Welkom in de grootste frituur van West-Vlaanderen: “Bij ‘t Bellegems Friethuisje krijgen we meer dan 10.000 hongerige magen per week over de vloer”

Meer dan de helft van alle Vlamingen gaat minstens één keer per maand naar de frituur, blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Tijdens deze Week van de Friet zal dat cijfer meer dan waarschijnlijk nog een pak hoger liggen, maar bij ‘t Bellegems Friethuisje staat ons stukje vaderlands erfgoed letterlijk elke dag in de spots. Met plaats voor maar liefst 265 smulpapen is het niet alleen de grootste, maar ook de meest rendabele frituur van West-Vlaanderen. Wij schoven er de voeten onder tafel.

Bijna 4.000 kilo frieten en een goeie 1.000 kilo vlees per week, wekelijks tot 11.000 klanten, twee verdiepingen met 265 zitplaatsen, twee digitale en evenveel analoge bestelpunten, zestig parkeerplaatsen voor de deur en 42 medewerkers. De cijfers achter ‘t Bellegems Friethuisje zijn om van te duizelen.

Vorig jaar sloot het eethuis af met een winst van 234.767 euro, bleek uit onderzoek van het zakenmagazine Trends. Daarmee is het meteen ook de meest rendabele frituur van de hele provincie. Met dank aan bezieler Patrick Huyghe (67) die de zaak in het najaar van 2003 langs de Doornikserijksweg in de Kortrijkse deelgemeente boven de doopvont hield.

Aan de ingang wacht een indrukwekkend aanbod eigen bereidingen je op. (foto Kurt)

“Laat ons niet te lang over de financiën praten, liever over wat we hier elke dag presteren”, knipoogt de geestelijke vader. En dat is inderdaad niet min. 22 jaar geleden ging de man, die voordien een eigen vleesgroothandel had, met een kleine frituur van start.

“Letterlijk een kotje”, glimlacht hij. “Ik had plaats om hoop en al twintig mensen een zitplaats te geven, maar het was meteen vollen bak. Gaandeweg konden we ‘t Bellegems Friethuisje verder laten groeien.”

Eigen creaties

Iets wat je letterlijk mag nemen, want begin 2020 presteerde Patrick het ongeziene: in amper 17 dagen tijd werd de toenmalige frituur volledig gestript en heropgebouwd – inclusief een verdieping op het gebouw en de installatie van een keuken waar menig toprestauranthouder stikjaloers op zou zijn. “Aan die kleine drie weken zonder slaap is twee jaar voorbereiding vooraf gegaan”, klinkt het trots. “We hebben onze capaciteit toen in één klap meer dan verdubbeld en ook wanneer het hier zeer druk is, maken we er een erezaak van om iedereen zo snel mogelijk te bedienen.”

“Wij maken er een punt van om elke klanten binnen de drie minuten te bedienen. Dríé minuten, ja”

En snel, dat betekent bij ‘t Bellegems Friethuisje binnen de drie minuten. “Klopt. Eenmaal je je bestelling hebt ingetikt of doorgegeven, staat ze bij wijze van spreken al uitnodigend voor je neus te dampen. En wat minstens even belangrijk is: we bereiden heel veel gerechten volledig zelf.”

(foto Kurt)

Naast het traditionele vleesaanbod – denk aan de frikandellen, Bicky Burgers en zigeunersticks van deze wereld – heb je daar in Bellegem de keuze uit een enorm grote waaier aan eigen creaties. Van stoofvlees en vol-au-vent over spaghetti – met 120 liter verse saus per week – en caesarsalade tot een halve biokip en balletjes in tomatensaus: Patrick en zijn team toveren het ter plekke op je bord.

Altijd open

Dat verse aspect is onze grote troef. Je wil niet weten hoeveel gehaktballetjes we hier wekelijks rollen”, grijnst hij. “Onze grote specialiteit, de americain preparé, draaien we twee keer per dag volledig zelf. En alles volgens eigen receptuur.” Nog een cijfer: per week passeert er in ‘t Bellegems Friethuisje zo’n honderd kilo witloof.

