat me zo nauw aan het hart ligt, de problematiek van de vergrijzing van onze maatschappij.”

Pijnpunten

In Ouder worden, de vergrijzing draait op turbosnelheid legt hij nog maar eens een aantal pijnpunten bloot die te maken hebben met het leven van de ouderen thuis of in woonzorgcentra. “Laat ik starten met een positieve noot: ouder worden is in de eerste plaats een geluk en geen probleem. Echter tegen 2030 zullen er in Vlaanderen 1,47 miljoen 67-plussers zijn. Er zullen over tien jaar ook dertig procent meer tachtigplussers zijn, zo’n vijf procent van de bevolking. Vergrijzing is een succesverhaal, maar het stelt ons voor gigantische uitdagingen en ik heb het gevoel dat de urgentie van de situatie nog niet echt doordringt. Als ik politici aanspreek en hen vraag wat er voor de ouderen in hun partijprogramma staat, krijg ik vaak weinig antwoorden. Zelfs niet van mijn geliefde Open VLD. Ik wil graag iets lezen over waardering, over het zorgbeleid. Waar is de visie? Ze ontbreekt op korte en lange termijn volledig. We zien steeds vaker leeftijdsdiscriminatie en betutteling. Waar blijft de ombudsman voor ouderen of de minister voor ouderenbeleid? Die beleidsvoerder is er wel voor kinderen, jongeren en andere groepen in ons land. Ik voel het dan ook als mijn plicht om, nu de verkiezingen eraan komen, onze politici nog even wakker te schudden met dit kleine boekje. Ik lijst er de problemen nog eens op. Zij moeten de vergrijzing aangrijpen als een politieke kans en ouderen weer een plek geven op hun lijsten. Daarom sta ik positief ten opzichte van de beslissing van een Tobback of een Claes om weer op te komen bij de verkiezingen. Dit zijn geen mensen met politieke nostalgie. Zij maken deel uit van de derde generatie, die van de babyboomers of zoals ik ze liever noem, de protestgeneratie. Ik vind dat de generatie X die daarop volgt, geboren tussen 1956 en 1970, te weinig kordate beslissingen neemt op vele vlakken. Sommigen noemen ze, terecht of niet, de verloren generatie. Ook ik ben van die protestgeneratie, een groep die nog steeds mondig is en ik zal ervoor vechten om dat zo te houden”, aldus nog Geert Messiaen. (BC)

‘Ouder worden, de vergrijzing draait op turbosnelheid’ kost 5 euro. Bestellen kan via [email protected].

The post Geert Messiaen schrijft tiende boek over vergrijzingsproblematiek: “Ik ben van de protestgeneratie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

8 op de 10 Europeanen vinden stemmen bij Europese verkiezingen nog belangrijker door huidige geopolitieke situatie

8 op de 10 Europeanen vinden het nog belangrijker om te gaan stemmen door de huidige geopolitieke situatie. Dat blijkt uit de Eurobarometer. 6 op de 10 Europeanen tonen ook interesse om daadwerkelijk te gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. De belangstelling voor de Europese verkiezingen en de waarschijnlijkheid dat burgers gaan stemmen, zijn sinds de laatste enquête in het

Lees meer »

Kinderen tekenen mee speelplekjes uit: Van boomhut tot deathride

Tot en met 7 april mochten kinderen en jongeren ideeën, plannen, tekeningen en foto’s binnenbrengen om aan te tonen hoe hoe zij het ideale speelterrein zien. Het gemeentebestuur wil immers de speelterreinen bij recreatiebad De Alk, Hommelstraat en Keukelstraat grondig opfrissen. “We zijn op zoek naar de creatieve insteek van de kinderen”, stelt schepen van jeugd Jens Danneels (CD&V). En

Lees meer »

Anderhalf jaar na opening is babyspeciaalzaak Castard failliet: “Toen ons eerste zoontje was geboren, hadden we zelfs geen kinderbadje”

‘Wegens medische reden is de winkel tot nader bericht gesloten. Excuses en dank voor het begrip.’ Die boodschap hangt aan de deur van babyspeciaalzaak Castard in de Woumenweg in Diksmuide. Navraag leert echter dat de vennootschap failliet is en dat het pand binnenkort ontruimd zal worden. Tientallen jonge ouders hadden er nog een geboortelijst liggen zoals Kelly (31) uit Koksijde.

Lees meer »

Meer dan 24 miljoen mensen getroffen door droogte in het zuiden van Afrika

Het zuiden van Afrika wordt geteisterd door een ongeziene droogte. Meer dan 24 miljoen mensen worden getroffen door honger, ondervoeding en watertekorten. Malawi, Zambia en Zimbabwe hebben de noodtoestand uitgeroepen. Ook grote delen van Angola, Botswana, Madagaskar, Mozambique, Namibië en Zuid-Afrika kreunen onder de droogte. Dat meldt het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) van de Verenigde Naties

Lees meer »

Gratis expositie over algemeen stemrecht in zaal De Mazzel

Dankzij Torhoutenaar Marc Bonte, educatief medewerker van Linx+ Regio West-Vlaanderen, komt de reizende expositie Leve het stemrecht voor iedereen! naar Torhout. Van vrijdag 19 april tot en met vrijdag 3 mei is ze te zien in het zaaltje bij café De Mazzel in de Zuidstraat. Concreet kan de tentoonstelling bezocht worden op 20, 21, 24
The post Gratis expositie over

Lees meer »