Sint-Jozefsschool viert 200-jarig bestaan met nieuwe erfgoedhalte

De Sint-Jozefsschool in Ieper bestaat in 2024 precies 200 jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag blikt het Stadsarchief met een nieuwe erfgoedhalte terug op de geschiedenis van de school.

Bij de ingang van de Sint-Jozefsschool langs de Meenseweg is een nieuwe erfgoedhalte onthuld. Deze tijdelijke en rondreizende openluchttentoonstelling zet de lokale geschiedenis in de kijker. Het Ieperse Stadsarchief vult de erfgoedhalte regelmatig met historische info in samenwerking met initiatiefnemer CO7. Deze keer is de Sint-Jozefsschool aan de beurt. Foto’s, documenten en krantenknipsels illustreren het 200-jarig bestaan van de school.

Het archief van de Sint-Jozefsschool werd in 2008 via de Zusters van de heilige Jozef door het Stadsarchief verworven. Het bevat beleidsdocumenten, aanwezigheidsregisters, puntenfiches en andere stukken van de middelbare beroepsschool in de richting familiale hulp. De archieven van de lagere school worden in Brugge bewaard. Voor het vullen van de erfgoedhalte kon het archiefteam ook putten uit de erfgoedbank www.westhoekverbeeldt.be en uit uniek beeldmateriaal dat door de Sint-Jozefsschool werd verzameld.

“We willen onze verjaardag met de hele schoolgemeenschap vieren”, vertelt Lieven Calis, directeur Sint-Jozefsschool. “Daarom worden de leerlingen, ouders, personeelsleden en oud-leerlingen zeer nauw betrokken. Begin dit schooljaar riepen we op om oude beelden en herinneringen te delen. Elke dag posten we op onze Facebookpagina ‘200 jaar Sint-Jozefsschool Ieper’ een foto, een weetje of een affiche uit de oude doos. De enthousiaste reacties laten zien dat de interesse voor onze schoolgeschiedenis leeft.”

Een vleugje historiek

Vandaag telt de Sint-Jozefsschool meer dan 400 leerlingen en ruim 50 personeelsleden, maar twee eeuwen geleden begint alles met een wezenschool in een huis in de Bollingstraat, waar nu het Ieperse college is. Jonkvrouw Josephine Vandenpeereboom vangt er 33 weesmeisjes op met de steun van Emilie Iweins.

In april 1824 besluit ze om een tweede school op te richten voor de arme kinderen van de Sint-Jacobsparochie. In datzelfde jaar volgt de kerkelijke goedkeuring voor de stichting van een kloosterorde. De congregatie krijgt de naam Zusters van Liefde van de heilige Jozef. Zuster-overste Marie-Joseph leidt de kloosterorde tot haar overlijden in 1879. Naast de school voor wezen en armen openen de zusters een derde school voor burgermeisjes in de Sint-Jacobsstraat.

De Eerste Wereldoorlog maakt abrupt een einde aan het rustige schoolse leven in de Sint-Jacobsstraat. In 1914 nemen de Britse militairen en later ook Franse militairen de schoollokalen in als kazerne. De zusters vluchten samen met de weeskinderen en de bejaarde kostgangers de stad uit naar Frankrijk.

Na de oorlog keren de zusters terug naar Ieper om hun activiteiten van onderwijs en zorg verder te zetten. Hun gebouwen langs de Sint-Jacobsstraat zijn platgebombardeerd en ze

kiezen voor een nieuwe locatie langs de Meenseweg. Stadsarchitect Jules Coomans tekent de bouwplannen voor het nieuwe klooster en het schoolgebouw. In maart 1921 wordt de eerste steen gelegd en in juli 2022 verhuizen de zusters naar het nieuwe klooster.

Na de oorlog bouwen de zusters een tweede school in de Kalfvaart en een derde school in de wijk Potyze. In 1939 nemen de zusters ook de lagere school van Sint-Jan over. In de hoofdschool kunnen meisjes na het afronden van hun lagere school nog twee jaar les volgen. Deze leerjaren worden in 1959 omgevormd tot een beroepsschool in de richting familiale hulp. De leerlingen leren koken, naaien en strijken en krijgen les in algemene vakken. Na het schooljaar 1977-1978 wordt deze secundaire afdeling opgedoekt.

Sint-Jozefsschool leidde vele generaties op

Naast de schoolbanken is er in de Sint-Jozefsschool ruimte voor sport, spel en creativiteit. Elk jaar viert de school samen met woonzorgcentrum Huize Sint-Jozef het naamfeest van de heilige Sint-Jozef. Ook de driejaarlijkse schoolfeesten zijn een groot succes. De bloeiende en dynamische ouderraad en de vriendenkring ‘Jefs Moaten’ steken mee de handen uit de mouwen en ondersteunen de schoolwerking met allerhande activiteiten.

“De Sint-Jozefsschool is dan misschien wel een van de oudste scholen in Ieper, maar is vandaag nog altijd springlevend”, vertelt Valentijn Despeghel, schepen van Archief. “Ontstaan vanuit een zorgfunctie voor hulpbehoevende kinderen heeft de school vele generaties leerlingen opgeleid. Het dubbele eeuwfeest is een mooie gelegenheid om stil te staan bij de rijke geschiedenis van de Sint-Jozefsschool en haar betekenis voor Ieper. Kinderen kunnen zich bij de erfgoedhalte verwonderen over hoe de school er vroeger uitzag. Bij ouders, oud-leerlingen en passanten brengt het ongetwijfeld mooie herinneringen over de eigen schooltijd naar boven.”

