“45 bomen waren dood, 49 verkeerden in slechte conditie”: Langemark velt bijna 100 bomen

Op basis van een inventarisatie die een bomenplanner van Regionaal Landschap Westhoek laat het gemeentebestuur van Langemark deze winter 94 bomen vellen en één haag rooien. Het gaat onder meer om 27 populieren op de sportcampus en zes bomen in het Vijverpark. “Alle gerooide bomen zullen vervangen worden door een nieuwe aanplant”, zegt schepen Laurent Hoornaert (TOPE8920).

Wie al eens door het Vijverpark in Langemark wandelt, zal wellicht al het aanplakbord met de vergunningsaanvraag voor het vellen van bomen gezien hebben. De aanvraag heeft echter niet alleen betrekking op de bomen in het Vijverpark. “De vergunning geldt voor het hele grondgebied”, zegt schepen van Landschap Laurent Hoornaert (TOPE8920). “Dat moet wettelijk ergens staan en dat staat nu toevallig aan het Vijverpark, een van de plaatsen waar bomen aangepakt moeten worden.”

“Aan de hand van de eerste inventarisatie voerde de groendienst een aantal dringende ingrepen uit”

De vergunningsaanvraag kwam er nadat in de zomer 2023 een bomenplanner van het Regionaal Landschap Westhoek in opdracht van het gemeentebestuur een inventaris opmaakte van alle bomen op het openbaar domein. “De inventaris wordt gebruikt voor het opmaken van het bomenplan, dat zorgt voor een goed onderhoud van het bestaande bomenbestand in de gemeente”, vervolgt Hoornaert. “Aan de hand van de eerste inventarisatie voerde de groendienst een aantal dringende ingrepen uit.”

Nieuwe aanplant

Maar ook het rooien van een aantal bomen staat deze winter op de planning. “45 bomen zijn dood, 49 exemplaren hebben een slechte conditie en/of vertonen zware schade of aantasting”, legt de schepen uit. “In september-oktober 2023 werden alle bomen gemeten om te bepalen welke bomen onder de definitie van hoogstammige bomen vallen en waarvan het kappen dus vergunningsplichtig is. Alle gerooide bomen zullen vervangen worden door een nieuwe aanplant.”

In totaal werd in het kappen van 52 hoogstammige bomen aangevraagd op verschillende locaties: twee lindes op de Markt, een ruwe berk en esdoorn op de begraafplaats in Langemark, vier paardenkastanjes in de Papaverwijk, drie boskersen in de groenzone tussen de Windeweg en de Flandriastraat, twee wilgen op de groenzone in de Elf Novemberlaan, 27 populieren op de recreatiezone in de Boezingestraat, vijf elzen op het fietspad langs de Steenbeek tussen de Brugseweg en de Bruine Broekstraat in Sint-Juliaan en één paardenkastanje bij het wzc.”

Vijverpark

In het Vijverpark gaan in totaal zes bomen tegen de grond, twee berken, twee eiken, een zwarte els en een Canadapopulier, maar daar zijn ze niet allemaal dood of ziek. Drie bomen worden geveld, een haag van 35 meter wordt geveld in functie van de creatie van een link tussen de sites van de appartementen met het Vijverpark.

The post “45 bomen waren dood, 49 verkeerden in slechte conditie”: Langemark velt bijna 100 bomen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mangaanknollen op zeebodem produceren zuurstof: ontdekking kan kennis over ontstaan van het leven op zijn kop zetten

Mangaanknollen op de diepzeebodem, die onder andere een resem zeldzame metalen bevatten, produceren zuurstof. Dat heeft een Schots team van onderzoekers ontdekt. Het is een wetenschappelijke aardverschuiving, want tot nu toe werd gedacht dat enkel planten en algen zuurstof produceren. En het werpt een nieuw licht op enkele fundamentele vragen over het leven op onze planeet: "Dit zou weleens de

Lees meer »

Vermandere door de Anderen vervangt Willem Vermandere op jubileumeditie Festival Dranouter

