Fietsende student moet 120.000 euro schadevergoeding betalen na dodelijk ongeval met 71-jarige West-Vlaming

De Leuvense politierechtbank heeft een Leuvense student schuldig bevonden aan een dodelijk ongeval met een zeventiger uit West-Vlaanderen in november 2021. De man was aan het wandelen aan de universiteitscampus in Heverlee toen de twintiger hem tegen hoge snelheid met de fiets aanreed. Het slachtoffer viel en overleed een dag later aan zijn verwondingen. De jongeman moet 120.000 euro schadevergoeding betalen aan de familie.

Op 28 november 2021 was de 71-jarige West-Vlaming met zijn echtgenote en een bevriend koppel aan het wandelen op bospaadjes in Heverlee, waar veel studenten passeren. Rond 11.30 uur kruisten de vier J.V., die aan zo’n 25 km/u over de wegjes reed in de tegenovergestelde richting.

Camerabeelden

De drie metgezellen van het slachtoffer staken het pad over, waardoor de fietser de weg versperd werd. Zonder snelheid te minderen probeerde hij links van het trio te passeren, maar reed zo frontaal tegen de zeventiger aan. Die had nog geprobeerd om zover mogelijk uit te wijken naar rechts en zo plaats te maken voor de fietser, maar die koos dezelfde kant.

Een verkeersdeskundige analyseerde de camerabeelden die van het incident gemaakt werden, en stelde vast dat J.V. aan te hoge snelheid reed voor de drukte die vaak heerst op de bospaadjes.

Verkeersdeskundige

In het vonnis schreef de rechtbank dat het de plicht was van de fietser om vaart te minderen en desnoods te stoppen. “Het ongeval vond quasi in de berm plaats”, beschreef de rechtbank.

Er was ook duidelijk te zien dat J.V. net voor het ongeval nog een vijftal seconden en ongeveer 35 meter had om af te remmen. In het vonnis schreef de rechtbank dat het de plicht was van de fietser om vaart te minderen en desnoods te stoppen.

Uit de vaststellingen van de verkeersdeskundige bleek, tot frustratie van de rechtbank, dat zijn twee remmen wel degelijk werkten. “Het is niet te begrijpen dat beklaagde niet heeft geremd.”

Gebrek aan inzicht

De verdediging van de beklaagde argumenteerde op zitting nog dat het uitwijken van het slachtoffer het ongeval in de hand had gewerkt. De rechtbank was het daar niet mee eens.

“De reactie van het slachtoffer was wel gepast. Het getuigt van een totaal gebrek aan inzicht in het belangrijke aandeel van zijn eigen onaangepaste rijgedrag dat beklaagde de voetganger dit nog gaat verwijten.”

J.V. vond ook dat het oversteken van de drie anderen foutief gedrag was, maar uit onderzoek bleek dat ze op het moment van het ongeval volledig van de weg waren.

The post Fietsende student moet 120.000 euro schadevergoeding betalen na dodelijk ongeval met 71-jarige West-Vlaming is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Decapmaker & Partners slaat de handen in elkaar met Poperings Verzekeringsburo: “Lokale verankering en persoonlijk contact”

Het kantoor Decapmakers & Partners verhuisde recent naar de Oostlaan 12 in Poperinge. Slechts enkele panden verwijderd van het vroegere gebouw. Ook werd een samenwerking met Poperings Verzekeringsburo opgestart. “We delen hetzelfde DNA. Persoonlijk contact staat voorop en we zetten in op lokale verankering. Voor onze klanten blijft alles hetzelfde”, klinkt het bij Rik Decapmaker en Carlo Verhaeghe van Decapmakers

Lees meer »

Rino Maes start fietstocht naar Compostela met eerbetoon aan personeel az groeninge

Hartverwarmend en emotioneel was de officiële start van de fietstocht richting Santiago de Compostela aan az groeninge. Rino Maes (57), echtgenoot van Dominique Naessens, overleden op 5 juli 2023 aan kanker, bracht er samen met een 100-tal vrienden, familie en collega’s een eerbetoon aan de dienst Oncologie en Spoed.
The post Rino Maes start fietstocht naar Compostela met eerbetoon

Lees meer »

Leerlingen fietsen langs historische locaties

In het kader van herinneringseducatie organiseerden de basisscholen Immaculata en De Geluksvogel samen met de werkgroep onder leiding van Jo Bergez van Gidsenkring Brugge (Hello Bruges), een fietstocht langs tien belangrijke locaties in Sint-Michiels.
The post Leerlingen fietsen langs historische locaties appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zwart, stoer en sexy: dit zijn the best dressed people van Extrema Outdoor

Zonder twijfel hét best op elkaar afgestemde fashionkoppel van deze editie: Jolan en Sonny uit Maastricht vallen op met hun stoere en sexy kledingkeuze. “Mijn vriendin heeft net een fashionopleiding in Engeland afgerond: fashion communication en styling”, vertelt Sonny. “Ik volg dus haar stylingsadvies op (lacht).” “Vroeger droeg hij skinny jeans”, grinnikt Jolan, “maar nu kleedt hij zich lekker baggy

Lees meer »

Vredescomité Kortrijk maakt Stiltecirkels voor vrede in Gaza

Vredescomité Kortrijk zette woensdagavond zijn schouders onder het initiatief van Pax Christi Vlaanderen om de Nakba te herdenken via een aantal Stiltecirkels. Er waren zo’n 40 deelnemers.
The post Vredescomité Kortrijk maakt Stiltecirkels voor vrede in Gaza appeared first on KW.be.

Lees meer »

Post Title

De Sint-Paulusschool tekende voor het eerst in op de officiële digitale aanmeldingsprocedure. Daardoor kwamen in totaal 120 scholieren op de wachtlijst van hun eerste voorkeur terecht, wat heel wat frustraties bij de ouders veroorzaakt. Deze week kampeerden enkelen van hen ’s nachts voor een andere campus om ook daar niet uit de boot te vallen. “Zelfs een tweeling kan niet

Lees meer »