Wat een levensloop, dat is het minste dat je kan zeggen als je het verhaal van Lulu Jagt (45) hoort. Ze opent op de Markt in Nieuwpoort haar restaurant Lulu’s Kitchen. “Ik ben geboren in Rusland als weeskind, kwam via een organisatie in Nederland terecht en ben heel trots dat ik nu mijn droom kan waarmaken om mijn passie voor koken te delen met anderen”, klinkt Lulu opgewekt. Winst maken, is niet haar hoofddoel.
Eén en al goesting, drive en positivisme bij Lulu Jagt uit Nieuwpoort. Ze nam de grill- en tapaszaak Sjefs op de Markt in Nieuwpoort over waar ze vandaag haar eigen restaurant Lulu’s Kitchen opent. Tien jaar geleden deed ze mee aan het tv-programma ‘Komen Eten’. Een opleiding aan de hotelschool genoot ze niet.
Aansterken in Nederland
“Ik weet wat het is om honger te lijden”, start Lulu. “Ik ben geboren in een Russisch weeshuis waar ik tot mijn achttiende verbleef. Via een organisatie kwam ik in Nederland terecht om aan te sterken. Ik ben daar in zo’n warme thuis beland, ik ben die mensen nog steeds dankbaar. Koken is voor mij een manier om tot rust te komen. Ik kan er heel veel in kwijt. Recepten volg ik nauwelijks, ik werk vanuit mijn buikgevoel. De zwaarste momenten in mijn jeugd gebruik ik nu als mijn kracht. Ik ben fier op waar ik nu sta.”
“Met mijn eten wil ik mensen samenbrengen”
Van Nederland ging het naar Kalmthout waar Lulu werkte in het bedrijf van haar man dat gespecialiseerd was in onder meer roetfilters voor auto’s. “Ik deed daar de administratie, iets helemaal anders dus”, lacht ze. Maar hoe belandde Lulu dan aan de kust? “We kwamen graag naar Middelkerke om uit te waaien. Mijn man droomde ervan om aan de zee te wonen eens hij op pensioen was. Zes jaar geleden verraste hij me door te zeggen dat hij een appartement in Nieuwpoort had gekocht. We vierden dat met een etentje bij Sjefs en net daar open ik nu mijn zaak. De cirkel is rond.”
Oekraïense vluchtelingen
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en vluchtelingen ook naar ons land kwamen, wierp Lulu zich op als tolk. “Twee van de dames die ik toen heb begeleid, werken hier nu ook in mijn zaak. Net zoals ik in Nederland een kans heb gekregen, wil ik die ook geven aan hen. Daarnaast kan ik rekenen op Laure, een dame die nog heeft gewerkt in mijn vorige horecazaak in Schellebelle. Met ons vieren leggen we onze klanten in de watten. Bij mij draait het niet uitsluitend om winst maken, het sociale is even belangrijk. Als ik mensen kan helpen, dan twijfel ik niet.”
Langzaam groeien
Lulu pakt het op haar eigen manier aan. “Pincetwerk is niet aan mij besteed, ik ben een ‘pollepelmadam’”, schatert ze. “Stamp- en stoofpotjes, soep en comfortfood met een twist van Lulu, dat mogen de klanten verwachten. Met mijn eten wil ik mensen samenbrengen. Van 11 tot 16 uur presenteer ik de dagkaart en tussen 16 en 18 uur bied ik een vieruurtje aan als snelle hap. Vanaf 18 uur ligt de avondkaart op tafel. Je moet zeker eens mijn zalm gravlax met rode biet en Oekraïense wodka proeven of mijn vleesballetjes in bier. De eerste week beperken we ons tot de dagkaart en het vieruurtje, daarna lanceren we de avondopening. We willen langzaam groeien.” (GUS)
Reserveren is niet verplicht. Lulu’s Kitchen vind je op de Markt 10. Het is op maan- en dinsdag gesloten. Op vrijdag, tijdens de wekelijkse markt, is het open vanaf 9 uur. Meer info: 0471 95 72 32.
The post Russisch weeskind opent in Nieuwpoort Lulu’s Kitchen: “Ik ben een ‘pollepelmadam’, een pincet vind je niet in mijn keuken” is provided by KW.be.
