Jaar na zwaar ongeval in Handzame heeft trucker uit Nieuwpoort last van zware geheugenproblemen

Het is vandaag precies een jaar geleden dat een trucker die onwel werd onbewust een ware ravage aanrichtte bij een ongeval in Handzame. Het leven van Herman Harinck (54) uit Nieuwpoort hing wekenlang aan een zijden draadje door hartproblemen. Zijn werkgever, vrienden en familie bleven weken in het ongewisse. “Papa is er gelukkig door gekomen, al verloor hij veel van zijn geheugen en zicht. Maar we kregen hém tenminste terug”, blikt dochter Tiger-Lil (21) terug.

Woensdag 9 november 2022, rond 11.30 uur. In de Groenestraat in Handzame bij Kortemark reed een trucker van transportfirma Geleyn plots rechtdoor in een bocht en veegde alles mee wat hij op zijn weg tegenkwam: allerlei straatmeubilair, drie voortuintjes, een geparkeerde Peugeot (die tegen een huisgevel terechtkwam, red. ) en een Porsche om zich daarna in een bouwvallige schuur te boren.

Wekenlang bang afwachten

Achter het stuur zat Herman Harinck (54) uit Nieuwpoort. De man was bewusteloos en werd door de brandweer bevrijd. Hermans leven hing daarna weken aan een zijden draadje, maar hij vocht zich erdoor. Een jaar later blikt hij samen met zijn dochter Tiger-Lil (21) en transportbaas Andy Geleyn (54) terug.

“Ik zat op school in Kortrijk toen ik over het ongeval van papa hoorde”, vertelt Tiger-Lil. “We trokken naar het ziekenhuis waar we allemaal samen uitleg kregen. Papa had achter het stuur hartproblemen gekregen, een hartfibrillatie. We waren allemaal erg geschrokken want niemand zag dit aankomen.”

“En helaas konden ze ons ook weinig vooruitzichten geven in het ziekenhuis. Het was bang afwachten, wekenlang. Papa lag vijf weken in coma. Die weken waren de hel, voor ons allemaal. Op een gegeven moment werd er zelfs gezegd dat het misschien beter was om de machines stil te leggen. Dat was verschrikkelijk. Maar papa sloeg zich erdoor, werd wakker en kreeg een defibrillator geplaatst.”

“Hij kan niet meer lezen of schrijven want hij herkent de letters niet meer” – dochter Tiger-Lil

Na het ziekenhuis moest Herman nog lange tijd verder werken aan zijn herstel in het revalidatiecentrum maar sinds maart is hij definitief thuis. Zelf herinnert hij zich niets meer, en daarom laat hij Tiger-Lil vertellen. “Het gaat redelijk goed met papa, wie hem ziet zou nooit vermoeden dat hij dit heeft meegemaakt”, vervolgt ze.

“Maar toch heeft hij veel verloren. Zo heeft hij grote problemen met zijn geheugen want een deel van zijn hersenen is beschadigd. Ook zijn zicht is aangetast. Hij ziet wel dingen, maar herkent niet meer wat het is. En hij kan eigenlijk niet meer lezen of schrijven want hij herkent de letters niet meer.”

“Dat zorgt vooral voor veel frustraties bij papa zelf want hij beseft wél dat hij niet meer kan wat voordien zo simpel leek. Wellicht zal dit ook nooit meer goed komen, maar wij hebben er vrede mee. Papa verloor dan wel veel, maar we kregen hém tenminste terug. Daarvoor zijn we erg dankbaar.”

22 jaar trucker

Een rechtstreeks gevolg is dat Herman niet meer met de auto kan rijden en dus zijn droomjob als trucker moest opgeven. “Ik was 22 jaar trucker”, zegt Herman. “Het was mijn leven en daar heb ik het moeilijk mee.”

Hij kikkert wel op als hij nog onder collega-truckers kan zijn en keert daarom graag terug naar transportfirma Geleyn in Kortemark. Daar wordt hij door iedereen steevast met open armen ontvangen om bij te praten bij een koffietje.

Altijd welkom

“Herman is hier altijd welkom”, zegt transportbaas Andy Geleyn (54). “We missen hem allemaal. Meteen na het ongeval passeerde een andere collega die me opbelde. Daarna ging ik meteen ter plaatse. Herman was net bevrijd door de brandweer en ik weet nog hoe ik aan zijn arm trok in de hoop hem wakker te krijgen.”

