“Een relatief droog voorjaar, maar wéér een kwakkelzomer”: Weerman Geri (82) heeft zijn voorspelling voor 2024 klaar

Het voorjaar wordt een pak droger dan dat van 2023, een topzomer vol tropische temperaturen hoeven we niet te verwachten en er komt een nat najaar. Dit zijn de meteorologische vooruitzichten voor 2024. Althans volgens Geri Haerynck uit Koekelare. De man voorspelt al sinds 1974 het weer voor een volledig kalenderjaar en heeft het verbazend vaak bij het rechte eind. “Al heb ik wel serieus gevloekt dat ik de zondvloed van november niet heb zien aankomen.”

Hóé hij exact te werk gaat, wil hij absoluut niet verklappen. “Enkel met mijn vrouw zaliger Agnes (die negen jaar geleden overleed, red.) en mijn dochter Greta (58) heb ik mijn geheim gedeeld. Maar verder weet niemand hoe mijn werkwijze in elkaar steekt.”

“Ik noteer elke ochtend om 7 uur mijn waarnemingen. De temperatuur, hoeveel neerslag er is gevallen, de windsnelheid, hoe de lucht er uit ziet… Die leg ik dan naast de voorspellingen van de professionals uit Ukkel (het KMI, red.). Zo leer je heel veel bij.”

Zo becijferde Geri dat 2023 een bijzonder nat jaar was. “1.142 liter in totaal of gemiddeld 3,15 liter per dag. Dat is één liter per dag te veel.”

“Mei en juni beloven erg mooi te worden, terwijl september en oktober veel regen over zich heen zullen krijgen. Het wordt voor onze boeren opnieuw een moeilijke oogst”

Voor zijn voorspellingen spitst de boerenzoon, die jarenlang bij New Holland in Zedelgem aan de slag was, zich toe op enkele welgekozen dagen per jaar. Op Kerstmis neemt Geri een blanco blad papier en noteert hij voor het volledige nieuwe jaar welk weer het wordt. “Daarna wacht ik nog tot dertiendag (Driekoningen op 6 januari, red.) om aanpassingen door te voeren en kan mijn dochter alles uittikken.”

Armand Pien van Koekelare

Daar worden dan zo’n vierduizend kopieën van gemaakt en kan hij die beginnen uitdelen. “Aan wie? Mijn gebeurs krijgen een exemplaar als nieuwjaarskaartje, maar ook heel veel landbouwers willen mijn voorspellingen weten. Die komen van heinde en verre. Weet je dat ze me hier in de streek nooit met mijn voornaam aanspreken? Weerman, zeggen ze, of de meteoroloog. Ze noemen me ook wel eens de Armand Pien van Koekelare. Al ben ik gewoon nen Haerynck. Eentje die zot is van het weer. Nog voor ze me vragen hoe het met me gaat, vragen ze welk weer het zal worden.”

Geri’s aanpak lijkt veel weg te hebben van nattevingerwerk, maar zijn prognoses zijn opvallend vaak accuraat. “Ik geef mezelf een gemiddelde score van 70 tot 75 procent. Zat ik aan de unief, dat was onderscheiding, hé! Veel mensen zeggen dat ik mijn rapport gerust tot 85 à 90 procent mag optrekken. Al heb ik wel serieus gevloekt dat ik de zondvloed van november in de Westhoek niet heb zien aankomen. Ik had erg veel bewolking en regen voorspeld, maar dat er zóveel water naar beneden zou komen…”

Karl Vannieuwkerke

Sinds vorig jaar kent haast elke Vlaming Geri en zijn legendarische weersvoorspelling. “Met dank aan Karl Vannieuwkerke”, glimlacht hij. “Tijdens Luik-Bastenaken-Luik begon hij tegen José De Cauwer plots over mijn jaarlijks A4’tje. Daarna zat het spel op de wagen, hé. Wat was dat, zeg. Maar ik ben content, hoor. Hoe meer mensen ik kan informeren, hoe beter. Iederéén klapt over het weer. Het doet me plezier te weten dat die blaadjes zo erg in trek zijn. Karl mag hier gerust bij mij thuis passeren om zijn kopietje op te halen. Ik zal hem zelfs nog wat extra uitleg geven.”

