Elien Verhulst uit Middelkerke kookt straks voor titel Lady Chef of the Year: “Er is niets mis met ambitie”

Elien Verhulst van restaurant Vlass in Middelkerke is een van de vijf finalistes voor de titel Lady Chef of the Year 2023. Elien is pas 24, maar kan al terugblikken op een blitzcarrière, waarin ze onder meer de Pierre Wynants Trophy 2022 won. “Dat kon alleen maar dankzij een fantastisch team”, zegt ze, met een speciale vermelding voor haar leermeester, chef Stefaan Lauwereins. Met dat team droomt ze trouwens van een Michelinster. “Dat zou de absolute bekroning zijn.” Maar nu dus eerst die prestigieuze prijs pakken?

Lady Chef of the Year is een culinaire wedstrijd sinds 1991. Na een korte onderbreking zet organisator Green Seed Belgium met de Lady Chef Academy – bestaande uit chefs, recensenten en foodies – de wedstrijd dit jaar opnieuw op de agenda. Van de vijftien vrouwelijke chefs die de Lady Chef Academy had geselecteerd zijn er nu vijf genomineerd voor de titel Lady Chef of the Year 202. Die vijf leveren op 23 oktober strijd aan het fornuis.

Elien maakt zich op voor die finale. Ze kan de opvolgster worden van Christa Cappelle van restaurant La Tulipe, die in 2003 als West-Vlaamse de Lady Chef of the Year-titel won – alweer twintig jaar geleden.

Dankzij chef Stefaan

“Van kindsbeen af ben ik gek van alles wat met koken te maken heeft”, vertelt Eline. “Ik was gek op boeken en tv-programma’s en hielp thuis graag mee met mama aan het fornuis. Niet moeilijk dus, dat ik naar de hotelschool Ter Duinen in Koksijde trok. Nadat ik daar mijn diploma had gehaald, legde ik me nog verder toe op verfijning. En toen kreeg ik de kans om bij chef Stefaan te werken.”

“Dat ik al zover ben gekomen, heb ik te danken aan een fantastisch team. En aan hard werken”

Chef Stefaan, dat is dus Stefaan Lauwereins. Zowat zeven jaar geleden, na een kwarteeuw De Vlaschaard, keken hij en zijn vrouw Tineke Derycke uit naar een nieuwe culinaire uitdaging. De Vlaschaard maakte plaats voor Vlass. De hele inboedel – zaal, keuken en bekleding en algemene inrichting – ging er compleet uit. Alleen chef Stefaan en gastvrouw Tineke bleven over. Hun zoon Kenzo stapte als sommelier mee in de zaak, en even later ook zijn vriendin, Elien.

Vleugels

“Dat heeft mij vleugels gegeven. Ik ben hier in een heerlijke familie terechtgekomen. En chef Stefaan steunt me voor honderd procent en geeft me de kans om me verder te ontwikkelen. Zes jaar geleden bestond mijn taak hier uit het creëren van de hapjes en het bereiden van de nagerechten, vandaag sta ik voluit als zijn rechterhand aan het fornuis. Dat is natuurlijk de plek waar je het meest leert.”

Mooie sausjes

“Vandaag hou ik het niet bij de klassiekers. Ik ben niet bang om iets nieuws te proberen. Het accent ligt wel altijd op smaak. En ik werk mijn gerechten graag af met een mooi sausje. Het geeft niet alleen kleur aan de schotel, het straalt ook iets uit. Dat heb ik van chef Stefaan geleerd. Daarin is hij echt een kampioen. Elke saus is anders, en dat maakt het voor mij zo leuk.”

“Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. We beseffen dat we hard moeten blijven werken. Zeker als we een ster willen. Veel klanten denken trouwens dat we er al een hebben – en dat geeft ons een goed gevoel. Maar die ster moet je verdienen. Blijven verfijnen, blijven vernieuwen in bepaalde bereidingen, creatief zijn. Die ster zou een absolute bekroning zijn voor het hele team, en een droom die uitkomt. Er is niets mis met ambitieus zijn, hé, als je hard werkt.”

Heel vlug gegaan

Maar eerst is er dus die Lady Chef of the Year-finale. Nog maar eens een stap in haar ontwikkeling als chef-kok.

“Ja, het is de jongste jaren heel vlug gegaan, voor mij. De Toque Blanche Orde 33 Masterchefs Belgium, de Pierre Wynants Trophy, mijn opname als lid van de Young Masters, en nu dit. Ik val in herhaling, maar dat zou allemaal niet gebeurd zijn zonder de steun van een fantastisch team. We gaan ons uiterste best doen om die titel te halen en zodoende een Middelkerkse opvolger te zijn van Christa Cappelle.”

En daarna? “Zoals gezegd: ik heb ambitie, ja. Het zou ook leuk zijn om ooit samen met mijn vriend Kenzo een eigen restaurant te kunnen uitbouwen.”

(Georges Keters)

Of Elien die titel van Lady Chef of the Year wint, daarin heb ook jij een stem. Aansluitend op de kookwedstrijd van 23 oktober kan het grote publiek zijn voorkeur laten blijken. Hoe? Surf naar www.ladychef.be en je krijgt alle info over de vijf kandidates en over hoe je kunt stemmen.