“We zijn allemaal bang geweest dat we hem voorgoed zouden verliezen maar gelukkig kunnen we nu nog samen eens lachen. We weten dat het veel voor hem betekent als hij hier nog kan langskomen. Hij is altijd welkom”. (JH)

The post Jaar na zwaar ongeval in Handzame heeft trucker uit Nieuwpoort last van zware geheugenproblemen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Royaltykenner Kathy Pauwels over de opvallende Instagram-beelden van prins Aymeric: “Het is een blik die we anders nooit krijgen”

Ooit werden paparazzi met enorme telelenzen ingezet om vast te kunnen leggen hoe leden van de koninklijke familie zich ontspannen. Vandaag zetten die prinsen en prinsessen die beelden gewoon zélf op Instagram. Zoals prins Aymeric (18), de zoon van Laurent. “Het geeft eindelijk een echte blik op die mensen”, zegt royaltywachter Kathy Pauwels (57).

Lees meer »

Oldskool Classics brengt vroeger nachtleven terug naar Knokke-Heist

Op zaterdag 27 juli organiseert horeca- en entertainment ondernemer Ben Mouling opnieuw Oldskool Classics Knokke. Dit keer niet meer in het Knokke-Out café in het Zoute maar wel in Collins Club The Garden in Westkapelle.
The post Oldskool Classics brengt vroeger nachtleven terug naar Knokke-Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »

Al 15 jaar hun vakantie-oase aan de Franse westkust: Île d’Yeu, het eiland waar Filip en Mathilde thuiskomen

Nu de nationale feestdag achter de rug is, kunnen koning Filip (64) en koningin Mathilde (51) beginnen aan hun zomervakantie. Die speelt zich grotendeels af op hun favoriete vakantie-eiland: Île d’Yeu, aan de westkust van Frankrijk. Filip en Mathilde zijn al jarenlang verknocht aan de idyllische plek. En de liefde is wederzijds: de eilandbewoners zien het koninklijk gezin maar al

Lees meer »

IN BEELD – De badge van Laura Lynn, dreigende wolken boven ‘Tien om te Zien’ én promo voor ‘Tien om te Zien De Musical’

We woonden ook de vijfde repetitie bij van ‘Tien om te Zien’ aan de Rotonde in Westende. Opnieuw werd het een muzikaal feest, met talrijke artiesten en veel muziekfanaten die langskwamen.
The post IN BEELD – De badge van Laura Lynn, dreigende wolken boven ‘Tien om te Zien’ én promo voor ‘Tien om te Zien De Musical’ appeared first

Lees meer »

Antwerpse 21 juliviering in teken van sport en pluraliteit: “De magie van sport en sportbeleving is voor velen een lichtpunt”

Aan het Stadspark van Antwerpen hebben de stad en provincie Antwerpen hun traditionele 21 juliviering gehouden. Die stond ditmaal in het teken van sport en pluraliteit. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) toonde zich vooral dankbaar dat de drukke sportzomer de publieke aandacht wat wegneemt van de federale en Vlaamse regeringsonderhandelingen.

Lees meer »

Dokter Trump geeft update over herstel na moordaanslag

Een halve centimeter. Zoveel heeft het gescheeld of de kogel die het oor van Amerikaans ex-president Donald Trump raakte, had zich in zijn schedel geboord. Dat zegt Ronny Jackson Jr, die tijdens Trump’s presidentschap zijn persoonlijke dokter was, in een brief aan het Huis van Afgevaardigden. Daarin geeft hij de Amerikaanse burgers een update over de toestand van Trump, en

Lees meer »

‘Beheroes’ Fons en Marijn genoten op eretribune van nationaal defilé: “Zelfs eigen strip aan minister Annelies Verlinden kunnen overhandigen”

De modale Belg kon het defilé op de nationale feestdag op televisie volgen, maar voor Fons Margodt en Marijn Depraetere werd het een extra leuke ervaring. Zij mochten de optocht in de eretribune bijwonen. De jonge striptekenaar uit Izegem en traumacoach uit Hooglede waren er te gast omdat ze als ‘alledaagse helden’ werden voorgedragen… en daar genoten ze met volle

Lees meer »