Amper vijf jaar bezig, maar nu al opgenomen in prestigieuze gids: chocolaterie Atelier Rosa uit Menen prijkt in Gault&Millau

Gault&Millau is niet alleen een waardemeter voor de betere restaurateur, ook chocolatiers hebben er een eigen gids. In de editie 2024 staat er met Atelier Rosa uit Menen een nieuwe naam in. Voor Thomas Seynhaeve en Lies Ledure, die hun zaak hebben in de J. & M. Sabbestraat, is het een hele eer. “Nooit een doel, wel een droom.”

Seizoensgebonden melocakes in acht verschillende smaken, artisanaal ijs wanneer de temperaturen erom smeken en pralines, zoals de Starward Dolce whisky met melkchocolade, tonka karamel en ganache van de voorgenoemde whisky. Loopt het water je al in de mond? Terecht, want zelfs bij het gerenommeerde Gault&Millau zijn ze overtuigd van het lekkers dat Atelier Rosa te bieden heeft.

Voor het eerst staat de chocolaterie van Thomas Seynhaeve en Lies Ledure uit de J. & M. Sabbestraat in Menen in de chocolateriegids. Een hele eer. “Dat is nooit een doel geweest, maar een droom was het zeker”, vertelt Thomas. “Het is nog altijd een kwaliteitslabel dat je niet zomaar krijgt. Bovendien is de gids ook voor mij een referentie.”

Pas vijf jaar bezig

Dat Thomas en Lies hun naam ooit in het boekje zou staan, hadden ze tien jaar geleden nooit geloofd. Pas vijf jaar terug startten ze de zaak op. “Ik was opvoeder in dagcentrum De Pelikaan, waar ik ook atelierwerking deed. Advocaat, confituur, truffels – ik vond dat leuk om te doen. Daarom besloot ik ook een opleiding chocolatier te volgen.”

Meteen werd Thomas gebeten door de microbe. “Ik volgde meteen alle modules, begon halftijds te werken in de Pelikaan en sinds 2021 leg ik me volledig toe op de ambacht. Het is echt een passie geworden”, vertelt hij.

Een passie die hij duidelijk met veel kunde uitoefent. Maandag werden Thomas en Lies uitgenodigd in het Brusselse Tour & Taxis voor de bekendmaking en kregen ze het boekje en de labels overhandigd. “De bevestiging van wat we al voelden komen. Ze kwamen in het geniep langs, maar we kregen enkele maanden geleden wel een vragenlijst. Dan begin je toch al wel iets door te hebben.”

Blijven onderscheiden

Een mooie erkenning. Maar hoe overtref je die nog? “Het is inderdaad het hoogst haalbare. Of misschien Chocolatier van het Jaar worden. Al is dat misschien wat heel hoog gegrepen”, lacht Thomas. “Sowieso blijft het zaak om mee te blijven met de trends, blijven kwaliteit te brengen en blijven groeien.”

Blijven onderscheiden ook. “Bij elk seizoen proberen we iets nieuws te bieden. Maar we hebben ook unieke producten, zoals onze piconpraline. Wat misschien ook leuk zou zijn, is om een praline te kunnen aanbieden in een restaurant.”

Atelier Rosa is een nieuwkomer in de gids, maar is niet de enige uit de regio die in gids prijkt. Uit Menen is er de winkel van Parfait, waarvan de hoofdzetel in Izegem ligt. Daarnaast zijn er ook Beugnies les Chocolats uit Marke, V-CHOCOLATIER by Sweertvaegher uit Kortrijk en Hannes D’Heedene uit Deerlijk. (JDR)

The post Amper vijf jaar bezig, maar nu al opgenomen in prestigieuze gids: chocolaterie Atelier Rosa uit Menen prijkt in Gault&Millau is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Roger Souvereyns (86), de Peter Goossens van de jaren 90, kookt nog één keer: “Ik heb geen geheimen, mijn kennis neem ik niet mee in m’n graf”

Bij Wijndomein Valke Vleug in Puurs-Sint-Amands maken ze zich op voor een bijzondere maand augustus. Niemand minder dan culinaire legende Roger Souvereyns van het iconische Scholteshof gaat er uitzonderlijk nog eens een paar dagen koken. Op zijn 86ste (!) en hoogstwaarschijnlijk voor het laatst, zoals hij zelf aangeeft. Hulp krijgt hij van enkele voormalige poulains, die ondertussen zelf hun strepen

Lees meer »

EXCLUSIEF. Hoe een wandeling in Montenegro voor Antwerpe­naar Olivier (54) eindigde in 14 uur durende reddingsoperatie: “Lenzenvloeistof gedronken om te overleven”

“Ik was doodsbang om op die bergflank in slaap te vallen en zo naar beneden te storten”, zegt Olivier Vander Elst (54) over de langste reddingsactie ooit van de bergreddingdienst in Montenegro. Het duurde 14 uur voor de specialisten de verdwaalde Antwerpenaar veilig terug aan de grond kregen. “Mijn routeplanner viel uit door gebrekkig internetbereik, dat zal me niet meer

Lees meer »

Australië verbiedt nu ook YouTube voor kinderen onder 16 jaar

Australië heeft YouTube toegevoegd aan zijn wereldprimeur van sociale mediabans voor jongeren. De regering-Albanese herzag haar eerdere beslissing om het videoplatform van Google te vrijwaren van de regels. Daarmee wordt YouTube vanaf december verboden voor kinderen onder de 16 jaar, net als Facebook, Instagram, TikTok en Snapchat.

Lees meer »

Jeugd Opleiding Groot Houthulst gaat samenwerking aan met Cercle Brugge

Jeugd Opleiding Groot Houthulst (JOGH), het samenwerkingsverband tussen voetbalclubs KWS Houthulst en Eendracht Jonkershove, wordt partnerclub van Cercle Brugge. Op de sportterreinen van de Vrijetijdscampus werd de samenwerking officieel ondertekend.
The post Jeugd Opleiding Groot Houthulst gaat samenwerking aan met Cercle Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wout Van Aert wint slotrit Tour

19:51 De Belgische renner Wout Van Aert heeft de door regen geteisterde laatste rit van de Tour gewonnen. Hij kwam in Parijs als eerste over de meet na een duel met Tourwinnaar Tadej Pogacar.

Lees meer »