“We zagen het noorderlicht en vierden oudejaar bij -35 graden”: Günther Couckhuyt verraste zijn vriendin met een reis naar Lapland

Een verrassing die kan tellen. Günther Couckhuyt ging met zijn vriendin Elke oudejaar vieren in Lapland, ondertussen zijn ze opnieuw goed en wel thuis. Maar het werd een reis waarover ze nog lang zullen napraten. Ze deden er onder meer een toch met een huskyslede en probeerden er het Mpemba-effect uit, waarbij je kokend water de lucht in gooit en het onmiddellijk sneeuw wordt (zie video hieronder).

Günther Couckhuyt (42) is een bekende naam in Izegem. De oud-topgymnast is nog altijd actief in de turnclub, beroepshalve werkt hij voor de dienst vrije tijd van de stad Izegem. Hij woont als conciërge ook boven het sportstadion. “Mijn vriendin houdt meer van de sneeuw, dan van de zon”, zegt Günther. “Voor haar 40ste verjaardag had ik een verrassing in petto: een reis naar Lapland. We waren eerder al in Noorwegen en ook in Schotland, we gaan dus niet op zoek naar de zon als we reizen.” Een topcadeau dus voor Elke Declercq, die lesgeeft in De Stadsparel in Izegem. “Onze kinderen reisden niet mee, voor heel wat van die activiteiten moet je ook minstens 16 jaar zijn.”

Onvergetelijke kiekjes in een prachtig landschap voor Elke en Günther.

“Om 23 uur al vuurwerk van over de grens in Finland”

Het koppel vertrok op 30 december, acht dagen later keerden ze terug met een koffer vol topherinneringen en een veelvoud aan foto’s. “Het zijn echt postkaartjes, die sneeuwvlaktes zijn er echt prachtig. We verbleven er in een kleine chalet, we reisden samen met een groep met vooral Nederlanders, maar ook wat Vlamingen en zelfs nog iemand uit Izegem. Iedereen had een eigen chalet, maar er was op de heuvelflank ook een bar/restaurant waar je kon gaan eten. Daar hebben we ook oudejaar gevierd. Lapland strekt zich uit over meerdere landen, wij zaten in Luppio in Zweden. Maar de rivier, die de natuurlijke grens is met Finland, ligt wat verderop. Het was zelfs zo dat we in een andere tijdszone zaten. Om 23 uur zagen we al het Finse vuurwerk, een uurtje later was het aan ons. We zijn met een fakkel de heuvel nog opgetrokken om daar ook vuurwerk af te steken.”

De rendieren belanden er ook in de maaltijden.

Op dat moment was het erg koud. “Tot wel -35 graden, het is de koudste winter in 25 jaar. Eind deze week zou het daar zelfs gewoon weer nul graden worden, vernam ik. Normaal gaan ze daar in de winter vlot naar -20 graden, maar nu is het veel kouder. Er ligt zes maanden per jaar ook sneeuw. Je moet je ook goed kleden. Meestal hadden we drie paar kousen en drie broeken aan, je moet met verschillende laagjes werken en je krijgt er ook een pak dat eigenlijk veel te ruim zit. Maar de lucht en de dons zijn de beste isolatie. Maar je moet ook bewegen om je warm te houden. Bij de activiteiten zijn ze ook erg streng, door de frostbite kun je onherstelbare verwondingen oplopen. Om het kwartier werd er gecontroleerd of je nog ok was.”

“Als het bergop gaat, kijken de huskyhonden achterom. Dan moet je zelf wat bijtrappen”

Die activiteiten waren ook om van te smullen. “Het ijsvissen konden we niet doen, het was immers te koud. Op het meer is het door de open vlakte en de wind nog tien graden kouder, het is niet aan te raden om in die temperatuur een half uur stil te zitten. Maar we konden wel met de sneeuwschoenen gaan wandelen, we trokken de langlaufski’s aan en mochten de husky’s verzorgen. Die dieren moeten ook enkele keren per dag uitgelaten worden, die zitten vol energie.” Dat bleek ook toen Günther en Elke er met de huskyslede op uit mochten. “Je kan er met twee op staan, de achterste persoon stuurt en remt. Maar onze rem bleek al na 20 meter defect. Uiteindelijk hebben we een van de zes honden moeten afkoppelen, omdat het remmen anders onmogelijk bleek. Die dieren doen dat ook erg graag. Het is zelfs zo dat wanneer je omhoog moet, de dieren achterom kijken. Dan geven ze eigenlijk het signaal dat je mee moet duwen met de slede.”

