KW-fotograaf Christophe ‘Munkie’ De Muynck verrast met portretten op fototentoonstelling in Nieuwpoort

Fotograaf Christophe De Muynck (52) brengt met zijn tentoonstelling ‘(zon)der’ een boeiend verhaal tot leven in het Loodswezen ‘LDSWZN’ in Nieuwpoort. Met zijn portretten neemt hij ons mee naar de zon, met een focus op de schaduwzijden.

Krant De Standaard vroeg haar fotografen een reeks te maken over het thema ‘de zon’. Christophe De Muynck, bijgenaamd Munkie, kreeg carte blanche voor zijn project, maar zijn benadering bleek anders dan de verwachte zonnige kiekjes.

“Ik dacht eerst aan de zomer, het strand, veel mooie kleuren, happy people, allemaal toffe dingen”, begint Christophe. “Maar dan dacht ik: de zon heeft ook zijn nadelen. Zo dacht ik aan mensen die problemen hebben om in de zon te zitten. De zon is niet voor iedereen goed!”

Grote uitdaging

Het idee begon te groeien en Christophe dacht aan mensen met albinisme, vitiligo, rood haar, ouderen en moslima’s die door hun geloof beperkt zijn in hun blootstelling aan de zon. Zijn lijst van potentiële modellen groeide snel, maar het vinden van deze mensen bleek een uitdaging op zich. De voorbereiding was een aanzienlijk deel van het werk.

Hij koos ervoor om alle foto’s te nemen in Oostende, omdat dit voor hem het dichtst bij Gent was. Bovendien speelde het ‘uur blauw’ een cruciale rol in zijn opnamen. “Het uur blauw, dat is het uur dat de nachtdieren gaan slapen en de dagdieren opstaan. De schemer. Ik wou geen zon in beeld hebben; ook symbolisch. Vandaar ook de titel van de fototentoonstelling (zon)der”, legt hij uit. Gelukkig had Christophe geluk met het weer, aangezien de zomer van 2023 bewolkt was en de zon zich niet vaak liet zien.

Trage fotograaf

“Ik doe heel veel persfotografie en dat is altijd heel vluchtig. Maar toch noemen ze mij de trage fotograaf omdat ik altijd, als ik kan, mijn tijd neem”, zegt hij. Voor Christophe was dit project anders, omdat hij veel tijd kon besteden aan het leren kennen van de mensen die hij fotografeerde. Het persoonlijke verhaal achter elk portret was voor hem van onschatbare waarde.

De tentoonstelling bestaat uit negen portretten en wordt gehouden in het Loodswezen ‘LDSWZN’ in Nieuwpoort. De vernissage van ’(zon)der’ is op 27 oktober 2023 om 19 uur en de finissage op 7 januari 2024 om 15 uur. De tentoonstelling zal elk weekend geopend zijn van 14 tot 18 uur en tijdens de vakanties ook op dinsdag en donderdag van 14 tot 18 uur.

The post KW-fotograaf Christophe ‘Munkie’ De Muynck verrast met portretten op fototentoonstelling in Nieuwpoort is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

ONS RAPPORT. “Een student die alle vragen correct beantwoordt krijgt tien op tien”: andermaal een maximumscore voor Verstappen maar ook twee buizen

Na het drama in Australië was het in Japan andermaal Verstappen die de wet dicteerde. Dominant reed hij naar een nieuwe overwinning. Onze F1-watcher beloonde de Nederlander met een maximumscore, maar was ook streng voor twee andere rijders. “Hij blijft met een vertederende koppigheid bewijzen dat hij zijn plaats in F1 niet verdient.”

Lees meer »

LIVEBLOG LIVERPOOL-ATALANTA. De Ketelaere en Atalanta maken brandhout van Liverpool, Rode Duivel pakt uit met assist

Atalanta kijkt in de kwartfinales van de Europa League Liverpool in de ogen. Een moeilijke opgave voor de ploeg uit Bergamo, want de troepen van Jürgen Klopp zijn de topfavoriet voor de eindzege. Kan een net teruggekeerde Charles De Ketelaere voor een shock zorgen met een overwinning op Anfield? Volg de wedstrijd op de voet in onderstaande liveblog. Voorlopig staat

Lees meer »

Kindster Amanda Bynes raakte zwanger van producer op 13-jarige leeftijd: “Ik werd gedwongen tot abortus”

Ze was een van de populairste actrices van haar generatie, maar al meer dan een decennium worstelt Amanda Bynes (36) om haar leven weer op de rails te krijgen. Een verslaving, verschillende arrestaties en een mentale inzinking. Nu krijgen we éindelijk meer zicht op de reden van haar plotse ‘verdwijning’ uit Hollywood. “Als hij haar niet misbruikt had, zou ze

Lees meer »

LIVEBLOG CLUB-PAOK (do, 21u). Mignolet en Vanaken in principe speelklaar, geen Skov Olsen, Odoi en Nielsen op training

Club Brugge opent morgen thuis tegen PAOK in de kwartfinale van de Conference League. De wedstrijd begint om 21u. De Bruggelingen proberen als enige Belgische overblijver in Europa de eer hoog te houden. Mignolet en Vanaken raken in principe speelklaar. Skov Olsen, Odoi en Nielsen ontbraken op training. Volg alle ontwikkelingen in de liveblog hieronder.

Lees meer »

Na zijn nieuwste bod op Van Hool: hoe rijk is Guido Dumarey nu echt?

Nadat hij afgelopen vrijdag schijnbaar afhaakte, heeft Guido Dumarey (65) alsnog een nieuw en – naar eigen zeggen – beter bod op de failliete busbouwer Van Hool uitgebracht. Met zijn terugkeer zorgt Dumarey voor een zoveelste plottwist in de Van Hool-saga. Zijn de zakken van de flamboyante West-Vlaamse ‘bedrijvendokter’ dan dieper dan velen denken?

Lees meer »