The post Elien Verhulst uit Middelkerke kookt straks voor titel Lady Chef of the Year: “Er is niets mis met ambitie” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Oma Heidi overstelpt met aanbiedingen voor traplift om kleinzoon Collin (5) te helpen: “Sommigen willen zelfs een gratis exemplaar schenken”

Enkele weken terug deed Heidi Lecluyse een oproep om geld te doneren voor een traplift voor haar kleinzoon met een beperking. “We hebben al een mooi bedrag ingezameld, maar er zijn ook vier mensen die gratis een traplift zelf willen schenken”, zegt Heidi. “Ik ga nu kijken welke er effectief geschikt is.”
The post Oma Heidi overstelpt met aanbiedingen

Lees meer »

Leerlingen Sint-Vincentiusinstituut verbroederen met school Barcelona

Zeven leerlingen uit het derde en vierde jaar taal en communicatie van het Technisch Instituut Sint-Vincentius (Sivi) zijn voor een week naar het hart van de grote Spaanse stad Barcelona gereisd voor een verbroedering met de plaatselijke school Ins4Cantons.
The post Leerlingen Sint-Vincentiusinstituut verbroederen met school Barcelona appeared first on KW.be.

Lees meer »

Het eerste interview met kersverse mama Marthe na K3-comeback : “Na de shows is het meteen weer knuffeltijd”

Het is zover! Marthe De Pillecyn (28) staat weer op het podium met K3 na haar zwangerschapsverlof. Samen met Hanne Verbruggen (31) en Julia Boschman (22) brachten ze in het Nederlandse ‘s-Hertogenbosch hun nieuwe show ‘Zeesterren’. Reporter Jarne was erbij en strikt het vrolijke trio voor hun eerste inteview in lange tijd samen en kwam niet met lege handen. Ontdek

Lees meer »

“Barbaren zijn de straten opgegaan”: in Parijs loopt het helemaal uit de hand na CL-zege van PSG

In Parijs loopt het uit de hand, nu PSG die eerste eindzege in de Champions League beet heeft. De ultra’s zorgen voor rellen en vernieling. Er zijn ook beelden opgedoken van PSG-supporters die in grote aantallen de snelweg oversteken. De politie heeft de handen vol. “Barbaren zijn de straten opgegaan om misdaden te plegen”, zegt Minister van Binnenlandse Zaken Bruno

Lees meer »

EXCLUSIEF. Judoka Gella Vandecaveye en trainer ‘nonkel Eddy’ over unieke band: “Die ene vraag is mij nog tien keer meer waard dan die medailles”

Gella Vandecaveye wordt vandaag 52. Het is een half leven geleden dat ze een van de beste judoka’s van de wereld was, maar haar trainer Eddy Vinckier (78) ziet ze nog elke dag, of toch bijna. Na 37 jaar zijn zij en ‘nonkel Eddy’ nog altijd een tandem, ook professioneel. “Op een dag zei ze me: ‘Eddy, ik moet iets

Lees meer »

Red Sebastian pakt uit met nieuwe single ‘Slay’: “Verstop je niet, maar schitter”

Na zijn Eurovisiesongfestival-avontuur bouwt Red Sebastian vastberaden verder aan zijn muzikale parcours met de release van zijn nieuwste single ‘SLAY’. Deze energieke track, die vandaag op vrijdag 6 juni het levenslicht ziet, markeert de volgende stap in zijn artistieke carrière. Het is ook meteen de krachtige voorbode van een aankomend album, dat later dit jaar zal verschijnen.
The post

Lees meer »

Jeannine en Fernand zijn 65 jaar getrouwd

De 83-jarige Fernand Landsheere en de 79-jarige Jeannine De Dapper werden voor hun diamanten huwelijksjubileum gehuldigd tijdens de receptie op het gemeentehuis in Olsene.
The post Jeannine en Fernand zijn 65 jaar getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geroosterde tomaat met mozzarella

Is tomaat-mozzarella een hoofdgerecht? Ik zou twijfelen, of er wat meer werk van maken: door de tomaten in de oven te roosteren komen er bruine randjes in het spel – en een diepe hartigheid – en ingedikt tomatensap dat samen met de olijfolie een heerlijke saus vormt. Leg ciabatta of stokbrood op tafel, want je zult je bord willen leegmaken

Lees meer »

Ervaren politieman deed al tientallen achtervolgingen: “Je weet pas nadien of het proportioneel was”

“Tunnelvisie en adrenaline, dat is een gevaarlijke combinatie. Maar dit wil geen enkele collega meemaken.” Aan het woord is een ervaren politieman, bewust anoniem. Hij heeft al tientallen achtervolgingen gedaan. Sommige eindigden met een aanrijding. Maar een dode is daarbij nooit gevallen. “Het probleem bij een achtervolging is dat je bijna nooit weet waaróm iemand vlucht.”

Lees meer »

NSZ hekelt verbod op uitbreiding Botanic Sanctuary in Antwerpen: “Zorg dat je hotels niet afremt” 

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen heeft kritiek op de beslissing van Stad Antwerpen om het vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary geen vergunning te geven om uit te breiden. Het hotel wil eengezinswoningen ombouwen tot kantoren en een horecazaak, maar dat gaat tegen de bouwcode in. Volgens de NSZ zou de uitbreiding een voordeel zijn voor het toerisme en de economie in Antwerpen.

Lees meer »

Drie doden bij ziekenhuisbrand in Hamburg

Bij een brand in het Mariaziekenhuis in de Duitse stad Hamburg zijn drie patiënten om het leven gekomen en minstens 54 mensen gewond geraakt. Dat heeft de brandweer in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt.

Lees meer »