Dadingisila organiseert tweede West-Vlaamse heemkundige beurs: “Een traditie van maken”

Op zondag 21 januari organiseert de Dadizeelse heemkundige kring Dadingisila de tweede editie van de West-Vlaamse heemkundige beurs. De eerste editie lokte vorig jaar meer dan 1.000 bezoekers naar het gemeenschapscentrum Den Ommeganck. De vereniging breit dan ook graag een vervolg aan dit succesverhaal.

Met 85 tafels en meer dan 1.000 bezoekers werd de eerste editie van de West-Vlaamse heemkundige beurs vorig jaar een succes. “We moesten niet lang nadenken of we dit succesvolle en unieke evenement opnieuw zouden organiseren”, zegt Daisy Decoene, voorzitster van de heemkundige kring. De vereniging heeft inmiddels helemaal haar thuis gevonden in het voormalige gemeentehuis op de Plaats in Dadizele.

De heemkundige kring Dadingisila startte al vroeg de inschrijvingen voor de West-Vlaamse heemkundige beurs op. “Al snel moesten we met een reservelijst werken. Door de tafels wat anders te schikken na onze eerste ervaring vorig jaar komen we nu aan 31 deelnemers en 105 tafels.” Standhouders uit de regio Dadizele, maar ook uit bijvoorbeeld Hoboken en Leuven tekenen er straks present.

Verzamelstukken

Maar wat is er zoal te vinden op de heemkundige beurs? “Zowel heemkundige boeken, prentkaarten, foto’s, rouwprentjes, kaarten als ander interessant materiaal zal hier te vinden zijn. Voor elk wat wils dus. Misschien is dit wel het moment om dat lang gezochte item, dat zeldzame boek of dat bijzondere verzamelstuk op de kop te tikken”, zegt Daisy Decoene. De beurs is gratis toegankelijk en open van 9 tot 16 uur.

Bij de Dadizeelse heemkundige kring hopen ze nu al ook de komende jaren het evenement te organiseren. “De beurs telkens op de derde zondag van januari organiseren kan hopelijk een traditie worden.” Naast de heemkundige beurs pakt de heemkundige kring Dadingisila ieder jaar ook uit met een tentoonstelling. Zo was er begin november vorig jaar nog een expositie rond oude affiches en foto’s over evenementen in de gemeente.

The post Dadingisila organiseert tweede West-Vlaamse heemkundige beurs: “Een traditie van maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. 10.000 mensen worden geëvacueerd nabij Charkiv – Polen trekt miljarden uit voor versterking oostgrens

Russische troepen rukken op in het oosten van Oekraïne. President Vladimir Poetin wil van de regio rond de Oekraïense stad Charkiv een bufferzone maken. Ondertussen raken de Oekraïense strijdmachten uitgeput. De regering van president Volodymyr Zelensky heeft daarom een strengere dienstplicht ingevoerd. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Regenboogkleuren en Palestijnse vlaggen op Brusselse pride

Duizenden mensen zijn door de straten van de hoofdstad getrokken voor de Brussels Pride, de jaarlijkse hoogdag voor de queer-gemeenschap in België. De pride is een feest en protest ineen en heeft dit jaar als thema veiligheid, elke dag, overal. Het was een opvallend politiek geladen editie. Petra De Sutter: “Onze rechten staan onder druk.”

Lees meer »

Polé Polé brengt zomerse sfeer naar Kortrijk tijdens Sinksen 2024: “Veel aandacht besteed aan beleving”

Het Schouwburgplein in Kortrijk is deze dagen getransformeerd tot een tropisch paradijs voor Polé Polé, dat dit jaar wederom deel uitmaakt van de festiviteiten rond Sinksen 2024. Het evenement, dat vandaag van start ging, duurt nog tot en met maandagavond en belooft een unieke mix van zomerse muziek, sfeervolle decoraties en een levendige ambiance.
The post Polé Polé brengt

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Zelensky: “Oekraïne heeft dringend meer luchtafweersystemen en straaljagers nodig, maar het vrije Westen mist snelheid in deze kwesties”

Volgens president Volodymyr Zelensky heeft Oekraïne dringend meer luchtafweersystemen en straaljagers nodig, maar “mist het vrije Westen snelheid in deze twee kwesties”. Dat zei de Oekraïense president maandag in zijn dagelijks videotoespraak. Het Westen beloofde een jaar geleden al F-16’s aan Zelensky, maar die zijn nog steeds niet in Oekraïne aangekomen. Volgens deskundigen zorgen de lange levertijden ervoor dat Rusland

Lees meer »

Zeven doden bij zware storm in Houston

De zware storm die donderdag grote schade aanrichtte in Houston, de grootste stad van de Amerikaanse staat Texas, heeft al zeven mensenlevens geëist. Dat melden de plaatselijke autoriteiten vrijdag. In een eerdere balans was donderdag sprake van vier doden.

Lees meer »

“Ik mis de adrenaline”: drie jaar na haar verplicht pensioen maakt politieke pitbull Linda De Win haar tv-comeback

In de zomer van 2021 werd Linda De Win (67) naar eigen zeggen ‘zonder argument aan de deur gezet bij de VRT’. Haar enige fout: ze werd 65 en moest daarom zeer tegen haar zin verplicht met pensioen. Binnenkort maakt de ex-‘Villa Politica’-journaliste haar tv-comeback op Play4 aan de zijde van Gert Verhulst. “Ik had me voorgenomen: als er in

Lees meer »

Belg leent minder voor auto en renovatie: aantal consumentenkredieten op afbetaling op laagste niveau in 10 jaar

De Belg leent minder vaak op afbetaling voor de aankoop van een nieuwe wagen of voor de renovatie van zijn woning. Dat blijkt uit het aantal verstrekte consumentenkredieten op afbetaling, dat in het eerste kwartaal van dit jaar op het laagste niveau in tien jaar staat. Vooral het aantal leningen om een woning energiezuiniger te maken, is fors gedaald. Hoe

Lees meer »

Groen licht voor 300 extra plaatsen in buitengewoon onderwijs

De Vlaamse regering geeft groen licht voor twee nieuwe scholen buitengewoon onderwijs en extra aanbod in acht scholen. Zo komen er opnieuw zowat 300 extra schoolbanken bij voor kinderen met een autismespectrumstoornis, een gedragsstoornis, een emotionele stoornis, een verstandelijke beperking, een auditieve beperking of een spraak- of taalstoornis, meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Wie heeft Robbie Sals (20) uit Diksmuide gezien?

Op donderdag 16 mei, tussen 19.15 en 22 uur, verliet de 20-jarige Robbie Sals zijn woning in de Booitshoekestraat in Diksmuide. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem. Dat meldt de federale politie in een opsporingsbericht op vraag van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne.
The post Wie heeft Robbie Sals (20) uit Diksmuide gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG LECCE-ATALANTA (18u). De Ketelaere moet vanop de bank toekijken, pakt Atalanta broodnodige punten?

De Ketelaere & co nemen het op tegen middenmoter Lecce. Atalanta doet nog volop mee voor een Champions League-ticket en moet dus winnen op Lecce. De uitploeg kan rekenen op een sterke De Ketelaere, die zijn goede prestaties toonde in de vorige competitiewedstrijd tegen Roma. De Rode Duivel was goed voor twee doelpunten. Krijgen we dezelfde prestatie te zien? Volg

Lees meer »