Rode Kruis Ledegem viert 60 jaar in ‘t Capellehof: “Bij ons kan iedereen zichzelf zijn”

Het Rode Kruis Ledegem bestaat zestig jaar. De afdeling, die haar lokaal heeft in Sint-Eloois-Winkel, draait momenteel op volle toeren. “Iedereen kan hier zijn wie hij of zij is”, aldus communicatieverantwoordelijke Myriam Neyrinck.

Het Rode Kruis Ledegem werd in 1964 opgericht. Onder andere dokter Robert Carton, Gerard Breughe, Werner Boonefaes, Odile Coene , Jacques Sabbe en Jeanne Tanghe stonden toen mee aan de wieg van de vereniging. “De afdeling kende een moeilijke start. De huisvesting verliep niet vlekkeloos, maar door de inzet van de gemeente en het jeugdig enthousiasme van vele vrijwilligers, werd een afdeling van het Rode Kruis in Sint-Eloois-Winkel een feit”, aldus Myriam Neyrinck. Het Rode Kruis vond zijn onderkomen in de Smisseknokstraat. “Hier waren vroeger kleedkamers, het tweede gedeelte van ons lokaal hebben we zelf bijgebouwd.”

Nieuwe mensen werven

Het Rode Kruis Ledegem telt momenteel een twintigtal enthousiaste vrijwilligers. “Dat waren er vroeger meer, maar we hebben ook nog jaren gehad waarin de toekomst van de afdeling aan een zijden draadje hing. Bij de start van deze eeuw hadden we het best wel moeilijk. Onder impuls van Ludo Demeyere werden toen nieuwe mensen warm gemaakt om zich aan te sluiten bij het Rode Kruis. Iedereen binnen het bestuur trok aan het zelfde zeil om nieuwe mensen aan te werven. Dat is gelukt. We vormen een enthousiaste groep waar iedereen zichzelf kan zijn. De teamspirit zit momenteel heel erg goed.” Sinds kort heeft het Rode Kruis afdeling Ledegem met Jarne Vandorpe ook een eigen ambulancier binnen zijn rangen.

Steun van de gemeente

Bij het Rode Kruis is men de gemeente erg dankbaar voor de steun de voorbije zestig jaar. “De verschillende gemeentebesturen en burgemeesters waren ons door die zestig jaar steeds genegen. Ze hebben ons telkens voorzien van huisvesting, middelen en steun. Binnenkort plannen we, met de steun van het gemeentebestuur, een opfrissing van ons lokaal”, aldus Valerie Popelier, afdelingsverantwoordelijke van het Rode Kruis Ledegem. Zij stapte enkele jaren geleden in de voetsporen van Robert Carton, Geert Wydaeghe, Carl Lenaerts en Ludo Demeyere, die vroeger als voorzitter het Rode Kruis Ledegem in goede banen leidden.

Tal van interventies

De vereniging wordt ingeschakeld voor tal van interventies. Zo is men aanwezig op voetbalwedstrijden van het eerste elftal van Winkel Sport en op wielerwedstrijden, staat men paraat op fuiven en houden de vrijwilligers een oogje in het zeil op grote evenementen zoals Winkel Koerse, de San Silvestercross of Rock Beats Cancer. “Eigenlijk is het beter dat we niet moeten tussenkomen. Organisaties waar we niets hebben moeten doen, zijn vlekkeloos verlopen.”

“Evenementen waar we niets moeten doen, zijn vlekkeloos verlopen” – Myriam Neyrinck

Ondertussen werkt het Rode Kruis afdeling Ledegem ook nauw samen met de afdeling in Moorslede voor het geven van opleidingen. De leden van de vereniging trekken soms ook naar scholen en sportclubs om er uitleg te geven over bijvoorbeeld reanimeren. Onder leiding van Dirk De Mets zijn er ieder jaar ook vier bloedinzamelingen. “Kort samengevat kunnen je eigenlijk stellen dat onze werking berust op drie pijlers: vorming, hulpdienst en bloeddonaties.”

Materiaalwagen

Het Rode Kruis nam vorig jaar een nieuwe materiaalwagen in gebruik, de derde in de geschiedenis van de vereniging. Na een Volkswagen Transporter en een Ford Transit trekken de vrijwilligers er voortaan op uit met een Volkswagen Crafter. “Mede dankzij de bevolking kunnen we ook onze werking verderzetten.” Het Rode Kruis houdt in het voorjaar telkens een pleisterverkoop. In het najaar is er een lokale steunactie waarbij de bewoners mogen kiezen welk bedrag ze naar de vereniging storten.

Verjaardagsfeest

Het Rode Kruis viert binnenkort haar zestigste verjaardag met een bedankingsreceptie in ’t Capellehof in Rollegem-Kapelle waarop alle leden en hun familie worden uitgenodigd. “Later dit jaar is er ook nog een teamevent waarnaar onze vrijwilligers telkens erg naar uitkijken.”

