Tearoom L’Héritage sluit de deuren: “Af en toe wat meer genieten”

Monique Bertier en Bernard Mostaert sluiten op woensdag 20 september de deuren van hun tearoom L’Héritage op de Dorpplaats in Reninge. De gelijknamige B&B baten ze wel verder uit. “We focussen nu volledig daarop”, zegt het koppel. Het gevolg is dat er in Reninge nu geen tearoom meer is.

Om het hele verhaal van B&B en Tearoom L’Héritage te schetsen, moeten we eigenlijk 27 jaar terug in de tijd. Monique en Bernard hadden toen al jaren hun eigen melkveebedrijf in de Westpoeselstraat in Noordschote.

“Het kietelde om er een extra activiteit aan te koppelen en mede door de melkquota, waardoor we niet meer dan een vastgelegd aantal liters melk mochten leveren, werd de eerste stap in het maken van ijs gezet”, zegt Monique Bertier. “Ik volgde enkele opleidingen en cursussen, liet me adviseren door de zuivelbond en bestudeerde de noodzakelijke investeringen. Mijn allereerste creatie was een ijslam voor de communie van dochter Mieke. Hoeve-ijs Viola, de voorloper van L’Héritage, was geboren.”

Jarenlang bereidde Monique met veel passie hoeve-ijs op de boerderij. Maar in 2013 waagde het koppel zich opnieuw aan een grote stap. “Eén die ons dagelijks leven zoals we het al meer dan dertig jaar kenden helemaal veranderde”, zeggen de 65-plussers Bernard en Monique. “We zegden het bloeiend landbouwbedrijf met melkkoeien, varkens en akkerbouw vaarwel en namen B&B en Tearoom L’Héritage op de Dorpplaats in Reninge over.” Jarenlang legden Monique en Bernard hun klanten in de watten in de tearoom en de bezoekers aan de B&B figuurlijk onder de wol. En dan maak je af en toe wel eens iets leuks mee. “Zo wilden we op een dag twee nieuwe bieren promoten via een klein bordje op de toog”, herinnert Bernard zich nog. “We hadden Papegaei en daaronder Trois Monts geschreven (de namen van de twee bieren, red.). Maar in de namiddag kwamen mensen vragen of we papegaei’s verkochten van drie maanden.”

Goeste

Maar nu, bijna tien jaar later, sluiten ze de deuren van hun tearoom. “We willen de focus volledig op onze B&B richten en af en toe wat meer genieten”, zegt het horecakoppel. “Op woensdag 20 september is het de laatste dag dat we de klanten met alle plezier op hun wenken bedienen. We zijn bijzonder dankbaar voor de vele bezoekers die kwamen proeven van onze verse pannenkoeken of met plezier hun lippen hebben gezet aan een lekker streekbiertje.” Monique bereidde haar ijs tot 2020 in Reninge. Daarna verhuisde de productie naar Goeste in Poperinge, uitgebaat door zoon Bart Mostaert.

De voorgevel van B&B L’Héritage valt op bij het binnenrijden van Reninge. (gf) © joiM.be

“Tot op vandaag wordt ons vanilleroomijs nog altijd gemaakt volgens hetzelfde familierecept van die eerste ijstaarten, met verse hoevemelk en echte vanillestokken”, zegt Monique trots. “Voor wie wil blijven genieten van lokaal lekkers zoals het ambachtelijke ijs van L’Héritage, is het Goeste Restaurant en Tearoom van onze zoon Bart een absolute aanrader. Wie weet kom je er ons ook nog eens tegen terwijl we zelf genieten van een lekkere coupe of onze buik vullen met al het lekkers dat ze er serveren. Maar helemaal stilzitten zullen we niet doen. We blijven bezig”, klinkt het bij Monique en Bernard. Nu het tearoomgedeelte van L’Héritage binnenkort de deuren sluit, heeft Reninge bijgevolg geen tearoom meer waar de bewoners van het dorp of toeristen even kunnen verpozen bij een lekkere pannenkoek of fris streekbiertje. “We willen onze klanten nog eens uitdrukkelijk bedanken voor het vertrouwen al die jaren.”

The post Tearoom L’Héritage sluit de deuren: “Af en toe wat meer genieten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

North Sea Port sluit akkoord met grootste zeehaven van Zuid-Amerika

North Sea Port zet in op de uitbouw van een groene maritieme corridor met Brazilië. De haven sloot daarvoor een vijfjarig samenwerkingsakkoord met de Haven van Santos, de grootste zeehaven van Zuid-Amerika. En dat is geen toeval, want ongeveer de helft van het sinaasappelsap dat Europa importeert, stroomt vandaag al door de Gentse haven.

Lees meer »

POLL. Lucien versus VONK: wie wint ‘Mijn restaurant 2025’?

Het moment van de waarheid is bijna aangebroken in ‘Mijn restaurant’. Dinsdagavond valt het doek en wint ofwel Lucien in Kortrijk of VONK in Antwerpen de felbegeerde hoofdprijs van 40.000 euro en een jaar lang gratis opleidingen bij Horeca Vlaanderen. Maar eerst hebben ze nog heel wat mooie woorden voor hun teams.

Lees meer »

Mahdi haalt uit naar Demirs plan om pedagogische studiedagen af te schaffen: “Insinuaties dat leerkrachten met hun vingers draaien, moeten stoppen”

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi reageert tevreden op het Europese besluit om de bevroren Russische tegoeden niet vrij te geven. In VTM NIEUWS benadrukte hij zondag dat het brede politieke draagvlak in België uitzonderlijk was. Over het plan van Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) om te snoeien in bepaalde vrije dagen op school was hij minder enthousiast. Hij pleitte voor

Lees meer »

KERSTRAPPORT WEZEL SPORT. Trainerswissel lijkt amper effect te hebben gehad, al is het frivole wel een beetje verdwenen

Kinderen komen dezer dagen thuis met hun schoolrapport, maar de winterstop is altijd een goed moment om ook de resultaten van onze voetbalclubs eens onder de loep te nemen. Voor sommige spelers/trainers/bestuurders zal het feestmaal toch nog net iets beter smaken dan voor andere. Onze clubwatcher Eddy Leysen beoordeelt de eerste seizoenshelft van Wezel Sport, met 31 op 45 (de

Lees meer »