“Doorzopen ondergrond hindert rioleringswerken”: Brandstraat pas eind 2024 klaar

“Wegenwerken kan je vergelijken met een locomotief en wagons. De buizenploeg is de locomotief. Als die niet behoorlijk kan starten, lopen alle andere werken vertraging op.” Aan het woord is Davy Poelaert, projectmanager voor de wegenwerken in Doomkerke. Uitzonderlijk slecht weer vertraagt de planning, maar Poelaert maakt zich sterk dat de klus tegen eind 2024 klaar moet zijn. Mits een beetje normaal weer.

We wandelen met projectmanager Davy Poelaert van de firma Ivan Vuylsteke en schepen van Openbare Werken Marc De Muynck langs een modderstraat vol materiaal, rioolbuizen, om zich heen grijpende graafmachines, zandhopen, manshoge grachten en veel, veel water. Dit is van de Oude Veldstraat tot de kerk van Doomkerke ooit de Brandstraat geweest, maar daar blijft voorlopig niet veel meer van over. “In de Brandstraat en de Bruggesteenweg werken we met tien graafmachines, die duizend euro per stuk per dag kosten. Samen met arbeiders en vrachtwagens maakt dat een kostenplaatje van 25.000 euro per dag”, somt Poelaert op. “In je planning moet je dus zorgen voor voldoende bezetting, zowel inzake machines als mensen. Met een mega-werf van 2 kilometer in Doomkerke kun je niet zomaar wat improviseren.”

Subsidies

Waarom moesten zowel de Bruggesteenweg als het centrum van Doomkerke tegelijk opgebroken worden? “Dat is een beslissing die in Brussel genomen werd”, replikeert schepen De Muynck. “Aan deze werken zijn immers subsidies verbonden en Brussel heeft beide wegenwerken in één pakket gestopt én de termijn van 455 werkdagen bepaald. Ik wil wel even aanstippen, dat het van 1974 geleden is dat we nog zo’n natte winter hebben beleefd. De voorbije halve eeuw is de grond nooit zo doorzopen geweest. Dat maakt dat we extra pompen, extra drainagebuizen en extra maatregelen hebben moeten voorzien.”

Onstabiel

Projectmanager Poelaert haakt daarop in. “Twintig jaar geleden werd er tussen december en maart niet gewerkt. Vandaag is de druk van gemeentebesturen en overheden zo groot, dat we wel moeten. Sinds oktober hebben we te maken met gietende regen, vorst en sneeuw. Probeer zo maar eens stabilisé met cement te mengen, alles wordt pap. Steenslag wordt pap. Of bevriest. Zo kun je niet stabiel werken.”

De rioleringswerken in Doomkerke lopen aanzienlijke vertraging op door het natste weer in de laatste 50 jaar. © GGM

“Je moet al dat water ook nog eens permanent proberen weg te pompen, wat extra bemoeilijkt wordt door diepe lagen keien die het water gevangen houden. Elke dag wordt er natte smurrie naar het grond-depot aan de Wingenesteenweg gebracht, om te drogen, te mengen met kalk en terug te rijden. Dat alles zorgt voor een rendementsverlies van zo’n 30 procent.”

Nog even ellende

Maar er is ook goed nieuws. De komende weken dienen zich droger aan, de rioolbuizen verder in het centrum liggen hoger en zijn dus makkelijker bereikbaar en vanaf de wegaanlegging kan er met vier ploegen gewerkt worden. Dat zou de zaken moeten doen opschieten. “Bij normaal weer is tegen eind april de eerste asfaltlaag tot de kerk klaar. Deze zomer volgt dan de toplaag”, aldus Poelaert. “De hele Brandstraat zou tegen eind dit jaar moeten afgewerkt raken. De Bruggesteenweg krijgt zijn toplaag tegen september. Daarna volgen er nog wegenwerken van de Brandstraat tot brasserie Radio, van april tot september.” Wat schepen Marc De Muynck zuchtend de opmerking ontlokt: “Hoe eerder, hoe liever.”

