Kunstwerk Stijn D’Hondt hangt naast Rubens

Niet alleen klopte het hart van grafisch vormgever Stijn D’Hondt wat sneller. Ook zijn interactief kunstwerk beroerde heel wat harten. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) werd zijn interactieve Artbeats-kunstwerk ingehuldigd en dát naast het iconische zelfportret van Rubens.

Slechts een jaar geleden opende Stijn zijn allereerste solotentoonstelling. “Dat mijn werk nu naast de grootste meester ooit van België hangt in het meest prestigieuze museum van dit moment, daar word ik stil van. Het ontroert me sterk”, aldus de designer die deel uitmaakt van Heren Loebas, dat recent zijn naam veranderde in Loobas. De inhuldiging ging gepaard met een rondetafelgesprek waarin Stijn D’Hondt in gesprek ging met directeur van het Rubenshuis Bert Watteeuw en hoofd Collecties KMSKA Nico Van Hout. De bezoeker wordt tot zondag 1 oktober uitgenodigd op een magische ontmoeting met Rubens in het KMSKA.

Hartslag meten

Terwijl de bezoeker het zelfportret van Rubens aanschouwt, meet een interactieve kunstinstallatie haar of zijn hartslag. “Hieruit ontstaat een nieuw kunstwerk dat onthult wat Rubens en zijn verhaal met jouw hart doen”, verduidelijkt Stijn. “Deze unieke tête-à-tête meet de emotie en verwerkt de hartslag.” De interactieve kunstinstallatie Een hart voor Rubens is een initiatief van het Rubenshuis in het kader van de sluiting van het museum.

Artbeats is een project van Stijn D’Hondt en wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ons hart sterk wordt beïnvloed door onze emoties, dat maakt van World Heart Day op 29 september de ideale gelegenheid om de bezoeker mee te nemen in deze ervaring.

Tot eind september bracht Stijn D’Hondt ‘een ode aan de liefde voor muziek’ met een installatie onder de stadshal in Gent. Een zintuigprikkelend kunstwerk dat de passant letterlijk en figuurlijk naar het hart deed grijpen. “De kunstwerken die ik onder het label Artbeats begon te maken, zijn een ode aan mijn mama zaliger. Voornamelijk haar positieve persoonlijkheid wil ik voort laten leven. Daarnaast zijn hartziekten een familiekwaal en staat de hartklopping symbool voor het leven, ook letterlijk dus.”

Je kan de installatie in het KMSKA nog bezoeken tot zondag 1 oktober. De toegangsprijs is inbegrepen in het toegangsticket van het museum. Meer info op www.kmska.be/nl/evenement/een-hart-voor-rubens.

The post Kunstwerk Stijn D’Hondt hangt naast Rubens is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Meningen zijn hard voor nieuwe officiële portret koning Charles: “Het lijkt alsof hij in de hel terecht is gekomen”

Een jaar na de kroning van koning Charles (75) stelt de Britse monarch zijn eerste officiële portret als koning voor aan de pers. En dat portret is héél opvallend. De achtergrond, het uniform en de handen van de koning hebben allemaal dezelfde rode kleur. Maar dat valt niet in de smaak bij veel mensen op sociale media. “Kunnen we even

Lees meer »

Tienduizenden mensen nemen afscheid van Iraanse president Raisi met eerste processie

In Iran is de afscheidsplechtigheid gestart voor president Ibrahim Raisi, die om het leven kwam bij een helikoptercrash. Tienduizenden mensen hebben zich voor een eerste optocht verzameld in de noordwestelijke stad Tabriz. De Iraanse geestelijke leider ayatollah Khamenei heeft in totaal 5 dagen van nationale rouw aangekondigd. Op 28 juni kunnen de Iraniërs een nieuwe president kiezen, melden de staatsmedia.

Lees meer »

Olivier Vandecasteele, die vorig jaar werd vrijgelaten uit Iraanse cel, werkt aan humanitair project: “Ik ben aan het herstellen”

Olivier Vandecasteele werd vorig jaar in mei bevrijd uit een Iraanse cel. Hij bracht er maar liefst 455 dagen door in erbarmelijke omstandigheden. “Wat mij overkwam, is goed afgelopen. Welja, goed … It stays with me, dat is zeker”, zegt Vandecasteele in een interview met Bruzz. Vandaag werkt hij aan een nieuw humanitair project. “Het is een moeilijk evenwicht tussen

Lees meer »

“Hij is meer geschrokken van paniek in België dan van val”: koning Albert onwel geworden op vakantie in Zuid-Frankrijk

Koning Albert (89) is aan het bekomen, nadat hij op vakantie in Zuid-Frankrijk onwel is geworden en lelijk ten val is gekomen. Hij heeft niet zozeer last van fysieke ongemakken, het valt al bij al mee. De gepensioneerde vorst is vooral geschrokken van de paniekreacties die het nieuws heeft veroorzaakt in België. “Hij begrijpt de heisa niet, hij is nooit

Lees meer »

Wat een kanontijd! Filippo Ganna blaast tegenstand weg in tweede tijdrit, leider Pogacar wordt tweede en deelt tikje uit aan concurrentie

