KW-fotograaf Christophe ‘Munkie’ De Muynck verrast met portretten op fototentoonstelling in Nieuwpoort

Fotograaf Christophe De Muynck (52) brengt met zijn tentoonstelling ‘(zon)der’ een boeiend verhaal tot leven in het Loodswezen ‘LDSWZN’ in Nieuwpoort. Met zijn portretten neemt hij ons mee naar de zon, met een focus op de schaduwzijden.

Krant De Standaard vroeg haar fotografen een reeks te maken over het thema ‘de zon’. Christophe De Muynck, bijgenaamd Munkie, kreeg carte blanche voor zijn project, maar zijn benadering bleek anders dan de verwachte zonnige kiekjes.

“Ik dacht eerst aan de zomer, het strand, veel mooie kleuren, happy people, allemaal toffe dingen”, begint Christophe. “Maar dan dacht ik: de zon heeft ook zijn nadelen. Zo dacht ik aan mensen die problemen hebben om in de zon te zitten. De zon is niet voor iedereen goed!”

Grote uitdaging

Het idee begon te groeien en Christophe dacht aan mensen met albinisme, vitiligo, rood haar, ouderen en moslima’s die door hun geloof beperkt zijn in hun blootstelling aan de zon. Zijn lijst van potentiële modellen groeide snel, maar het vinden van deze mensen bleek een uitdaging op zich. De voorbereiding was een aanzienlijk deel van het werk.

Hij koos ervoor om alle foto’s te nemen in Oostende, omdat dit voor hem het dichtst bij Gent was. Bovendien speelde het ‘uur blauw’ een cruciale rol in zijn opnamen. “Het uur blauw, dat is het uur dat de nachtdieren gaan slapen en de dagdieren opstaan. De schemer. Ik wou geen zon in beeld hebben; ook symbolisch. Vandaar ook de titel van de fototentoonstelling (zon)der”, legt hij uit. Gelukkig had Christophe geluk met het weer, aangezien de zomer van 2023 bewolkt was en de zon zich niet vaak liet zien.

Trage fotograaf

“Ik doe heel veel persfotografie en dat is altijd heel vluchtig. Maar toch noemen ze mij de trage fotograaf omdat ik altijd, als ik kan, mijn tijd neem”, zegt hij. Voor Christophe was dit project anders, omdat hij veel tijd kon besteden aan het leren kennen van de mensen die hij fotografeerde. Het persoonlijke verhaal achter elk portret was voor hem van onschatbare waarde.

De tentoonstelling bestaat uit negen portretten en wordt gehouden in het Loodswezen ‘LDSWZN’ in Nieuwpoort. De vernissage van ’(zon)der’ is op 27 oktober 2023 om 19 uur en de finissage op 7 januari 2024 om 15 uur. De tentoonstelling zal elk weekend geopend zijn van 14 tot 18 uur en tijdens de vakanties ook op dinsdag en donderdag van 14 tot 18 uur.

The post KW-fotograaf Christophe ‘Munkie’ De Muynck verrast met portretten op fototentoonstelling in Nieuwpoort is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Man springt van brandend flatgebouw in Oostende, recht op dak van buren: “Je hoorde de kinderen op straat schreeuwen”

Bij een hevige brand in een appartementsgebouw in Oostende heeft een man maandagnamiddag van het dak moeten springen om aan de vlammen te ontsnappen. De bewoner van de flat waarin de brand ontstond, is zwaargewond. Of hij de man is die van het dak sprong, is nog onduidelijk. Nog drie andere mensen moesten met een rookvergiftiging naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Vlaamse families herdenken slachtoffers van terreur door zelf Tour-tijdrit te rijden: “Shanti fietst vandaag met ons mee”

De afsluitende tijdrit van de Tour de France wordt zondag een kolfje naar de hand van Remco Evenepoel, maar vrijdag fietsten 75 slachtoffers van terreur diezelfde rit tussen Monaco en Nice om aandacht te vragen voor de problematiek. Sinds 9/11 werden 1 miljoen mensen rechtstreeks slachtoffer van terreur en 10 miljoen onrechtstreeks. Twee Vlaamse families getuigen over wat een aanslag

Lees meer »

Geen verbod op nachtelijk simracen voor Max Verstappen: “Ze hoeven mij niet te vertellen wat ik in mijn privétijd doe”

Max Verstappen (26) werd op de vingers getikt door zijn ploeg. De drievoudige Formule 1-kampioen zat voor de GP van Hongarije tot diep in de nacht achter het stuur van z’n simulator, wat ergernis opwekte na zijn vijfde plek. Tot een gameverbod komt het weliswaar niet: “Ik hoef hen ook niet te vertellen wat ze moeten doen in hun privétijd

Lees meer »

“Ze echt was bang”: mishandelingsvideo van Charlotte Dujardin is al jaren oud, waarom werd nu pas aan alarmbel getrokken?