4.000 exemplaren is evenwel Geri’s plafond. “Die inkt kost me ook wel wat”, grinnikt hij. “Trouwens, nu nemen jullie daar met die smartphones gewoon een foto van en wordt mijn weerpraatje doorgestuurd. Hoeveel mensen ik in totaal zou bereiken? Geen idee, maar het zullen er wel enkele tienduizenden zijn.”

“Dankzij Karl Vannieuwkerke weet haast elke Vlaming nu wie ik ben. Tijdens Luik-Bastenaken-Luik begon hij tegen José De Cauwer plots over mijn jaarlijkse voorspelling”

En wat heeft 2024 nu op weervlak in petto? “Samengevat is het simpel: een droger voorjaar dan in 2023, de zomer belooft opnieuw te kwakkelen en het najaar lijkt best nat te worden. Onze boeren hoeven niet te vrezen voor lange droogteperiodes, maar september en oktober lijken veel regen over zich heen te krijgen. Het zal dus weer een moeilijke oogst worden. Maar mei en juni zie ik erg mooi te worden. Veel zon, niet al te veel regen en aangename temperaturen. De communie- en huwelijksfeesten zullen dus geluk hebben.”

Nog jaren doorgaan

Slecht of goed weer, Geri is altijd tevreden wanneer zijn voorspelling blijkt te kloppen. “Daar doe ik het voor. Al maak ik de mensen ook liefst blij met zon. Maar we hebben ook water nodig, dat mogen we nooit vergeten. Maar liefst niet te veel in één keer.”

Zelf houdt Geri het meest van een zonnige dag met een temperatuur die rond de 25 gaden Celsius schommelt. “Niet te warm, niet te koud. Als er dan nog een verfrissend windje uit zuid-zuidwestrichting staat, ben ik helemaal blij. Dan placeer ik me onder mijn oude notelaar en luister ik naar oude cassettes met muziek uit de jaren vijftig en zestig.”

Gery is van plan om nog jaren met Kerstmis in de weerpen te kruipen. “Zolang ik uit mijn ogen kan kijken en helder kan nadenken, ga ik door. ’t Is mijn lang leven. En wie weet neemt mijn dochter ooit de fakkel over. Ze waagt zich ook al langetermijnvoorspellingen, maar is nog net iets minder accuraat dan ikzelf. Maar oefening baart kunst!”

Het weer voor 2024

JANUARI: matig veel wind over de hele maand

10-15: bewolkt weer met opklaringen (nachtvorst)

16-23: bewolkt weer met veel kans op een bui

24-31: bewolkt regenachtig weer

FEBRUARI: matig veel wind over de hele maand

01-08: bewolkt koel weer, veel kans op een bui

09-15: bewolkt droog koel weer

16-20: bewolkt weer, nu en dan een opklaring

21-29: bewolkt weer, veel kans op een bui

MAART: matige wind over de hele maand

01-05: bewolkt weer, veel kans op een bui

06-23: bewolkt weer met opklaringen

24-31: bewolkt weer, veel kans op een bui

APRIL: matige wind over de hele maand

01-07: bewolkt weer, wel kans op een bui

08-17: bewolkt weer (kans op een bui)

