Gezamenlijke cursus jeugdanimator in krokusvakantie

Goed opgeleide animatoren zijn broodnodig. Speelpleinwerkingen krijgen steeds meer kinderen over de vloer, maar vinden steeds moeilijker voldoende gediplomeerde animatoren. Daarom organiseren Middelkerke en Oostende in de krokusvakantie 2024 voor het eerst een gezamenlijke cursus voor animatoren in het jeugdwerk.

De cursus vindt plaats in Middelkerke. Natacha Lejaeghere is er als schepen bevoegd voor Jeugd. “We zijn tevreden deze samenwerking te kunnen aankondigen. Voor alle duidelijkheid: er is voorlopig geen tekort aan animatoren, al kan dat snel veranderen. We verwachten wel opnieuw een volle speelpleinwerking. Ik ben er zeker van dat dat ook het geval is voor Oostende. Een constante instroom van gekwalificeerde animatoren is dus echt noodzakelijk. Logisch, want je bent verantwoordelijk voor een behoorlijke groep jonge kinderen.”

Olivier Vervaecke, diensthoofd Jeugd in Oostende, wijst erop dat de cursus focust op belangrijke competenties. “Denk maar aan het opzetten van creatieve activiteiten die zijn afgestemd op de interesse van kinderen, aan groepsdynamiek, aan EHBO, en vooral aan communiceren met kinderen en ouders. De cursus wordt gegeven door de experts van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS). Zij organiseren jaarlijks tientallen dergelijke cursussen.’’

Tineke Van Hoof, diensthoofd Jeugd in Middelkerke: “De cursus duurt zes dagen. Je leert hoe je activiteiten voorbereidt, hoe je moet omgaan met kinderen en welke verantwoordelijkheid je draagt. Maaltijden, begeleiding en verzekering zijn inbegrepen. Na de cursus moeten deelnemers vijftig uur stage volgen. Dat kan in een van onze speelpleinwerkingen.”

“We bieden kandidaten een erkende cursus dicht bij huis. Vanuit Oostende leggen we zelfs dagelijks busvervoer in naar Middelkerke”, zegt Vervaecke nog.

Bart Plasschaert, schepen voor Jeugd in Oostende, juicht dit initiatief toe. “Dankzij deze samenwerking kunnen we de animatorencursus opnieuw lokaal aanbieden en zo ook jongeren aantrekken voor wie de drempel om een cursus te volgen met overnachting te groot is.”

25 plaatsen

De cursus vindt plaats in De Branding, van maandag 12 tot en met zaterdag 17 februari. Er kunnen maximaal 25 jongeren deelnemen. Jongeren vanaf 15 jaar (geboren in 2008) kunnen zich hiervoor inschrijven.

Alle Middelkerkse jongeren geboren tussen 1 juli 2007 en 12 februari 2009 krijgen de infofolder toegestuurd. In Oostende ontvangen alle jongeren van geboortejaar 2008 een uitnodiging. Inschrijven kan vanaf 28 september 2023 om 18 uur. (PG)

The post Gezamenlijke cursus jeugdanimator in krokusvakantie is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE GAZA. VS: groot Israëlisch grondoffensief in Rafah “niet gerechtvaardigd” – Politie zet traangas in bij manifestatie aan Israëlische ambassade in Ukkel

Israëlische tanks hebben het centrum van Rafah bereikt. Dat zeggen getuigen dinsdag tegen persbureau ‘Reuters’. De Israëlische troepen zouden gezien zijn bij de Al Awsamoskee, een centraal punt in de stad. De brand in een vluchtelingenkamp waarbij zondag volgens lokale autoriteiten 45 Palestijnen om het leven kwamen, kan niet alleen veroorzaakt zijn door de munitie waarmee Israël een nabijgelegen doelwit

Lees meer »

Netflix scoort met docu over controversieel datingschandaal: ‘Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal’ stoot ‘Baby Reindeer’ van de troon

Wereldwijd waren Netflix-kijkers aan hun scherm gekluisterd door ‘Baby Reindeer’, maar de populaire documentaire over een stalker is niet langer de nummer één. De top 10 van Netflix wordt nu gedomineerd door ‘Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal’. Deze documentaire gaat over een controversiële datingsite voor mensen die een discrete affaire zoeken binnen hun relatie.

