Fietsende student moet 120.000 euro schadevergoeding betalen na dodelijk ongeval met 71-jarige West-Vlaming

De Leuvense politierechtbank heeft een Leuvense student schuldig bevonden aan een dodelijk ongeval met een zeventiger uit West-Vlaanderen in november 2021. De man was aan het wandelen aan de universiteitscampus in Heverlee toen de twintiger hem tegen hoge snelheid met de fiets aanreed. Het slachtoffer viel en overleed een dag later aan zijn verwondingen. De jongeman moet 120.000 euro schadevergoeding betalen aan de familie.

Op 28 november 2021 was de 71-jarige West-Vlaming met zijn echtgenote en een bevriend koppel aan het wandelen op bospaadjes in Heverlee, waar veel studenten passeren. Rond 11.30 uur kruisten de vier J.V., die aan zo’n 25 km/u over de wegjes reed in de tegenovergestelde richting.

Camerabeelden

De drie metgezellen van het slachtoffer staken het pad over, waardoor de fietser de weg versperd werd. Zonder snelheid te minderen probeerde hij links van het trio te passeren, maar reed zo frontaal tegen de zeventiger aan. Die had nog geprobeerd om zover mogelijk uit te wijken naar rechts en zo plaats te maken voor de fietser, maar die koos dezelfde kant.

Een verkeersdeskundige analyseerde de camerabeelden die van het incident gemaakt werden, en stelde vast dat J.V. aan te hoge snelheid reed voor de drukte die vaak heerst op de bospaadjes.

Verkeersdeskundige

In het vonnis schreef de rechtbank dat het de plicht was van de fietser om vaart te minderen en desnoods te stoppen. “Het ongeval vond quasi in de berm plaats”, beschreef de rechtbank.

Er was ook duidelijk te zien dat J.V. net voor het ongeval nog een vijftal seconden en ongeveer 35 meter had om af te remmen. In het vonnis schreef de rechtbank dat het de plicht was van de fietser om vaart te minderen en desnoods te stoppen.

Uit de vaststellingen van de verkeersdeskundige bleek, tot frustratie van de rechtbank, dat zijn twee remmen wel degelijk werkten. “Het is niet te begrijpen dat beklaagde niet heeft geremd.”

Gebrek aan inzicht

De verdediging van de beklaagde argumenteerde op zitting nog dat het uitwijken van het slachtoffer het ongeval in de hand had gewerkt. De rechtbank was het daar niet mee eens.

“De reactie van het slachtoffer was wel gepast. Het getuigt van een totaal gebrek aan inzicht in het belangrijke aandeel van zijn eigen onaangepaste rijgedrag dat beklaagde de voetganger dit nog gaat verwijten.”

J.V. vond ook dat het oversteken van de drie anderen foutief gedrag was, maar uit onderzoek bleek dat ze op het moment van het ongeval volledig van de weg waren.

The post Fietsende student moet 120.000 euro schadevergoeding betalen na dodelijk ongeval met 71-jarige West-Vlaming is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Prominente politica doodgeschoten in West-Oekraïne

In het westen van Oekraïne is het gewezen rechts-nationalistische parlementslid Iryna Farion doodgeschoten. Farion is vooral bekend van haar anti-Russische uitspraken. De 60-jarige vrouw overleed in Lviv in het ziekenhuis aan haar verwondingen, nadat ze een kogel in het hoofd had gekregen.

Lees meer »

Eenvoudiger sparen: twee op de drie banken passen aanbod aan na beperking aantal spaarrekeningen

Twee op de drie banken hebben hun aanbod van gereglementeerde spaarrekeningen moeten aanpassen, nadat vorig jaar tussen de regering en de banksector overeengekomen werd dat banken nog maar vier verschillende spaarrekeningen mogen aanbieden. Het aanbod van gereglementeerde spaarrekeningen is eenvoudiger geworden dankzij dit akkoord, zo meldt de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) op basis van een analyse.

Lees meer »

Ook magistraten en politiemedewerkers benaderd door ‘Eveline’, parket wil de man vervolgen voor afpersing, belaging en voyeurisme 

De oplichter die zich voordeed als ‘Eveline’, en zo naaktfoto’s van BV’s kon krijgen, heeft ook politiemensen en magistraten benaderd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De man deed op sociale media alsof hij een jonge vrouw was, en zocht contact met allerlei mannen om hen naaktfoto’s te laten sturen. Nadat de man eind vorig jaar voor de 2e keer vrij

Lees meer »