The post Rode Kruis Ledegem viert 60 jaar in ‘t Capellehof: “Bij ons kan iedereen zichzelf zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Heemkundige kring van Moorslede viert 20ste verjaardag met nieuwe voorzitter

De Moorsleedse heemkundige kring bestaat twintig jaar. Die verjaardag wordt uitgebreid gevierd op Open Monumentendag met een overzichtstentoonstelling omtrent de voorbije twintig jaar. Met Wesley Ver Eecke uit Slypskapelle werd recent ook een nieuwe voorzitter aangesteld.
The post Heemkundige kring van Moorslede viert 20ste verjaardag met nieuwe voorzitter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fien Germijns nieuwe best verdienende vrouw en in haar spoor volgen steeds meer jonge vrouwen: ook deze gezichten bindt de VRT exclusief aan zich

Fien Germijns is de best verdienende vrouw bij de VRT, met minstens 300.000 euro bruto per jaar. Ze heeft daarmee Siska Schoeters voorbijgestoken, die twee jaar geleden nog een reprimande kreeg na haar klacht over de loonkloof met de mannelijke superkanonnen. Maar de openbare omroep maakt wel degelijk werk van meer vrouwen en meer jongeren bij de schermgezichten die ze

Lees meer »

PS “diep gekwetst” door toespraak van koning Filip op 21 juli

PS kon de toespraak van koning Filip naar aanleiding van de nationale feestdag niet smaken. Dat laat voorzitter Paul Magnette woensdag blijken in een interview met La Libre. De vorst zei dat de verkiezingsuitslag een kans biedt op een “nieuw samenhangend project”, maar daar maken de Franstalige socialisten voorlopig geen deel van uit.

Lees meer »

Grootste MDMA-lab in 23 jaar ontdekt net over grens in Duitsland: Belgische verdachte (54) nog op de vlucht

In de Duitse steden Hückelhoven en Nettetal hebben de autoriteiten een gigantisch MDMA-lab en een magazijn voor de opslag van drugs ontdekt. Er werd 200 kilogram MDMA (een stof die gebruikt wordt in xtc-pillen) in beslag genomen ter waarde van ruim 10 miljoen euro, 6.500 liter chemicaliën en voor 130.000 euro aan cash. De Duitse autoriteiten spreken van “het grootste

Lees meer »

Vlaamse families herdenken slachtoffers van terreur door zelf Tour-tijdrit te rijden: “Shanti fietst vandaag met ons mee”

De afsluitende tijdrit van de Tour de France wordt zondag een kolfje naar de hand van Remco Evenepoel, maar vrijdag fietsten 75 slachtoffers van terreur diezelfde rit tussen Monaco en Nice om aandacht te vragen voor de problematiek. Sinds 9/11 werden 1 miljoen mensen rechtstreeks slachtoffer van terreur en 10 miljoen onrechtstreeks. Twee Vlaamse families getuigen over wat een aanslag

Lees meer »

Nieuwe bodycambeelden tonen hoe Trump-schutter dood op dak wordt aangetroffen

De 20-jarige Thomas Crooks was op 13 juli verantwoordelijk voor de mislukte aanslag op Donald Trump tijdens een bijeenkomst in Pennsylvania. De man werd vlak na zijn poging doodgeschoten door de Secret Service. Pas vrijgegeven bodycambeelden, gemaakt door de politie van Butler County, tonen hoe de veiligheidsdiensten proberen uitzoeken wat er precies gebeurd is, terwijl ze naast het lichaam van

Lees meer »

Richard Williams, vader van Venus en Serena, gedreven door woede en geld: “Hij vond tennis idioot, maar wilde 2 kinderen om er multimiljonair mee te worden”

Het leven van Richard Williams (82), de man die zijn dochters Venus (44) en Serena (42) eigenhandig naar de tennistop katapulteerde, zou als een sprookje kunnen lezen. Maar de werkelijkheid is anders. Zijn levenspad is geplaveid met racisme, wraak, misdaad en geweld. En zelfs op zijn 82ste lijkt aan de ellende nog geen eind te komen.

Lees meer »

Welk land wint de meeste medailles?

De Olympische Spelen in Tokio waren voor België de meest succesvolle sinds 1924. Pakken we deze keer meer dan zeven medailles? En kronen de Verenigde Staten zich opnieuw tot de onbetwiste kampioen? Volg het in de medailletabel.

Lees meer »

Koning Filip roept op tot “hoogdringende” aanpak van begrotingstekort

Koning Filip ziet na de recente federale verkiezingen mogelijkheden voor politieke partijen en regio’s om toenadering tot elkaar te zoeken. Dat zegt hij in zijn jaarlijkse tv-toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag. Nu België op het “Europees strafbankje” zit en onder financieel toezicht staat vanwege buitensporig begrotingstekort, roept Filip ook op dat probleem “hoogdringend” aan te pakken.

Lees meer »

Familie Bonneure pakt uit met zomerbar ’t Hof van Verademing in Snellegem: “Kom verpozen tussen fruitbomen”

Nog tot 30 september kun je in de Bosweg 45 in Snellegem verpozen in zomerbar ’t Hof van Verademing. De zomerbar, met bijhorende foodtruck, staat opgesteld in de voortuin van Steve Bonneure (47) en Sara Hoppe (46). Het is een echte familiezaak want ook (schoon)ouders Gino Bonneure (69) en Valérie Pauwels (52) bedienen je er met de glimlach.
The

Lees meer »