De erfgoedhalte is nog tot begin juni te zien aan de ingang van de school. De apotheose van het jubileumjaar volgt op 19 maart, het naamfeest van de patroonheilige Sint-Jozef. De school organiseert dan een hele week feestelijke activiteiten voor de leerlingen en de ouders. Als afsluiter is er op 23 maart een nostalgische reünie voor oud-leerlingen van de Sint-Jozefsschool.

The post Sint-Jozefsschool viert 200-jarig bestaan met nieuwe erfgoedhalte is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oppermachtige Nys zet Europese kampioenentrui extra in de verf in Lokeren: “Alles viel erg mooi in zijn plooi vandaag”

Op de Rapencross in Lokeren kon Thibau Nys (Baloise–Trek Lions) voor de eerste keer zijn nieuwe kampioenentrui showen. En of hij dat deed. De 21-jarige Europese kampioen toonde zich superieur en maakte al op enkele ronden van het einde het verschil. Belgisch kampioen Eli Iserbyt werd na een val teruggeslagen, maar kon de schade in het klassement van de X2O-trofee

Lees meer »

“Ik zal constructief oppositie voeren”: Natacha Waldmann neemt afscheid van schepenambt in Oostende

Natacha Waldmann blikt tevreden terug op de realisaties van het voorbije Oostendse stadsbestuur. “Ik ben trots op wat we realiseerden rond dak- en thuisloosheid. Maar tegelijk ben ik erg bezorgd over het opsplitsen van bevoegdheden. Vanaf december draaien ze de klok terug”, luidt het.
The post “Ik zal constructief oppositie voeren”: Natacha Waldmann neemt afscheid van schepenambt in Oostende

Lees meer »

Grootoudersfeest in GO! Campus Nexus GO Atheneum Nieuwpoort

Net voor de herfstvakantie was het feest op de campus van het GO! in Nieuwpoort. De grootouders van de kleuters van de basisschool werden door hun oogappels in de kijker gezet. Ze konden genieten van enkele leuke activiteiten in de kleuterklas georganiseerd door de kleuterjuffen. Daarna werden ze getrakteerd op koffie en een hapje.
The post Grootoudersfeest in GO!

Lees meer »

Nora Decock heeft ook grootste pompoen in Sint-Denijs

Al voor de 22ste keer organiseerde de Landelijke Gilde Sint-Denijs, samen met Ferm en Samana een pompoenweging. Daarnaast mochten ook grote vruchten of zonnebloemen binnengebracht worden voor de prijskamp. Het wegen van de 20 pompoenen was het hoogtepunt van de dag. Een week nadat de jonge Nora Decock, dochtertje van Wouter en Svenja Roelands, de
The post Nora Decock

Lees meer »

4 rechtszaken hangen hem boven het hoofd, toch wordt Trump straks opnieuw president. Hoe kan dat?

Voor de allereerste keer hebben de Amerikanen een man tot president verkozen tegen wie nog enkele rechtszaken lopen. Donald Trump riskeert fikse straffen in nog zeker vier grote zaken. Of hij daar wakker van ligt? Wellicht niet, want de kans is bijzonder klein dat er nog een veroordeling volgt. Hoe komt dat eigenlijk? Kunnen de aanklachten tegen Trump zomaar verdwijnen

Lees meer »

Van de Verhulstjes tot enorme wereldsterren: de meest opvallende internationale ontmaskeringen in ‘The Masked Singer’

Elke vrijdagavond zitten we massaal op het puntje van onze stoel tijdens de ontmaskering in het VTM-programma ‘The Masked Singer’. En vaak zijn het verrassende namen die achter die maskers schuilgaan. Maar dat is nog niets vergeleken met de internationale sterren die aan de buitenlandse versies van deze populaire tv-show deelnamen. Van Ryan Reynolds tot Demi Lovato: ook deze internationale

Lees meer »

Man (34) gooit bierglas in gezicht tijdens caféruzie: “Littekens zullen altijd blijven”

Een 34-jarige man uit Gullegem riskeert een werkstraf te moeten vervullen nadat hij betrokken raakte bij een caféruzie in The Possé in Oostduinkerke. Daarbij gooide hij een bierglas in het gezicht van zijn slachtoffer, die daar enkele littekens aan overhoudt. De man eist er 19.700 euro voor. “Ze zullen immers altijd blijven, weggaan kunnen ze niet meer”, zegt het slachtoffer.<br

Lees meer »

Deze Vlamingen zijn overleden dokter Yilmaz eeuwig dankbaar: “Midden in de nacht is hij uit zijn bed gesprongen om mijn leven te redden”

De lijst van patiënten die dankzij hartchirurg Alaaddin Yilmaz een nieuw leven kregen, is lang. Het nieuws dat hij op 54-jarige leeftijd is overleden, komt dan ook hard binnen bij de Vlamingen die hij heeft geholpen. “Hoe kan het dat zo’n warme man, die zoveel levens heeft gered, zelf niet gered kan worden?” vragen ze zich af. Werner en Veerle,

Lees meer »

Politiek reageert massaal op geweld tegen Israëlische voetbalfans in Amsterdam: “Antisemitisme heeft geen plaats in Europa”

Na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv zijn donderdagavond en vrijdagnacht rellen uitgebroken in het centrum van Amsterdam. “Op meerdere plaatsen in de stad zijn Israëlische supporters belaagd, mishandeld en met vuurwerk bekogeld”, meldt de Amsterdamse driehoek. Burgemeester Femke Halsema spreekt van “een gitzwarte nacht”, politici van over de hele wereld reageren massaal op het incident.

Lees meer »