Jeugdhuis ‘t Molentje blaast vijftig kaarsjes uit: “Hier valt altijd iets te beleven”

Het verhaal van jeugdhuis ’t Molentje begon op 27 september 1974 in de Kouterstraat. In april 2000 verhuisde het naar Leiestraat 1, waar het nog steeds gevestigd is en dit jaar haar vijftigste verjaardag viert. “Dit is meer dan zomaar een jeugdhuis.”

Jeugdhuis ’t Molentje bestaat een halve eeuw en dat wordt op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 mei uitgebreid gevierd op de terreinen van Hoeve Vandewalle. De geplande activiteiten zijn zeer divers, variërend van een bierpongtoernooi, een optreden door het Molentje Gemengd Vintekoor tot een twee uur durende ludieke radio-uitzending ter plekke gepresenteerd door oud-voorzitster Benedikte Coussement, die nu actief is bij Radio 1.

Laagdrempelig

“Jeugdhuis ‘t Molentje is meer dan zomaar een jeugdhuis”, opent voorzitster Lore Duponselle (23) het gesprek. “Onze deur staat open voor iedereen, ongeacht leeftijd. Ons doel is zoveel mogelijk mensen samen te brengen en een plezierig moment te laten beleven. Er valt altijd wel iets te beleven in ‘t Molentje. Op regelmatige tijdstippen organiseren we toernooien, feestjes of spelen we gewoon een gezelschapsspel. We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn, zodat iedereen zich meteen welkom voelt. Elke vrijdag en zaterdag openen we onze deuren eenmaal per maand gebeurt dit ook op zondag zodat iedereen kan genieten van een gezellige sfeer en samen kan bijpraten onder het genot van een aperitief. We geloven ook dat geweldige momenten gedeeld moeten worden, en daarom organiseren we jaarlijks ook diverse evenementen die ons samenbrengen en de jeugdige energie laten bruisen.”

“We zoeken nog spullen van de vorige locatie voor onze tentoonstelling”

Een van deze activiteiten is het Tom Boonen Café op zondag 25 februari. Voor veel koersliefhebbers uit Kuurne en omstreken is Kuurne-Brussel-Kuurne een jaarlijkse traditie. Zo ook voor de jongeren van Jeugdhuis ’t Molentje, die vier jaar geleden een originele manier vonden om in de koersstemming te komen. “Het Tom Boonen Café werd de eerste keer ingericht toen Tom Boonen de koers achter zich liet”, vervolgt de voorzitster. “Toen werd het georganiseerd als eerbetoon aan hem. Ondanks dat Boonen een persoonlijke uitnodiging kreeg om aanwezig te zijn, was hij er niet bij. Maar hij moet het toch als een eer hebben gezien dat onze activiteit naar hem werd vernoemd, want hij maakte er veel promotie voor op social media. Sinds drie jaar leggen wij op de dag van Kuurne-Brussel-Kuurne ook een partybus in die de ingeschreven leden na hun ontbijt naar drie à vier verschillende locaties brengt op het parcours, om de renners te kunnen bewonderen. Sommige deelnemers zijn daarbij zelfs volledig uitgedost in koerstenue om de dag extra kleur te geven. Maar ook in ons jeugdhuis zelf is de koerssfeer die dag nooit ver weg.”

Of je nu komt voor de muziek, de vrienden, de sfeer of gewoon uit nieuwsgierigheid, bij ‘t Molentje zit iedereen duidelijk altijd goed. “Wie Jeugdhuis ‘t Molentje ooit bezocht, weet dat wij een hechte vriendengroep zijn”, vertelt Nicolas Vandromme, voormalig bestuurder. “Ondanks dat ik geen deel meer uitmaak van het bestuur, kom ik er nog regelmatig. Het huidige bestuur doet zijn uiterste best om het jeugdhuis zo goed mogelijk te beheren.”

Aandenkens

In het kader van vijftig jaar Jeugdhuis ‘t Molentje werd eind vorig jaar een oproep gelanceerd op Facebook om anekdotes, oude affiches, stickers of andere attributen ter beschikking te stellen voor de geplande tentoonstelling rond die verjaardag. “Helaas reageerden slechts een achttal mensen op deze vraag. Graag zou ik dan ook van deze gelegenheid gebruik willen maken om de vraag te herhalen. Bij de verhuizing van het jeugdhuis van de Kouterstraat naar de Leiestraat werd namelijk een online veiling gehouden met diverse spullen uit het pand, zoals deurklinken en wijnflessen met het logo van ‘t Molentje op. Wie deze voorwerpen in zijn bezit heeft, zou ons een grote dienst bewijzen door ze tijdelijk aan ons uit te lenen. Het enige aandenken dat wij nog hebben van onze vorige locatie is een doodskist gevuld met oude vloertegels en bierpotjes. Bij de verhuis van het jeugdhuis werd die kist trouwens in stoet door Kuurne gedragen. Ze werd gemaakt uit een stuk oud podium van de vorige locatie in de Kouterstraat.”

