Shendy Gardin: “Ik hoop dat de Triënnale 2024 een zaadje voor de Bruggelingen is om na te denken over hun stad”

“Ik hoop dat de Bruggelingen een nieuwe kijk hebben gekregen op hun stad, dat de Triënnale een zaadje was: een inspirerende beleving die ons doet nadenken over de toekomst van onze leefomgeving.” Met die woorden evalueert co-curator Shendy Gardin de Triënnale 2024.

Op zondag 1 september valt het doek over de Triënnale Brugge 2024. Volgens Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus, hebben meer dan 400.000 bezoekers van buiten Brugge de voorbije vijf maanden de elf installaties bezocht.

Uit een studie van Westtoer en Visit Bruges, een bevraging van 4.500 bezoekers, blijkt dat de Triënnale vooral bezichtigd werd door koppels. 96 procent van hen gaf aan tevreden te zijn over hun bezoek. De beperkte groepsgrootte in combinatie met de spreiding van de installaties zorgde ervoor dat de weerslag van het evenement op de drukte in de stad minimaal was.

Impact

Voor co-curator Shendy Gardin is de impact van de tijdelijke kunstwerken op de Bruggelingen minstens even belangrijk. We ontmoeten haar vlakbij de parking van Oud Sint-Jan, een plek die dankzij het grastapijt van Adrien Tirtiaux een meerwaarde kreeg. Hij herstelde de oude verbinding tussen de twee klinieken, zodat de plek een van de ‘Spaces of Possibility’ werd.

Brugge koopt geen enkele installatie aan. Is dat geen gebrek aan waardering?

“Neen. De afspraak met de kunstenaars was om iets tijdelijks te creëren, in de hoop dat je nadien een ‘gemis’ krijgt. Dat was ook zo met het zwemponton in de Langerei, dat uitmondde in zwemmen aan de Coupure.”

“Wellicht zal Musea Brugge het werk van Song Dong bij BRUSK plaatsen”

“De roestkleurige ijzeren ‘Colonnade’ in het Ruzettepark zal geen twintig jaar meegaan. Enkel Musea Brugge hebben indertijd het werk van Song Dong gekocht en zullen het wellicht bij BRUSK plaatsen.”

Miste de Triënnale 2024 geen eyecatcher, zoals de plastieken Walvis indertijd?

“Er was deze zomer voor elk wat wils, er sprong niet één installatie uit. Zo werd de Triënnale een sterk belevingsfestival vol verschillende ervaringen.”

De laarzen van Ivan Argote in de Speelmansrei: zelfs dat kunstwerk koopt Brugge niet aan. © Triënale Brugge/Filip Dujardin

De helft van het promotiebudget van Visit Bruges ging naar de Triënnale. Hebben verblijfstoeristen die gemiddeld 1,7 dagen in Brugge verblijven tijd voor hedendaagse installaties?

“Visit Bruges investeert op de langere termijn, zo zet Brugge stappen naar een andere vorm van toerisme. Veel Bruggelingen zeiden mij dat er deze zomer een ander type publiek in de stad was. De Triënnale zet Brugge op de kaart en toont dat de stad naast erfgoed nog veel te bieden heeft.”

De focus lag deels op West-Brugge, er was zelfs een installatie in de tuin van de kliniek Onze-Lieve-Vrouw…

“Mona Hatoum mocht geen twee meter diep in de grond graven in de binnenstad. Daarom werd er gezocht naar een alternatieve locatie. Zo hebben Bruggelingen het mooie park van dit ziekenhuis ontdekt. Onze-Lieve-Vrouw profileert zich als een open instelling.”

“Het binnenplein van het Belfort heeft na de restauratie extra potentieel voor de toekomst van de stad”

Na een week waaiden de gordijnen rond de stellingen van The Joyful Apocalypse op de koer van het Belfort kapot.

“Het Brussels architectenbureau Traumnovelle wou het potentieel van dit binnenplein voor de toekomst van de stad markeren. Vroeger gingen er vaak activiteiten door. Vandaag is het vooral een doorsteek geworden, een halte bij de openbare toiletten.”

Stond The Tower of Balance van Bangkok Project Studio op de foute plek? Met zicht op de werf in de Boeveriestraat…

“Dat was de insteek. Enerzijds een zicht op de historische torens van Brugge, anderzijds op een hedendaagse stad in beweging. En dat vanop een onbekende groene plek rechtover het Albertpark. Het toffe is dat het historisch tuinpoortje geopend is, als doorgang naar de Sint-Godelieveabdij.”

