Meer dan de helft van alle Vlamingen gaat minstens één keer per maand naar de frituur, blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Tijdens deze Week van de Friet zal dat cijfer meer dan waarschijnlijk nog een pak hoger liggen, maar bij ‘t Bellegems Friethuisje staat ons stukje vaderlands erfgoed letterlijk elke dag in de spots. Met plaats voor maar liefst 265 smulpapen is het niet alleen de grootste, maar ook de meest rendabele frituur van West-Vlaanderen. Wij schoven er de voeten onder tafel.
Bijna 4.000 kilo frieten en een goeie 1.000 kilo vlees per week, wekelijks tot 11.000 klanten, twee verdiepingen met 265 zitplaatsen, twee digitale en evenveel analoge bestelpunten, zestig parkeerplaatsen voor de deur en 42 medewerkers. De cijfers achter ‘t Bellegems Friethuisje zijn om van te duizelen.
Vorig jaar sloot het eethuis af met een winst van 234.767 euro, bleek uit onderzoek van het zakenmagazine Trends. Daarmee is het meteen ook de meest rendabele frituur van de hele provincie. Met dank aan bezieler Patrick Huyghe (67) die de zaak in het najaar van 2003 langs de Doornikserijksweg in de Kortrijkse deelgemeente boven de doopvont hield.

“Laat ons niet te lang over de financiën praten, liever over wat we hier elke dag presteren”, knipoogt de geestelijke vader. En dat is inderdaad niet min. 22 jaar geleden ging de man, die voordien een eigen vleesgroothandel had, met een kleine frituur van start.
“Letterlijk een kotje”, glimlacht hij. “Ik had plaats om hoop en al twintig mensen een zitplaats te geven, maar het was meteen vollen bak. Gaandeweg konden we ‘t Bellegems Friethuisje verder laten groeien.”
Eigen creaties
Iets wat je letterlijk mag nemen, want begin 2020 presteerde Patrick het ongeziene: in amper 17 dagen tijd werd de toenmalige frituur volledig gestript en heropgebouwd – inclusief een verdieping op het gebouw en de installatie van een keuken waar menig toprestauranthouder stikjaloers op zou zijn. “Aan die kleine drie weken zonder slaap is twee jaar voorbereiding vooraf gegaan”, klinkt het trots. “We hebben onze capaciteit toen in één klap meer dan verdubbeld en ook wanneer het hier zeer druk is, maken we er een erezaak van om iedereen zo snel mogelijk te bedienen.”
“Wij maken er een punt van om elke klanten binnen de drie minuten te bedienen. Dríé minuten, ja”
Patrick Huyghe
Zaakvoerder ‘t Bellegems Friethuisje
En snel, dat betekent bij ‘t Bellegems Friethuisje binnen de drie minuten. “Klopt. Eenmaal je je bestelling hebt ingetikt of doorgegeven, staat ze bij wijze van spreken al uitnodigend voor je neus te dampen. En wat minstens even belangrijk is: we bereiden heel veel gerechten volledig zelf.”

Naast het traditionele vleesaanbod – denk aan de frikandellen, Bicky Burgers en zigeunersticks van deze wereld – heb je daar in Bellegem de keuze uit een enorm grote waaier aan eigen creaties. Van stoofvlees en vol-au-vent over spaghetti – met 120 liter verse saus per week – en caesarsalade tot een halve biokip en balletjes in tomatensaus: Patrick en zijn team toveren het ter plekke op je bord.
Altijd open
Dat verse aspect is onze grote troef. Je wil niet weten hoeveel gehaktballetjes we hier wekelijks rollen”, grijnst hij. “Onze grote specialiteit, de americain preparé, draaien we twee keer per dag volledig zelf. En alles volgens eigen receptuur.” Nog een cijfer: per week passeert er in ‘t Bellegems Friethuisje zo’n honderd kilo witloof.
“Eigenlijk zijn we verveld tot een volwaardig restaurant”, klinkt het. “Al blijven we in ons hart nog die frituur van 22 jaar geleden. Maar dan wel eentje die zeven dagen op zeven open is. We hebben slechts twee (halve) sluitingsdagen: op kerst- en oudejaarsavond werken we niet, maar alle andere middagen en avonden wéét je gewoon dat we geopend zijn.”
“Eigenlijk zijn we een volwaardig restaurant. Maar in ons hart blijven we die frituur van twintig jaar geleden”
Patrick Huyghe
Zaakvoerder ‘t Bellegems Friethuisje
Een aanpak die loont, want wekelijks komen er meer dan 10.000 klanten over de vloer. “Een gemiddeld West-Vlaams dorp, hé”, lacht Patrick. “We hebben zeer veel vaste klanten – en die komen heus niet allemaal uit Bellegem. Ik ken mensen uit pakweg Izegem en Ieper die hier al járen komen genieten. En ook uit Wallonië en Noord-Frankrijk lokken we heel veel mensen. Onze ligging is een absoluut pluspunt.”

Net als de scherpe prijzen voor de klanten. Een kleintje met mayonaise en een frikandel heb je er al voor 5,6 euro, een Bicky Burger gaat er voor 4 euro over de toonbank, de halve biokip kost er 14,7 euro en een royale portie stoofvlees 16 euro. “Scherpe prijzen, hé”, flitsen Patricks ogen. “Bewust, want we houden het hier graag democratisch. Én lekker, want daar staat of valt alles mee. Maar zeg nu zelf, waar vind je nog een vispannetje of steak tartare onder de 20 euro? Ewel, híér.”
Bellen vanop reis
Hoewel Patrick intussen de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, denkt hij nog niet aan stoppen. “Ik ben hier nog elke dag te vinden”, benadrukt hij. “Niet omdat het moet, maar omdat ik het wíl. Ik kan deze plek gewoon niet missen. Ik ga één keer per jaar een weekje op reis, maar dan nog bel ik elke dag om te weten hoe het hier gaat. Wat kan ik zeggen? Dit is mijn kindje, hé.”
“Toen ik 22 jaar geleden van start ging, was dat letterlijk in een kotje. Ik kon hoop en al 20 man een zitplaats geven”
Patrick Huyghe
‘t Bellegems Friethuisje
Zijn zonen heeft hij intussen ook met zijn ondernemingsgeest besmet. Mike (41) runt in Marke Frituur Natuur, Patrick (44) heeft in Moeskroen en Dadizele twee Spar-supermarkten. “En onze jongste zoon Edgar (15) helpt af en toe al eens mee in onze zaak”, zegt Patrick, die nog elke dag zelf een frietje steekt. “Als kwaliteitscontrole”, grinnikt hij. “Maar ook omdat het gewoon superlekker is.”

“Frieten, dat is op-en-top Belgisch. Daar moeten we toch preus op zijn? Ik word nog elke keer opnieuw diepgelukkig wanneer onze zaal bomvol zit en ik mensen zie genieten van wat we hier maken. Het beeld van een menage waarbij mama, papa en de kinderen frietjes zitten te smullen, er bestaat niets mooiers.”

The post Welkom in de grootste frituur van West-Vlaanderen: “Bij ‘t Bellegems Friethuisje krijgen we meer dan 10.000 hongerige magen per week over de vloer” is provided by KW.be.
