Bewoners van 25-tal woningen in Woumen geëvacueerd: “Het vele water aan de dijk blijft een bedreiging”

Een 25-tal woningen aan de Winterdijk in Woumen, een deelgemeente van Diksmuide zullen preventief geëvacueerd worden door de wateroverlast. Dat heeft de crisiscel van West-Vlaanderen beslist. “De bewoners zullen verwittigd worden door de politie en kunnen terecht in het OC Heuvelhuis in Klerken iets verderop. Verdere evacuaties zijn voorlopig nog niet nodig.” In de nacht van donderdag op vrijdag is de kans groot dat er in de Westhoek nog heel wat neerslag zal vallen. Lokaal kan het volgens verschillende weermodellen zo’n 20 tot misschien wel 50 liter per vierkante meter regenen.

Woensdagnamiddag 15 november zat het provinciaal coördinatiecomité van West-Vlaanderen opnieuw samen over de wateroverlast, die de afgelopen dagen heerst in de Westhoek. Het waterpeil van de IJzer en de omliggende bekkens bereikt ongekende hoogtes. Volgens Pieter-Jan Taillieu van het waterbeheer van Zuidijzerpolder staat het waterpeil van de IJzer bij Fintele in Lo-Reninge twee meter hoger dan gebruikelijk. “Daarmee is het historische maximum – ook dat van de grote wateroverlast in 1993 – met 20 centimeter overschreden.”

Evacuaties

“Dinsdag kregen we heel wat meer regen te verwerken dan voorzien”, vertelt Michiel Bonte van Weerstation Langemark. “En die onvoorspelbaarheid zit er ook in voor nu donderdag. Er zijn veel variabelen, die meespelen en de weermodellen lopen uiteen. Afhankelijk van welk scenario we zullen krijgen, wordt het ons hart vasthouden.”

“In het slechtste scenario krijgen we 20 à 50 liter neerslag per vierkante meter en dan zitten we met een gigantisch probleem, waarvan we niet weten waar het zal eindigen”

Dat bevestigt ook weerman Geert Naessens. “Er is een klein lagedrukgebied, waarvan de koers nog niet helemaal zeker vastligt. Als de kern daarvan niet boven onze provincie passeert zullen we wellicht slechts 5 à 20 liter neerslag krijgen. Dat is het beste scenario. Maar als het slechtste scenario van 20 à 50 liter neerslag per vierkante meter uitkomt, dan zitten we met een gigantisch probleem. De bodem is nu al verzadigd en alle bufferbekkens zitten vol. Dan weten we niet waar dit zal eindigen.”

Daarom beslisten de hulpdiensten, lokale politici en nog andere belanghebbende partijen om een 25-tal woningen in Woumen, een deelgemeente van Diksmuide preventief te evacueren. “De situatie aan de Blankaart in Woumen blijft zorgwekkend. Het gaat om de huizen dicht bij de Winterdijk, waar het vele water een grote bedreiging vormt. De bewoners zullen verwittigd worden door de politie en zullen we ook opvangen in het OC Heuvelhuis in Klerken”, klonk het op de persconferentie.

“Woensdag werd dan ook alles op alles gezet om zoveel mogelijk gecontroleerd te lozen en zo nieuwe buffercapaciteit vrij te maken om nieuwe neerslag te kunnen opvangen. Doordat de neerslag gisteren voor wateroverlast zorgde in het ganse land zijn de afvoeropties voor de reeds zwaar geteisterde Westhoek-regio beperkter geworden en lukt dit enkel nog via de al oververzadigde waterlopen en kanalen in het westen en in Noord-Frankrijk.”

? Het vele water aan de Winterdijk in Woumen blijft een bedreiging. Daarom gaan we over tot preventieve evacuatie van een 25-tal woningen. De bewoners worden verwittigd door de politie en opgevangen in het OC Heuvelhuis in Klerken.
Verdere evacuaties zijn momenteel niet nodig. pic.twitter.com/WiuorT9hnH

— Brandweer Westhoek (@Brw_Westhoek) November 15, 2023

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”

Problematische regio’s

Momenteel blijven de kritieke aandachtspunten de gemeenten Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge, Poperinge (deelgemeenten Watou en Haringe), De Panne en Nieuwpoort, allen gelegen aan de IJzer. Buiten de Westhoek wordt vooral de toestand in de gemeentes Ledegem en Wevelgem van zeer nabij opgevolgd. Op dit ogenblik zijn bijkomende evacuaties nog niet aan de orde.

