Twee huizen onbewoonbaar na zware woningbrand in Kortrijk: ook twee brandweermannen gewond

In de Herdersstraat in Kortrijk brak rond 18 uur donderdagavond een woningbrand uit. Twee woningen zijn onbewoonbaar, twee andere raakten beschadigd. Een oudere dame moest ter controle naar het ziekenhuis, ook twee brandweermannen raakten gewond. Het parket stelde een branddeskundige aan om de oorzaak te onderzoeken.

Door de brand was de hele Herdersstraat lange tijd afgesloten. Straatbewoners mochten niet naar hun huis en verschillende huizen werden geëvacueerd. De vlammen sloegen door het dak van de rijwoning naar buiten en de rook was tot ver te zien.

Veel schade

“Wij wonen er tegenover”, vertelt Sylvain Bruneel uit de Graaf de Smet de Naeyerlaan. “Enorme rookontwikkeling rond kwart na zes, vijf minuten later zagen we een grote brand in een huis. De vlammen sloegen uit het dak. In het huis ernaast zagen we via de voordeur dat het vanachter brandde. Het was nogal heftig. We gingen ook even kijken via het raam op onze bovenverdieping en na vijf minuten moesten we het raam al dicht doen door de warmte. Het was echt enorm heet. Ik zie dat het middelste huis volledig uitgebrand is en de andere huizen hebben best veel schade.”

“Een brandweerman werd geëlektrocuteerd, de andere kreeg een zwaar voorwerp op hem”

“Twee woningen zijn zwaar getroffen door de brand en zijn onbewoonbaar verklaard”, zegt Henk Vanwalleghem, brandweerofficier van Fluvia. “De twee aanleunende gebouwen hebben rook- en waterschade opgelopen. In een van die woningen is een oudere vrouw naar het ziekenhuis gebracht, maar eerder ter controle. Tijdens de bluswerken geraakten ook twee brandweermannen gewond. Een van hen werd geëlektrocuteerd, de andere kreeg een zwaar voorwerp op hem. Gelukkig zijn ze er niet te erg aan toe.”

Mogelijk brandstichting

Na enkele uren mochten de bewoners van de straat terugkeren naar hun huizen, met uitzondering van de vier woningen die getroffen werden door de brand. De brandweer hield de hele nacht nog een brandwacht om eventuele opflakkeringen te voorkomen. Voor de oorzaak van de brand heeft het parket een deskundige aangesteld. Er is een vermoeden van brandstichting, al dan niet opzettelijk.

De bewoonster van het huis waar de brand ontstond, zorgde eerder al voor problemen. Volgens buurtbewoners zat ze op dit moment thuis met een enkelband en waren er vroeger regelmatig incidenten met drugs, geluidsoverlast of vechtpartijen. De bewoonster was lange tijd onvindbaar, de politie zette zelfs speurhonden in om het uitgebrande huis te doorzoeken.

Uiteindelijk bleek de vrouw niet thuis te zijn geweest tijdens de brand. Ze werd levend en wel gevonden en is voorlopig nog niet in verdenking gesteld voor brandstichting. Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog.

The post Twee huizen onbewoonbaar na zware woningbrand in Kortrijk: ook twee brandweermannen gewond is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Wat gaan ze doen? Middelkerke bij Oostende voegen? Over mijn lijk”: Jean-Marie Dedecker boort N-VA-voorstel over gemeentefusies de grond in

Hij mag dan in West-Vlaanderen de N-VA-lijst voor de federale verkiezingen hebben getrokken, het heeft Jean-Marie Dedecker niet belet om de plannen van die partij over verplichte fusies van gemeenten de grond in te boren.
The post “Wat gaan ze doen? Middelkerke bij Oostende voegen? Over mijn lijk”: Jean-Marie Dedecker boort N-VA-voorstel over gemeentefusies de grond in appeared first

Lees meer »

Union tegen Slavia Praag in derde voorronde Champions League, ook Cercle kent mogelijke tegenstanders – om 14u is het de beurt aan Gent

Union neemt het op tegen Slavia Praag in de derde voorronde van de Champions League. De wedstrijden worden afgewerkt op 6 of 7 augustus (in Tsjechië) en 13 augustus (in Brussel). Cercle Brugge komt uit tegen Molde of Silkeborg in de derde voorronde van de Europa League. AA Gent kent later vandaag zijn (mogelijke) tegenstander in de voorronde van de

Lees meer »

Appie Mussa, die als blauwe vogel op het podium stond met Joost Klein, blikt terug op Songfestival: “Het was heel veel”

Appie Mussa (25) heeft het Songfestival en de diskwalificatie van zijn goede vriend Joost Klein (26) als een intense periode ervaren. De onlinevideomaker vond het “een rollercoaster”, vertelde hij in de Nederlandse versie van ‘De slimste mens’. Mussa was verkleed als blauwe vogel een onderdeel van de act van Joost op het Songfestival.

Lees meer »

Berlijners zweven boven de stad op Europa’s hoogste schommel

Adrenalinejunkies kunnen nu een duizelingwekkende 120 meter boven de straten van Berlijn schommelen. De schommel bevindt zich op het dak van een hotel van 35 verdiepingen en is de hoogste van Europa. Waaghalzen worden – nadat ze worden vastgemaakt met een veiligheidsharnas – de leegte ingeduwd boven Alexanderplatz, in het centrum van de stad. “Zo’n fantastisch uitzicht, het is echt

Lees meer »

Wie durft Kamala Harris uit te dagen?

Zo lang Joe Biden weigerde om zich terug te trekken als presidentskandidaat, zo snel is Kamala Harris op het schild gehesen als zijn vervanger. Maar kan de kandidaat van het establishment ook de kandidaat van de basis worden?

Lees meer »