“De vervanger voor Willem Vermandere op onze jubileumeditie ’50 Years Of New Traditions wordt het unieke ‘Vermandere door de anderen’”, meldt de organisatie van Festival Dranouter. Enkele weken geleden liet Willem Vermandere weten dat hij stopt met optreden op 84-jarige leeftijd. Hij stond 54 jaar op de planken. De concerten die nog gepland stonden, worden geschrapt.
The post Vermandere

Lees meer »

Korpschef en burgemeester over feestende Nederlandse tieners in Knokke: “Beter beheersbaar dan vorig jaar”

Dat hun aanwezigheid in Knokke opvalt, valt niet te ontkennen. Overdag vertoeven ze in appartementen en villa’s die betaald worden met de kaart van mama en papa en ‘s avonds laten ze zich volledig gaan in de uitgaansbuurt van Knokke. ‘Knokke Off’, maar dan in het echt zeg maar. Op het Alfred Verweeplein is het toontje al dagenlang ‘Hollands’. Maar

Lees meer »

Nu prinses Elisabeth officieel afstudeert aan Oxford: hoe ziet haar toekomst er precies uit?

“Ze is heel bedachtzaam en ze neemt haar werk heel serieus.” Na een bacheloropleiding van drie jaar studeert prinses Elisabeth dinsdag af aan de universiteit van Oxford. Veel tijd om te bekomen heeft onze kroonprinses echter niet, want de 22-jarige dochter van koning Filip en koningin Mathilde wordt binnenkort verwacht op de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard. Maar hoe zien de

Lees meer »

Jubileumeditie Vosseslagfeesten verenigt oud en nieuw

Op 27 en 28 juli vindt de dertigste editie van de Vosseslagfeesten plaats en dat wordt gevierd met een volledig nieuw programma. Het Kennedyplein verandert in een grote circustent met zomerbar en circusacts, er komt een vliegend tapijt dat getrokken wordt door boerenpaarden, de uitkijktoren aan ‘t Strangegat zal beklommen kunnen worden en er is het gloednieuwe muziekevenement Boulevard Muzikaal,

Lees meer »

Bestuurder speedpedelec (58) komt zwaar ten val na aanrijding met wagen: “Toestand niet langer kritiek”

Op het kruispunt van de Klemskerkestraat en Jachthoornstraat in Oostende vond zondagmiddag een zwaar verkeersongeval plaats. Een 58-jarige Oostendenaar kwam met zijn speedpedelec zwaar ten val en verkeerde even in levensgevaar. De toestand van de vijftiger is inmiddels niet meer kritiek.
The post Bestuurder speedpedelec (58) komt zwaar ten val na aanrijding met wagen: “Toestand niet langer kritiek” appeared

Lees meer »

Luc en Martine sluiten hun warme bakkerij in Ettelgem na 32 jaar: “Het was een soort dorpswinkel zoals er vroeger heel veel bestonden”

De inwoners van Ettelgem moeten het sinds eind juni zonder Bakkerij Maene doen. Zaakvoerders Luc Maene (63) en Martine Vanhessche (63) beslisten om er een punt achter te zetten na 32 jaar. “Wij waren al de 4de generatie van de familie achter deze bakkerij. Ooit werd het brood nog rondgebracht met paard en kar”, reageert Martine.
The post Luc

Lees meer »

Na controverse rond Jelmont in ‘B&B zoekt lief’: moeten kandidaten van reality-programma’s beter gescreend worden?

Moeten deelnemers aan reality-tv grondiger gescreend worden? De vraag is weer actueel nu blijkt dat Jelmont, kandidaat in ‘B&B zoekt lief’, een strafrechtelijk verleden heeft. Ook de andere B&B’s in het VTM-programma blijven niet gespaard van drama en geruzie. Hoe worden die kandidaten eigenlijk geselecteerd? En krijgen ze een achtergrondcheck? Wij vroegen het aan een expert mediarecht. “Soms is er

Lees meer »