De veertiende etappe in de Giro was een grotendeels vlakke tijdrit van 31,2 kilometer. Al snel zette Filippo Ganna een eerste kanontijd neer. Geen enkele renner kwam ook maar in de buurt van de tijd. Maar dat was buiten leider Tadej Pogacar gerekend. De Sloveen zorgde voor een heuse nagelbijter. Echter trok de Italiaan aan het langste eind. Pogacar verstevigde

Lees meer »

Trump dreigt met juridische stappen tegen Cannes-film over hem: “Deze kwaadaardige laster mag het daglicht nooit zien”

Het campagneteam van Donald Trump gaat juridische stappen ondernemen tegen de makers van de film ‘The Apprentice’, die deze week in Cannes in première is gegaan. Dat meldt het vakblad ‘Variety’. De film van regisseur Ali Abbassi laat zien hoe een jonge Trump naam maakt als vastgoedontwikkelaar en zich ontwikkelt tot een meedogenloze zakenman. In de film zit onder meer

Lees meer »

“Op de weg kan er plots een cheetah opduiken”: zonen van Kathleen Aerts over hun spannende leven in Zuid-Afrika

“Sorry, maar we luisteren niet naar K3, wel naar Eminem.” Jay (10) en Lewis (13) stonden al op het podium van ‘Tien om te zien’ te rappen aan de zijde van mama Kathleen Aerts (45), maar ze ambiëren geen zangcarrière. De jongste wil profvoetballer worden, de oudste wil Droom Guesthouse en de reisbureaus van zijn ouders overnemen. De jongens onthullen

Lees meer »

“Strengste asielbeleid ooit” en 130 km/u op snelwegen in Nederlands regeerakkoord: “De zon gaat weer schijnen in ons land”

De Nederlandse regering wil met haar akkoord getiteld ‘Hoop, lef en trots’ een “stabiel Nederland” leiden. De vier partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB sloten kort na middernacht een definitief akkoord, waardoor het rechtse kabinet er nu officieel komt. De partijen willen onder meer een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op de snelwegen toelaten. Daarnaast komt er een

Lees meer »

Eerste Gravel Fun Race ‘Op en rondom Tiegemberg’

De wielervereniging Koninklijke VZW Yvegem Sportief organiseert op zondag 2 juni voor de eerste keer een gravelwedstrijd in de gemeente Ingooigem. Dat doet ze in samenwerking met Smetties Fiets Ateljee uit Vichte. “Het gaat om een wedstrijd van een kleine vijftig kilometer, op verharde en grindwegen rondom Ingooigem en Tiegem”, zegt secretaris Eric Demets.
The post Eerste Gravel Fun

Lees meer »

“Voor 75.000 euro kan het van jou zijn”: ‘Het kleinste huis van Heuvelland’ staat te koop in Nieuwkerke

In de Niepkerkestraat in Nieuwkerke staat ‘het kleinste huis van Heuvelland’ te koop. Dit pand heeft een woonoppervlak van 98 m². “De vraagprijs bedraagt 75.000 euro”, meldt Tessa Denys, die dit pand namens ERA Domus Ieper verkoopt.
The post “Voor 75.000 euro kan het van jou zijn”: ‘Het kleinste huis van Heuvelland’ staat te koop in Nieuwkerke appeared first

Lees meer »

VS waarschuwt voor mogelijke aanvallen tegen LGBTQI+-gemeenschap, dreigingsniveau blijft op 3 voor Brussels Pride

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een wereldwijde waarschuwing uitgestuurd voor mogelijke terroristische aanslagen en geweld tegen personen uit de LGBTQI+-gemeenschap. Ze benadrukt dat Amerikaanse burgers in het buitenland extra voorzichtig moeten zijn. Ook events van de LGBTQI+-gemeenschap zouden een doelwit zijn. In Brussel vindt vanmiddag de Brussels Pride plaats, maar in ons land is het dreigingsniveau niet verhoogd.

Lees meer »

“Anderlecht was zó machteloos dat het Park moedeloos werd”

Anderlecht moest alweer zijn meerdere erkennen in Club Brugge. En zakte zo voor een tweede keer in deze Champions’ Play-offs door de ondergrens. “Het manoeuvre van Hayen zette Riemer en paars-wit schaakmat”, zag onze chef voetbal Niels Poissonnier. En dus vliegt de helikopter zondag allicht naar Sint-Andries. “Al is Club best op z’n hoede. Miron Muslic is een bijzondere coach.”

Lees meer »

Dronken bestuurder (31) zonder rijbewijs veroorzaakt veel schade in slagerij en vlucht weg: “Kosten lopen zeker op tot 10.000 euro”

Een 31-jarige dronken bestuurder richtte zondagnacht veel schade aan bij slagerij Nili’s in de Ooststraat in Veurne. Tijdens een manoeuvre knalde de man met zijn bestelwagen tegen de luifel van de zaak waarna die de etalage aan diggelen sloeg. De man pleegde vluchtmisdrijf maar kon ingerekend worden door de politie, en bleek al een lang rijverbod te hebben lopen. “Ik

Lees meer »