Maar de limieten zijn bereikt …. “Wat de regio de voorbije dagen meemaakte was een heftige, ongeziene situatie. Na een week van onophoudelijke kritieke waterpeilen zijn alle buffers, kanalen en reserves nu opgebruikt. Waar pompen kunnen ingezet worden, zijn ze ingezet. Nu nog bijkomend technische middelen inzetten, maakt geen verschil meer. Elke druppel regen die er nu nog bijvalt zal er één te veel zijn. Het is een ongelijke strijd tegen dit wassende water.”

“Elke druppel regen, die er nu nog valt, is er een teveel. Het is een ongelijke strijd tegen dit water”

De voorraad zandzakken – die na de voorbije regenval aanzienlijk gedaald was – wordt ondertussen vanop verschillende fronten opnieuw aangevuld. Er zijn momenteel drie lijnen bezig met het vullen van de zakken om voorbereid te zijn op de komst van het volgende regenfront. Defensie werd hiervoor opnieuw ingeschakeld ter ondersteuning van de technische diensten van de gemeenten, de hulpverleningszones en de Civiele Bescherming.

Collega’s van De Watergroep mogen niet meer met hun eigen wagen op pad gaan via de Winterdijk. “Zij worden voortaan op een andere plaats opgepikt en met een 4×4 naar het drinkwaterproductiecentrum gebracht”, zegt woordvoerster Kathleen De Schepper. “De waterproductie draait nog en de kwaliteit van het drinkwater blijft gegarandeerd. Daarover hoeven mensen zich geen zorgen te maken. We wachten nu de impact van de regenval van de komende dagen af op ons waterproductiecentrum.”

Hulpdiensten paraat

De vele ondergelopen straten maken het voor de hulpdiensten niet alleen soms moeilijk om ter plaatse te geraken, ze zorgen vaak ook voor gevaarlijke situaties. Daarom werd in de crisiscel beslist dat de straatverlichting ook de komende nachten, tot en met zondagnacht, zal blijven branden. Ten behoeve van de hulpdiensten werd bovendien een applicatie voorzien waarin alle gemeenten de afgesloten straten aanduiden. Hierdoor zou het ter plaatse gaan van de dringende medische hulpverlening blijvend vlot moeten verlopen.

Aan de bevolking vraagt de brandweer om de richtlijnen van de hulpdiensten te blijven opvolgen en de overstroomde gebieden te vermijden wanneer men daar niet moet zijn.

Niet-dringende vragen om hulp van de brandweer of om zandzakken te krijgen moeten nog steeds ingediend worden via het e-loket www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722. Enkel zo kan het nummer 112 exclusief voorbehouden worden voor levensbedreigende situaties. Zandzakken kunnen ook nog steeds niet zelf afgehaald worden.

The post Bewoners van 25-tal woningen in Woumen geëvacueerd: “Het vele water aan de dijk blijft een bedreiging” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Terug naar India na 10 jaar premier Modi, hoe is de grootste democratie ter wereld veranderd? “Er lijkt maar één kandidaat voor de verkiezingen”

In India wordt vandaag voor de 5e dag in evenveel weken gestemd in ‘de grootste parlementsverkiezingen’ ter wereld. Op 4 juni weten we of premier Narendra Modi een derde ambtstermijn krijgt. VRT-journalist Veerle de Vos was erbij toen Modi met zijn hindoe-nationalistische partij BJP in 2014 voor het eerst verkozen werd tot machtigste leider van het land. Ze keerde terug

Lees meer »

KIJK. Metejoor maakt onaangekondigde comeback na wekenlange afwezigheid

Metejoor (33) is terug van (even) weggeweest. De Vlaamse zanger stond zaterdag op het podium van Pop on Top, een festival in het Nederlandse Valkenburg. De afgelopen weken bleef Metejoor op de achtergrond omdat hij wegens ziekte een pauze moest inlassen. Begin deze maand moest de populaire zanger zelfs nog enkele optredens annuleren.