De ‘klokkenluider’ die de video maakte waarop drievoudig olympisch kampioene Charlotte Dujardin (39) een paard fysiek mishandelt, deed dat “om de dressuursport te helpen”. Dat zegt de advocaat van de anonieme persoon. Het filmpje blijkt zelfs al een paar jaar oud, maar de maker bracht het alsnog naar buiten. “Omdat het niet goed zou voelen als Dujardin in Parijs weer

Lees meer »

VRT bouwt exclusiviteitscontracten af en lanceert nieuwe constructie voor BV’s, maar er zit een addertje onder het gras

Geen grote vergoedingen meer voor exclusiviteit of voor zogenaamde ‘consultancy-opdrachten’. De VRT stuurt zijn exclusieve verbintenissen met BV’s – in alle stilte – wel degelijk bij. De openbare omroep moet de exclusiviteitscontracten immers afbouwen tegen 2025. Kobe Ilsen is daar een eerste voorbeeld van. En nieuwe gezichten zoals Pommelien Thijs en Zita Wauters krijgen een minder strikte deal, die hen

Lees meer »

Frankrijk gebruikt tijdens Olympische Spelen videobewaking op basis van artificiële intelligentie, privacyorganisaties zijn “bezorgd”

Frankrijk zal tijdens de Olympische Spelen experimenteren met videobewaking op basis van artificiële intelligentie in de metrostations. Dat staat in een decreet dat deze week werd goedgekeurd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen de camera’s enkel mensenstromen analyseren, maar toch reageren privacyorganisaties bezorgd.

Lees meer »

Lachgas is geen lachertje: “Het is uitgegroeid tot een drug om ernstig rekening mee te houden”

‘Auto zorgt voor ravage na crash in Merksem: politie vindt lachgas en ballonnen terug’. ‘Burgemeester sluit lachgascafé in Borgerhout’. Of: ‘Politie vindt 116 flessen lachgas in Antwerpse Airbnb’. Het zijn slechts enkele krantentitels van de afgelopen maanden. Het gebruik van lachgas en de overlast die daarmee gepaard gaat, zijn niet nieuw in Antwerpen. “Maar het is uitgegroeid tot een zorgwekkend

Lees meer »

Bisschop Johan Bonny stopt als aanspreekpunt voor slachtoffers seksueel misbruik: “Dossiers wegen emotioneel erg zwaar op me”

Antwerps bisschop Johan Bonny, die afkomstig is uit Gistel, stopt als officieel aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Hij geeft die taak terug nadat de paus hem een hulpbisschop weigerde, schrijft Het Nieuwsblad donderdag.
The post Bisschop Johan Bonny stopt als aanspreekpunt voor slachtoffers seksueel misbruik: “Dossiers wegen emotioneel erg zwaar op me” appeared first on

Lees meer »

Julie Puype neemt deel aan Miss België:“Wil jongeren altijd helpen”

Het kroontje van Miss België, een droom voor veel meisjes, ook voor de Hertsbergse Julie Puype (17). Ze droomt in de eerste plaats van de titel ‘Miss West-Vlaanderen’. Ze zal samen met 20 andere meisjes uit de provincie strijden voor die titel. De overwinning zou haar een ticket geven om deel te nemen aan de nationale Miss België-verkiezing.
The

Lees meer »

Nieuw festival Rock Bottled @Pomme Charelle: “We feesten als actiemiddel”

Op zaterdag 24 augustus organiseren enkele enthousiaste muziekliefhebbers op het terrein van Pomme Charelle in de Aardenburgkalseide de eerste editie van Rock Bottled @Pomme Charelle. “Naast het muzikale voeren we met ons festival actie tegen de planbatenheffing, die bewoners van de voormalige reservatiestrook van het Schipdonkkanaal dreigen te moeten betalen”, klinkt het bij de organisatoren.
The post Nieuw festival

Lees meer »