Het jeugdhuis zoekt ook nieuw bloed om de troepen te versterken. Wie (bestuurs)lid wil worden en/of kan helpen met aandenkens, kan contact opnemen via [email protected]

The post Jeugdhuis ‘t Molentje blaast vijftig kaarsjes uit: “Hier valt altijd iets te beleven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

UGent bouwt voor het eerst zelfrijdende elektrische racewagen en hoopt als 1e Belgische universiteit deel te nemen aan internationale wedstrijd

De Universiteit van Gent heeft voor het eerst een zelfrijdende elektrische racewagen gebouwd. De UGent wil daarmee als eerste Belgische universiteit deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat wordt spannend, want ook in Leuven is zo’n wagen gebouwd. De UGent hoopt nog vóór Leuven de nodige keuringen te krijgen om aan een wedstrijd te mogen deelnemen.

Lees meer »

Doodrijder studente Hannelore (21) tekent tóch beroep aan tegen ‘rechtvaardige’ straf, familie: “We zijn echt ontgoocheld”

“Een strenge, maar rechtvaardige straf.” Dat was het oordeel van de toenmalige advocaat van W.D. (42) toen die drie maanden geleden drie jaar celstraf en vijf jaar rijverbod kreeg. De man reed onder invloed van heroïne studente Hannelore Reyniers (21) dood op haar fiets in Wulpen. En tóch vond W.D. zijn straf zelf te zwaar: hij gaat nu in beroep.

Lees meer »

Bert uit ‘Boer zkt vrouw’ is geen ‘nieuwe man’: “Ik wil dat mijn vrouw voor het huishouden zorgt”

Slechts vier vrouwen schreven zich in voor de West-Vlaamse vlasboer Bert Vermeersch(28) in ‘Boer zkt vrouw’, maar toch nodigde hij maar twee kandidates uit op z’n erf. En enkele opmerkelijke uitspraken leverden hem ook meteen heel wat kritiek op. “Ik vind niet dat je iemand kwetst als je eerlijk bent”, verdedigt hij zich nu voor het eerst. Bert weet dat

Lees meer »

Drie maanden na brand bij Koekelaars gemeenteraadslid: “We krijgen maar geen gehoor van de verzekering”

Het huis van Carole Himpens en haar man Roeland de Grande werd op 5 februari onbewoonbaar verklaard na een brand. Nog altijd wachten ze op groen licht van de verzekering voor de heropbouw, dit terwijl de bouwvakantie nadert. “Een stand van zaken? Daar hebben we het raden naar.”
The post Drie maanden na brand bij Koekelaars gemeenteraadslid: “We krijgen

Lees meer »

“Doorsnee Belgisch huishouden heeft vermogen van 249.301 euro”

Het vermogen van een doorsnee Belgisch huishouden ligt op 249.301 euro. Dat is aanzienlijk hoger dan de Europese mediaan van 123.500 euro, zo blijkt donderdag uit het eerste vermogensrapport van Keytrade Bank en de Universiteit Gent. Het gaat om het nettovermogen, dus het totaal aan bezittingen verminderd met de schulden. De Belgische gezinnen hebben sinds 2021 wel op koopkracht moeten

Lees meer »

Liesbeth (33) verhuist met bakatelier Flavie naar de Delaerestraat: “Vernieuwend concept voor de stad Roeselare”

Halverwege september opent Liesbeth Dewilde (33) de deuren van haar bakkerij Flavie langs de Delaerestraat 14 in het centrum van Roeselare. Nadat ze eerder twee jaar in bijberoep vanuit haar eigen keuken huisgemaakte taarten maakte, vond ze in de Delaerestraat het ideale pand om haar passie verder uit te breiden. Maar een klassieke bakkerij, dat hoeven de mensen alvast niet

Lees meer »

President Macron roept noodtoestand uit in Nieuw-Caledonië na dagenlang zware rellen: al 3 doden en honderden gewonden

In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië, een eiland ten noordoosten van Australië, zijn zware rellen uitgebroken in de hoofdstad Nouméa. De rellen zijn het gevolg een uit de hand gelopen protest tegen een wetswijziging die meer Franse eilandbewoners stemrecht zou geven. Daarbij zijn al drie mensen om het leven gekomen. Er vielen ook honderden gewonden. Meer dan 130 mensen zijn

Lees meer »

De Tassche heeft er met Paula Baert een eeuwelinge bij

Met Paula Baert heeft Ardooie, en meer bepaald de Tassche, er een eeuwelinge bij. Florent Baert en Marie Defour werden honderd jaar geleden de ouders van deze flinke dochter.
The post De Tassche heeft er met Paula Baert een eeuwelinge bij appeared first on KW.be.

Lees meer »