Kunstenaar Wim Delvoye vrijgesproken voor misbruik van vertrouwen en diefstal

Kunstenaar Wim Delvoye uit Wervik, die beschuldigd werd van het verkopen van een kunstwerk aan twee verschillende kopers, is vrijgesproken voor misbruik van vertrouwen en diefstal. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank maandag beslist.

Eind 2012 gaf Delvoye een Zwitserse kunstgalerij de opdracht om zijn kunstwerk Chapel, een schaalmodel van een gotische kapel, te verkopen. Op 12 januari 2013 sloot de kunstgalerij een verkoopovereenkomst met een Amerikaanse vennootschap. De koopprijs werd bepaald op 650.000 euro en zou in zes schijven worden betaald. “Alle voorziene betalingen werden uitgevoerd, zodat de Amerikaanse vennootschap ervan uitging dat ze, begin september 2013, eigenaar was geworden van het kunstwerk”, stelt de rechtbank over de feiten. “Door diverse omstandigheden bleef het kunstwerk in de tussentijd in het atelier van de kunstenaar staan. Op 6 juli 2015 verkocht de kunstenaar hetzelfde werk aan Katoen Natie voor de prijs van 400.000 euro.”

Delvoye moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor misbruik van vertrouwen ten aanzien van de Amerikaanse vennootschap. “De rechtbank achtte de tenlasteleggingen tegen de beklaagde niet bewezen. Hij werd vrijgesproken voor de feiten, zowel onder de kwalificatie misbruik van vertrouwen als onder de eveneens mogelijke (her)kwalificatie diefstal”, meldt de rechtbank. “Op basis van onder andere mailverkeer bleek dat de kunstenaar aan de galerij de opdracht had gegeven om het kunstwerk te verkopen voor een prijs tussen 650.000 en 750.000 euro. Na aftrek van de commissie moest de galerij een bedrag van 400.000 euro aan de kunstenaar overmaken.”

Commissieovereenkomst

Die overeenkomst tussen kunstenaar en galerij wordt juridisch gezien als een commissieovereenkomst. “De galerij handelt hierbij finaal in eigen naam, maar (grotendeels) voor rekening van de kunstenaar. Dit is juridisch gezien geen rechtstreekse, maar een onrechtstreekse lastgevingsovereenkomst. Aangezien het gaat om het verkopen van andermans zaak, brengt de verkoop hierbij niet automatisch een eigendomsoverdracht teweeg.”

“Deze eigendomsoverdracht kan pas plaatsvinden na een voorafgaande of naderhand gemanifesteerde instemming (ook ‘bekrachtiging’ genoemd, red.) van de eigenaar (in dit geval de kunstenaar, die het kunstwerk nog in zijn bezit had, red.). Op basis van gegevens uit het strafdossier valt het niet uit te sluiten dat de kunstenaar en de galerij waren overeengekomen dat de eigendomsoverdracht van het kunstwerk pas zou geschieden nadat de galerij het afgesproken deel van de verkoopprijs aan de kunstenaar had overgemaakt.”

Delvoye stelde dat die regeling was overeengekomen, en volgens de rechtbank is die bewering “niet onaannemelijk”. Daarom moet ze, in het voordeel van de kunstenaar, strafrechtelijk gezien voor waar worden aangenomen. “Het onderzoek wees ook niet uit dat de verkoopovereenkomst tussen de galerij en de Amerikaanse koper aan de kunstenaar zou zijn overgemaakt. (…) Het onderzoek wees evenmin uit dat de betalingen van de Amerikaanse koper door de Zwitserse galerij werden doorgestort naar een van de rekeningen van de kunstenaar. Het tegendeel is zelfs waarschijnlijk, afgaande op het eerder in Zwitserland gevoerd strafonderzoek naar het frauduleus faillissement van de galerij.”

De partijen kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis.

The post Kunstenaar Wim Delvoye vrijgesproken voor misbruik van vertrouwen en diefstal is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Van een supertalent van Anderlecht tot een tenniskampioen: dit zijn de beste Belgische jeugdspelers geboren in 2009

Zijn zij de Rode Duivels van de toekomst? In onze gloednieuwe vierdelige ‘NEXT GEN’-reeks lijsten wij deze week de grootste Belgische talenten uit 2009 en 2010 op. Telkens gebaseerd op inside info van talentscouts, bondscoaches en opleidingshoofden, zoals Guilian Preud’homme (Club) en Jean Kindermans (Antwerp). In tekst én met flitsende video’s. Vandaag: het eerste deel van de geweldige lichting van

Lees meer »

Modeontwerpster Ann Demeulemeester en rouwexpert Manu Keirse zijn baron en barones

Volgens de traditie heeft koning Filip naar aanleiding van de nationale feestdag 21 juli een aantal landgenoten in de adelstand verheven. Twee uitgeweken West-Vlamingen krijgen een adellijke titel: de uit Waregem afkomstige modeontwerpster Ann Demeulemeester wordt barones, de bekende rouwexpert Manu Keirse, afkomstig uit Dudzele, wordt baron. Ook de ingeweken West-Vlaamse Anne d’Ieteren mag zich nu barones noemen.
The

Lees meer »

Totaalrenovatie voor strandwinkel Karikol in De Panne: “We luisteren ook naar wat onze vaste klanten willen”

Liesbet Benault (47) blikt terug op een intens jaar sinds de overname van strandwinkel Karikol in De Panne. Samen met haar wederhelft Bart Wackenier (47) kijkt ze positief de toekomst tegemoet, na de totaalrenovatie die de winkel een compleet nieuwe look gaf.
The post Totaalrenovatie voor strandwinkel Karikol in De Panne: “We luisteren ook naar wat onze vaste klanten

Lees meer »

Nieuwe doorgangswoning is klaar voor gebruik

Het lokaal bestuur heeft een nieuwe doorgangswoning klaar in het centrum van Diksmuide. Die komt er ter vervanging van de woning in Beerst. Mensen die in een noodsituatie zitten, kunnen er tijdelijk terecht.
The post Nieuwe doorgangswoning is klaar voor gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

Defensie investeert fors in Kamp Lombardsijde: 71 miljoen euro voor kustbasis

Defensie investeert maar liefst 71 miljoen euro in Kamp Lombardsijde, de militaire basis in Nieuwpoort. Die centen gaan naar extra personeel en infrastructuur, maar dienen ook om ruimte te maken voor de komst van de Griffon. Die pantserwagen verhuist tegen 2028 naar Lombardsijde.
The post Defensie investeert fors in Kamp Lombardsijde: 71 miljoen euro voor kustbasis appeared first on

Lees meer »