18-22: bewolkt regenachtig weer

23-30: bewolkt droog weer

MEI: veel wind over de hele maand

01-07: droog weer, wel af en toe wat bewolking

08-15: mooi weer, wel kans op bewolking

16-23: mooi weer met bewolking

24-31: mooi weer, wel wat bewolking

JUNI: matig veel wind gedurende de hele maand

01-08: bewolkt weer, veel kans op een bui

09-16: bewolkt weer, soms opklaringen, maar ook kans op een bui

17-24: regenachtig bewolkt weer

25-30: droog weer met opklaringen

JULI: matig veel wind over gans de maand

01-08: bewolkt weer met opklaringen

09-14: bewolkt weer met veel kans op een bui

15-26: bewolkt weer met opklaringen

27-31: bewolkt weer met af en toe een bui

AUGUSTUS: veel wind, over gans de maand

01-07: bewolkt weer met wat opklaringen

08-12: bewolkt weer met af en toe regen

13-20: bewolkt regenachtig weer

21-31: bewolkt droog weer met af en toe zon

SEPTEMBER: veel wind, de hele maand

01-08: bewolkt weer met af en toe een bui

09-16: bewolkt weer af en toe een bui of opklaringen

17-30: bewolkt regenachtig weer

OKTOBER: matige wind over gans de maand

01-08: droog weer met opklaringen

09-15: bewolkt weer met opklaringen

16-24: droog weer, wel af en toe bewolking

25-31: bewolkt weer met veel kans op een bui

NOVEMBER: veel wind over gans de maand

01-09: bewolkt weer, af en toe een bui

10-17: bewolkt weer met regen

18-24: bewolkt weer met veel regen

25-30: bewolkt weer, maar droger, wel kans op nog een bui

DECEMBER: matige wind over gans de maand

01-11: bewolkt weer met kans op een bui

12-20: bewolkt op wat gedruppel

21-24: droog weer (kans op lichte nachtvorst)

The post “Een relatief droog voorjaar, maar wéér een kwakkelzomer”: Weerman Geri (82) heeft zijn voorspelling voor 2024 klaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Duitse jongeren gebruiken lied van Gigi D’Agostino voor racistische teksten: “Niet onschuldig, kan impact hebben op business van artiest”

Volgens de Italiaanse dj Gigi d’Agostino gaat zijn feesthit ‘L’Amour Toujours’ over "liefde en verbinden". Toch duiken er filmpjes op van Duitsers die het nummer gebruiken voor racistische teksten. Het is niet de eerste keer dat een nummer ongewild aan een bepaalde groep of ideologie wordt gelinkt. Wat zijn de gevolgen? En hoe ga je hier als artiest of merk

Lees meer »

Rector UGent wil met Gaza-betogers in gesprek gaan alvorens politie te sturen, maar botst op ‘njet’: “Er is meer tijd nodig”

In Gent blijven honderden studenten het Ufo-gebouw in de Sint-Pietersnieuwstraat bezetten. De actievoerders kregen tot vandaag 12 uur om hun actie stop te zetten, maar die deadline is inmiddels verstreken. Rector Rik Van de Walle wil morgen —zondag— een laatste keer in gesprek gaan, maar die uitnodiging slaan de actievoerders af. “Wij willen de voorwaarden van het gesprek bepalen”, klinkt

Lees meer »

IN KAART – In Horebeke het laagst en in Sint-Joost het hoogst, zo is het in jouw gemeente met het armoederisico gesteld

In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node loopt 34,6 procent van de bevolking een armoederisico. Dat blijkt uit cijfers van Belgisch statistiekbureau Statbel, dat voor de eerste keer cijfers over het armoederisico publiceert per gemeente. De Oost-Vlaamse gemeente Horebeke heeft met 3,2 procent dan weer het laagste armoederisico. Bekijk hoe het in jouw gemeente is gesteld.

Lees meer »

Meerdere doden en tientallen gewonden bij tornado’s in Texas

Bij tornado’s en hevige stormen, vooral ten noorden van de Texaanse stad Dallas, zijn volgens plaatselijke media zeker tien mensen omgekomen. De helft van de dodelijke slachtoffers kwam uit Texas, met name uit de plaats Valley View, de overige helft uit aangrenzende staten. Er zijn naar schatting tachtig mensen gewond geraakt in de getroffen regio’s.

Lees meer »

Brandweer redt volwassen ree van verdrinkingsdood in kanaal vlakbij Spaarbekken

De brandweer van Diksmuide slaagde er zaterdagmiddag in om een volwassen ree van de verdrinkingsdood te redden in Merkem, een deelgemeente van Houthulst. Het dier was in een diep afwateringskanaal gesukkeld, maar raakte daar onmogelijk zelf uit.
The post Brandweer redt volwassen ree van verdrinkingsdood in kanaal vlakbij Spaarbekken appeared first on KW.be.

Lees meer »