Elsje Helewaut gaat mee op tournee met Rudi Vranckx

Rudi Vranckx gaat voor de tweede keer op tournee met een programma, Kleine Helden, waarin hij over zijn ervaringen als oorlogsjournalist voor VRT vertelt. Hij wordt daarin muzikaal begeleid door onder meer zangeres Elsje Helewaut.

In de theatervoorstelling Kleine Helden geeft Vranckx een stem en gezicht aan gewone mensen die hij tijdens zijn intussen al 35-jarige loopbaan als oorlogsverslaggever ontmoette, mensen die in moeilijke omstandigheden boven zichzelf uitstijgen en het verschil maken voor zichzelf en anderen. Bij zijn aangrijpende verhalen en beelden koos hij ook passende songs, van Billy Joel over Patti Smith tot Procul Harum, die op het podium worden uitgevoerd door muzikanten Wigbert, Gertjan Van Hellemont, Serge Feys en gezongen door Elsje Helewaut (62).

Agendaproblemen

Elsje, frontvrouw van de voormalige Brugse band Elisa Waut, profileerde zich de voorbije decennia vooral als uitbaatster van B&B Ark van Zarren en de gelijknamige interieurzaak in Brugge. Maar muziek was en is nooit ver weg. In 2015 bracht ze het album Portraits and Landscapes uit, in 2022 trad ze nog aan in de muziekvoorstelling Belpop 80’s, samen met Marcel Vanthilt, Jo lemaire en Peter Slabbynck. Voor Kleine Helden valt Elsje Helewaut in voor Patrick Riguelle die door agendaproblemen niet kon deelnemen. “Ik werkte eerder samen met Wigbert voor het project Van Alle Landen Thuis, en met de mensen van Kras Artists voor Belpop 80’s. Zij belandden bij mij met de vraag of ik het project van Rudi zag zitten. Wat zeker het geval was, ook al omdat december en januari voor mij iets kalmere maanden zijn.” Voor Rudi Vranckx zelf neemt Elsje haar pet af: “Ik ontmoette hem al eens in 2014 op De Boot in Houthulst. Hij kwam er vertellen, ik zong er. Nu werken we intenser samen en dat is boeiend. We zijn tijdens de repetities altijd allemaal onder de indruk van zijn verhalen en beelden. Ik volg sowieso heel nauw op wat er gebeurt in de wereld, dit kan ik dus niet anders dan enorm interessant vinden.” (NBB)

‘Kleine Helden’ houdt op 11 januari halt in Torhout. Meer info: www.kras.be.

The post Elsje Helewaut gaat mee op tournee met Rudi Vranckx is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dieven slaan ‘s nachts toe in shop van tankstation Gabriëls in Geluwe

In de shop van het tankstation Gabriëls langs de drukke Menenstraat in Geluwe gebeurde zaterdagnacht omstreeks twee uur een inbraak. De daders sloegen de glazen toegangsdeur aan diggelen. Het tankstation ligt vlakbij de expresweg N58, zo kan men van daaruit alle richtingen uit om te vluchten. Een buurtbewoner belde de politie.
The post Dieven slaan ‘s nachts toe in

Lees meer »

Criminaliteit in regio Wervik blijft duren: ook ramkraak op apotheek in Wervicq-Sud

De verschillende ramkraken de afgelopen weken in Wervik, Menen, donderdagnacht in Lauwe en zaterdagnacht in Geluwe zijn blijkbaar geen gevallen die alleen moeten worden gelinkt aan deze regio. Mogelijk sloeg dezelfde dader of bende immers ook toe in de apotheek Titeca, vlak over de grens in Wervicq-Sud.
The post Criminaliteit in regio Wervik blijft duren: ook ramkraak op apotheek

Lees meer »

Waarschuwingsborden rond PFAS-schuim niet nodig aan onze kust

Wie in de Verenigde Staten al eens een strand bezocht, merkte het misschien al op: op verschillende locaties worden strandgangers gewaarschuwd voor zeeschuim dat een hoge concentratie PFAS zou bevatten. Ook aan onze kust werd al meermaals PFAS gedetecteerd, maar waarschuwingsborden zijn volgens het VLIZ nog niet nodig.
The post Waarschuwingsborden rond PFAS-schuim niet nodig aan onze kust appeared

Lees meer »

Italiaanse journalist in elkaar geslagen door neofascisten in Turijn: “Ze knepen secondelang mijn keel dicht”

"Ze smeten me tegen de grond en begonnen op me te trappen", getuigt Andrea Joly. De Italiaanse journalist uit Turijn is afgelopen weekend in elkaar geslagen door een groep neofascisten toen hij op een feest botste van de CasaPound, een extreemrechtse beweging die banden heeft met het fascisme van Mussolini. De video’s van het geweld circuleren online. "Hoor je bij

Lees meer »

Alle investeringen ten spijt: waarom een olympische tijdritmedaille geen evidentie wordt voor Lotte Kopecky

De eerste Belgische medaillehoop op de Olympische Spelen rust zaterdagnamiddag op de sterke schouders van Lotte Kopecky (28). In de individuele tijdrit, weliswaar de minst evidente van haar drie afspraken. Haar ploegleider en een voormalige Belgische topper tegen de klok over de tijdrijdster in de wereldkampioene op de weg: “Het wordt een serieuze opdracht voor Lotte.”

Lees meer »