Matthys Wines uit Brugge viert zijn dertigste verjaardag

Matthys Wines langs de Gistelse Steenweg in Sint-Andries viert zijn dertigste verjaardag. Zoon Nick Matthys (27) leidt voortaan samen met zijn vader Frank Matthys (59) dit Brugs bedrijf, dat gespecialiseerd is in zowel Europese als overzeese wijnen.

“Midden september 1993 opende ik mijn wijnwinkel”, vertelt Frank Matthys. Deze master in de handels- en financiële wetenschappen werkte bij Beaulieu, glasfabrikant Saint Gobain en de Britse chemiereus ICI, vooraleer zijn eigen zaak op te starten.

Droom

“Dertig jaar geleden vielen de puzzelstukjes samen: ik droomde van een eigen onderneming, er kwam een handelspand vrij in Sint-Andries én ik zocht een nichemarkt. Toen dronken de Belgen voor 85 procent Bordeaux-wijnen, je had enkel goedkope Spaanse en Italiaanse wijnen in de supermarkt. Ik volgde een wijnopleiding en stortte mij op wijnen van andere oorsprong. Mijn faxen naar ambassades kregen gehoor: Chileense en Oost-Europese wijnboeren hadden hier geen afnemers.”

Zwarte sneeuw

“In het begin kochten familie en vrienden enkele flesjes, maar daarmee kun je als handelaar niet overleven. De eerste zes maanden zag ik zwarte sneeuw, ik heb gerenommeerde restaurants uit de regio gecontacteerd om hen warm te maken voor ons assortiment.”

“Dé grote sprong voorwaarts was een wijnproeverij van VTB/VAB in Ter Groene Poorte in 1995. Met onze Chileense wijn van 6,25 euro behaalden we de zevende plaats in een wedstrijd met honderden inzendingen. Nadien kon ik de bestellingen niet meer bijhouden. In dertig jaar tijd is onze zaak organisch gegroeid.”

“We bieden nu een eclectisch aanbod van wijnen uit 35 landen, zelfs van een vrouwelijke vigneron uit Japan, aan en hebben drie medewerkers in dienst. De meeste wijndomeinen heb ik zelf bezocht. Door de klimaatopwarming heb je nu al lekkere Engelse schuimwijn! De helft van onze klanten zijn horecazaken. Sinds corona is onze online verkoop enorm toegenomen. Zelfs Franse wijnwinkels bestellen bij ons.”

CO2-neutraal

Zoon Nick Matthys, master in de handelswetenschappen, deed twee jaar internationale ervaring op als financieel manager bij de groep Jan De Nul in Dubai en Bangladesh en leidt voortaan mee de wijnhandel.

Hij volgde de Wine & Spirit Education Trust-opleiding om zijn wijnkennis te verhogen: “Onze wijnhandel draagt sinds 2018 het waardemerk CO2-neutraal, omdat we onze beperkte uitstoot financieel compenseren door bij te dragen aan de herbebossing van het Amazonewoud.”

Dertig jaar Matthys Wines wordt gevierd met degustaties op 21, 22, 28 en 29 oktober.

The post Matthys Wines uit Brugge viert zijn dertigste verjaardag is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Chiro Anzegem geeft gezamenlijk bloed aan het Rode Kruis: “Samen iets betekenen voor anderen”

De leidingsploeg van Chiro Anzegem gaf afgelopen week collectief bloed in aanloop naar hun zomerkamp. Niet voor spel of kampvoorbereiding, maar om samen bloed te geven aan het Rode Kruis. “Als jeugdbeweging dragen we graag ons steentje bij”, zegt hoofdleidster Febe Dewaele (19). Het Rode Kruis roept anderen op om hetzelfde te doen op 10 juli in De Linde in

Lees meer »

Wat betekent een verkoop van Belfius voor spaarders en beleggers? Expert Pascal Paepen legt uit. “Mooie winstmarges zijn mogelijk”

“Het is misschien hét moment om Belfius deels te verkopen.” De federale regering denkt eraan de bank- en verzekeringsgroep gedeeltelijk te privatiseren. De Wever en co spelen met het idee 20 of 30 procent te verkopen. Wat levert dat op? Wie kan Belfius kopen? En verandert er dan iets voor u als spaarder, belegger of lener? HLN-geldexpert Paepen beantwoordt 8

Lees meer »

KIJK. Het regent in Halle, tijd om… de plantjes water te geven

Doorgaans geef je je planten water wanneer het droog is. In het Vlaams-Brabantse Halle denken ze daar blijkbaar anders over. In de nacht van zondag op maandag, wanneer de regen nochtans met bakken uit de lucht viel, werden de plantjes langs de Ninoofsesteenweg in het centrum van Halle besproeid met water vanuit een wagen. “Het ziet er inderdaad ongelukkig uit”,

Lees meer »

Oostende waarschuwt inwoners voor jonge meeuwen op straat: “Ze denken dat ze al kunnen vliegen, maar ze kennen de wereld nog niet”

De stad Oostende en het Vogelopvangcentrum slaan alarm, want jonge meeuwen – zogeheten ‘nestspringers’ – belanden steeds vaker op straat, waar ze kwetsbaar zijn voor verkeer en andere gevaren. Daarom lanceert Stad Oostende een warme oproep aan inwoners en bezoekers om extra alert te zijn voor jonge meeuwen die hun vleugels, nog net iets te vroeg, willen uitslaan.
The

Lees meer »

Geluidsschermen langs R6 in Bonheiden veroorzaken frustraties bij Liesbeth en Theo van bedrijf Derabo: “Ze zijn hier gewoon totaal onnodig”

De plaatsing van geluidsschermen langs de R6, vlak voor de ramen en deurenzaak Derabo in het Antwerpse Bonheiden, zorgt voor frustratie bij zaakvoerster Liesbeth Schillemans. De schermen, drie meter hoog, worden pal voor haar bedrijf geplaatst, wat volgens haar nefast is voor de zichtbaarheid, veiligheid en de inkomsten. “Door onze ligging aan de R6 kwamen we op heel wat klanten

Lees meer »

Oostende blaast geliefde strandtradities nieuw leven in met Fortenbouw en Vliegerfestival: “Een feest voor jong en oud, geworteld in onze geschiedenis”

Wie deze nazomer voet aan wal zet op het strand van Oostende, voelt het onmiddellijk: er hangt iets bijzonders in de lucht. Twee evenementen, de Kiwanis Oostende Noordzee Fortenbouw en het Lupulus Vliegerfestival, halen lang gekoesterde tradities terug naar de kust. “Deze evenementen zijn niet zomaar strandactiviteiten, ze maken deel uit van ons collectieve geheugen”, klinkt het alvast bij schepen

Lees meer »

Kathleen Verschaeve eerste leefstijlapotheker in West-Vlaanderen: “Geboeid naar de mens achter de klacht of aandoening”

Kathleen Verschaeve, uit de Zevekotestraat 15 in Reningelst, staat ondertussen 30 jaar aan het hoofd van de familiale apotheek die ze in 1995 overnam van haar mama Laura Grouset. Kathleen doet dat op een vernieuwende manier: als eerste erkende leefstijlapotheker in West-Vlaanderen bekijkt ze gezondheid niet alleen vanuit het klassieke medicijngebruik, maar vanuit de mens achter de klacht. Met aandacht

Lees meer »