TAZ evolueert komende jaren naar een volwaardig locatiefestival: “Band met stad zelf versterken”

Theater aan Zee staat al jaren bekend als een festival dat zijn bezoekers mee op sleeptouw neemt langs verschillende plaatsen in de stad. TAZ wil de komende jaren meer dan ooit inzetten op echte locatievoorstellingen. “We wilen de buurt betrekken als we ergens neerstrijken.”

Op een tiental plaatsen in Oostende worden de komende weken voorbereidingen getroffen om voorstellingen van Theater aan Zee te ontvangen. Dat gaat van de Wellington Hippodroom, de oude politiesite, verschillende scholen tot het amfitheater op het strand van Mariakerke. Al bij de start van Theater Aan Zee in 1997 dwong de noodzaak het festival om op locatie te gaan werken. Bij de opstart van het festival beschikte Oostende nagenoeg over geen enkele uitgeruste podiumzaal. Om te voldoen aan de technische eisen van de producties, werden daarom black boxen -flexibele podia – op locatie gebouwd. In de komende jaren wil TAZ hier steeds meer van afstappen. Onder de noemer ‘TAZ#LAB’ werd daarom een onderzoeksplatform voor podiumproducties op locatie opgericht.

“In het verleden kwamen we toe op een locatie met alle toeters en bellen, we deden er van alles en we zijn weer weg. We willen de locatie in de toekomst anders gebruiken en zien als een onderdeel van de voorstelling. De buurt moet daar dan ook veel meer bij betrokken worden. Het moet een gemeenschapsvormend verhaal worden, waarbij we eventueel ook iets kunnen achterlaten dat de buurt kan gebruiken. De connectie met de stad moet meer aanwezig zijn”, vertelt coördinator Hans ‘Boy’ Rabaey.

Transitie

TAZ#LAB loopt tot en met 2027 met als doel om naar een volwaardig locatiefestival te evolueren. “We krijgen steun van de Nationale Loterij om die transitie te maken. We hebben ook een samenwerking opgezet met het Oerol Festival in Nederland. Dit is een podiumkunstenfestival waarbij alle voorstellingen al doorgaan met respect voor de omgeving.”

Om de wijziging door te voeren, reikt het festival ook de hand naar theatermakers en de opleidingen. “Alle voorstellingen zijn geënt op culturele centra. We hebben daarom de functie van een locatiescenograaf gecreëerd. Die persoon helpt voorstellingen vertalen van een black box naar een locatievoorstelling”, zegt Rabaey nog. De twee beurzen die TAZ uitreikt, worden ook geschreven op locatiewerk. De beurzen zullen gegeven worden aan voorstellingen die overal kunnen gespeeld worden.”

Duurzaam

In het nieuwe verhaal is er ook aandacht voor duurzaamheid. “We werken dit jaar al met alternatieven voor een stroomgroep op diesel. Dat gaat dan bijvoorbeeld over mobiele zonnepanelen die geïnstalleerd worden op een bakfiets. We werken hiervoor onder meer samen met Beauvent.” TAZ werkt ook samen met Howest (Digital Arts & Entertainment) “We zullen samen onderzoeken of het mogelijk is om als maker de locatie te scannen, zodat deze kan omgevormd worden tot een digitale omgeving waar ze in kunnen puzzelen. Waar kan de tribune staan? Hoe ziet het eruit bij zonsondergang? Je kan digitaal op die manier al heel wat voorbereiden. De volgende stap is dan digitaal repeteren, zodat je niet tien dagen op voorhand al aanwezig moet zijn op de locatie.” Dit jaar is de voorstelling Camping Sunset al een voorbeeld van waar het festival in de toekomst naartoe wil gaan. “Zij strijken neer aan Duin en Zee. Ze maken de voorstelling ter plaatse en spelen de voorstelling tien keer in openlucht.”

Het nieuwe verhaal maakt het werk van TAZ-medewerkers niet perse gemakkelijker. Carla Beeckman werkt samen met Boy om de locaties in te richten. “Boy voelt aan welke locaties geschikt zijn en dan geeft hij alles door aan mij. Ik neem contact op met de betrokkenen en begin alles te regelen”, legt Carla uit. “Op vandaag gaat het vaak om scholen of andere organisaties en we spreken onderling af. Bij scheepswerf IDP worden we bijvoorbeeld telkens met open armen ontvangen en worden we altijd goed geholpen. Als je meer naar het openbaar domein gaat, wordt het enkel ingewikkelder natuurlijk omdat je met verschillende stadsdiensten moet gaan spreken. We kunnen gelukkig niet klagen over de medewerking van de Stad Oostende. Zij doen echt hun best om ons te helpen waar nodig”, zeggen Carla en Boy nog.

The post TAZ evolueert komende jaren naar een volwaardig locatiefestival: “Band met stad zelf versterken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe korting op tram- en busabonnementen in Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht: “Zelfde regeling als in Zwijndrecht was financieel onmogelijk”

Er is een nieuw goedkoper tarief voor de inwoners van Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht om met de tram en bus te reizen. Door de fusie van Zwijndrecht met Beveren en Kruibeke moest er opnieuw onderhandeld worden met De Lijn over de tegemoetkoming. "De hoge tegemoetkoming die in Zwijndrecht bestond, doortrekken naar Beveren en Kruibeke zou te duur geweest zijn", zegt schepen van Mobiliteit

Lees meer »

Yves Segers is al goed thuis in Torrevieja (Spanje), maar toch keert hij nog vaak terug naar België: “Ik ben al bezig met mijn twee singles van 2026”

Yves Segers is terug in ’t land! Tot eind augustus verblijft hij nog in een appartement van zijn boekingsagent in Haaltert, maar in feite woont hij al zes maanden – samen met zijn man Tom Bruggeman – in Torrevieja in Spanje. Yves blijft zingen en pendelt regelmatig heen en weer.
The post Yves Segers is al goed thuis in

Lees meer »

“Ik verslikte me in mijn spaghetti toen ze binnenwandelde in haar slaapkleedje”: Martine Jonckheere en haar Filip zijn 45 jaar samen

“We waren allebei gezonde, jonge mensen. Uit op avontuur”, vertelt Martine Jonckheere (68) over haar eerste ontmoeting met Filip Moortgat (70). Hun entourage gaf hen amper drie weken, maar intussen deelt het koppel 45 jaar – én tal van verleidingen – later nog steeds lief en leed. In ‘Story’ vertellen ze openhartig hoe ze elkaar leerden kennen en hoe ze

Lees meer »

Cactus-directeur Tim Beuckels blikt terug op een geslaagde vuurdoop: “Meer dan tevreden over festival”

Tim Beuckels, de nieuwe directeur van het Cactus Muziekcentrum, beleefde vorig weekend een geslaagde vuurdoop: uitstekend weer, een uitverkocht Cactusfestival en leuke groepen. Met afsluiter dEUS als absoluut hoogtepunt. “Ik ben meer dan tevreden over mijn eerste festival.”
The post Cactus-directeur Tim Beuckels blikt terug op een geslaagde vuurdoop: “Meer dan tevreden over festival” appeared first on KW.be.

Lees meer »