Knokke-Heist blikt tevreden terug op de vierdaagse van carnaval. Zowel de parade van een 35-tal praalwagens op zondag als de verlichte avondstoet op dinsdag trokken ondanks minder gunstige weersomstandigheden alles samen zowat 40.000 toeschouwers naar Heist-aan-Zee. “Ik ben door deze editie zodanig gecharmeerd dat ik, samen met de schepen van Evenementen en Erfgoed Astrid Mestdach, zal laten onderzoeken of we het carnaval in Heist niet kunnen opnemen in de inventaris van Vlaams immaterieel cultureel erfgoed”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL).
En of het een feest was de voorbije dagen in Heist. Carnaval vieren is er dan ook een traditie én in Heist-aan-Zee hebben ze de grootste stoet van West-Vlaanderen. Die stoet werd zondag massaal bekeken en op enthousiasme onthaald. Het sluitstuk dinsdagavond met de verlichte avondstoet was eveneens een voltreffer. En dat ondanks het mindere weer op beide dagen. De teller stopte op zo’n 40.000 toeschouwers langs het parcours.
Trotse burgemeester
“Als burgemeester van Knokke-Heist ben ik bijzonder fier dat we ook dit jaar weer konden uitpakken met de grootste carnavalstoet van West-Vlaanderen. Kwantiteit is één ding, maar kwaliteit vind ik persoonlijk nog veel belangrijker”, zegt Jan Morbee (GBL) enthousiast. “Het begon al op zaterdagmiddag 10 februari met de aanstelling van onze keizerin Mirjam I en haar jonker Vic in een nokvolle sfeertent op De Bolle.”
En dan moest het hoogtepunt op zondag nog komen met de traditionele stoet met 35 praalwagens. Ruim 2 uur lang genoten toeschouwers van een kleurrijke defilé van prachtige praalwagens en 3.000 dansende deelnemers. De confettiwolken van weleer maakten plaats voor kletterende regenbuien van “spekken”, dit tot groot jolijt van de kinderen. Op maandagnamiddag liepen de Heistse kroegen en feesttenten dan weer tot de vroege uurtjes vol voor de gratis sprot, wulken, vissoep en andere lekkernijen uit onze Noordzee.
Dinsdagavond zorgden de babeluttenworp, popverbranding en feeërieke lichtstoet voor de kers op de taart van een geslaagde carnavalvierdaagse in Heist. Enig minpuntje: de dienst Stadsonderhoud stelde vast dat enorm veel toeschouwers hun eigen drank meebrengen en de lege blikken en flessen achteloos achterlaten op de voetpaden en in de goot.
Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed
Het moge duidelijk zijn: in Knokke-Heist blikken ze tevreden terug op de vierdaagse. En dat doet al denken aan de toekomst, zo blijkt. “Ik ben door deze editie zodanig gecharmeerd dat ik, samen met de schepen van Evenementen en Erfgoed Astrid Mestdach, zal laten onderzoeken of we het carnaval in Heist niet kunnen opnemen in de inventaris van Vlaams immaterieel cultureel erfgoed”, zegt Morbee.
“Dit unieke volkse gebeuren waarbij onze zeevisserij al honderd jaar lang nauw verweven is met carnavalesk feestgedruis, verdient een bredere uitstraling. Indien dit lukt, ambiëren we zelfs een plaatsje op de prestigieuze wereldwijde Unesco Representatieve lijst van het immaterieel erfgoed. Het zou een mooie bekroning zijn voor het carnaval in Heist en in het bijzonder voor de Visschers en Plakkers die in 2028 hun honderdste verjaardag van hun verklede voetbalwedstrijd vieren”, besluit een ambitieuze Jan Morbee. (MM)
The post Carnaval in Heist binnenkort opgenomen in inventaris van Vlaams immaterieel cultureel erfgoed? “We laten het onderzoeken” is provided by KW.be.