Van Chantal tot Styx: dit is dé man achter de schermen

Vanaf 2 februari is Styx te zien op Streamz, een nieuwe West-Vlaamse politiereeks. Regisseur van dienst is Jeroen Dumoulein (44) uit Kortrijk, die ook Chantal in goeie banen heeft geleid en ondertussen al een aardig palmares heeft. “Ik vind dit écht leuk. Op de set heb ik ook altijd veel energie.”

Vraag eens rond wie Jeroen Dumoulein is, en iedereen in het vak trekt meteen een schof met complimenten open. De laatste in het rijtje is Sebastien Dewaele, waarmee hij bijna 100 dagen op de set stond van Styx, de nieuwe dramareeks die nu te zien is op Streamz. Meer dan twintig jaar geleden werkten de twee al samen aan het RITCS, waarbij Dewaele de hoofdrol speelde in een absurde studentenfilm over een verhuizer die werd opgeslokt door een levende… kast. In Styx, geregisseerd door Jeroen, speelt Sebastien nu een corrupte flik die nog kan rondlopen nadat hij wordt doodgeschoten.

Jongensdroom

Vrij snel na zijn studies kwam Jeroen piepen bij Wittekerke. “Ik had al gewerkt bij onder meer de reeks Sedes & Belli, en de creative director daarvan belde me op een donderdag op dat er een regisseur was uitgevallen voor Wittekerke. Op maandag kon ik beginnen. Met mijn jeugdige overmoed heb ik daar ‘ja’ op gezegd. Maar ik heb in die drie seizoenen veel geleerd. Toen ben ik bij de telenovelles beland (LouisLouise, David en Ella, red.), maar na drie had ik het wel gezien.” (grijnst) “Daarna kreeg ik de kans om Zone Stad te doen, Aspe, Nieuw Texas en Spitsbroers. Ik deed ook reeksen als Campus 12 en Nachtwacht. Ik ben altijd van het ene in het andere gerold, en nooit lange periodes werkloos geweest, waar ik heel dankbaar voor ben. Oorspronkelijk trok ik naar het RITCS om een film te maken, maar ik ben heel gelukkig met wat ik vandaag kan doen. Televisiereeksen worden ook steeds ambitieuzer – kijk maar hoe filmisch Styx is – dus is het verschil met film steeds kleiner. Een eigen film maken blijft natuurlijk een jongensdroom. Ik zou heel graag nog iets doen met een kortfilm (De Vijver, red.) die we tien jaar geleden hebben gemaakt.”

Sebastien Dewaele werkte eerder al samen met Jeroen. © NyKLyN/Eyeworks

Leuk detail: die kortfilm maakte hij met Michel Sabbe, die daarna werd opgemerkt door Peter Bouckaert, grote baas bij filmproducent Eyeworks. Sabbe werd ingeschakeld om het boek Styx (van Bavo Dhooge, red.) in een scenario te gieten. Zo kwam ook de naam van Jeroen op de radar van Peter. “Ik heb toen een moodboard en intentieverklaring gemaakt om Peter te overtuigen. Ik wilde dit echt héél graag doen.”

“Grappig toeval is dat ik jaren geleden ging kijken naar ‘Naamloze Gebeurtenis’, een voorstelling die Mathias Sercu had geschreven en geregisseerd. Ik was danig onder de indruk en wilde eens met hem samenzitten. Ik zat ondertussen met een ander verhaal in mijn hoofd, dat van Daisy Ragole, een bankbediende uit Dentergem die 91 miljoen euro verduisterde voor haar echtgenoot. Ik had dat verhaal leren kennen door Maaike, die er onlangs nog over vertelde in De Krant van West-Vlaanderen (in De Krant van Maaike eind oktober, red.). Op datzelfde moment nodigde Peter zowel Mathias als Maaike uit om over Chantal te babbelen, en zo kwam mijn naam alweer ter sprake…”

Chantal werd geschreven door Mathias Sercu, maar het is geen geheim dat Jeroen mee hielp brainstormen. © NyklyN/Eyeworks

Jeroen draaide het eerste seizoen van Chantal, en vrij kort daarna blikte hij mee het tweede in. “Ik regisseerde de eerste twee afleveringen, en de rest deed Senne Dehandschutter. Chantal ligt mij na aan het hart, ook al omdat ik van in het begin betrokken was in het schrijfproces. Mathias heeft fantastisch werk afgeleverd, en het was fijn om mee te brainstormen over de verhalen.”

Chantal 3

Terwijl Chantal nog werd gemonteerd, trof Jeroen al de voorbereidingen voor de opnames van Styx. “Het was een pittige periode, ja”, lacht Jeroen. “Die reeks zit er nu op, en dus kijk ik al uit naar het derde seizoen van Chantal, dat ik weer helemaal zelf regisseer.”

