40ste editie van MATEXPO geopend: de grootste vakbeurs voor bouwmaterieel

MATEXPO, de tweejaarlijkse internationale vakbeurs voor machines en bouwmaterieel, opende opnieuw haar deuren in Kortrijk. Dit voor de 40e keer.

Met 135.000m2 expo-oppervlakte en 357 exposanten is het dé Europese ontmoetingsplaats voor bouwmaterieel, waar traditie en innovatie hand in hand gaan. Het is een 100% professionele beurs gericht op de volledige bouwsector, één van de belangrijkste economische sectoren van het land. MATEXPO is een monument onder de beurzen. Al 40 edities lang. Weinig beurzen hebben zo’n rijke geschiedenis als MATEXPO. Dit betekent ook dat de beurs heel wat moeilijke tijden heeft zien voorbijkomen.

“Elke economische crisis die er sinds de oprichting van de beurs eind jaren 40 is geweest, heeft op de een of andere manier een invloed gehad”, zegt CEO Peter Caset. “Toch zijn er een aantal constanten: een niet-aflatende groei in vraag en aanbod, diversificatie en innovatie hebben ervoor gezorgd dat MATEXPO editie na editie kon uitbreiden. Meer machines, meer exposanten, meer bezoekers.”

Alles begon in Harelbeke

In 1946 begrepen enkele pientere aannemers uit Harelbeke dat er, in het kader van de heropbouw na de oorlog, muziek zat in de organisatie van een bouwbeurs. Het werd een onverhoopt succes, ook al bleef het een zeer regionaal gebeuren. Toen in 1967 werd gestart met de bouw van de Hallen in Kortrijk, zagen de Harelbeekse organisatoren opnieuw hun kans. Hun beurs barstte immers uit haar voegen en die moderne exporuimte bood een ideaal platform voor een beurs waar steeds meer bouwmachines tentoongesteld werden.

“De eerste Kortrijkse editie werd in 1969 georganiseerd onder de naam “Hout- en Bouwbeurs”. De uitbreidingsmogelijkheden die door de nieuwe locatie werden geboden, werden optimaal benut en de beurs kreeg al snel een nationaal karakter. Een volgende mijlpaal kwam er in 1985 toen werd beslist om het eerder lokaal georiënteerde Bouwbeurs-luik te laten voor wat het was, en zich ten volle te gaan toeleggen op bouwmaterieel in de ruimste betekenis. Vanaf dan werd enkel nog de naam “MATEXPO” gebruikt”, staat te lezen in de uitgebrachte brochure. Wat begon als een kleine regionale beurs onder de kerktoren van Harelbeke, groeide uit tot een beurs die weliswaar nog steeds regionaal is, echter niet meer op Belgisch, maar op Europees niveau.

© JVGK JVGK

Deze 40e editie viert niet alleen het erfgoed van MATEXPO, maar ook de stijle evolutie van de beurs. Met meer dan 350 exposanten die samen een indrukwekkende oppervlakte van 135.000m² beslaan, presenteert MATEXPO meer dan 1.500 merken aan een verwachte 40.000 bezoekers. Het aanbod omvat een breed scala aan bouwmachines, recycling- en breekinstallaties, reinigingsmachines, bouw- en hijskranen, transportmiddelen, stellingen, bekistingen en toonaangevende innovaties op het gebied van informatica en dataverwerking. Het is een belangrijke gelegenheid voor professionals uit de bouwsector om de nieuwste ontwikkelingen en trends in de industrie te ontdekken, netwerken op te bouwen en zakelijke kansen te verkennen.

Totaalevent

“We zijn bijzonder blij dat we van start kunnen gaan met deze bijzondere 40e editie. MATEXPO is zoveel meer dan alleen een beurs, het is een totaalevenement die de groei van de industrie weerspiegelt. We zijn dan ook verheugd om onze jubileumeditie te vieren met onze exposanten, bezoekers en partners”, zegt Johan Verhelst als voorzitter van MATEXPO.

De 40e editie brengt ook een eerbetoon aan het verleden met de “Oldtimer Route”. Een fascinerend parcours van historische machines, zowel van exposanten als privéverzamelaars, neemt bezoekers mee op een reis door de tijd. Machines zoals de Bobcat Machine Compact uit 1975 en de Wolf-Zondervan Betonmixer uit 1933 zullen pronken naast andere juweeltjes zoals de Classic Daf uit 1968 en de International K-Model ‘Den Ouwe’ uit 1943.

The post 40ste editie van MATEXPO geopend: de grootste vakbeurs voor bouwmaterieel is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Club Brugge neemt stevige optie op landstitel met zege in Anderlecht

Club Brugge heeft zondagavond de topper van de negende en tevens voorlaatste speeldag in de Champions’ Play-off met het kleinste verschil (0-1) gewonnen op bezoek bij RSC Anderlecht. Vlak voor het halfuur scoorde Denis Odoi tegen zijn ex-ploeg het enige doelpunt van de wedstrijd.
The post Club Brugge neemt stevige optie op landstitel met zege in Anderlecht appeared first

Lees meer »

Joost Klein voor het eerst sinds Songfestival weer op het podium

De Nederlandse artiest Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden weer op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in het Nederlandse Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

Lees meer »

Rommelmarkt blijft nummer één van de Sinksenfeesten

Waar de rommelmarkt -steevast aangekondigd als de Grootste Rommelmarkt van Vlaanderen- eerder stroef begon, was het tegen de middag aan overal op de koppen lopen: van het Sint-Amandsplein op wijk Overleie en de Leieboorden aan Museum Texture tot de winkelwandelstraten in het centrum van de stad.
The post Rommelmarkt blijft nummer één van de Sinksenfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

GBS De Regenboog telt 19 eerstecommunicanten

In de Sint-Margarethakerk van Geluveld vierden 19 kinderen van de gemeentelijke basisschool De Regenboog hun eerste communie op donderdag 9 mei. Op de foto zien we de communicanten Gust Bedert, Camille Bordau, Estelle Bracke, Auwen Breemeersch, Britt Clauw, Gabriella De Beck, Yvonne Decuypere, Benjamin De Ruyter, Lilly-Jo De Saedeleer, Eloïse Ingelbeen, Remi Lahousse, Claire Stichelbaut,
The post GBS De

Lees meer »

Woordvoerder van Bpost reageert nadat postzakken onbeheerd langs straat staan

In Bissegem stonden enkele potzakken van Bpost onbeheerd langs de straatkant. Een opmerkzame burger vroeg zich af of dit wel kon. Enkele dagen later gebeurde dit opnieuw op een andere plaats. “Dit kan leiden tot diefstal”, luidde het in de buurt. Wij staken ons licht op bij Veerle Van Mierlo, woordvoerster van Bpost.
The post Woordvoerder van Bpost reageert

Lees meer »

“Was het gezamenlijke beslissing of heeft één van de jongeren iets stoms gedaan?”: DNA-analyse moet duidelijk maken wie rooster gooide

DNA-onderzoek moet uitwijzen wie van de opgepakte jongeren met een rioolrooster naar vrachtwagenchauffeur Gheorghe heeft gegooid. Volgens meerdere verklaringen zouden twee jongens van de vijfkoppige bende het bewuste rooster hebben laten vallen. “Maar ze schuiven hun verantwoordelijkheid af”, zegt een bron dicht bij het onderzoek. Drie meerderjarigen blijven een maand langer in voorhechtenis.

Lees meer »