“45 bomen waren dood, 49 verkeerden in slechte conditie”: Langemark velt bijna 100 bomen

Op basis van een inventarisatie die een bomenplanner van Regionaal Landschap Westhoek laat het gemeentebestuur van Langemark deze winter 94 bomen vellen en één haag rooien. Het gaat onder meer om 27 populieren op de sportcampus en zes bomen in het Vijverpark. “Alle gerooide bomen zullen vervangen worden door een nieuwe aanplant”, zegt schepen Laurent Hoornaert (TOPE8920).

Wie al eens door het Vijverpark in Langemark wandelt, zal wellicht al het aanplakbord met de vergunningsaanvraag voor het vellen van bomen gezien hebben. De aanvraag heeft echter niet alleen betrekking op de bomen in het Vijverpark. “De vergunning geldt voor het hele grondgebied”, zegt schepen van Landschap Laurent Hoornaert (TOPE8920). “Dat moet wettelijk ergens staan en dat staat nu toevallig aan het Vijverpark, een van de plaatsen waar bomen aangepakt moeten worden.”

“Aan de hand van de eerste inventarisatie voerde de groendienst een aantal dringende ingrepen uit”

De vergunningsaanvraag kwam er nadat in de zomer 2023 een bomenplanner van het Regionaal Landschap Westhoek in opdracht van het gemeentebestuur een inventaris opmaakte van alle bomen op het openbaar domein. “De inventaris wordt gebruikt voor het opmaken van het bomenplan, dat zorgt voor een goed onderhoud van het bestaande bomenbestand in de gemeente”, vervolgt Hoornaert. “Aan de hand van de eerste inventarisatie voerde de groendienst een aantal dringende ingrepen uit.”

Nieuwe aanplant

Maar ook het rooien van een aantal bomen staat deze winter op de planning. “45 bomen zijn dood, 49 exemplaren hebben een slechte conditie en/of vertonen zware schade of aantasting”, legt de schepen uit. “In september-oktober 2023 werden alle bomen gemeten om te bepalen welke bomen onder de definitie van hoogstammige bomen vallen en waarvan het kappen dus vergunningsplichtig is. Alle gerooide bomen zullen vervangen worden door een nieuwe aanplant.”

In totaal werd in het kappen van 52 hoogstammige bomen aangevraagd op verschillende locaties: twee lindes op de Markt, een ruwe berk en esdoorn op de begraafplaats in Langemark, vier paardenkastanjes in de Papaverwijk, drie boskersen in de groenzone tussen de Windeweg en de Flandriastraat, twee wilgen op de groenzone in de Elf Novemberlaan, 27 populieren op de recreatiezone in de Boezingestraat, vijf elzen op het fietspad langs de Steenbeek tussen de Brugseweg en de Bruine Broekstraat in Sint-Juliaan en één paardenkastanje bij het wzc.”

Vijverpark

In het Vijverpark gaan in totaal zes bomen tegen de grond, twee berken, twee eiken, een zwarte els en een Canadapopulier, maar daar zijn ze niet allemaal dood of ziek. Drie bomen worden geveld, een haag van 35 meter wordt geveld in functie van de creatie van een link tussen de sites van de appartementen met het Vijverpark.

The post “45 bomen waren dood, 49 verkeerden in slechte conditie”: Langemark velt bijna 100 bomen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG RODE DUIVELS. Met Faes en Debast centraal achterin én Doku op de bank? Ontdek hier de vermoedelijke basis

Matchday! De openingsmatch van de Rode Duivels tegen Slovakije op het EK voetbal volgt vanavond om 18u. Gisteren had Tedesco goed nieuws rond Vertonghen en Theate, die vanavond zouden kunnen spelen. Meunier van zijn kant sluit dan weer na de tweede match, tegen Roemenië, aan bij de groep in Duitsland. Volg al het nieuws in de aanloop naar de Belgische

Lees meer »

Twaalf OKRA-leden skydiven in Ice Mountain: “Sommigen kijk al uit naar een echte parachutesprong”

Brillen: check! Jumpsuit: check! Springen maar! Niet minder dan 12 leden van OKRA sprongen afgelopen week uit een virtueel vliegtuig, tijdens een skydive-sessie in de windtunnel van Ice Mountain in Komen-Waasten. Het met adrenaline gevulde moment maakte deel uit van de Zotte Sportweek.
The post Twaalf OKRA-leden skydiven in Ice Mountain: “Sommigen kijk al uit naar een echte parachutesprong”

Lees meer »

RECENSIE. Alex Agnew en Soundos El Ahmadi doen het samen in OLT Rivierenhof: “Hé, ik ben jouw fucking voorprogramma niet!”

De synergie tussen wervelwinden Alex Agnew en Soundos El Ahmadi werkte zo aanstekelijk in het laatste seizoen van De Slimste Mens Ter Wereld, dat er wel een liveshow van móest komen. En zo geschiedde. Het duo was vier dagen lang de openingsact van OLT Rivierenhof en maakte er meer lawaai dan de passage van metalband Channel Zero straks.

Lees meer »

Frituur Groeninghe zoekt overnemer: “Afscheid van mijn kindje”

Christel Wante (60) bakt al 45 jaar frietjes. Op 1 april 1985 opende ze de schuifdeur van Frituur Groeninghe aan de Veemarkt nadat ze de zaak overnam van Agnès Vandroogenbroodt. “Slecht nieuws van de specialist: artrose in de onderrug. Ik wil niet wachten van te stoppen tot ik helemaal geplooid ben. Ik hoop een overnemer te vinden die met evenveel

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Grote militaire manoeuvres gestart in Wit-Rusland – Rusland zegt dat het 114 Oekraïense drones heeft geneutraliseerd

Het Wit-Russische leger is in twee regio’s nabij de grens met Oekraïne gestart met grote manoeuvres: in de regio rond Brest, een stad op de grens met Polen, en nabij Homel, op de grens met bondgenoot Rusland. En Rusland zegt dat het donderdagnacht 114 Oekraïense drones heeft geneutraliseerd, die onder meer de regio Krasnodar in het zuiden van het land

Lees meer »

Poetin kreeg zeldzame honden cadeau van Kim Jong-un

De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea twee honden cadeau gekregen van leider Kim Jong-un. Dat bericht het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap donderdag. De honden zijn van het lokale en zeldzame ras Pungsan.

Lees meer »

‘Werf van de eeuw’ blijft aanslepen, beslissing in procedure Leiewerken pas voor helft 2025: “Wel al aannemer zoeken”

De Leiewerken in Menen blijven voorlopig grotendeels bij plannen. Het beroep dat werd aangetekend zorgt ervoor dat er opnieuw vertraging is voor de aanleg van een nieuwe centrumbrug. Er zal pas in de helft van 2025 een beslissing vallen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De Vlaamse Waterweg zoekt wel al een aannemer: “Willen klaar zijn als beroepsprocedure is afgerond.”

Lees meer »

Uw vraag aan de nieuwsombudsman: “Was De Afspraak te mild voor uitspraak Dimitri Verhulst over seks met jonge meisjes?”

Het was wat de voorbije dagen: een aantal verontwaardigde reacties in de mailbox en een storm op X, na de passage van schrijver Dimitri Verhulst in De Afspraak. Hij kwam bij Phara de Aguirre zijn nieuwe boek voorstellen, ‘Bechamel Mucho’, over de broeierige sfeer in een all-in vakantieresort op Mallorca. Maar een uitspraak van Verhulst over seks met meisjes jonger

Lees meer »