Lees meer »

LIVEBLOG TITELSTRIJD. Maffe beelden van uitzinnige fans Club Brugge wanneer ze spelersbus zien – Volg de slotspeeldag op HLN!

D-Day in de bijzonder spannende titelontknoping. Met Club Brugge dat met de beste kaarten aan de slotspeeldag begint. Met een punt tegen Cercle is het áltijd kampioen. Of gaat de trofee toch nog richting Brussel, naar Union of Anderlecht? Een héle dag zit u bij HLN aan het juiste adres. Voor het laatste nieuws, de beste sfeerbeelden voor en na

Lees meer »

Vandaag officieel? Vincent Kompany aangekomen op oefencomplex Bayern München om laatste contractdetails af te handelen

Dé gekste trainerswissel van de zomer. Bayern München wil de komst van Vincent Kompany (38) vandaag officieel aankondigen – Kompany keerde terug van een korte vakantie. Bestuurslid Karl-Heinz Rummenigge bevestigt dat de deal op een paar details na rond is en zopas is onze landgenoot geland op de luchthaven in München. De Duitse Rekordmeister betaalt 10,5 miljoen euro aan Burnley

Lees meer »

Thibaut Courtois voelt zich “100 procent klaar” voor CL-finale, maar weet nog niet of hij speelt: “Áls ik start, zal ik de ploeg kunnen helpen”

Officieel weet hij nog niet of hij de Champions League-finale speelt, maar Thibaut Courtois (32) voelt zich wel “100 procent klaar” om zaterdag onder de lat te staan op Wembley. “Dat ik nu helemaal fit ben, is mijn grootste overwinning.” Over het EK en de Rode Duivels repte Courtois dan weer met geen woord.

Lees meer »

Nieuw stadhuis van Roeselare rolt de deurmat uit op zondag 30 juni

Honderdvijftig arbeiders leggen momenteel de laatste hand aan de afwerking van het nieuwe stadhuis. Er wordt tot eind juni zes op zeven dagen gewerkt om klaar te zijn voor de grote opening op zondag 30 juni. Dan kan iedereen vrij in en uit het nieuwe stadhuis. “Dat is trouwens de bedoeling van dit project, een verbindingsplaats zijn”, zegt schepen Nathalie

Lees meer »

Swipe naar de juiste vakman: ‘Tinder voor bouwers’ komt naar Vlaanderen

Trustup, de Waalse ‘Tinder voor (ver)bouwers’, komt naar Vlaanderen. Het opzet van het platform: een match vinden tussen de bouwheer en een betrouwbare aannemer, één die wél komt opdagen en zijn afspraken nakomt. Hoe werkt het gratis systeem om een dakwerker, schilder of ander vakman te vinden? Zitten er op deze ‘datingsite’ echt geen rotte appels? En hoe achterhaal je

Lees meer »

Transfo heeft met picknick-plaats een nieuwe hotspot

De Transfosite heeft er met een mooie picknickplaats een nieuwe hotspot bij. Deze werd ingericht aan de ingang van de site langs het kanaal. Tevens werd de zone aan het naastgelegen oude waterbassin, helemaal opgeruimd. De betonplaten verdwenen zodat het zicht op de site veel mooier is.
The post Transfo heeft met picknick-plaats een nieuwe hotspot appeared first on

Lees meer »

Oostende voor Anker sluit 23ste editie af met 200 000 bezoekers

Om 19 uur sluit straks het maritiem festival ‘Oostende voor Anker’ haar 23ste editie met feestelijk scheepshoorngeloei af. Ook nu kan de organisatie met een schatting van ca. 200 000 bezoekers terugblikken op een massale opkomst tijdens deze vierdaagse.
The post Oostende voor Anker sluit 23ste editie af met 200 000 bezoekers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw subsidiereglement voor onderhoudsarme groendaken

Gemeente Koksijde heeft een nieuw subsidiereglement gelanceerd om een extensief groendak aan te leggen: meer groen op de daken van Koksijde. Een groendak biedt extra isolatie tegen koude en warmte, vertraagt de afstroming van neerslag en verlengt de levensduur van je dak omdat de brandende zon niet op je dakbedekking schijnt. Aangenamer wonen Schepen van
The post Nieuw subsidiereglement

Lees meer »