Pierre van ‘t Mespuntje hangt na 55 jaar koksvest aan de haak: “Gedaan met trappen op en af tussen keuken en restaurant”

Restaurant ‘t Mespuntje stopt na 40 jaar. Chef Pierre Laureins (73) hangt na 55 jaar zijn koksvest aan de haak. “Bewust op 11 november, de dag van de Wapenstilstand”, zegt de Oostendenaar. Ook tot tevredenheid van echtgenote Rita, die mee het gezicht was van het restaurant in de Sint-Paulusstraat.

“Na mijn studies aan de hotelschool ging ik meteen aan de slag in het casino van Oostende en later het casino van Middelkerke. Ik werkte ook in Freddy’s Grill en was kok in The Boat op de Moreauxlaan. Daarna had ik met The Old Fisher een eigen restaurant in Snaaskerke en werkte vier jaar als kok in Wenduine”, blikt Pierre Laureins terug.

Bijzonder pand

Midden jaren ’80 viel zijn oog op een bijzonder pand op het Pauluspleintje : restaurant Apollo. “Er waren al verschillende uitbaters geweest en het draaide niet meer zo goed. Ik heb het in 1985 overgenomen en ben hier niet meer weggegaan.”

‘t Mespuntje was doorlopend open. Pierre runde de zaak samen met echtgenote Rita Demaegdt. “Ik was 30 jaar kleuterjuf in de Gevaertschool op Zandvoorde. Tijdens de weekends en de vakanties hielp ik in de zaak. En ook na mijn dagtaak in het onderwijs hielp ik hier tot 22 uur. En dat was best hard werk, want tot tien jaar geleden was de zaak zeven dagen per week open. De laatste tijd is ’t Mespuntje dicht op woensdag en donderdag”, vult Rita aan.

Franse keuken

Pierre is een vakman die houdt van tradities : “Ik serveer al 40 jaar lang de Franse keuken. Geen moderne keuken, maar volgens Escoffier. Met een mespuntje zout en peper, vandaar de naam. Tijdens de herfst serveer ik wild en ook de côte a l’os staat hier op de kaart. Ik bereid graag vis en maak mijn garnaalkroketten nog zelf. Het meest trots ben ik op de vijf verschillende palingbereidingen.”

“Op 11 november leg ik de wapens neer en is het gedaan”

En Pierre heeft hard gewerkt : jarenlang tijdens de zomermaanden elke dag. “Ik heb nog geen dag spijt gehad dat ik 40 jaar geleden de zaak ben gestart.” ’t Mespuntje kreeg ook bekend volk over de vloer. “Ik kookte voor Hugo Claus, Jan Hoet, Guido Belcanto, Sam Lowyck en vele andere bekende mensen.”

Trappen

“Er waren geen grote verbouwingen. We verhuurden ook kamers en hebben enkel het aantal kamers gehalveerd naar drie”, duidt Pierre. Op het gelijkvloers bevindt zich de bar, op de eerste verdieping het restaurant met 25 plaatsen en op de tweede verdieping is Pierres keuken. “We stoppen met de zaak omdat het allemaal wat veel wordt. En er zijn heel veel trappen. 78 in totaal, 37 naar de keuken.”

De klanten, voor 80 procent Oostendenaars, leven mee. “Ze vinden het erg jammer maar staan wel achter onze beslissing om te stoppen. Er is nu nog geen overnemer en alles wordt wellicht verkocht. Maar het zou mooi zijn als hier een chef zou starten, net zoals ik het destijds deed.” De aankondiging dat Pierre stopt, zorgde voor meer boekingen : “Iedereen wil er nog eens bij zijn.”

Mooie herinneringen

“De drukste periode was steeds tijdens de Paulusfeesten. Dan sloot de keuken en serveerden we enkel drank. Ik bewaar mooie herinneringen aan de feesten. Het dieptepunt was ongetwijfeld de pandemie, toen we voor een langere periode moesten sluiten en er nadien strenge maatregelen kwamen voor restaurantbezoek.”

Op dinsdag 11 november staat Pierre voor het laatst achter zijn fornuis. “Op Wapenstilstand leg ik de wapens neer en is het gedaan”, klinkt het stoer. Maar Pierre bekent : “Ik ben eigenlijk niet zo blij dat het stopt. Ik doe het voor Rita. Hopelijk kan ik wat van het leven genieten. Het wordt niet eenvoudig, want ik heb 55 jaar jaar heel graag gekookt.”

Er zijn wel wat plannen: “We reizen wel graag, maar ik kom nog liever naar huis.” Rita stelt gerust : “Er zal na onze pensionering een nieuwe wereld opengaan. Daar zullen we zelf voor zorgen.” Pierre vult aan : “Ik zal mijn buurman Iwein Scheer missen. Ik kwam als 16-jarige in ’t Kroegske. Nadien werden we buren en vrienden. Ik blijf na mijn pensioen zeker bij hem over de vloer komen.”

The post Pierre van ‘t Mespuntje hangt na 55 jaar koksvest aan de haak: “Gedaan met trappen op en af tussen keuken en restaurant” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Queen of Halloween” Heidi Klum transformeert in Medusa: inclusief mechanische slangenhaar en versteende echtgenoot

Topmodel Heidi Klum heeft opnieuw haar status als "Queen of Halloween" eer aangedaan en transformeerde dit jaar in de mythologische Medusa. 6 maanden voorbereiding en 9 uur in de make-upstoel, opnieuw haalde Klum alles uit de kast voor haar halloweenfeestje in New York. "Het is en blijft belangrijk om live kunst te maken te midden van generatieve AI", benadrukt ze

Lees meer »

Komt er een verbroederingswerking met Oekraïense stad?

Op dinsdag 4 november komt oud-VRT-journalist Jan Balliauw in het theatercentrum spreken over de situatie tussen Oekraïne en Rusland. Deze voordracht, waarbij ook jongeren een inbreng hebben, is een organisatie van het Verbroederingscomité in Zwevegem. Zij willen vooral de Europese gedachte uitdragen. Momenteel onderzoekt men ook de mogelijkheid om een verbroederingswerking aan te gaan met een Oekraïense stad of gemeente.<br

Lees meer »

Langste hotelopvang asielzoeker was 282 dagen

De langste verblijfsduur van een asielzoeker in hotelopvang was 282 dagen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Francesca Van Belleghem heeft opgevraagd bij minister van Asiel en Migratie Anneleen Van Bossuyt (N-VA). “Veel Vlamingen kunnen zich geen vakantie meer veroorloven. Maar blijkbaar kunnen asielzoekers wél bijna een volledig jaar in hotels verblijven”, bekritiseert Van Belleghem.

Lees meer »

Welke vraag heb jij over de drones boven België?

Afgelopen nacht zijn er opnieuw drie drones gespot boven de militaire basis van Kleine-Brogel. Dat bevestigt Theo Francken. Gisteravond was er bovendien ook een boven de luchthaven van Deurne, zo heeft HLN als eerste vernomen. Welke vraag heb jij hierover? Stel ze hieronder, onze journalisten en experten beantwoorden ze voor jou.

Lees meer »

Gudrun Glorieux is de nieuwe financieel directeur van Heuvelland

Op de gemeenteraad van maandag 27 oktober legde Gudrun Glorieux (48) de eed af als nieuwe financieel directeur van Heuvelland. Ze volgt Ina Demeulenaere op, die begin volgend jaar met pensioen gaat. “Ik heb er enorm veel zin in”, zegt Gudrun, die net als algemeen directeur Ben Hamerlinck uit Poperinge komt.
The post Gudrun Glorieux is de nieuwe financieel

Lees meer »