Startschot voor vierde Izegemse cultuurwandeling in het teken van koers

Cultureel Izegem is volop aan de slag voor een nieuwe editie van de legendarische cultuurwandeling. “Niet minder dan 1.000 vrijwilligers en medewerkers van de stad zijn bezig met de laatste voorbereidingen om de bezoekers onder te dompelen in het thema koers”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe.

“Met de cultuurwandelingen wordt telkens een aspect uit de rijke geschiedenis van onze stad in de schijnwerpers gezet”, verduidelijken clustermanager vrije tijd Nele Descheemaeker, regisseur Bart Cafmeyer en scenarist Stefan Vancraeynest die aan het roer staan van het grootse project.

“In 2010 was er een eerste editie rond de adellijke familie de Pélichy. In 2014 volgde Broos en Boos toen Izegem terugkeek naar de Eerste Wereldoorlog in de stad. De derde editie in 2018 In Deugd en Vreugd startte waar de vorige eindigde, namelijk het interbellum. De vorige edities lokten telkens meer dan 2.500 bezoekers. Izegem is niet alleen de stad van schoenen en borstels, maar ook koers is hier zeer belangrijk. De vierde cultuurwandeling start aan het Baertshof, waar de bezoekers verwelkomd worden in de site Strobbe.”

Groots spektakel op verrassende locaties, met beweegbare tribunes

“Deze editie zorgt opnieuw voor spektakel op verrassende locaties waarbij zelfs beweegbare tribunes gebruikt worden. Studio 100, maar dan nog beter”, glimlacht schepen Kurt Himpe. “De bezoekers worden ondergedompeld in verhalen over de helden van de weg en hun onnavolgbare heldendaden, verhalen over winnen en niet winnen, over eeuwige roem en glorie, over dagelijks leed en lijden, over eeuwige tweede of derde, of zelfs dat nog niet, over verafgoding van fans en vernietigende commentaren in de pers, in de kroeg…”, aldus schepen Himpe.

“Het koersleven door de ogen van wielrenners, hun familie en supporters. Uiteraard passeren ook Patrick Sercu en Odiel Defraeye de revue”, zeggen Nele Descheemaeker, Bart Cafmeyer en Stefan Vancraeynest, die voor elke dag van de voorstellingen telkens op ongeveer 350 medewerkers kunnen rekenen. “Tijdens de cultuurwandeling zijn er ook heel wat ‘natjes en droogjes’ voorzien.”

De cultuurwandelingen vinden plaats op 17, 18, 19, 24, 25, 26 november en op 1 en 2 december. Deelname aan de wandeling kost 35 euro, voor een kind jonger dan 12 jaar is dat 18 euro. Met een vrijetijdspas kost dit respectievelijk 18 en 9 euro. Tickets reserveren kan vanaf 12 september, online via www.izegem.be/cultuurwandeling of aan de balies van de Izegemse vrijetijdsdiensten.

The post Startschot voor vierde Izegemse cultuurwandeling in het teken van koers is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Wolf verliest ‘strikte’ beschermingsstatus in Europa: wat betekent dat voor Vlaanderen? “De jacht in Frankrijk heeft negatieve gevolgen voor ons”

Het Europese Parlement heeft besloten de beschermingsstatus van de wolf te versoepelen, van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Deze verandering komt voort uit de groeiende spanningen tussen natuurbeschermers en landbouwers, vooral in gebieden waar wolvenroedels schade toebrengen aan vee. Maar wat betekent dit voor de wolf in Vlaanderen? “Er zullen minder zwervende wolven tot bij ons geraken”, zegt wolvenexpert Jan Loos.

Lees meer »

Fietsbatterij ontploft in garage van Brugse school: 1.500 scholieren en leerkrachten tijdelijk geëvacueerd

In Brugge zijn 1.500 mensen tijdelijk geëvacueerd uit de school de Maricolen. Rond 8 uur deze ochtend ontplofte in de fietsenstalling een batterij van een elektrische fiets. Zo’n 1.200 leerlingen en enkele honderden personeelsleden van de school werden preventief naar een park in de buurt gebracht. Na een halfuurtje was de situatie onder controle en mocht iedereen weer naar binnen.

Lees meer »

? Isolde Van den Eynde en Karel Lattrez in nieuwe politieke HLN-pod­cast: “Iedere week intervie­wen we dé politicus van het moment”

Hebben onze politici deze week goed bestuurd, of draaide het alleen om politieke spelletjes? Vanaf morgen kan u elke week luisteren naar ‘Het Rapport van de Wetstraat’, de nieuwe HLN-podcast met politiek journalisten Isolde Van den Eynde (38) en Karel Lattrez (39): “We belichten wat er écht achter de schermen gebeurt én zorgen elke week voor een scherp interview met

Lees meer »

Alleen de Vampier van Muizen zit nog langer in de cel dan Freddy Horion: “Hij keek mijn moeder aan en zei: als ik vrijkom, doe ik het opnieuw”

Freddy Horion (77) heeft een aanvraag tot euthanasie ingediend wegens ondraaglijk psychisch lijden. De man zit al meer dan 45 jaar in de gevangenis en is daarmee de op één na langst opgesloten gedetineerde in België. Enkel Staf Van Eyken (74), berucht als ‘de Vampier van Muizen’, zit nog langer vast. Hij werd begin jaren 70 veroordeeld voor de moord

Lees meer »