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”

Toen de groep sledes een bepaalde richting koos, stuurde de leidende hond van Günther en Elke echter rechtdoor. “Blijkbaar was het de tweede keer dat ‘onze leidershond’ dat gedaan had, normaal volgen die elkaar blindelings. Maar het was vooral een activiteit om nooit te vergeten, net als de tocht die we met de sneeuwscooters hebben gemaakt. We mochten er ook de rendieren te eten geven, die lopen daar vrij rond. En ja, ze staan er ook op het menu. Je kan dat wat vergelijk als de koe in onze contreien.”

“Voor we naar bed gingen, verwarmden we onze lakens met de haardroger”

De immens koude temperaturen zorgen ook voor zotte verhalen. “Onze chalet konden we opwarmen tot zowat 18 graden. Niet heel warm, maar als je uit -30 graden komt, dan voelt dat aan als een sauna. We namen er overigens ook een sauna, die ging ‘maar’ tot 70 graden om het contrast niet te groot te maken. Je moest ook een handdoek nemen om de klink vast te nemen, anders zou je huid meteen aan de klink vriezen. We hadden overigens de sleutel van onze chalet aan de binnenkant laten zitten en die kregen we ook niet meer los. Ook aan de binnenkant is het slot dus echt bevroren. We hebben er veel onze haardroger gebruikt. Bijvoorbeeld om onze lakens op te warmen net voor we in bed gingen. Dan voelden die toch wat warm aan.”

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”

En Günhter liep er zowaar enkele brandwonden op. “We hebben het Mpemba-effect proefondervindelijk trachten uit te testen. Bij mij was dat niet gelukt. Om dat effect te zien moet je heet water in de lucht gooien en dat wordt dan meteen poedersneeuw. Ik had mijn warm water niet goed gericht, bij Elke is het wel beter gelukt.”

Het slot van hun chalet was ook aan de binnenkant helemaal bevroren.

“Noorderlicht heeft eerlijk gezegd wat ontgoocheld”

Met een app op de telefoon werd het gezelschap ook op de hoogte gehouden van het tijdstip waarop het noorderlicht te zien zou zijn. “We hebben het uiteindelijk twee keer mogen waarnemen. Maar eerlijk, ik was wat ontgoocheld. Je kent natuurlijk die vele prachtige foto’s. Je ziet dat ook, maar niet zo helder als op foto’s. Dieren wellicht wel, maar met onze ogen lukt dat minder. De foto’s die we namen, lukten dan weer wel beter. De camera trekt het licht meer binnen dan het menselijke oog kan doen.”

Op dit moment van het jaar gaat de zon er op om 11 uur om drie uur later al weer te verdwijnen. “Er is amper enkele uren daglicht per dag, maar ook in het donker konden we leuke activiteiten doen. Zo gingen met de zaklamp op het hoofd wandelen. Onvergetelijke momenten.”

The post “We zagen het noorderlicht en vierden oudejaar bij -35 graden”: Günther Couckhuyt verraste zijn vriendin met een reis naar Lapland is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zestiger terecht voor seksueel getinte gesprekken met minderjarige meisjes: “Maar helemaal niet zeker of ze echt wel minderjarig waren”

Een 60-jarige man uit Wervik wordt er van verdacht seksueel getinte gesprekken te hebben gevoerd met minderjarige meisjes. Dat kwam aan het licht tijdens een ander gerechtelijk onderzoek. De openbare aanklager wil hem veroordeeld zien tot 10 maanden celstraf en een boete. “We wisselden seksuele fantasieën uit maar ik ben helemaal niet zeker of mijn gesprekspartners wel minderjarig waren”, ontkende

