Geert Devriese kweekt als enige plant van de toekomst: “Betoverende kleuren”

Geert Devriese (58) en Ingrid Luyssen (56) runnen al jarenlang hun sierplantenkwekerij langs de Schewegestraat in Wingene. Hun specialiteit is de Vlaamse Laurier en de Lagerstroemia. De Lagerstroemia noemt men de plant van de toekomst.

Sierplantenkwekerij Devriese kent een rijkgevulde geschiedenis. Het bedrijf werd opgericht in jaar 1930. “De oprichting van de kwekerij was in handen van mijn twee tantes Demeulemeester”, vertelt Geert. “Ze kweekten kamerplanten en druiven. Daarop nam mijn moeder Gaby Demeulemeester het roer in handen en het aanbod werd uitgebreid met chrysanten en perkplanten. Daarnaast hield ze een bloemenwinkel open. Toen ik 18 jaar was, overleed mijn papa en zette ik het bedrijf verder. Mijn mama hielp nog mee en de druiventeelt werd stopgezet. In de plaats daarvan kweekten we paprika’s. In 1990 runden ik en mijn vrouw Ingrid de kwekerij verder en we spitsen ons toe op de Vlaamse laurier. Gestaag bouwden wij onze sierplantenkwekerij op tot een sterke waarde. De liefde voor het vak en de interesse voor nieuwe planten blijft voor ons prioriteit.”

Likeur en gin

Het kweken van Laurier is niet zo moeilijk maar vraagt heel wat geduld. Geert en Ingrid zijn echte vakmensen op dit gebied en de laurieren groeiden mee met het bedrijf. “De Vlaamse laurier is een beschermende soort en wij kweken verschillende soorten. Onze collecties zijn op wereldvlak erkend. De laurier is dan ook een echt kwaliteitsboompje. Naast de plant kan je ook heel veel doen met laurierblaadjes. In de loop der jaren verzamelden wij heel wat informatie en probeerden heel wat uit. De laurier wordt vaak gebruikt bij de geneeskunde en in de keuken. Wij produceren op ambachtelijke wijze likeur en gin met laurier, een kruidenwijn en heerlijk aperitief. De laurier kent ook een grote decoratieve waarde en is vaak het sierplantje bij huwelijken, tentoonstellingen, beurzen en noem maar op.”

Lagerstroemia is een unieke, van oorsprong exotische plant, die beschikt over een mooie bloemenpracht. “De plant is eerder onbekend, maar de mensen worden wel betoverd door de mooie bloemen en kleuren. Wij probeerden ruime tijd terug die plant te kweken en we gingen op zoektocht. Doelbewust kozen we voor de Amerikaanse soorten, speciaal uitgekozen rassen om ons klimaat te trotseren. Momenteel zijn wij de enige kweker in Vlaanderen en België.”

Klimaatverandering

Ingrid vertelt wat meer over de plant: “De plant is ideaal in een zonnige tuin of op het terras. Het is de plant van de toekomst en geschikt voor het veranderende klimaat. Met de klimaatverandering kunnen we nog meer uitkijken naar warme en droge zomers. En daar houden de planten enorm van. Ze voelen zich thuis bij hogere temperaturen en drogere grond. Ze bloeien de hele zomer lang en zijn winterhard. Daarnaast is het niet alleen mooi om naar te kijken, maar is het ook een waardevolle bijenplant.”

“Wij doen ook grote inspanningen om milieuvriendelijk te werken en vergeten daarbij het economische aspect niet”, gaat Geert verder. “Door het systeem van aanleg met smalle en brede goten kunnen we al het regen- en gietwater recycleren. Al het water komt terecht in een groot opvangbassin en wordt gezuiverd op natuurlijke wijze. Naast onze dagelijks zorg voor de kwaliteit nemen wij ook maatregelen om het milieu te beschermen. We beperken bedrijfsafval en sorteren grondig. We werken volgens het milieuproject voor de sierteelt. Vierwekelijks sturen wij ons verbruik van energie, meststoffen en bestrijdingsmiddelen door. Daarna ontvangen wij een internationaal erkend label waarmee wij onze planten kunnen onderscheiden van andere bedrijven die het niet zo nauw nemen met het milieu.”

