Nieuw innovatiecentrum in Oostende biedt ruimte om drones te testen en te ontwikkelen

POM West-Vlaanderen heeft dinsdag een nieuw innovatie- en democentrum geopend in Oostende. In Drone Dock kan gewerkt worden aan drones en is er ruimte voor technische demonstraties. Het is de bedoeling dat er ook prototypes en dronetechnologie worden ontwikkeld. Hogeschool Vives neemt de uitbating van het centrum voor zijn rekening.

De nieuwe loods is gelegen naast het VLOC waar ook het DroneLab van hogeschool VIVES is gehuisvest. Dat is een kenniscentrum voor de ontwikkeling van duurzame dronetoepassingen. Op lange termijn wil de POM drones steeds vaker inschakelen voor verschillende toepassingen, maar daar is nog heel wat onderzoek voor nodig. Dat onderzoek kan voortaan gebeuren in Drone Dock.

“Hogescholen hebben naast onderwijs ook een belangrijke onderzoekstaak. Wij moeten mee zijn met de nieuwe tendensen en daarom worden onderzoeksprojecten ook mee geïntegreerd in de opleidingen”, zegt Rob De Roo van Hogeschool Vives.

Testfaciliteiten

Het is de bedoeling om het centrum uit te rusten met testfaciliteiten. “Binnenkort komt er een wind- en regensimulatie. Daarmee kunnen we de prestaties van onze drones testen en optimaliseren”, zegt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. Er komt zowel binnen als buiten een testruimte voor drones. Ook wordt er voorzien in een vergaderruimte om informatie internationaal te kunnen uitwisselen. Ook is er plaats om prototypes te bouwen.

Verder wordt bekeken of drones in verschillende sectoren kunnen worden ingezet. “Zo kunnen we drones inschakelen bij offshore installaties of bij haveninfrastructuur. Vanuit Drone Dock kunnen we bijvoorbeeld testen ontwikkelen die gericht zijn op inspectie, onderhoud en monitoring van windmolenparken in de Noordzee”, zegt de Bethune. “We onderzoeken ook of we aan de kust nog gelijkaardige infrastructuren kunnen uitbouwen.”

Uitbouwen

POM West-Vlaanderen heeft ook de ambitie om drone-infrastructuur uit te bouwen in de rest van de provincie. “Drones kunnen worden gebruikt op onze regionale luchthavens. De stap naar onbemande luchtvaart is klein. De luchthaven Kortrijk-Wevelgem ziet hier alvast toekomstmuziek in”, vertelt de Bethune.

De voorzitter van POM West-Vlaanderen wil daarbij drones ook in een positief daglicht stellen. “Heel wat mensen denken bij drones aan wapens en oorlog, maar dronetechnologie kan veel meer zijn. Drones kunnen helpen om op een productievere en duurzamere manier te werk te gaan. Het is die positieve, vredelievende droneontwikkeling die voor ons centraal staat.”

The post Nieuw innovatiecentrum in Oostende biedt ruimte om drones te testen en te ontwikkelen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Waar zijn die Hollanders? Dimitri Vegas & Like Mike bezweren waanzinnige mensenzee op Tomorrowland

Van links… naar rechts. Op het voorbije EK voetbal gooide het Oranje legioen hoge ogen in Duitsland, op Tomorrowland zijn het Dimitri Vegas & Like Mike die de mensenzee synchronisch bezweren. Overtuigend gewonnen thuismatch. Het Belgische blazoen opgesmukt dankzij de ‘Kings of Tomorrowland’ op de twintigste editie van hún festival. Al is die ‘Crowd Control’ – trouwens al vroeger ingeburgerd

Lees meer »

Eric en Carine vieren hun gouden huwelijksjubileum

Het echtpaar Eric Van Poucke (geboren in Brugge op 14 oktober 1953) en Carine Philibert (geboren in Brugge op 8 oktober 1955) uit de Kapelaanstraat in Sint-Kruis vierde op zondag 14 juli het gouden huwelijksjubileum.
The post Eric en Carine vieren hun gouden huwelijksjubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Acht luisterzuilen vertellen de geschiedenis van Lo

De stadswandelroute in en rond het centrum van Lo kreeg een upgrade. Langs het traject van enkele kilometers zijn acht nieuwe luisterzuilen geplaatst. Ook de toegankelijkheid van de wandelroute is sterk verbeterd.
The post Acht luisterzuilen vertellen de geschiedenis van Lo appeared first on KW.be.

Lees meer »

Woeste Argentijnen dienen klacht in bij FIFA na olympische chaos tegen Marokko: “Wat een circus”

De Argentijnse voetbalbond heeft klacht ingediend bij de FIFA na het waanzinnige slot in de openingsmatch tegen Marokko. Argentinië leek in de 106de (!) minuut gelijk te maken na een ook al knotsgekke fase. De match werd daarop stilgelegd, niét afgefloten, omdat Marokkaanse fans met bommetjes gooiden. Twee uur na de onderbreking werd de goal alsnog afgekeurd en moesten de

Lees meer »

Weer ruzie binnen Open Vld na benoeming Goedele Liekens als senator: “Ze maken het groter dan het is. Stop it”

Dat Goedele Liekens (Open Vld) via een achterpoortje – als gecoöpteerd senator – weer een job krijgt in de Wetstraat, doet enkele liberalen zoals vanouds publiekelijk over de straatstenen rollen. Andere Open Vld’ers zien dat met lede ogen aan. Of hoe een zitje in “het sterfhuis” voor een tweespalt in de partij zorgt. “Beseffen ze niet dat het één voor

Lees meer »

Na Acid, breken ook TikTokkers Neal (19) en Senne (19) in op Tomorrowland: “Nu kunnen we het van onze bucketlist schrappen”

In hun laatste TikTok-stunt tonen Neal Remmerie (19) en Senne Haverbeke (19) uit Ingelmunster hoe ze wisten binnen te glippen op de weide van Tommorowland. Het duo kon uit handen van de security blijven en zo meegenieten van de laatste dag van het festival. “Het was echt insane, maar de inbraak was allesbehalve gemakkelijk”, klinkt het bij de TikTokkers.

Lees meer »