Luna (26) blaast nieuw leven in Oud Cortryck, één van de oudste cafeetjes van Kortrijk

Luna Van Melckebeke (26) en haar pluspapa/medevennoot Johan Van Grasdorff (62) openen zaterdag om 11 uur de deuren van Oud Cortryck. Het pand bestaat al sinds 1666 en is het oudste café van het winkelwandelgebied. “We willen het verhaal van Oud Cortryck terug naar boven brengen en cultuur binnentrekken”, zegt Luna.

Na tien jaar leegstand en restauratie is Oud Cortryck in de Wijngaardstraat de afgelopen vijf jaar opnieuw een café. Nu neemt Luna de fakkel over om één van de oudste cafeetjes van Kortrijk uit te baten. “We willen vooral terug het charmante en het authentieke van dit pand in de kijker zetten. Ik werd verliefd op de beschermde gevel en ons zaaltje boven met zichtbare houten spanten. Toen dacht ik, daar kunnen we meer mee doen”, vertelt een enthousiaste Luna. Sedert Sinksen werkt ze wekelijks als flexi in horecazaken en heeft sindsdien de microbe te pakken. “Op een halfjaar tijd ben ik een heel andere mens. Een stuk socialer, meer zelfvertrouwen, ondernemender en ambitieuzer.”

“Oud Cortryck moet een huiselijk cultuurcafé worden met een warme sfeer”

Luna hoopt met haar café meer verenigingen en cultuur binnen te trekken. “Bijvoorbeeld een vrij podium voor beginnende artiesten en een vrije muur om kunst op te hangen. Oud Cortryck moet een huiselijk cultuurcafé worden met een warme sfeer. Iedereen is hier welkom om op het gemak iets te drinken. Ik wil een gevoel van thuiskomen creëren, voor jong en oud. Ik ben graag een luisterend oor en babbel graag mee.” Oud Cortryck van brouwerij Verhaeghe uit Vichte pakt uit met Barbe d’Or, Barbe Ruby en Barbe X op tap, net als Duchesse en Streuvelsbier. Een Verhaeghepils kost 2,50 euro. Luna serveert kleine hapjes zoals croques, kaas- en vleesplankjes, verse soep, tapenades en borrelhapjes.

“Ik was verkocht het moment dat ik binnenkwam. Een zaak met een verhaal en erfgoed vind ik super interessant, ik wou geen afgelekt café”

Het waren Johan en mama Hilde Vernou die Luna op de opportuniteit wezen. “We kwamen hier eentje drinken en geraakten aan de babbel met de vorige uitbater dat het pand over te nemen was. Ik dacht direct aan Luna”, vertelt Hilde. In de jaren ‘80 was dit haar stamcafé, toen nog onder de naam De Ton, uitgebaat door verre familie. “Ik was verkocht het moment dat ik binnenkwam. Een zaak met een verhaal en erfgoed vind ik super interessant, ik wou geen afgelekt café”, zegt Luna. “Aanpassingen aan het interieur komen er niet, al zullen we wel de vergaderzaal wat anders inrichten om het toegankelijker te maken en capaciteit te vergroten. De zaal boven kan ook afgehuurd worden voor privé-evenementen.”

Oud Cortryck is open op maandag van 9.30 tot 18 uur, op woensdag en donderdag van 11 tot 20 uur, op vrijdag en zaterdag tot 23 uur en zondag van 14 tot 20 uur. Gesloten op dinsdag.

The post Luna (26) blaast nieuw leven in Oud Cortryck, één van de oudste cafeetjes van Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Duikclub Ieper Dives blaast leegstaand café nieuw leven in: “We behouden het mooie authentieke interieur”

De Ieperse duikers van Ieper Dives hebben in het leegstaand café De Kerselaar een nieuw clublokaal gevonden. Het is de bedoeling dat de herberg als vergaderruimte wordt gebruikt. Achteraan de site komt een opslagplaats voor het duikmateriaal. “Er is in Ieper een tekort aan plaatsen waar verenigingen kunnen vergaderen.”
The post Duikclub Ieper Dives blaast leegstaand café nieuw leven

Lees meer »

Nathalie Meskens en Ruth Beeckmans delen voor het eerst podium in ‘Aspe’: “Herbert Flack voorzien van koosnaampje”

Vanmiddag gaat in Antwerpse Play Zuid gaat het interactieve theaterstuk ‘Aspe – moord in de studio’ in première. VTM-gezichten Nathalie Meskens (42) en Ruth Beeckmans (42) staan daarbij voor de allereerste keer samen op de planken, tot groot jolijt van de dames. Beiden worden ze in hun rol verdacht van een moord gepleegd te hebben op een belangrijk man in

Lees meer »

De balans | Rob van Essen, schrijver

01:00 Rob van Essen (60) kreeg deze week voor zijn roman ‘Ik kom hier nog op terug’ de Libris Literatuur Prijs, die hij in 2019 al eens won met ‘De goede zoon’. Hier maakt de schrijver zijn persoonlijke bal…

Lees meer »

“Altijd constructief geweest”: vennootschappen van Conway weerleggen verklaringen voorlopige bewindvoerder KV Oostende

De vennootschappen van Paul Conway, die aandelen bezitten in KV Oostende, betwisten “formeel” de verklaring “die onjuiste informatie bevat” van Werner Van Oosterwyck, de voorlopige bewindvoerder bij de tweedeklasser. Dat hebben ze woensdagavond in een persbericht gemeld.
The post “Altijd constructief geweest”: vennootschappen van Conway weerleggen verklaringen voorlopige bewindvoerder KV Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bankkantoren in Gent beklad met pro-Palestijnse slogans

In Gent zijn afgelopen nacht aan 4 bankkantoren pro-Palestijnse slogans aangebracht met verf. Activisten stellen in een mail aan VRT NWS dat zij achter het vandalisme zitten. Ze noemen de banken medeplichtig aan de oorlog in Gaza en vragen om investeringen in bepaalde Israëlische bedrijven.

Lees meer »

Onduidelijkheid over lot van Iraanse president: tegenstrijdige berichten over vondst helikopter, reddingsteams zetten zoektocht voort

Volgens de Iraanse staatstelevisie werd de neergestorte helikopter, met aan boord Iraans president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, teruggevonden door reddingswerkers. Dit nieuws wordt echter tegengesproken door andere media, en reddingsorganisatie Red Crescent. De helikopter stortte neer in bergachtig gebied in het noorden van het land. Over de toestand van de inzittenden is nog niets geweten.

Lees meer »