The post Geert Devriese kweekt als enige plant van de toekomst: “Betoverende kleuren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Beselare begint in de ban van de Heksenstoet te geraken

Langzaam maar zeker nemen de heksen, met aan het hoofd Sefa Bubbels, Beselare in. Wie door het dorp rijdt kan er niet naast kijken. Overal duiken ze op in het straatbeeld, de ene al angstaanjagender dan de andere.
The post Beselare begint in de ban van de Heksenstoet te geraken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dubai geen paradijs meer voor criminelen: waarom de stad nu wél voortvluchtige Belgen oppakt

Dubai, een stad in de Verenigde Arabische Emiraten, was jarenlang een droombestemming voor drugscriminelen en andere misdadigers met diepe zakken. Maar het sprookje lijkt ten einde: de ene na de andere voortvluchtige uit Europa wordt er opgepakt. Het voorbije weekend werden alweer drie drugscriminelen aan ons land uitgeleverd. Wat is er veranderd? Waarom houdt de politie van Dubai nu plots

Lees meer »

Tienduizenden deelnemers aan Oranjemarsen in Noord-Ierland

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in Noord-Ierland op straat gekomen voor de traditionele Oranjemarsen. Op tientallen locaties vinden er evenementen plaats om de Slag aan de Boyne te herdenken, waar de protestantse Willem III van Oranje in juli 1690 de katholieke Jacobus II van Engeland versloeg.

Lees meer »

“We begrijpen dat sommige artiesten ontgoocheld zijn”: ‘Tien om te zien’ vaart nieuwe koers met televoting en minder nostalgie

De zomer is nu pas echt begonnen, want sinds gisteren verzamelen Anne De Baetzelier, Willy Sommers, Aaron Blommaert en Laura Tesoro in Westende voor een nieuw seizoen van ‘Tien om te zien’. Het muziekprogramma staat garant voor zomerse feestjes aan zee, maar steekt in een compleet nieuw jasje. En daar zijn niet alle artiesten blij mee. Wat wijzigt er en

Lees meer »

Frankrijk blijft populairste toeristische bestemming ter wereld

De coronapandemie lijkt op het vlak van toerisme helemaal vergeten. Het aantal reizen stond in 2024 opnieuw op het precoronaniveau, zo blijkt uit cijfers van de Wereldtoerismeorganisatie UN Tourism. Ongeveer 1,47 miljard mensen trokken vorig jaar op reis naar het buitenland. Het populairste land is en blijft Frankrijk.

Lees meer »

Wielertoeristenclub De Bristoltrappers is nu koninklijk: “We zijn al die jaren een familiale club gebleven”

Wielertoeristenclub De Bristoltrappers uit Wervik is een koninklijke maatschappij geworden en mocht in de ambtswoning van gouverneur Carl Decaluwé in Brugge het ereplaket in ontvangst gaan nemen. Daar tekenden ook delegaties van nog zeventien andere clubs en verenigingen die meer dan vijftig jaar bestaan present. “Er zat daar van alles tussen”, aldus voorzitter Rusty Debergh over de talrijke aanwezigheid.

Lees meer »

Zeebrugge krijgt deze zomer opnieuw Visserijfeesten: “Eerbetoon aan onze traditionele visserij”

Zeebrugge krijgt deze zomer opnieuw Visserijfeesten. Stad Brugge, het Feestcomité Zeebrugge, Seafront en tal van lokale partners slaan de handen in elkaar om deze geliefde traditie nieuw leven in te blazen. Op 15 augustus wordt de oude vismijnsite in Zeebrugge opnieuw het bruisende decor voor een dag vol ambacht, muziek, en de lekkerste proeverijen.
The post Zeebrugge krijgt deze

Lees meer »

Fietssnelweg tussen Ronse en Avelgem op koers : “Werken starten in augustus”

Goed nieuws voor wie graag fietst tussen Ronse en Avelgem: nog deze zomer starten de werken om het ontbrekende stuk van de fietssnelweg F421 op Waals grondgebied aan te leggen. “Vandaag stopt het traject bruusk aan de grens met Russeignies, waar een kunstwerk met de spottende naam The End het einde markeert”, licht Avelgems burgemeester Lut Deseyn (gbA+burgemeester Lut) toe.

Lees meer »