Gezamenlijke cursus jeugdanimator in krokusvakantie

Goed opgeleide animatoren zijn broodnodig. Speelpleinwerkingen krijgen steeds meer kinderen over de vloer, maar vinden steeds moeilijker voldoende gediplomeerde animatoren. Daarom organiseren Middelkerke en Oostende in de krokusvakantie 2024 voor het eerst een gezamenlijke cursus voor animatoren in het jeugdwerk.

De cursus vindt plaats in Middelkerke. Natacha Lejaeghere is er als schepen bevoegd voor Jeugd. “We zijn tevreden deze samenwerking te kunnen aankondigen. Voor alle duidelijkheid: er is voorlopig geen tekort aan animatoren, al kan dat snel veranderen. We verwachten wel opnieuw een volle speelpleinwerking. Ik ben er zeker van dat dat ook het geval is voor Oostende. Een constante instroom van gekwalificeerde animatoren is dus echt noodzakelijk. Logisch, want je bent verantwoordelijk voor een behoorlijke groep jonge kinderen.”

Olivier Vervaecke, diensthoofd Jeugd in Oostende, wijst erop dat de cursus focust op belangrijke competenties. “Denk maar aan het opzetten van creatieve activiteiten die zijn afgestemd op de interesse van kinderen, aan groepsdynamiek, aan EHBO, en vooral aan communiceren met kinderen en ouders. De cursus wordt gegeven door de experts van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS). Zij organiseren jaarlijks tientallen dergelijke cursussen.’’

Tineke Van Hoof, diensthoofd Jeugd in Middelkerke: “De cursus duurt zes dagen. Je leert hoe je activiteiten voorbereidt, hoe je moet omgaan met kinderen en welke verantwoordelijkheid je draagt. Maaltijden, begeleiding en verzekering zijn inbegrepen. Na de cursus moeten deelnemers vijftig uur stage volgen. Dat kan in een van onze speelpleinwerkingen.”

“We bieden kandidaten een erkende cursus dicht bij huis. Vanuit Oostende leggen we zelfs dagelijks busvervoer in naar Middelkerke”, zegt Vervaecke nog.

Bart Plasschaert, schepen voor Jeugd in Oostende, juicht dit initiatief toe. “Dankzij deze samenwerking kunnen we de animatorencursus opnieuw lokaal aanbieden en zo ook jongeren aantrekken voor wie de drempel om een cursus te volgen met overnachting te groot is.”

25 plaatsen

De cursus vindt plaats in De Branding, van maandag 12 tot en met zaterdag 17 februari. Er kunnen maximaal 25 jongeren deelnemen. Jongeren vanaf 15 jaar (geboren in 2008) kunnen zich hiervoor inschrijven.

Alle Middelkerkse jongeren geboren tussen 1 juli 2007 en 12 februari 2009 krijgen de infofolder toegestuurd. In Oostende ontvangen alle jongeren van geboortejaar 2008 een uitnodiging. Inschrijven kan vanaf 28 september 2023 om 18 uur. (PG)

The post Gezamenlijke cursus jeugdanimator in krokusvakantie is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Aantal gevallen van apenpokken stijgt exponentieel in Congo, “maar niet meteen gevaar voor een wereldwijde pandemie”

In de Democratische Republiek Congo is het aantal gevallen van mpox, beter bekend als apenpokken, "exponentieel" toegenomen. Dat zegt de Congolese ministerraad. Begin mei dook in het land een nieuwe subvariant van het virus op, die ook seksueel overdraagbaar is. "Het is bang afwachten of die subvariant de oversteek gaat maken naar een van de buurlanden", zegt Laurens Liesenborghs van

Lees meer »

Iran en Rusland beginnen gezamenlijke manoeuvres in Kaspische Zee

Iran en Rusland bevestigen hun strategische samenwerking met gemeenschappelijke militaire manoeuvres in de Kaspische Zee. Op het programma van de twee marine-eenheden staan tactische oefeningen, reddingsacties en de aanpak van piraten, zei een woordvoerder van de Iraanse marine aan het nieuwsagentschap ISNA. Bij de manoeuvres zouden ook oorlogsschepen van de Iraanse Revolutionaire Garde ingezet worden.

Lees meer »

Twee begeleiders naar huis, hoofdcoach zal niet op de bank zitten: spionagezaak op Spelen beroert de gemoederen

De spionagezaak blijft niet zonder gevolgen. Het Canadees Olympisch Comité heeft twee begeleiders van het vrouwenvoetbalteam naar huis gestuurd. Het gaat om assistent-coach Jasmine Mander en analyticus Joseph Lombari. Het tweetal wordt verantwoordelijk gehouden voor het bespieden van de training van Nieuw-Zeeland, de eerste opponent op de Spelen, met een drone.