“Eigenlijk zijn we verveld tot een volwaardig restaurant”, klinkt het. “Al blijven we in ons hart nog die frituur van 22 jaar geleden. Maar dan wel eentje die zeven dagen op zeven open is. We hebben slechts twee (halve) sluitingsdagen: op kerst- en oudejaarsavond werken we niet, maar alle andere middagen en avonden wéét je gewoon dat we geopend zijn.”

“Eigenlijk zijn we een volwaardig restaurant. Maar in ons hart blijven we die frituur van twintig jaar geleden”

Een aanpak die loont, want wekelijks komen er meer dan 10.000 klanten over de vloer. “Een gemiddeld West-Vlaams dorp, hé”, lacht Patrick. “We hebben zeer veel vaste klanten – en die komen heus niet allemaal uit Bellegem. Ik ken mensen uit pakweg Izegem en Ieper die hier al járen komen genieten. En ook uit Wallonië en Noord-Frankrijk lokken we heel veel mensen. Onze ligging is een absoluut pluspunt.”

Patrick Huyghe met een deel van zijn enthousiast team. (foto Kurt)

Net als de scherpe prijzen voor de klanten. Een kleintje met mayonaise en een frikandel heb je er al voor 5,6 euro, een Bicky Burger gaat er voor 4 euro over de toonbank, de halve biokip kost er 14,7 euro en een royale portie stoofvlees 16 euro. “Scherpe prijzen, hé”, flitsen Patricks ogen. “Bewust, want we houden het hier graag democratisch. Én lekker, want daar staat of valt alles mee. Maar zeg nu zelf, waar vind je nog een vispannetje of steak tartare onder de 20 euro? Ewel, híér.”

Bellen vanop reis

Hoewel Patrick intussen de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, denkt hij nog niet aan stoppen. “Ik ben hier nog elke dag te vinden”, benadrukt hij. “Niet omdat het moet, maar omdat ik het wíl. Ik kan deze plek gewoon niet missen. Ik ga één keer per jaar een weekje op reis, maar dan nog bel ik elke dag om te weten hoe het hier gaat. Wat kan ik zeggen? Dit is mijn kindje, hé.”

“Toen ik 22 jaar geleden van start ging, was dat letterlijk in een kotje. Ik kon hoop en al 20 man een zitplaats geven”

Zijn zonen heeft hij intussen ook met zijn ondernemingsgeest besmet. Mike (41) runt in Marke Frituur Natuur, Patrick (44) heeft in Moeskroen en Dadizele twee Spar-supermarkten. “En onze jongste zoon Edgar (15) helpt af en toe al eens mee in onze zaak”, zegt Patrick, die nog elke dag zelf een frietje steekt. “Als kwaliteitscontrole”, grinnikt hij. “Maar ook omdat het gewoon superlekker is.”

‘t Bellegems Friethuisje is in iets meer dan twee decennia uitgegroeid tot de grootste frituur van de provincie. (foto Kurt)

“Frieten, dat is op-en-top Belgisch. Daar moeten we toch preus op zijn? Ik word nog elke keer opnieuw diepgelukkig wanneer onze zaal bomvol zit en ik mensen zie genieten van wat we hier maken. Het beeld van een menage waarbij mama, papa en de kinderen frietjes zitten te smullen, er bestaat niets mooiers.”

(foto Kurt)

The post Welkom in de grootste frituur van West-Vlaanderen: “Bij ‘t Bellegems Friethuisje krijgen we meer dan 10.000 hongerige magen per week over de vloer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Milieuorganisaties dienen nieuwe klacht in tegen Ineos-ethaankraker in Antwerpen

15 milieuorganisaties hebben donderdag een nieuwe klacht ingediend tegen Project One, de ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven. Ze baseren zich op nieuwe rapporten die wijzen op mogelijk 410 vroegtijdige overlijdens door luchtvervuiling over een periode van 40 jaar. De organisaties hopen dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de bijna afgewerkte fabriek nu definitief stillegt.

