“We zoeken een juiste mix van bewoners”: site ‘De Korf’ wordt cohousingproject voor mensen mét en zonder ondersteuningsnood

Oranje vzw plant op site ‘De Korf’ in Sint-Jozef in Brugge een cohousingproject voor bewoners mét en zonder ondersteuningsnood. “Of je nu een 70-plusser, student, persoon met een beperking of anderstalig persoon bent: iedereen is welkom. Wonen gaat over meer dan een huis”, zegt directeur Bert Putman.

Op de site bevindt zich momenteel nog het klooster van de zusters Maria van Pittem in de Ronsaardbekestraat, de parochiezaal ‘De korf’ met achterliggende koer en de aangrenzende woonentiteiten in de Dokwerkersstraat. Al is dat niet voor lang meer, want het voormalig klooster wordt omgebouwd tot een inclusief cohousingproject voor mensen met en zonder ondersteuningsvraag. “Wonen gaat over meer dan een huis”, zegt directeur Putman. “Je woont in een omgeving, in een wijk, samen met anderen.”

Mix van bewoners

En die anderen kunnen letterlijk iedereen zijn. Het project omvat in totaal twaalf woonentiteiten met een mix van studio’s en appartementen waar diversiteit centraal staat. “We zoeken naar een juiste mix van bewoners”, zegt directeur Putman. “We willen vooral oog hebben voor wat mensen voor elkaar kunnen betekenen.” Oranje vzw bekijkt het heel breed, want letterlijk iedereen is welkom. “Het kan gaan over een persoon met een (vermoeden van) beperking, een alleenstaande ouder, een 70-plusser, een student, een anderstalig persoon, een persoon met een psychische kwetsbaarheid”, klinkt het bij de vzw.

© GF

De organisatie verwacht wel van elke bewoner dat hij of zij zich sociaal engageert voor de andere bewoners. De vzw hoopt zo eenzaamheid van bewoners tegen te gaan. “Zo kan een student betaalbaar wonen en tegelijk iets betekenen voor de iets oudere buur”, klinkt het. “Of een alleenstaande ouder kan een beroep doen op een buur om even voor het kind te zorgen en tegelijk een anderstalige buur helpen bij taaldrempels.”

Binnen het cohousingproject woon en leef je dus met elkaar, maar doe je daarnaast ook heel wat dingen voor elkaar.

© GF

Gefaseerde renovatie

De renovatie van de site tot een zelfvoorzienend en duurzaam geheel verloopt in verschillende fases. Zonnepanelen en warmtepompen voorzien de woonentiteiten ook van de nodige groene energie. “We hopen begin 2024 van start te gaan met de renovatie van het klooster”, zegt directeur Putman. “Het moet een plaats zijn waar mensen elkaar graag willen ontmoeten, spontaan, hartelijk en laagdrempelig.”

Op dinsdag 3 oktober om 19.30 uur vindt een infosessie plaats in De Korf.

© GF

The post “We zoeken een juiste mix van bewoners”: site ‘De Korf’ wordt cohousingproject voor mensen mét en zonder ondersteuningsnood is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt in werking – Zelensky roept op om energie te besparen na Russische aanvallen op elektriciteitsnet

Het Westen is “met vuur aan het spelen” en dat zal “niet onbeantwoord blijven”. Dat heeft Moskou gezegd na de Oekraïense luchtaanvallen in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens Rusland werden daarbij westerse wapens gebruikt. Zowel Rusland als Oekraïne zien weinig in een wapenbestand tijdens de Olympische Spelen. De Franse president Emmanuel Macron had opgeroepen tot een wereldwijd staakt-het-vuren

Lees meer »

Respect stapt naar Grondwettelijk Hof: Allerlaatste kans om beslissing tot fusie te vernietigen nadat Raad van State en Vlaams Parlement forfait geven

De oppositiepartij Respect riep een halfuur vóór de gemeenteraad van donderdagavond de pers bijeen, om aan te kondigen dat ze een dossier indienen bij het Grondwettelijk Hof. “Dit is de laatste kans om de ondemocratische beslissing tot fusie te vernietigen”, zegt Respect-kopman Hannes Gyselbrecht.
The post Respect stapt naar Grondwettelijk Hof: Allerlaatste kans om beslissing tot fusie te vernietigen

Lees meer »

Botsing tussen tankwagen en (lege) schoolbus in Zarren: buschauffeur naar ziekenhuis gebracht

In de Esenstraat in Zarren (Kortemark) zijn een vrachtwagen en een schoolbus donderdagochtend op elkaar gebotst. Daarbij was er vooral materiële schade maar de buschauffeur moest wel naar het ziekenhuis voor verzorging. Op de schoolbus zaten gelukkig geen leerlingen.
The post Botsing tussen tankwagen en (lege) schoolbus in Zarren: buschauffeur naar ziekenhuis gebracht appeared first on KW.be.

Lees meer »

Klimaatactivisten leggen luchthaven van München lam

Op de luchthaven van München, in de zuidelijke Duitse deelstaat Beieren, hebben klimaatactivisten van het collectief Letzte Generation (“Laatste Generatie”) zich vastgekleefd op de taxibanen. De luchthaven is daardoor “om veiligheidsredenen gesloten”, meldde een woordvoerder van de luchthaven.

Lees meer »

Double Digit Rally schenkt 2.000 euro aan De Oever

Met meer dan 500 fietsers was de Double Digit Rally, een organisatie van de investeringsmaatschappij Double Digit, een succes. De organisatie mocht zo een mooie cheque overhandigen aan De Oever vzw uit Harelbeke.
The post Double Digit Rally schenkt 2.000 euro aan De Oever appeared first on KW.be.

Lees meer »