Nieuw innovatiecentrum in Oostende biedt ruimte om drones te testen en te ontwikkelen

POM West-Vlaanderen heeft dinsdag een nieuw innovatie- en democentrum geopend in Oostende. In Drone Dock kan gewerkt worden aan drones en is er ruimte voor technische demonstraties. Het is de bedoeling dat er ook prototypes en dronetechnologie worden ontwikkeld. Hogeschool Vives neemt de uitbating van het centrum voor zijn rekening.

De nieuwe loods is gelegen naast het VLOC waar ook het DroneLab van hogeschool VIVES is gehuisvest. Dat is een kenniscentrum voor de ontwikkeling van duurzame dronetoepassingen. Op lange termijn wil de POM drones steeds vaker inschakelen voor verschillende toepassingen, maar daar is nog heel wat onderzoek voor nodig. Dat onderzoek kan voortaan gebeuren in Drone Dock.

“Hogescholen hebben naast onderwijs ook een belangrijke onderzoekstaak. Wij moeten mee zijn met de nieuwe tendensen en daarom worden onderzoeksprojecten ook mee geïntegreerd in de opleidingen”, zegt Rob De Roo van Hogeschool Vives.

Testfaciliteiten

Het is de bedoeling om het centrum uit te rusten met testfaciliteiten. “Binnenkort komt er een wind- en regensimulatie. Daarmee kunnen we de prestaties van onze drones testen en optimaliseren”, zegt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. Er komt zowel binnen als buiten een testruimte voor drones. Ook wordt er voorzien in een vergaderruimte om informatie internationaal te kunnen uitwisselen. Ook is er plaats om prototypes te bouwen.

Verder wordt bekeken of drones in verschillende sectoren kunnen worden ingezet. “Zo kunnen we drones inschakelen bij offshore installaties of bij haveninfrastructuur. Vanuit Drone Dock kunnen we bijvoorbeeld testen ontwikkelen die gericht zijn op inspectie, onderhoud en monitoring van windmolenparken in de Noordzee”, zegt de Bethune. “We onderzoeken ook of we aan de kust nog gelijkaardige infrastructuren kunnen uitbouwen.”

Uitbouwen

POM West-Vlaanderen heeft ook de ambitie om drone-infrastructuur uit te bouwen in de rest van de provincie. “Drones kunnen worden gebruikt op onze regionale luchthavens. De stap naar onbemande luchtvaart is klein. De luchthaven Kortrijk-Wevelgem ziet hier alvast toekomstmuziek in”, vertelt de Bethune.

De voorzitter van POM West-Vlaanderen wil daarbij drones ook in een positief daglicht stellen. “Heel wat mensen denken bij drones aan wapens en oorlog, maar dronetechnologie kan veel meer zijn. Drones kunnen helpen om op een productievere en duurzamere manier te werk te gaan. Het is die positieve, vredelievende droneontwikkeling die voor ons centraal staat.”

The post Nieuw innovatiecentrum in Oostende biedt ruimte om drones te testen en te ontwikkelen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vlaamse financiële steun om Huizen van het Kind in de Westhoek te versterken

De verschillende Huizen van het Kind uit de eerstelijnszone Westhoek, gaan in de toekomst veel intensiever samenwerken. Ze werden door de Vlaamse Regering als pilootproject geselecteerd en kunnen zo in de komende twee jaar op maar liefst 450.000 euro rekenen. “Samenwerking zit ons, Westhoekinwoners, in het bloed. Dat hebben we al vaker bewezen”, zegt een tevreden Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid

Lees meer »

Oude bekenden nekken Oekraïne: Roemenië leidt na 3-0-zege in groep Rode Duivels

De eerste trotse leider in de groep van België heet Roemenië. En dat na een toch wel even klinkende als verrassende 3-0-zege tegen Oekraïne. Opvallend: drie oude bekenden uit de Belgische competitie troffen raak: Nicolae Stanciu (ex-Anderlecht) en Razvan Marin en Dennis Dragus (ex-Standard). Te onthouden voor België richting tweede groepsduel: neem een breekijzer mee en wees beducht voor snelle

Lees meer »

Vief Veurne leert alles over ‘het witte goud’ onder de groenten

De daguitstap van Vief Veurne bracht op donderdag 30 mei een volle bus enthousiaste senioren naar Zeeuws-Vlaanderen. De eerste stopplaats was het dorpje Koewacht, waar de groep kennismaakte met ‘het witte goud’ onder de groenten. Bij de professionele aspergeboerderij de Letter toonden eigenaars Mark en Monique hoe de teelt van asperges verloopt, van het zaadje
The post Vief Veurne

Lees meer »

LIVE. Vierde dodelijke slachtoffer onder puin gevonden, zoekactie gaat verder: “Willen 100 zekerheid”

Een dag na de explosie in Hoboken is een vierde dodelijk slachtoffer onder het puin teruggevonden. Op dit moment is het niet duidelijk of er nog vermisten zijn, aldus de politie. De zoekactie gaat vandaag wel verder, om te garanderen dat er geen slachtoffers meer onder het puin liggen. Bij de ontploffing gisterenochtend stortten twee verdiepingen in en werd een

Lees meer »

LIVEBLOG RODE DUIVELS. Vertonghen en Theate fit – Tedesco verklaart waarom hij niets wijzigde aan kern: “Meunier na Roemenië terug”

Matchday -1! De openingsmatch van de Rode Duivels tegen Slovakije op het EK voetbal komt steeds dichterbij. Deze voormiddag trainde de nationale ploeg nog in het basiskamp in Freiberg, zonder Witsel. Daarna volgde de afreis naar Frankfurt, waar Kevin De Bruyne en Domenico Tedesco met de pers hebben gepraat. Volg op deze pagina al het Duivels-nieuws op de voet!

Lees meer »

Vrachtwagenbestuurder riskeert één jaar cel nadat hij fietsster doodreed: “Ik denk er nog elke dag aan”

Een West-Vlaamse vrachtwagenbestuurder die in oktober 2022 op de N70 in Belsele een overstekende fietsster aanreed, verscheen maandag voor de politierechtbank. De 76-jarige vrouw uit Belsele overleefde de aanrijding niet. De vrachtwagenbestuurder riskeert één jaar cel en een lang rijverbod. “Ik kan de klok helaas niet terugdraaien. Ik zie de feiten nog elke dag voor mij”, aldus de man.

Lees meer »