Twee huizen onbewoonbaar na zware woningbrand in Kortrijk: ook twee brandweermannen gewond

In de Herdersstraat in Kortrijk brak rond 18 uur donderdagavond een woningbrand uit. Twee woningen zijn onbewoonbaar, twee andere raakten beschadigd. Een oudere dame moest ter controle naar het ziekenhuis, ook twee brandweermannen raakten gewond. Het parket stelde een branddeskundige aan om de oorzaak te onderzoeken.

Door de brand was de hele Herdersstraat lange tijd afgesloten. Straatbewoners mochten niet naar hun huis en verschillende huizen werden geëvacueerd. De vlammen sloegen door het dak van de rijwoning naar buiten en de rook was tot ver te zien.

Veel schade

“Wij wonen er tegenover”, vertelt Sylvain Bruneel uit de Graaf de Smet de Naeyerlaan. “Enorme rookontwikkeling rond kwart na zes, vijf minuten later zagen we een grote brand in een huis. De vlammen sloegen uit het dak. In het huis ernaast zagen we via de voordeur dat het vanachter brandde. Het was nogal heftig. We gingen ook even kijken via het raam op onze bovenverdieping en na vijf minuten moesten we het raam al dicht doen door de warmte. Het was echt enorm heet. Ik zie dat het middelste huis volledig uitgebrand is en de andere huizen hebben best veel schade.”

“Een brandweerman werd geëlektrocuteerd, de andere kreeg een zwaar voorwerp op hem”

“Twee woningen zijn zwaar getroffen door de brand en zijn onbewoonbaar verklaard”, zegt Henk Vanwalleghem, brandweerofficier van Fluvia. “De twee aanleunende gebouwen hebben rook- en waterschade opgelopen. In een van die woningen is een oudere vrouw naar het ziekenhuis gebracht, maar eerder ter controle. Tijdens de bluswerken geraakten ook twee brandweermannen gewond. Een van hen werd geëlektrocuteerd, de andere kreeg een zwaar voorwerp op hem. Gelukkig zijn ze er niet te erg aan toe.”

Mogelijk brandstichting

Na enkele uren mochten de bewoners van de straat terugkeren naar hun huizen, met uitzondering van de vier woningen die getroffen werden door de brand. De brandweer hield de hele nacht nog een brandwacht om eventuele opflakkeringen te voorkomen. Voor de oorzaak van de brand heeft het parket een deskundige aangesteld. Er is een vermoeden van brandstichting, al dan niet opzettelijk.

De bewoonster van het huis waar de brand ontstond, zorgde eerder al voor problemen. Volgens buurtbewoners zat ze op dit moment thuis met een enkelband en waren er vroeger regelmatig incidenten met drugs, geluidsoverlast of vechtpartijen. De bewoonster was lange tijd onvindbaar, de politie zette zelfs speurhonden in om het uitgebrande huis te doorzoeken.

Uiteindelijk bleek de vrouw niet thuis te zijn geweest tijdens de brand. Ze werd levend en wel gevonden en is voorlopig nog niet in verdenking gesteld voor brandstichting. Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog.

The post Twee huizen onbewoonbaar na zware woningbrand in Kortrijk: ook twee brandweermannen gewond is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Weduwe van buschauffeur dodelijk ongeluk in Sierre gaf zich jarenlang valselijk uit als onthaalmoeder: “Na sluitingsbevel deed ze gewoon verder”

Evy Laermans, de weduwe van de buschauffeur die betrokken was bij het dodelijk busongeval in Sierre moet zich dinsdagochtend voor de Tongerse rechtbank verantwoorden omdat ze zich jarenlang valselijk uitgaf als onthaalmoeder. De vrouw had geen geldige vergunning van Kind en Gezin en kon zo geen fiscale attesten afleveren aan de ouders.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Kiev lanceert massale droneaanval – Moskou haalt “meer dan honderd” Oekraïense drones neer

Oekraïne heeft afgelopen nacht een van de grootste nachtelijke droneaanvallen op Rusland uitgevoerd. Daarbij viseerde het Oekraïense leger vooral het schiereiland de Krim. Moskou heeft naar eigen zeggen “meer dan honderd” Oekraïense drones neergehaald. Intussen zou de Russische opmars in bepaalde zones in de noordoostelijke regio Charkiv een halt toegeroepen zijn. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Jean-Pierre en Magda vieren hun gouden huwelijksjubileum

Jean-Pierre Vanmarcke en Magda Vlieghe zijn vorige maand in het gemeentehuis in Ledegem ontvangen. Het koppel uit de Terschuerenlaan in Sint-Eloois-Winkel is vijftig jaar getrouwd.
The post Jean-Pierre en Magda vieren hun gouden huwelijksjubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ken jij al deze politieke termen? Wij zetten er een hele hoop op een rijtje

