Gemeente Wingene is dit jaar al 800 bomen rijker

Tijdens de voorbije gemeenteraad in Wingene stelde gemeenteraadslid Martine Devisscher (Burgerbelangen) de vraag omtrent de impact van de nieuwe bomenwet op het gemeentelijk beleid. Het antwoord van schepen Brecht Warnez (CD&V) is duidelijk. “Er ligt een stevig actieplan op tafel en dit jaar werden er ongeveer 800 extra bomen aangeplant.”

“Steeds vaker teisteren hittegolven ons land. Die hittestress leidt tot gezondheidsproblemen bij ouderen en jonge kinderen. En daarom is het ontzettend belangrijk dat we hierop investeren in bomen en andere openbaar groen, omwille van hun verkoelend effect”, weet gemeenteraadslid Martine Devisscher.

Nieuw wetsvoorstel

Gemeente Wingene wil tegen 2030, één extra boom per inwoner realiseren en dat buiten de bosgebieden. Bij gemeente Wingene komt dit neer op 14.600 bomen.

“Tot recent stelde zich een probleem waarbij de wetgeving geen onderscheid maakte tussen bomen en beplanting op privégrond en het publieke domein”, gaat Martine Devisscher verder. “Bomen moesten op minstens twee meter afstand staan van de perceelgrens. Als die afstand kleiner was, leidde dit tot klachten met het gevolg dat bomen opnieuw weg moesten. Het resultaat hiervan was dat gemeentebesturen aarzelden om zelf nieuwe bomen te planten.”

Dat probleem is nu opgelost. “Onlangs werd een wetsvoorstel goedgekeurd dat een uitzondering voorziet voor bomen langs wegen en waterlopen. Deze bomenwijziging valt niet langer onder de twee meter regel. Om de ambitie binnen het Energie- en Klimaatpact waar te maken, is een jaarlijkse aanplant van 1.500 bomen nodig. Zal dit lukken?

Vele inspanningen

Schepen Brecht Warnez (CD&V) verduidelijkt: “Het is inderdaad zo dat bomen op openbaar domein langs waterlopen en wegen sedert 15 juni 2023 opnieuw op minder dan twee meter van perceelgrenzen mogen geplant worden. Sinds 1 september 2021 was dit tijdelijk niet meer van toepassing. Op zich heeft deze wetswijziging weinig impact op het gemeentelijk beleid. We hebben een stevig actieplan uitgewerkt om de vooropgestelde doelstelling te bereiken. Het plan focust niet op bebossing maar wel op bomen op de juiste plaats, zowel in het buitengebied als in de dorpskern. Alle inspanningen samen zorgen dat er dit jaar ongeveer 800 bijkomende bomen op het gemeentelijk grondgebied zullen aangeplant worden. Er werden 80 geschenkbonnen bij geboorte, huwelijk en nieuwe inwoners geschonken. Er zijn 250 bomen op openbaar domein aangeplant en 245 wilgenpoten werden verdeeld. Via ’t Stadslandschap West-Vlaamse hart zijn er naar schatting een 40-tal bomen bijgekomen en via de groepsaankoop hebben we 225 tuinbomen.”

The post Gemeente Wingene is dit jaar al 800 bomen rijker is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

BBC schrapt 500 banen

De Britse openbare omroep BBC gaat 500 banen schrappen. De omroep wil nog eens 200 miljoen pond (238 miljoen euro) besparen en een transformatieplan doorvoeren, zo heeft de BBC dinsdag aangekondigd.

Lees meer »

Zuid-Korea: “Noord-Korea stuurde opnieuw ballonnen met afval de grens over”

Noord-Korea heeft volgens Zuid-Korea opnieuw meerdere ballonnen met afval de grens over gestuurd. De ballonnen zijn volgens het Zuid-Koreaanse leger onderweg naar de provincie Gyeonggi, die aan Noord-Korea grenst en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel omringt, meldt het persagentschap Yonhap zondag. De bevolking krijgt de raad de ballonnen niet aan te raken en aangifte te doen bij de politie.

Lees meer »

Leegloop onder luxebankiers

15:32 Alle spotlights staan gericht op de staatsbonmiljarden die in september vrijkomen, maar in de achtergrond leveren private banken en vermogensbeheerders ook een verbeten strijd om zoveel mogelijk van d…

Lees meer »

Been van surfer aangespoeld na aanval door haai in Australië

Het afgerukte been van de surfer die dinsdagochtend lokale tijd door een haai aangevallen werd bij de Australische badplaats Port Macquarie , is aangespoeld op het strand. Dat heeft de politie gezegd. Het werd door buurtbewoners in ijs verpakt en vervolgens overgevlogen naar het ziekenhuis in Newcastle, waar de surfer wordt verzorgd.

Lees meer »

Na nóg een zomerstorm: wanneer is er beterschap op komst? David Dehenauw kijkt in de weerkaarten en heeft goed nieuws

De zomerstorm met bijhorende straten die blank staan en opgebroken Chirokampen is nog maar net het land uit, of onze weerman David Dehenauw maakt ons – letterlijk – warm met zijn weerkaarten. Hij spreekt van zomerweer “van het type dat veel Belgen niet verkeerd vinden: noch te warm, noch te koud”. Vanaf wanneer mogen we dat perfecte vakantieweer verwachten? En

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Tadej Pogacar wint na de Giro ook de Tour, met indrukwekkende overmacht. En dus zoekt de Sloveen een nieuwe uitdaging.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Goederenoverslag Port of Antwerp-Bruges groeit met 3% ondanks veel minder auto’s

De goederenoverslag in Port of Antwerp-Bruges groeide in het eerste halfjaar tot 143,2 miljoen ton of 3% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Specifiek in Zeebrugge kreeg de autotrafiek een ferme klap maar hielden de onbegeleide trailers in shortsea goed stand. Het vloeibaar aardgas (LNG) viel licht terug en de cruiseschepen werd groter.
The post Goederenoverslag Port of

Lees meer »

“Hij doet dit niét voor het geld”: Jean-Marie Pfaff wil dat WK-truitje van Maradona, dat hem ruim 1 miljoen euro kan opleveren, “verder leeft”

Eenmaal, andermaal… Het shirt dat Diego Maradona droeg in de halve finale van het WK 1986 tegen de Rode Duivels wordt geveild. De waarde wordt tot zo’n 1,1 miljoen euro geschat en opvallend: het is Jean-Marie Pfaff die het unieke stuk van de hand doet. “Hij wil dat het shirt verder leeft”, zegt dochter Kelly.

Lees meer »

Gezocht: verhalen over volwassen worden met ADHD

Voor een artikel over ADHD bij volwassenen zijn we op zoek naar een man die de diagnose ADHD kreeg als kind/tiener en ondertussen zelf een gezin heeft. Wil jij getuigen over hoe het is om als volwassene met die diagnose om te gaan, laat dan hier een bericht achter. Vergeet zeker je telefoonnummer niet.

Lees meer »

Jeugdhuis ‘t Schipke uit Lauwe heeft een nieuwe vaste locatie: “Waaier van mogelijkheden in het leegstaande café De Sportwereld”

‘t Schipke is dood, lang leve ‘t Schipke! Na een noodgedwongen sluiting van meer dan een jaar, krijgt het iconische jeugdhuis uit Lauwe een doorstart. Pal op Lauweplaats zullen er vanaf 9 augustus opnieuw pinten worden getapt en zal de jeugd er een nieuwe uitvalsbasis hebben.
The post Jeugdhuis ‘t Schipke uit Lauwe heeft een nieuwe vaste locatie: “Waaier

Lees meer »