Lees meer »

Veiliger oversteken met nieuwe richtlijnen: “Zebrapaden kunnen een vals gevoel van veiligheid geven”

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd over waar welke oversteekplaatsen nodig zijn. Voor die update ging AWV uit van de blik van de voetganger en ook het kind staat centraal bij de aangepaste richtlijnen. De voornaamste nieuwigheid is dat er geen klassieke zebrapaden (zonder middeneiland of wegversmalling) aangelegd mogen worden op wegen waar 70 km/uur of

Lees meer »

Sint-Truiden komt met plan tegen toekomstige belangenvermenging na rapport Audit Vlaanderen

Op de raadscommissie in Sint-Truiden is een actieplan voorgesteld om belangenvermenging of de schijn van belangenvermenging te vermijden in de toekomst. Mandatarissen zullen voortaan elk jaar al hun mandaten en financiële belangen moeten oplijsten en aan het begin van hun mandaat een verklaring op eer ondertekenen waarin ze zeggen de deontologische code te zullen volgen. Ook komt er een afwegingskader,

Lees meer »

“Hij is meer geschrokken van paniek in België dan van val”: koning Albert onwel geworden op vakantie in Zuid-Frankrijk

Koning Albert (89) is aan het bekomen, nadat hij op vakantie in Zuid-Frankrijk onwel is geworden en lelijk ten val is gekomen. Hij heeft niet zozeer last van fysieke ongemakken, het valt al bij al mee. De gepensioneerde vorst is vooral geschrokken van de paniekreacties die het nieuws heeft veroorzaakt in België. “Hij begrijpt de heisa niet, hij is nooit

Lees meer »

Laat je verleiden door Disco Chicks

In de Sint-Amandsstraat hebben Ramses Van Waes en Kevin Desopper – die in dezelfde straat al friethuis The Potato Bar uitbaten – de deuren van hun Disco Chicks geopend. Je kunt er terecht voor sappig gebraden kippetjes van ’t spit en bijgerechten zoals cornribs en verse appelmoes.
The post Laat je verleiden door Disco Chicks appeared first on KW.be.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Grote tuin en kleine kinderen? Dan is het niet zonder risico om mee te doen aan ‘Maai mei niet’.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boer Bert uit ‘Boer zkt vrouw’ weet exact wat hij zoekt in relatie: “Ik wil dat mijn vrouw zorgt voor het huishouden”

In ‘Boer zkt vrouw’ is de West-Vlaamse vlasboer Bert Vermeersch (28) het buitenbeentje. Slechts vier vrouwen schreven zich voor hem in en alleen kleuterjuffen Eva en Melissa (allebei 27) nodigt hij uit op zijn boerderij. “Ik ben kieskeurig, ja, maar waarom zou ik met iemand verder daten als ik geen interesse heb?” Hij omschrijft zichzelf als romantisch en gevoelig, maar

Lees meer »

“Elke euro wordt goed besteed”: Fietsen met Sep Vanmarcke en Bert De Backer tegen kinderarmoede

Op zaterdag 25 mei kan je samen met voormalig profwielrenners Sep Vanmarcke en Bert De Backer genieten van een social ride, georganiseerd door vzw Ride To Unite. Via drie verschillende fietstochten met afstanden van 51, 71 of 98 kilometer, zamelen ze opnieuw geld in voor Stichting Pelicano dat strijdt tegen kinderarmoede in ons land.
The post “Elke euro wordt

Lees meer »

Cato Verleye naar EK U13 tafeltennis in Roemenië

Cato Verleye – uit Oostkamp en lid van TTC Zandvoorde – staat momenteel eerste op de nationale ranglijst in het tafeltennis en neemt van woensdag 22 mei deel aan het Europees kampioenschap U13 in Boekarest. “Een goede ervaring die mij in de toekomst veel kan helpen.” Unieke kans Cato Verleye heeft als klassement C2, staat
The post Cato Verleye

Lees meer »