Jacqueline blaast 101 kaarsjes uit in wzc Sint-Anna

Jacqueline Van Elslander blies op 23 november 101 kaarsjes uit. De kranige dame uit Eernegem verblijft pas sinds april 2021 in het woon-zorgcentrum Sint-Anna, en ook daar probeert ze nog zoveel mogelijk zelfstandig te zijn. “Ze geniet vooral van de sociale contacten die toch wel eerder beperkt waren toen ze nog alleen thuis woonde”, zegt zoon François.

Jacqueline werd in 1922 in Kortemark geboren als tweede en jongste dochter van Boudewijn Van Elslander en zijn echtgenote Marthe Léontine Bordessol. Ze bracht haar tienerjaren door in Oostende, en kwam in 1940 met haar familie, op de vlucht voor de oorlog, in Eernegem terecht.

Daar werd de 22 jaar oudere brouwer en politicus Paul Sibille verliefd op haar, en het paar trouwde op 15 november 1947. Eernegem was oorspronkelijk slechts bedoeld als tijdelijke woonplaats, maar Jacqueline zal er de rest van haar leven blijven. Samen met Paul (die in 1983 op 83-jarige leeftijd overleed) heeft Jacqueline een zoon, François. Magali, de dochter van François, schonk Jacqueline in april 2020 een achterkleinzoon Emile. De hele familie tekende present om te helpen de 101 kaarsjes uit te blazen!

Tot 99 jaar thuis

Tot april 2021 bleef ze alleen wonen maar ze verhuisde dan naar het Eernegemse WZC Sint-Anna. Hoewel dat eerder met tegenzin was, kan Jacqueline het tot aangename verbazing van de familie best goed vinden in het woon-zorgcentrum. Als oudste bewoner probeert ze toch nog steeds zoveel mogelijk zelfstandig te zijn en doet ze relatief weinig een beroep op hulp en zorg. Ze is nog heel helder van geest en geniet van de vernieuwde sociale contacten die toch beperkt waren toen ze nog alleen thuis woonde. Ze houdt zich vooral bezig met het lezen van Franse romans (”zonder bril!”, zegt François trots) en het bekijken of beluisteren van MENT tv, de zender die in 2010 werd opgericht en nog steeds gerund wordt door Magali en haar partner Marc Hallez.

Zowel de moeder als de schoonmoeder van Jacqueline werden 100 jaar, dus een lang leven zit in de familiegenen. (ED)

The post Jacqueline blaast 101 kaarsjes uit in wzc Sint-Anna is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Op de Mercator met marien fotograaf Mike Louagie: “Er overkomen mij fantastische dingen”

Zijn liefde voor de zee, schepen en de natuur is grenzeloos, net als zijn liefde voor de pure, ongerepte schoonheid van de poolgebieden. Hij fotografeerde ooit voor De Zeewacht bekende Oostendenaars met – geloof me vrij – hun favoriete vis, en hij dankt zijn passie voor de fotografie en het schrijven aan al even gepassioneerde leerkrachten uit zijn wonderjaren. Voor

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Poetin wil niet onderhandelen met Zelensky: “Hij heeft geen legitimiteit meer” – Kiev: Russisch offensief in Charkiv gestopt

De Russische president Vladimir Poetin is bereid om de oorlog in Oekraïne te beëindigen met een staakt-het-vuren dat de huidige slagveldlinies erkent. Poetin wil echter niet onderhandelen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die volgens hem “geen legitimiteit” meer heeft. Intussen zegt het Oekraïense leger het Russische offensief in de regio Charkiv te hebben gestopt. De Oekraïners zouden zelfs het

Lees meer »

Transfo heeft met picknick-plaats een nieuwe hotspot

De Transfosite heeft er met een mooie picknickplaats een nieuwe hotspot bij. Deze werd ingericht aan de ingang van de site langs het kanaal. Tevens werd de zone aan het naastgelegen oude waterbassin, helemaal opgeruimd. De betonplaten verdwenen zodat het zicht op de site veel mooier is.
The post Transfo heeft met picknick-plaats een nieuwe hotspot appeared first on

Lees meer »

Elisa Decostere is nieuwe voorzitter Unizo

Unizo Ardooie-Koolskamp heeft de bestuursploeg herschikt. Deze vereniging voor zelfstandige ondernemers en vrije beroepen verdedigt de belangen van de leden in de gemeente. Advocate Elisa Decostere is de nieuwe voorzitter. Het bestuur bestaat uit Griet Spruytte, Sofie Lievens, Brecht Devos, Marnik Vandenberghe, Tony Seys, Martine De Meersserman, Wouter Lafaut, Elke Verstuyft, Nele Vandenberghe, Lore Van
The post Elisa Decostere

Lees meer »

“Onze sterkte vind je ook in de grote bank. We hebben evenwaardige spelers”:Filou op weg naar dertiende titel op rij

Jean Salumu (33) strijdt met Filou Oostende vanaf maandag in de finales van de play-offs om een dertiende opeenvolgende landstitel. Bij het dozijn vorige kampioenschappen was Salumu zesmaal betrokken. Het eerste jaar was hij nog uitgeleend aan Leuven Bears en de jongste vijf seizoenen baskette hij in het buitenland. Hongerig blikt Salumu, de enige Belg die al de MVP-onderscheiding van

Lees meer »

Nanoi Van Wettere naar BK in Koksijde: “Hoop op felle koers”

Na een slechte generale repetitie komt vaak een sterke première. Nanoi Van Wettere was in de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde snel uitgeteld. De tweedejaarsjuniore uit Ieper waagt komende zondag in Koksijde haar kans op het BK.
The post Nanoi Van Wettere naar BK in Koksijde: “Hoop op felle koers” appeared first on KW.be.

Lees meer »