Simonne viert honderdste verjaardag in haar eigen huis: “Met dank aan goede zorgen van mijn dochter en Familiezorg”

Feest in de Nieuwstraat in Izegem maandag, waar Simonne Buyse voor haar honderdste verjaardag een delegatie van Thuiszorg Familiezorg op bezoek kreeg. De nog kranige senior is één van de weinige eeuwelingen die nog thuis woont en daar aangepaste hulp van haar thuiszorgdienst krijgt.

Wie bij Simonne op bezoek komt wordt vlugger door haar gespot dan omgekeerd. Haar huiskamer kijkt immers via een groot raam uit op het straatbeeld. “Een restant van de tijd dat er hier nog een nieuwkuiswinkel – in de volksmond ‘Koentges’ – zat”, vertelt Simonne vol enthousiasme.

Geen fan van rusthuizen

Simonne heeft een vaste stek in de huiskamer, een plek waar ze vaak te vinden is. “Zeker nu ik een paar jaar geleden een kwalijke val heb gemaakt en ik niet zo goed meer te been ben. Toen moest ik even revalideren in kortverblijf in een woonzorgcentrum in Lauwe, omdat er in eigen stad een te lange wachtlijst was. Mijn moeder zaliger was met geen stokken in een rusthuis te krijgen en ik ben er zelf ook geen fan van, al kan je het niet meer vergelijken met hoe het er daar vijftig jaar geleden aan toe ging. Ik was blij dat ik nadien terug naar mijn huis kon. Iets wat mogelijk is omdat mijn dochter Katrien al jaren bij mij inwoont. Eens terug thuis ging ik nog langs bij de kinesist, maar ik zag gaandeweg dat het vergeefse moeite was. Na de val is de kracht uit mijn benen verdwenen. Gelukkig kan ik rekenen op de goede zorgen van mijn dochter Katrien, die bij me inwoont.”

“Na de val is de kracht uit mijn benen verdwenen. Gelukkig kan ik rekenen op de goede zorgen van mijn dochter Katrien”

Wie Simonne zowat dagelijks aan haar raam ziet passeren, is Heidi Mullebrouck van Familiezorg, een thuiszorgdienst waar ze al een tiental jaar beroep op doet. “Ze is mijn ‘rechterhand’, op wie ik volledig kan vertrouwen”, klinkt het. “Ik kan op haar rekenen voor klusjes in het huishouden: van strijken en de was doen tot koken. Heidi kent haar opdracht in het huishouden door en door en weet van aanpakken.”

Familiezorg op bezoek

Voor Familiezorg was de honderdste verjaardag van Simonne reden genoeg om haar met een bezoekje en een attentie te verrassen. Naast Heidi tekenden ook Hilde Vandeputte, regionaal diensthoofd van Familiezorg Roeselare en thuiszorgverantwoordelijke Ine Vansteenkiste present. “Als thuiszorgdienst zijn we blij en fier dat we er toe kunnen bijdragen dat personen steeds vaker tot op hoge leeftijd comfortabel en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Simonne is daar een mooi voorbeeld van.”

Grote familie

Dat Simonne nu nog steeds op een boogscheut van haar ouderlijke huis in de Baron de Pélichystraat kan wonen, doet haar deugd. “We hebben een mooi leven geleid, gezegend met vier kinderen. Naast Katrien waren dat Patriek, Rudy en Annemie. Ondertussen heb ik zeven kleinkinderen en al elf achterkleinkinderen. Mijn zoon Patriek is op dezelfde dag jarig als mij en het scheelde geen haar of mijn jongste achterkleinkind Louise – ondertussen 3 jaar – zou ook die dag geboren zijn, maar ze kwam uiteindelijk vier dagen vroeger ter wereld. Kort nadat Lucien in 2009 overleed ben ik een beroep beginnen doen op Familiehulp en ik ben blij dat ik vandaag nog altijd op hen kan rekenen.

The post Simonne viert honderdste verjaardag in haar eigen huis: “Met dank aan goede zorgen van mijn dochter en Familiezorg” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Truffels met champagne en véél foie gras: koninklijke menu’s geven favoriete maaltijden van de royals prijs

Een culinaire wereldprimeur: dat is de veiling die op 31 mei in Parijs zal plaatsvinden. Een collectie van maar liefst 4.000 keizerlijke, presidentiële en koninklijke menu’s zal onder de hamer gaan, met prijzen tot wel 1.500 euro per stuk. En die menu’s geven volgens ‘Sudinfo’ heel wat geheimen prijs. Van het diner dat onze koning Albert I voorgeschoteld kreeg in

Lees meer »

Feesten, tatoeages en dates met Playboymodellen: zoon van Noorse kroonprinses Mette-Marit kiest voor anoniem leven

Uit de koninklijke kooi ontsnappen en geruisloos in de anonimiteit opgaan, kan het echt? Marius Borg Høiby (27), zoon van de Noorse kroonprinses Mette-Marit (50), bewijst het. Terwijl zijn (half)zus Ingrid Alexandra vorige week geschiedenis schreef tijdens de Noorse nationale feestdag, was Marius nergens te bekennen. Maar hoe vult hij zijn dagen? Wat met zijn inkomen? En hoe zit dat

Lees meer »

Advocaat doet aangifte tegen beoogde Nederlandse premier Plasterk voor valsheid in geschrifte

De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden in Nederland. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

Lees meer »

Vader en zonen terecht voor onthutsende mishandeling en misbruik: “Geslagen met oplader, sandalen en verlengkabel en meer dan 100 keer vastgebonden”

Zijn een Afghaanse vrouw en haar drie kinderen jarenlang door haar echtgenoot en twee stiefzonen uit Menen mishandeld en misbruikt? Op die vraag moet de rechter in Kortrijk een antwoord vinden. De Afghaanse echtgenoot en zijn twee zonen vinden alvast van niet en gaan resoluut voor de vrijspraak. “Allemaal leugens en verzinsels”, klonk het in koor. Wat speelde zich achter

Lees meer »

Verongelukte helikopter Iraanse president gevonden: “Geen teken van leven”

De Iraanse staatstelevisie meldt dat de reddingsdiensten “geen teken van leven” hebben vastgesteld in de zondag verongelukte helikopter die de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord had. De helikopter werd deze ochtend vroeg gelokaliseerd, na een lange zoekactie in slechte weersomstandigheden. De helikopter, waar ook de Iraanse buitenlandminister in zat, stortte neer op de flank van een berg in noorden

Lees meer »

Ine Beyen getuigt over verrassende exit in ‘Special Forces’: “Opgeven? Ik noem het eerder mijn grenzen stellen”

“Ik sta nog steeds achter mijn keuze.” Ine Beyen (37) legde de afgelopen weken een zo goed als foutloos parcours af in ‘Special Forces’, maar in de aflevering van maandag zette de ex-wielrenster plots een punt achter haar deelname. “Niemand had het zien aankomen, ook de chefs niet”, aldus Ine, die respect afdwong bij zowel de instructeurs als de kijkers.

Lees meer »

Leerkracht (47) stuurde dickpic naar 16-jarige leerling, maar gaat vrijuit: “Hij verstoorde rust leerling niet”

Hij verstuurde een ‘dickpic’, een foto van zijn geslachtsdeel, naar een 16-jarige leerling, gaf dat toe en nam ontslag én toch wordt een 47-jarige leerkracht uit Diksmuide er niét voor gestraft. De reden? D. werd vervolgd voor belaging van de jongen maar dat acht de rechter niet bewezen. “Het eenmalig sturen van een foto via Snapchat, waar het beeld na

Lees meer »