Lees meer »

Wim Alderweireldt is heksenkoning

Op de terreinen van de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan Beselare aan De Kortekeer greep de jaarlijkse heksenschieting plaats.
The post Wim Alderweireldt is heksenkoning appeared first on KW.be.

Lees meer »

Parket heropent na 31 jaar onderzoek naar moord op Tania Van Kerkhoven (17): “Nieuwe DNA-technieken kunnen meer duidelijkheid geven” 

Het parket van Antwerpen heropent na 31 jaar het onderzoek naar de moord op de 17-jarige Tania Van Kerkhoven. Ze werd in 1993 met verschillende messteken teruggevonden in een park in Berchem, nadat ze naar een fuif was geweest. Wat er precies gebeurde en wie haar vermoordde, is nooit aan het licht gekomen, maar met nieuwe moderne onderzoekstechnieken wil het

Lees meer »

Creëer een origineel concept en win je eigen winkel in Roeselare

Wie droomt van een eigen zaak en een origineel concept heeft, kan zich nog tot 18 augustus kandidaat stellen voor de actie ‘Win je winkel’. De winnaar krijgt een jaar lang de gratis huur van een pand op een toplocatie in de Ooststraat.
The post Creëer een origineel concept en win je eigen winkel in Roeselare appeared first on

Lees meer »

Elon Musk steekt de draak met wereldleiders en miljardairs met absurde AI-modeshow

Joe Biden in een rolstoel, Donald Trump in gevangenisplunje, Kamala Harris als ‘bikinibabe’, … Ze passeren allemaal de revue in een absurde video die Elon Musk maandag op X plaatste. Het gaat om een door AI-gegenereerde modeshow waarin wereldleiders en miljardairs op een catwalk wandelen in extravagante outfits. De beelden werden al tientallen miljoenen keer bekeken.

Lees meer »

IN BEELD – Première ‘Gert & James ZomerRevue’ in Plopsa De Panne met talrijke bekende Vlamingen

Na ‘Gert Late Night’, ‘De Cooke & Verhulst Show’ en een daaropvolgende pauze is het duo ‘Gert & James’ voor even terug. Tijdens de zomermaanden ontvangen ze het grote publiek voor een wervelende avondshow met sketches, groots dansensemble en livemuziek van de XL Band in het Studio 100 Theater in De Panne.
The post IN BEELD – Première ‘Gert

Lees meer »

Alzheimermedicijn krijgt geen groen licht in Europese Unie

Het alzheimermedicijn Leqembi van farmabedrijven Eisai en Biogen heeft geen groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA. Dat heeft het EMA vrijdag meegedeeld. Het medicijn waarvan bewezen is dat het de opmars van de ziekte afremt, kreeg eerder wel een positief advies in de Verenigde Staten.

Lees meer »

“Na Tour tot zeven uur ‘s ochtends gedronken met De Lie”: Campenaerts fietst virtueel na-Tourcriterium en geeft inkijk in festiviteiten

Tijdens een virtueel na-Tourcriterium, georganiseerd door Zwift, hebben Lotto Dstny-renners Victor Campenaerts (32) en Brent Van Moer (26) vrijdagochtend een rit van 46,6 kilometer afgelegd. Ze blikten samen met ongeveer negentig andere deelnemers terug op de voorbije Tour de France. “Jammer dat Netflix niet bij ons heeft gefilmd, we hadden sowieso de beste verhalen.”

Lees meer »

KIJK. Lionel Messi mét enkelbrace wordt in de bloemetjes gezet door Inter Miami

Lionel Messi (37) stak met de Copa América vorige week zijn 45ste prijs op zak, goed voor het record van meeste titels aller tijden in het voetbal. Zijn club, Inter Miami, wou deze uitzonderlijke prestatie niet zomaar laten voorbijgaan en zette hun sterspeler in de bloemetjes. De ‘Vlo’ verscheen in het Chase Stadium met een enkelbrace. De Argentijn liep namelijk

Lees meer »

Alpinist maakt dodelijke val op Zwitserse Zumsteinspitze

Twee alpinisten zijn vrijdag ten val gekomen op de Zumsteinspitze, de 4.563 meter hoge top in het bergmassief van de Monte Rosa op de grens van Italië en Zwitserland, in de Zwitserse gemeente Zermatt. Een van hen raakte dodelijk gewond. De tweede, een Zwitser van dertig jaar, raakte zwaargewond.

Lees meer »