Vooruit Izegem voert actie tegen racisme tijdens damesvoetbal

De Izegemse afdeling van Vooruit hield zondag aan de velden van voetbalclub VV Kachtem een actie tegen racisme in de sport. Dat deden ze tijdens de match VV Kachtem-Geluwe bij de dames.

De partij hekelt dat er jaarlijks meer dan honderd meldingen van racisme of discriminatie in de sport zijn. “Dat is een cijfer dat veel te hoog ligt en waar dringend iets moet worden aan gedaan”, vinden raadsleden Eva Bossuyt, Julie Vandewatere, Vlaams parlementslid Maxim Veys en bestuurslid Sammy Swaenepoel.

“Daarom deelden we flyers uit aan de supporters bij een lokale voetbalwedstrijd met de boodschap ‘Vrijheid en gelijkheid in de sport’. Elk individu, ongeacht afkomst, gender, seksuele geaardheid of religie heeft het recht om veilig en zonder vooroordelen deel te nemen aan de sportwereld”, zegt Sammy.

Niet getolereerd

“Daarom voeren we actie naast het sportveld. De strijd tegen racisme en homofobie is dezelfde. Het is een strijd voor waardigheid en rechtvaardigheid.” Met deze flyeractie willen we de boodschap uitdragen dat discriminatie in de sportwereld op en naast het veld niet getolereerd wordt. We willen daarmee oproepen om discriminatie in de sport tegen te gaan, maar vragen omstaanders ook in te grijpen bij problemen.”

“Het is belangrijk dat alle sporters, trainers, scheidsrechters en supporters zich bewust zijn van deze problematiek en samenwerken om een inclusief en respectvol sportklimaat te creëren”, zegt Myriam Vanlerberghe, voorzitter van Vooruit Izegem. “Voetbal moet een gemeenschap zijn die iedereen welkom heet en iedereen gelijke toegang biedt in een veilige omgeving, van waar hij ook komt, wat hij ook gelooft of wie hij ook graag ziet.”.

Niet enkel de voetbalwereld

“We willen met deze actie niet enkel de voetbalwereld aanspreken”, zegt Sammy Swaenepoel. “We zien alle sportclubs en verenigingen als onze bondgenoten om deze strijd tegen discriminatie te voeren.

“Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn”, vult Maxim Veys aan. “Wie je bent, wie je graag ziet, wat je ook gelooft, bepaal je zelf. Sport heeft de kracht om mensen te verenigen en dit kan alleen gebeuren als we elkaar respecteren en waarderen. Vooruit staat voorop de barricaden voor dat recht en als het nodig is voeren we op meerdere plaatsen in West-Vlaanderen actie”.

(VD)

The post Vooruit Izegem voert actie tegen racisme tijdens damesvoetbal is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Renovatie Zomerloos zit in laatste rechte lijn

De grondige renovatie van het cultuur- en vrijetijdscentrum Zomerloos zit in een laatste rechte lijn. In drie fases wordt hard doorgewerkt aan de oplevering en opening. Een eerste fase daarin is gepland voor 25 juni, de laatste voor begin oktober.
The post Renovatie Zomerloos zit in laatste rechte lijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

Merkem krijgt geldautomaat in Stationsstraat

In een OCMW-woning in de Stationsstraat in Merkem komt er een bankautomaat. De gemeenteraad keurde donderdag de concessieovereenkomst goed met het bedrijf Batoping voor de installatie van zo’n cash-muur. “Ik denk dat het voor veel mensen een surplus zal zijn dat ze geld kunnen afhalen in Merkem”, aldus burgemeester Jeroen Vandromme.
The post Merkem krijgt geldautomaat in Stationsstraat appeared

Lees meer »

LIVE GAZA. “Soldaten en politie tippen Israëli’s die hulpkonvooien Gaza aanvallen”- Noors staatsfonds onderzoekt wapenverkoop Israël

Noorwegen, Ierland en Spanje gaan Palestina als staat erkennen. Dat kondigden de regeringsleiders woensdag aan. Israëlische soldaten en politie wijzen kolonisten en extremistische activisten op de locatie van hulpvrachtwagens die humanitaire hulp leveren aan de Gazastrook, waardoor de aanvallers vervolgens de konvooien kunnen blokkeren en de hulpgoederen vernietigen, aldus de Britse krant ‘The Guardian’. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

“Terras had nooit mogen opengaan”: fouten in constructie zorgden wellicht voor dodelijke instorting van terras in Mallorca

Het (pas vernieuwde) dakterras dat donderdag is ingestort op het Spaanse eiland Palma de Mallorca, en zo aan vier mensen het leven kostte, was veel te zwaar voor de draagstructuur waarop het rustte. Dat er fouten zijn gebeurd door de aannemer valt dus niet te ontkennen. Volgens een eerste conclusie was het terras ook niet vergund: “Dat terras had nooit

Lees meer »

Mollenvanger Marc Denys neemt afscheid van Mol Senne en de leuke groep

Onze zoektocht op Sicilië is voorbij. Na negen weken vol passie, genot en avontuur zetten we een punt achter het twaalfde seizoen van ons favoriet programma. Vorige week werd al duidelijk dat Senne de saboteur van dienst was, maar na afgelopen zondag weten we ook hoe onze besnorde held uit Westerlo het aan boord legde. In de allerlaatste aflevering van

Lees meer »