“Doorzopen ondergrond hindert rioleringswerken”: Brandstraat pas eind 2024 klaar

“Wegenwerken kan je vergelijken met een locomotief en wagons. De buizenploeg is de locomotief. Als die niet behoorlijk kan starten, lopen alle andere werken vertraging op.” Aan het woord is Davy Poelaert, projectmanager voor de wegenwerken in Doomkerke. Uitzonderlijk slecht weer vertraagt de planning, maar Poelaert maakt zich sterk dat de klus tegen eind 2024 klaar moet zijn. Mits een beetje normaal weer.

We wandelen met projectmanager Davy Poelaert van de firma Ivan Vuylsteke en schepen van Openbare Werken Marc De Muynck langs een modderstraat vol materiaal, rioolbuizen, om zich heen grijpende graafmachines, zandhopen, manshoge grachten en veel, veel water. Dit is van de Oude Veldstraat tot de kerk van Doomkerke ooit de Brandstraat geweest, maar daar blijft voorlopig niet veel meer van over. “In de Brandstraat en de Bruggesteenweg werken we met tien graafmachines, die duizend euro per stuk per dag kosten. Samen met arbeiders en vrachtwagens maakt dat een kostenplaatje van 25.000 euro per dag”, somt Poelaert op. “In je planning moet je dus zorgen voor voldoende bezetting, zowel inzake machines als mensen. Met een mega-werf van 2 kilometer in Doomkerke kun je niet zomaar wat improviseren.”

Subsidies

Waarom moesten zowel de Bruggesteenweg als het centrum van Doomkerke tegelijk opgebroken worden? “Dat is een beslissing die in Brussel genomen werd”, replikeert schepen De Muynck. “Aan deze werken zijn immers subsidies verbonden en Brussel heeft beide wegenwerken in één pakket gestopt én de termijn van 455 werkdagen bepaald. Ik wil wel even aanstippen, dat het van 1974 geleden is dat we nog zo’n natte winter hebben beleefd. De voorbije halve eeuw is de grond nooit zo doorzopen geweest. Dat maakt dat we extra pompen, extra drainagebuizen en extra maatregelen hebben moeten voorzien.”

Onstabiel

Projectmanager Poelaert haakt daarop in. “Twintig jaar geleden werd er tussen december en maart niet gewerkt. Vandaag is de druk van gemeentebesturen en overheden zo groot, dat we wel moeten. Sinds oktober hebben we te maken met gietende regen, vorst en sneeuw. Probeer zo maar eens stabilisé met cement te mengen, alles wordt pap. Steenslag wordt pap. Of bevriest. Zo kun je niet stabiel werken.”

De rioleringswerken in Doomkerke lopen aanzienlijke vertraging op door het natste weer in de laatste 50 jaar. © GGM

“Je moet al dat water ook nog eens permanent proberen weg te pompen, wat extra bemoeilijkt wordt door diepe lagen keien die het water gevangen houden. Elke dag wordt er natte smurrie naar het grond-depot aan de Wingenesteenweg gebracht, om te drogen, te mengen met kalk en terug te rijden. Dat alles zorgt voor een rendementsverlies van zo’n 30 procent.”

Nog even ellende

Maar er is ook goed nieuws. De komende weken dienen zich droger aan, de rioolbuizen verder in het centrum liggen hoger en zijn dus makkelijker bereikbaar en vanaf de wegaanlegging kan er met vier ploegen gewerkt worden. Dat zou de zaken moeten doen opschieten. “Bij normaal weer is tegen eind april de eerste asfaltlaag tot de kerk klaar. Deze zomer volgt dan de toplaag”, aldus Poelaert. “De hele Brandstraat zou tegen eind dit jaar moeten afgewerkt raken. De Bruggesteenweg krijgt zijn toplaag tegen september. Daarna volgen er nog wegenwerken van de Brandstraat tot brasserie Radio, van april tot september.” Wat schepen Marc De Muynck zuchtend de opmerking ontlokt: “Hoe eerder, hoe liever.”

The post “Doorzopen ondergrond hindert rioleringswerken”: Brandstraat pas eind 2024 klaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Packraften, of hoe je de Westhoek op een nieuwe manier kan ontdekken: “Op het water beleef je de natuur anders”

Sinds kort kan je de Westhoek op een nieuwe manier ontdekken. Met een opgerolde opblaasboot op de rug trek je afwisselend op het water of op het land door prachtige landschappen. “Je beleeft door te packraften de natuur helemaal anders vanop het water, omdat je er echt tussen zit”, vertelt initiatiefnemer Mathias Michielsen.
The post Packraften, of hoe je

Lees meer »

Uitbraak Nipah-virus in India lijkt onder controle, Marc Van Ranst: “Dit virus komt niet naar Europa”

Nadat het Nipah-virus eerder de dood van een 14-jarige jongen had veroorzaakt in India en de gezondheidsautoriteiten aan de alarmbel trokken, lijkt de situatie in het onmetelijke land vooralsnog onder controle. Al 17 testen uit de omgeving van de jongen zijn negatief teruggekomen. “Tot nu toe zijn er geen onverklaarde uitbraken”, zo stelt viroloog Marc Van Ranst gerust.

Lees meer »

Felrode sluiting op Nasdaq

21:28 De Europese beurzen sloten meer dan 1 procent lager. Beleggers konden de updates van LVMH en Deutsche Bank niet appreciëren. Op Wall Street kreeg Tesla een muilpeer.

Lees meer »

Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat en schuift vicepresident Kamala Harris naar voren als mogelijke opvolger

De Amerikaanse president Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat voor de Democraten. Hij schuift zijn vicepresident Kamala Harris naar voren als mogelijke opvolger. Biden blijft wel president van de Verenigde Staten tot aan de verkiezingen. De voorbije weken was er steeds meer druk op de Amerikaanse president om de handdoek in de ring te gooien.

Lees meer »

Turkije brengt de Duitse döner in problemen

Een Turkse vereniging wil de döner als traditioneel gerecht laten erkennen en omschrijft precies wat van een broodje met kebabvlees een döner maakt. De Duitse dönermakers zijn ongerust, want hun gerecht houdt zich niet aan regels.

Lees meer »

FC Westouter mikt op eindronde in vierde provinciale

FC Westouter start aan het derde jaar van het driejarenplan om de eindronde te bereiken in vierde provinciale. In een nieuwe reeks en met een vernieuwde selectie hopen ze hun doelstelling te bereiken.
The post FC Westouter mikt op eindronde in vierde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grootste MDMA-lab in 23 jaar ontdekt net over grens in Duitsland: Belgische verdachte (54) nog op de vlucht

In de Duitse steden Hückelhoven en Nettetal hebben de autoriteiten een gigantisch MDMA-lab en een magazijn voor de opslag van drugs ontdekt. Er werd 200 kilogram MDMA (een stof die gebruikt wordt in xtc-pillen) in beslag genomen ter waarde van ruim 10 miljoen euro, 6.500 liter chemicaliën en voor 130.000 euro aan cash. De Duitse autoriteiten spreken van “het grootste

Lees meer »

Politieman stelt zijn vierde misdaadverhaal voor

Hans Doheyn, in het dagelijkse leven actief als politierechercheur in Knokke-Heist, brengt onder het pseudoniem Hans J. Ruselle al zijn vierde misdaadroman uit. Vier jaar na zijn debuut ‘Steek angst in je vijand’ presenteert hij ‘Het Slot’, een verhaal over een gruwelijke moord op een boerderij in Lapscheure.
The post Politieman stelt zijn vierde misdaadverhaal voor appeared first on

Lees meer »