Styx was naar eigen zeggen evenwel de meest uitdagende reeks tot nu toe. “Of toch op papier, want we zaten met 98 draaidagen, waaronder veel nachtopnames, buiten, in de regen… Dat vraagt tijd. Zeker als je ook veel gebruik maakt van speciale effecten en make-up. Zo’n scène waar plots veel bloed aan te pas komt, herneem je niet zomaar zonder eerst alles op te kuisen. Maar het voelde in elk geval niet zwaar aan, die opnames. Het was van het begin tot het einde vooral heel plezant. We zaten ook met een hele goeie ploeg, met mensen die er voluit voor gingen. Bij andere reeksen is dat eigenlijk ook zo. Ik probeer ook altijd positief te zijn op de set, en veel positieve energie over te brengen. Zeker naar de acteurs toe, zodat ze op hun gemak het beste van zichzelf kunnen geven. Na zo’n week draaien ben ik een wrak, maar ik kan mezelf altijd weer snel opladen om op de set te gaan staan. Nee, aan goesting ontbreekt het me nog geenszins!”

Styx, vanaf nu te zien op Streamz, later op VTM. Chantal, elke zondagavond op VRT 1 en integraal op Streamz.

The post Van Chantal tot Styx: dit is dé man achter de schermen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De snaren zijn stil maar jouw melodie klinkt verder”: volle Sint-Salvatorskathedraal neemt afscheid van ereburgemeester Patrick Moenaert

In een volle Sint-Salvatorskathedraal heeft Brugge zaterdag afscheid genomen van voormalig burgemeester Patrick Moenaert. Vrienden en familie portretteerden hem als hardwerkende en ambitieuze burgemeester, maar vooral ook als goedlachse vriend en liefdevolle echtgenoot, vader en grootvader. “Je hebt gevochten als een leeuw en je hebt je rust meer dan verdiend.”

Lees meer »

Vermogensbelasting is breekpunt voor Rousseau

Wat ex-partijvoorzitter Conner Rousseau betreft, kan Vooruit niet in de volgende federale regering stappen zonder dat er een vorm van vermogensbelasting in het regeerakkoord staat. Dat liet hij uitschijnen in ‘Het Conclaaf’ op VTM.

Lees meer »

LIVE HET GROTE DUEL. Magnette (PS) gooit de deur dicht voor De Wever (N-VA): “Wij gaan geen seconde verspillen aan confederalisme”

PS-voorzitter Paul Magnette wil na de verkiezingen “geen seconde verliezen aan spreken over het confederalisme”. Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens ‘Het Grote Duel’ tussen hem en N-VA-voorzitter Bart De Wever die bleef hameren op een hervorming van ons land. “Als je een land zou schetsen en je schetst België, dan word je in een gekkenhuis gestopt. Herlees hieronder onze

Lees meer »

Beker van België torbal wordt in Brugge betwist

Zaterdag 1 juni vindt in Sport Vlaanderen in Assebroek bij Brugge de Beker van België torbal plaats, een sport voor blinden en slechtzienden. Vijf ploegen strijden er om de felbegeerde beker. “Het is lang geleden dat we de beker konden winnen, we ambiëren een plaats in de finale en willen die graag winnen”, klinkt het bij organisator ViGe Noordzee uit

Lees meer »

Assisen Spuikommoord: beschuldigde Khaldoon Al-Baghdadi geeft toe dat hij eigenlijk goede vriend wilde vermoorden

Op het assisenproces over de roofmoord op Emmy Geboers (67) heeft Khaldoon Al-Baghdadi (42) toegegeven dat hij eigenlijk een goede vriend wilde vermoorden. De beschuldigde was van plan om Dirk S. via het slachtoffer naar zijn appartement in Oostende te lokken.
The post Assisen Spuikommoord: beschuldigde Khaldoon Al-Baghdadi geeft toe dat hij eigenlijk goede vriend wilde vermoorden appeared first

Lees meer »

Drie keer goud voor Wout

Wout Godderis (19) uit Koolskamp won op de West-Vlaamse provinciale kampioenschappen van de Vlaamse Atletiekfederatie drie keer goud bij de juniores in drie werpnummers. Wout werd provinciaal kampioen kogelstoten en discuswerpen in Roeselare. Een dag later behaalde hij de provinciale titel speerwerpen in Kortrijk. Wout behaalde niet alleendrie keer goud, hij verbrak ook drie keer
The post Drie keer

Lees meer »

Cerclespelers op bezoek in basisschool De Zessprong

Wanneer drie spelers van Cercle Brugge naar je school komen, wil uiteraard niemand deze belangrijke gebeurtenis missen. Het was dan ook gezellig druk op het grasveld naast de Sint-Willibrorduskerk in Sint-Andries waar de leerlingen van het zesde leerjaar van basisschool De Zessprong een tornooi speelden onder het toeziend oog van Nils Dewilde, Edgaras Utkus en
The post Cerclespelers op

Lees meer »