Lees meer »

Jill (22) leefde voor haar paarden, maar stierf na ongeval op manege: “Onze harten zijn gebroken”

Jill (22) was een ervaren amazone en leefde voor haar paarden, tot plots het ondenkbare gebeurde. Wat er precies gebeurde op de manege in Sint-Katelijne-Waver weet niemand. Ze lag roerloos en zwaargewond in de wei. Zes dagen later is ze aan haar verwondingen overleden. “We vinden troost in de wetenschap dat haar warmte en kracht via orgaandonatie zullen blijven voortbestaan”,

Lees meer »

Artiesten uit alle windstreken tijdens tiende editie van Jazz Brugge

Van 14 tot en met 16 november vindt in het Concertgebouw de tiende editie van Jazz Brugge plaats. Het driedaags festival krijgt als rode draad ‘crossing cultures’. “We programmeren artiesten uit alle windstreken, in tegenstelling tot vroeger beperken we ons niet louter tot Europese ensembles”, zegt Alexander Jocqué, artistiek directeur van het Concertgebouw.
The post Artiesten uit alle windstreken

Lees meer »

Nog nooit werden zoveel Belgen uitgesloten van kansspelen, recordaantal vrijwillige uitsluitingen in 2025

Nog nooit stonden zoveel Belgen op de lijst van personen die uitgesloten zijn van kansspelen. Volgens cijfers die zaterdag werden gepubliceerd door De Tijd en L’Écho, telt de zwarte lijst van de Kansspelcommissie op 1 november 135.383 namen, een stijging van 8% in tien maanden tijd. Samen met de bijna 59.000 mensen die om professionele redenen uitgesloten zijn, komt het

Lees meer »

Het Koninklijk Iepers Operettegezelschap brengt met ‘Riebedebie’ opnieuw een revue

Het Koninklijk Iepers Operettegezelschap brengt dit jaar opnieuw een revue, onder de noemer ‘Riebedebie’. De voorstellingen vinden plaats in de stadsschouwburg. “Ook niet-Ieperlingen zullen hiervan genieten”, aldus Frederick Verstraete, die samen met Annelore Coffyn de drijvende kracht is achter het gezelschap.
The post Het Koninklijk Iepers Operettegezelschap brengt met ‘Riebedebie’ opnieuw een revue appeared first on KW.be.

Lees meer »

Veertig jaar na laatste overval van Bende van Nijvel blikt oud-commissaris terug: “Ik denk dat ‘de Killer’ die aanslag niet overleefd heeft”

Zondag zal het exact veertig jaar geleden zijn dat de laatste en meest bloedige aanslag van de Bende van Nijvel plaatsvond, op een Delhaize in Aalst. “We hebben die mannen nooit kunnen pakken”, getuigt Eddy Vos, jarenlang chef van het speurdersteam. Al is hij er rotsvast van overtuigd dat één Bendelid de overval niet heeft overleefd.

Lees meer »

Man (38) geeft werkgever vuistslag op de borst: “Wat een slechte baas”

Na een opmerking over het geleverde werk gaf een 38-jarige man uit Kortrijk zijn werkgever een vuistslag op de borstkas. Daarom moest hij zich voor de Kortrijkse strafrechter verantwoorden. “Ik ben in fout, maar wat een slechte baas was me dat”, klonk het.
The post Man (38) geeft werkgever vuistslag op de borst: “Wat een slechte baas” appeared first

Lees meer »

610 euro per maand voor een kot: bestaan er geen goedkope koten meer?

Een kamer in een Vlaamse studentenstad kost nu gemiddeld 610 euro per maand, meldt Kotkompas. Met een stijging van zo’n 30 procent op vijf jaar tijd stijgt de kotprijs in Vlaanderen sneller dan de inflatie (24,6%). In één stad loopt het verschil in vraagprijs voor een vergelijkbare kamer op tot meer dan 500 euro. Is dit een teken van willekeur?

Lees meer »