The post “Doorzopen ondergrond hindert rioleringswerken”: Brandstraat pas eind 2024 klaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG UK Open (VTM 2 & VTM GO). “De zwaarste match”: Van den Bergh speelt finale tegen nummer één Humphries na zege tegen Heta

Opnieuw een geweldige UK Open voor Dimitri Van den Bergh. Na de halve finale vorig jaar, plaatst onze landgenoot zich nu voor de finale. 11-6 in het ‘vriendenduel’ tegen de Australiër Damon Heta, die in zijn kwartfinale nog Luke Littler had geklopt en de gewezen huisgenoot van Van den Bergh is. Na een aarzelende start en een break achter vond

Lees meer »

Antwerp schiet bekersprookje KVO aan flarden: 3-0

Antwerp heeft zich donderdag voor het tweede jaar op rij geplaatst voor de finale van de Beker van België. In de terugmatch van de halve finale tegen KV Oostende werd het 3-0 in het Bosuilstadion, nadat de heenmatch op 1-1 was geëindigd.
The post Antwerp schiet bekersprookje KVO aan flarden: 3-0 appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE Oekraïne. “Oekraïense aanval op de Krim”: Rusland zegt 38 drones te hebben vernietigd na explosies in havenstad

Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft Oekraïne afgelopen nacht een aanval uitgevoerd op het Krim-schiereiland Feodosia. Het ministerie zegt 38 Oekraïense drones te hebben vernietigd. De verklaring op Telegram komt na berichten op Oekraïense en Russische sociale media over explosies in de haven van Feodosia. Onduidelijk is of er sprake is van schade of slachtoffers. Oekraïne heeft nog niet

Lees meer »

Nieuwe Action in Schoten mag niet openen omdat vergunning niet in orde is

In Schoten kan de nieuwe vestiging van Action vanochtend niet openen zoals gepland. Vrijdagavond was er een controle van ambtenaren van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio), die bijstand kregen van de politie. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. Na controle bleek dat de vergunning niet in orde was.

Lees meer »

Laatste seizoen Harold Van Der Borght bij SV Loppem (3B)

De korte trip naar Ruddervoorde betekende een kantelpunt voor de Stormvogels. Bij een overwinning voor de jongens van Jens Constant lag de titel voor het grijpen. Bij verlies zou de kampioenenstrijd opnieuw een bitsig gebeuren met thrillerallures worden tussen drie topteams.
The post Laatste seizoen Harold Van Der Borght bij SV Loppem (3B) appeared first on KW.be.

Lees meer »

Obasuyi met evenaring Belgisch record naar finale 60m horden op WK atletiek indoor

Michael Obasuyi heeft zich zaterdag met een evenaring van zijn Belgisch record geplaatst voor de finale van de 60 meter horden op de wereldkampioenschappen indooratletiek in het Schotse Glasgow. Elie Bacari strandde ondanks een persoonlijk record in de halve finales.
The post Obasuyi met evenaring Belgisch record naar finale 60m horden op WK atletiek indoor appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Exact 24 jaar geleden maakte piepjonge Elisabeth Lucie Baeten tv-debuut in VTM NIEUWS om schrikkeldag te vieren

De populaire influencer Elisabeth Lucie Baeten was al van jongsaf een haantje de voorste. Op deze schrikkeldag 29 februari herinnert ze zich dat in het jaar 2000 als kind al eens geïnterviewd werd door VTM NIEUWS. “Ik heb mijn hand heel hard opgestoken toen ze vroegen wie daarover iets wou vertellen. Ik heb de beelden sindsdien niet meer teruggezien, schrijft

Lees meer »

Damme niet opgezet met tweede golfdomein in Knokke-Heist: “Project brengt de polders enorm veel schade toe”

Het project voor een tweede golf, met heel wat bijhorende faciliteiten zoals hotel- en congresruimtes, krijgt nu ook tegenstand vanuit eerder onverwachte hoek. “Dit project overstijgt de draagkracht van de regio en brengt de polders enorm veel schade toe”, zegt burgemeester van Damme Joachim Coens.
The post Damme niet opgezet met tweede golfdomein in Knokke-Heist: “Project brengt de polders enorm

Lees meer »

Horrordebuut bij Sevilla en geblokkeerd door Ramos, maar wel zegen van paus: wie is Federico Gattoni, vervanger van Vertonghen?

Na een paar invalbeurten is Federico Gattoni klaar voor het echte werk bij Anderlecht. Door de schorsing van Jan Vertonghen staat de 25-jarige centrale verdediger voor zijn vuurdoop tegen Eupen. Wij doken in het verleden van de Argentijn en diepten op dat een flater bij zijn debuut voor Sevilla en de terugkeer van zijn idool Sergio Ramos hem richting Lotto

Lees meer »