De bloemen van de groendienst ogen kleurrijker dan de ‘Grains of Paradise’ van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Sumayya Vally aan de Minnewaterbrug…

“Het was niet de bedoeling om prauwen te vullen met kleurrijke bloemen, wel om te refereren aan de Afrikaanse kruiden die in de 15de eeuw in het kosmopolitische Brugge verhandeld werden, zoals de medicinale paradijskorrel…”

Welke lessen trek je?

“Het is nog te vroeg voor een definitieve evaluatie. Vorige keer waren de afstanden tussen de kunstwerken te groot, nu was alles denser. Doelbewust werkten we niet met een uitgestippeld parcours. We bespreken alles voor onze jubileumeditie in 2027.”

The post Shendy Gardin: “Ik hoop dat de Triënnale 2024 een zaadje voor de Bruggelingen is om na te denken over hun stad” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Congolese regering en rebellengroep M23 ondertekenen in Doha akkoord over staakt-het-vuren

De regering van de Democratische Republiek Congo (DRC) en de gewapende rebellengroep M23, die door Rwanda wordt gesteund, hebben zaterdag in Qatar een akkoord voor een staakt-het-vuren ondertekend. “De partijen verbinden zich ertoe hun engagement tot een permanent staakt-het-vuren na te komen”, luidt het in de principeverklaring die in Doha na maanden van besprekingen werd afgesloten.

Lees meer »

“Alleen op dakterras kan temperatuur tot vijftig graden oplopen, voor de rest is serrewoning in zomer goed te doen”

We hebben even op adem kunnen komen na de vroege hittegolf van 28 juni tot 2 juli, maar vrijdag en zaterdag klimmen de temperaturen weer naar de dertig graden. Is het dan bakken en braden geblazen in een serrewoning? “Tijdens de hittegolf was het op mijn dakterras 50 graden”, vertelt Louis Heessels (77) uit Wechelderzande (Lille). “Maar binnen blijft het

Lees meer »

Phaedra (28) is ongeneeslijk ziek, maar vervult vandaag droom als dj op Tomorrowland: “Volgend jaar kunnen ze me wellicht niet opnieuw vragen”

Tussen alle wereldnamen van Tomorrowland, pronkt dit jaar ook de 28-jarige amateur-dj Phaedra Goossens uit Dendermonde. Ze is palliatief en vertelde enkele maanden geleden in HLN dat een bezoekje aan Tomorrowland nog op haar bucketlist stond. De organisatie nodigde haar vervolgens uit én geeft haar zelfs een dj-podium. Ze vertelt tijdens haar laatste oefensessie dinsdagmiddag hoe ze de set gaat

Lees meer »

Israëlische én Palestijnse vlaggen blijven welkom op Tomorrowland: “We monitoren op vijandigheid of onveiligheid, niet op nationaliteiten of bevolkingsgroepen”

Op Tomorrowland blijven zowel Israëlische als Palestijnse vlaggen welkom. Noch de organisatie, noch de betrokken burgemeesters zien redenen om aan te nemen dat geopolitieke conflicten zouden overwaaien naar het festival. “Als bepaalde mensen zouden beslissen om te verzamelen voor een feest bij een DJ uit hun land, is dat geen probleem. Maar zodra er sprake zou zijn van een vijandige

Lees meer »

Zeldzame kiwi na bijna 50 jaar weer gespot op vasteland van Nieuw-Zeeland

Voor het eerst in bijna vijftig jaar is een zeldzame vogelsoort opgedoken op het vasteland van Nieuw-Zeeland. Vooralsnog werd aangenomen dat de kiwi pukupuku of kleine grijze kiwi enkel op eilanden voor de kust en omheinde, roofdiervrije terreinen leefde. Maar nu is het diertje gespot langs de westkust van het Zuidereiland, meldt het Department of Conservation, de Nieuw-Zeelandse overheidsorganisatie die

Lees meer »

Tweedaags wielerevenement ‘In Het Wiel van Het Ventiel’ klokt af op 2.000 deelnemers: “Zeer mooi initiatief, ik kom volgend jaar terug”

Zaterdag werd op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk de start gegeven van ‘In het Wiel van het Ventiel’, een tweedaags fietsevenement helemaal in het teken van jongdementie. Met zaterdag 984 vooraf-inschrijvingen en de 1.016 deelnemers op zondag klokt het event af op 2.000 deelnemers. “We zijn opgetogen”, zegt voorzitter Gudrun Callewaert.
The post Tweedaags wielerevenement ‘In Het Wiel van

Lees meer »