Cordon sanitaire, fracties, links – rechts, uitvoerende macht, opkomstplicht… . Nu de verkiezingen steeds dichterbij komen (9 juni is het zover), komt er steeds meer politiek jargon aan bod in artikels of zelfs gesprekken aan tafel met vrienden of collega’s. Dat je niet helemaal weet wat al die termen inhouden, is zeker niets om je voor te schamen. Om je

Lees meer »

Kaaiman kiest keurig | Plantrekkers

01:00 De doorrekening van partijprogramma’s door het Federaal Planbureau heeft weer veel meer aandacht gekregen dan ze verdient. We zullen niet blijven herhalen dat ze daar niet kunnen rekenen, moeder snijd…

Lees meer »

Privébedrijf zal Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren bouwen, Vlaanderen zal de bouw 30 jaar lang afbetalen

De Vlaamse regering gaat in zee met een privévennootschap voor de heraanleg van de Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren. Er zal gewerkt worden met een PPS-formule, een publiek-private samenwerking. Een privébedrijf moet dus alle kosten voorschieten – zo’n 1,4 miljard euro – en zal ook 30 jaar lang instaan voor het onderhoud. De Vlaamse overheid zal in ruil elk jaar een deel

Lees meer »

Stad Kortrijk hijst de regenboogvlag, samen met Justin Laevens uit Bissegem, finalist van Mister Gay Belgium 2024

Op de vooravond van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op 17 mei, hijst Stad Kortrijk symbolisch de regenboogvlag aan de pui van het stadhuis, samen met Justin Laevens (23) uit Bissegem, finalist van Mister Gay Belgium 2024. “We moeten als stad, als gemeenschap, blijven tonen dat iedereen zichzelf kan zijn”, zegt Philippe De Coene, schepen van Gelijke

Lees meer »

De Croo heeft “emotioneel gesprek” gehad met radiopresentator die opriep om hem “neer te knallen”: “Hij beseft dat hij te ver is gegaan”

De presentator van de lokale radiozender Waregem1 “heeft een rode lijn overschreden” door luisteraars op te roepen om Alexander De Croo “neer te knallen”. Dat heeft de premier gezegd aan onze collega’s van het radionieuws in zijn eerste reactie op het incident. “Ik heb hem gisteren op eigen initiatief gebeld. Hij beseft dat hij te ver is gegaan”, aldus De

Lees meer »

Meest invloedrijke medische boek aller tijden terug aan KU Leuven

Een van de bekendste medische boeken aller tijden is terug in Leuven. In ‘De humani corporis fabrica’ beschreef de bekende wetenschapper Andreas Vesalius in de 16de eeuw de anatomie van het menselijk lichaam. Begin dit jaar kocht de KU Leuven met Vlaamse steun het boek op een internationale veiling voor 1,8 miljoen euro.

Lees meer »

‘Bikepacker’ Steven fietste 812 kilometer met z’n mountainbike in amper 66 uur: “Je komt jezelf sowieso tegen, maar een klik maken en doorbijten”

In het dagelijks leven is hij boekhouder, maar in zijn vrije tijd zoekt Steven Demyttenaere resoluut het avontuur op. De 38-jarige Westrozebekenaar heeft een passie voor bikepacking-wedstrijden, waarbij hij met z’n mountainbike solo enorme afstanden aflegt. Afgelopen weekend nam hij deel aan ‘All Along The Watchtowers’, een loodzware route van 812 kilometer. Steven finishte na amper 66 uur.
The

Lees meer »

Situatie in Rafah steeds kritieker: “Gebrek aan humanitaire hulp is groot probleem dat alleen maar groter wordt”

De situatie in Gaza, en specifiek Rafah, wordt almaar kritieker. Dat zegt Meinie Nicolai, voormalig directeur bij Artsen Zonder Grenzen (AZG). Verschillende ziekenhuizen in Rafah moeten sluiten door het gevreesde Israëlische grondoffensief in de stad. "De gezondheidszorg neemt elke dag af en het gebrek aan humanitaire hulp is een heel groot probleem dat alleen maar groter wordt."

Lees meer »

Smakeloos of net heel trendy? ABBA verklapt waarom ze kozen voor extravagante podiumoutfits

Niet alleen de muziek van de Zweedse groep ABBA zit in het collectieve geheugen, ook hun opvallende podiumoutfits zijn legendarisch in popgeschiedenis. Waarom koos de band voor die opvallende kostuums op het podium? Daarop biedt de documentaire ‘ABBA Against The Odds’ een antwoord. Het is dit jaar exact vijftig jaar geleden dat ABBA het Eurovisiesongfestival won met ‘Waterloo’.

Lees meer »