Lees meer »

Geoffrey (73) overlijdt na zware turbulentie op vlucht naar Singapore, zeven inzittenden kritiek

Tijdens een vlucht van Londen naar Singapore is zware turbulentie ontstaan. Daarbij is een 73-jarige Britse theatermaker om het leven gekomen. Mogelijk werd een hartaanval hem fataal, stelt de directeur van de luchthaven van Bangkok. Dertig anderen raakten gewond, zeven onder hen zouden in kritieke toestand verkeren. Heel wat slachtoffers liepen hoofdletsels op. “Wie geen gordel droeg, vloog met zijn

Lees meer »

Pleinfeesten in Brugge met fors uitgebreide rommelmarkt

Op 25 en 26 mei vinden in Sint-Andries Brugge de Pleinfeesten plaats. Zaterdag 25 mei worden deze feesten, die aan de 18de editie toe zijn, vanaf 17 uur ingezet met een buurtfeest aan paviljoen ‘Den Breydel’. Lokale dj’s en een optreden van Davy Gilles van de Romeo’s zorgen voor de ambiance.
The post Pleinfeesten in Brugge met fors uitgebreide

Lees meer »

Poetin aangekomen in China voor tweedaags bezoek

De Russische president Vladimir Poetin is in China aangekomen voor een tweedaags bezoek aan het land. Op beelden van de Russische televisie was te zien hoe Poetin door Chinese functionarissen werd verwelkomd toen hij uit zijn vliegtuig stapte. Over een rode loper liep hij vervolgens naar een klaarstaande auto.

Lees meer »

Ooit had ze maar 100 dollar op haar rekening, nu speelt ze de hoofdrol in ‘Bridgerton’: maak kennis met Nicola Coughlan

“Ik wil de wereld laten zien dat ook een muurbloempje in het middelpunt van de belangstelling kan staan.” Fans van ‘Bridgerton’ leerden Penelope Featherington kennen als een grijze muis, maar in het derde deel van de Netflixreeks is het net zij die op de voorgrond treedt. Een rol die Nicola Coughlan (37) op het lijf geschreven is, want ook zij

Lees meer »

Elektronica laat zwaluwen verhuizen naar nieuwe til

Vier studenten van de opleiding Elektronica-ICT aan Vives Hogeschool Kortrijk werken samen met Regionaal Landschap Leie en Schelde aan een project rond dierenwelzijn. Het project heeft als doelstelling zwaluwen te laten verhuizen van het oude station van Avelgem naar een voor hen speciaal geplaatste zwaluwtil.
The post Elektronica laat zwaluwen verhuizen naar nieuwe til appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vanaf oktober krijgt 1 op 6 Vlamingen kortingsbon van 250 euro voor energiezuinig huishoudtoestel: zo weet je of je erbij bent

Vorig jaar is het aantal aanvragen voor de Vlaamse kortingsbon van 250 euro op energiezuinige huishoudtoestellen bijna verdubbeld. Vandaag kan alleen wie recht heeft op het sociaal tarief de korting aanvragen, maar vanaf 1 oktober wordt de doelgroep uitgebreid. Dan krijgt één op de zes Vlamingen de korting van 250 euro automatisch toegewezen. Zo weet je of je er gebruik

Lees meer »

Duo dat horloge probeerde te stelen van burgemeester Francesco Vanderjeugd mag na acht maanden cel verlaten: “Ze leken te dansen, maar dat was enkel afleiding”

Twee mannen hebben voor de Brugse rechtbank achttien maanden celstraf met uitstel gekregen nadat ze in een Oostends café het horloge probeerden te stelen van Francesco Vanderjeugd (Open VLD), de burgemeester van Staden. Mohammed A. en Yassin B. mogen na acht maanden voorhechtenis de cel verlaten. Het duo ging volgens Vanderjeugd heel sluw te werk. “Ze leken wel te dansen”,

Lees meer »

Kinderdagverblijf in Lier gedeeltelijk open na brand in bovengelegen appartement: “Brandweer was onder indruk van onze aanpak”

Het kinderdagverblijf in Lier dat gisteren ontruimd moest worden door een brand, is voorlopig gedeeltelijk weer open. De brand was in een appartement boven kinderdagverblijf De Witte Wolk, maar door de bluswerken is er ook beneden heel wat waterschade. Daardoor is er momenteel maar plek voor de helft van de kindjes, maar volgens het kinderdagverblijf zijn de ouders begripvol en

Lees meer »