Helpen antidepressiva echt tegen depressie en zijn ze ongezond voor tieners? 5 vragen en antwoorden

Het aantal tieners dat antidepressiva inneemt, is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 1,7 procent van de aangesloten tieners tussen 12 en 18 jaar nam in 2022 antidepressiva, tegenover 1,1 procent in 2018. Maar kunnen antidepressiva een depressie genezen of zijn ze juist schadelijk voor kinderen en jongeren? Waarom gaan niet meer jongeren in therapie? We stellen onze vragen aan enkele kinder- en jeugdpsychiaters.

Meer krantenkoppen in België

Van Mallorca over Venetië tot Gent: massatoerisme leidt tot frustratie bij inwoners van populaire vakantiebestemmingen

Wie de laatste weken op vakantie ging naar toeristische hotspots, heeft het misschien opgemerkt: de lokale bevolking heeft genoeg van de overvloed aan toeristen in hun streek. Inwoners klagen over de overlast die het massatoerisme met zich meebrengt en de impact die het heeft op de lokale fauna en flora. Op verschillende plaatsen zijn ondertussen al maatregelen genomen om de

Lees meer »

Europese Unie wil samenwerken met Servië inzake strategische grondstoffen

In hoofdstad Belgrado ondertekent de Servische president Aleksandar Vucic vrijdag een partnerschapsakkoord met de Europese Unie over de levering van strategische grondstoffen. Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz is daarbij aanwezig. De ondertekening komt er amper een week nadat een Servische rechter het licht op groen heeft gezet voor een controversieel project rond de ontginning van lithium.

Lees meer »

Luc en Martine sluiten hun warme bakkerij in Ettelgem na 32 jaar: “Het was een soort dorpswinkel zoals er vroeger heel veel bestonden”

De inwoners van Ettelgem moeten het sinds eind juni zonder Bakkerij Maene doen. Zaakvoerders Luc Maene (63) en Martine Vanhessche (63) beslisten om er een punt achter te zetten na 32 jaar. “Wij waren al de 4de generatie van de familie achter deze bakkerij. Ooit werd het brood nog rondgebracht met paard en kar”, reageert Martine.
The post Luc

Lees meer »

Olga Leyers onder vuur wegens pikante looks op sociale media, maar bekend Vlaanderen neemt het voor haar op

‘Celebrity MasterChef’-winnares Olga Leyers (26), de jongste dochter van Jan Leyers (66), doet veel mannenharten op sociale media sneller slaan. Met haar gewaagde en verleidelijke outfits – denk korte rokjes, sexy lingerie en strakke shirts – durft Olga duidelijk meer dan veel andere bekende Vlamingen. Dat weet ‘TV Familie’. Niet iedereen is even grote fan, maar van haar vrouwelijke collega’s

Lees meer »

Akropolis in Athene gesloten wegens hitte: temperaturen van wel 43 graden verwacht

Een hittegolf die al bijna sinds begin juli aanhoudt, heeft donderdag een nieuw hoogtepunt bereikt in grote delen van Griekenland. Omdat de lokale temperaturen naar verwachting de 43 graden zullen overschrijden, worden alle archeologische sites tussen 12 en 17 uur lokale tijd gesloten, zo kondigde het ministerie van Cultuur aan. Onder de getroffen sites bevinden zich de Akropolis en de

Lees meer »

Na 60 jaar vonden ze elkaar terug, maar door Belgische migratiewet tóch geen ‘happy ending’ in sprookje van Roger en Rosalind

Het heeft niet mogen zijn, het bijzondere liefdesverhaal van Bruggeling Roger Herman (86) en de Nieuw-Zeelandse Rosalind Walker (80). Ze vonden elkaar ruim 60 jaar na hun ontmoeting terug en maakten plannen om de rest van hun leven samen door te brengen. Maar daar steekt Dienst Vreemdelingenzaken nu een stokje voor: omdat Rogers pensioen te laag is krijgt Rosalind geen

Lees meer »

LIVE TOUR. Recordman Cavendish neemt afscheid van de Ronde van Frankrijk

Behoudens pech en ongelukken is de Tour al beslist, maar er ligt toch nog een prestigieuze zege te wachten. De Ronde van Frankrijk eindigt namelijk met een pittige tijdrit van net geen 34 kilometer tussen Monaco en Nice. Kan Remco Evenepoel ook deze race tegen de klok naar zijn hand zetten? Hij is om 18u41 aan zet. Een pak vroeger,

Lees meer »

Opnieuw een mooie zomerdag, lokaal tot 30 graden

Vandaag krijgen we een mooie zomerdag met temperaturen die vlot halfweg de 20 graden oplopen. Lokaal kan dat zelfs 30 graden zijn. "We wachten nog steeds op die eerste dag met maxima tot 30 graden in Ukkel", zegt weervrouw Jacotte Brokken. "Het zal erom spannen, al kan het lokaal elders zeker wel 30 graden worden."

Lees meer »

Amerikaanse en Mexicaanse baanwielrenners trainen in Velodroom in Zolder: “Laatste voorbereidingen in aanloop naar Olympische Spelen”

Amerikaanse en Mexicaanse baanwielrenners zijn momenteel aan het trainen in de Velodroom in Zolder (Heusden-Zolder). Ze vinden de piste de ideale tussenstop op weg naar de Olympische Spelen in Parijs, om te kunnen wennen aan de tijdzone. De nieuwe wielerbaan in Zolder lijkt qua afstanden, vorm en bochten ook heel erg op de piste in Parijs. Ook de Belgische pistiers

Lees meer »

Schade aan 20.000 woningen en 1.100 voertuigen door onweer van 9 juli

Bijna 20.000 woningen hebben schade opgelopen door het zware onweer, met hevige rukwinden en soms ook hagel, van dinsdag 9 juli. Ook werd voor meer dan 1.100 voertuigen, verzekerd in omnium, een aangifte gedaan bij de verzekeraar. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging van verzekeraars Assuralia bij de verzekeringsondernemingen. De extreme weersomstandigheden veroorzaakten onder meer in de regio

Lees meer »