450 wilde dieren stierven dit jaar al op onze wegen

Natuurpunt kreeg dit jaar al 450 meldingen van doodgereden wilde dieren op onze West-Vlaamse wegen. Dat zijn er een pak meer dan vorig jaar, al is dat eigenlijk goed nieuws… Opvallend minder egels vonden de dood op onze wegen, maar dat is dan weer slecht nieuws.

Meer meldingen betekent niet per se meer aanrijdingen, maar wel dat mensen ze vaker aangeven. En daar is Natuurpunt blij mee. “Op basis van deze statistieken kunnen we nagaan waar de gevaarlijkste verkeersknelpunten liggen én welke maatregelen daar moeten genomen worden, op maat van de dieren die daar het vaakst onder de wielen terechtkomen. Zo kunnen we voorkomen dat er nog meer diersoorten bedreigd raken, er zijn namelijk zoveel beestjes die een sleutelpositie hebben in ons ecosysteem. Hun populatie op peil houden, is cruciaal”, pleit Sanne Ruyts van Natuurpunt.

“Toch gaat het sowieso nog over een onderschatting van de cijfers. Als meer mensen de apps ObsMapp of iObs zouden gebruiken om hun routes te registreren en waarnemingen in te geven, zouden we een nog veel accurater beeld kunnen krijgen. Vooral in West-Vlaanderen maken weinig bestuurders hiervan gebruik.”

Vooral padden

Het gaat voor alle duidelijkheid over wilde dieren, huiskatten vinden we dus amper terug in deze cijfers. Bestuderen we de overkoepelende soortgroepen, dan leren we dat voornamelijk zoogdieren het slachtoffer worden van ons West-Vlaams verkeer (170 waarnemingen), gevolgd door reptielen en amfibieën (140 slachtoffers).

“Hoe meer mensen hun waarnemingen doorgeven, hoe beter we ervoor kunnen zorgen dat diersoorten niet bedreigd raken”

Het dier dat het vaakst onder de wielen van voertuigen terecht kwam in deze eerste jaarhelft, is de gewone pad. In zes maanden tijd ging het over 108 aanrijdingen in onze provincie. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als vorig jaar tijdens dezelfde periode, daarmee stoot de pad ook de West-Europese egel van de troon, van deze soort werden er 65 exemplaren teruggevonden. “Dat zijn er weinig in vergelijking met pakweg tien jaar geleden, maar dat komt helaas omdat de egelpopulatie in die tijd bijna gehalveerd is. Zulke conclusies kunnen we niet over elke dier maken, maar bij de egel is het overduidelijk”, verklaart Sanne Ruyts.

Kerkuil

Op de derde plaats staat de kerkuil. “Opvallend, en daar zijn twee mogelijke verklaringen voor. Enerzijds geldt hier het waarnemerseffect: wanneer mensen een bijzonder dier tegenkomen zullen ze veel sneller geneigd zijn om dit te melden dan als ze een gewone houtduif dood op straat zien liggen. Maar het is ook zo dat er in West-Vlaanderen weinig lijnvormige elementen langs de verkeersaders lopen, denk aan bomenrijen. Daardoor moeten kerkuilen de weg veel lager oversteken, wat tot meer aanrijdingen kan leiden.” Ook in de top tien staan de steenmarter, Europese haas, Alpenwatersalamander, wilde eend, vos, waterhoen en bruine rat.

The post 450 wilde dieren stierven dit jaar al op onze wegen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zo magisch ziet Tomorrowland eruit als de zon ondergaat

Dag 2 van Tomorrowland ging van start met een primeur. Charlotte de Witte is zowel opener als afsluiter op de Main Stage. De leading lady van de techno trakteerde om 12u op een ‘daybreak’-sessie van meer dan twee uur om de dag goed te starten en eindigen zal ze naar goede gewoonte met een knal doen. Volgens de burgemeester van

Lees meer »

“Een ode aan de kracht van taal, beeld en verhalen”: Beelden- en Poëzieroute in Lo bestaat 25 jaar

Liefhebbers van kunst en poëzie kunnen nog tot en met zondag 14 september in het centrum van Lo genieten van de 25ste Beelden- en Poëzieroute. Verschillende kunstenaars stellen er tentoon in openlucht. De gedichten zijn van Paul Demets. “Een jubileum om trots op te zijn”, zegt schepen van Cultuur Jan Deheegher (Dynamisch).
The post “Een ode aan de kracht

Lees meer »

Knokke-Heist is helemaal klaar voor Cirque du Soleil en daar hoort de iconische Big Top bij: “60 crewleden trokken de tent op”

Cirque du Soleil is officieel terug in Knokke-Heist. Zaterdag werd de iconische Big Top aan de Natiënlaan opgetrokken – het officiële startschot voor de Belgische première van Alegría – In A New Light. Zestig crewleden werkten samen om meer dan honderd steunpalen op hun plaats te duwen en zo het imposante canvas van de circustent op te richten. Wij gingen

Lees meer »

EK BAANWIELRENNEN. Tom Crabbe wordt Europees kampioen afvalling, Luca Vierstraete vestigt nieuw record en brons voor Belgische junioren in teamsprint

De eerste dag van het EK baanwielrennen in het Portugese Anadia leverde ons land twee medailles op. Tom Crabbe won overtuigend het goud in de afvalling. Zita Gheysens, Julie Geers en Lore Wolfs wonnen brons in de teamsprint. Luca Vierstraete tuimelde in de individuele achtervolging net naast het podium. Een overzicht van alle prestaties van een spectaculaire openingsdag.

Lees meer »

Nieuwe Torhoutse covergroep The Reminders speelt gratis concert

Met The Reminders is Torhout een nieuwe covergroep rijker. De band bestaat uit vijf ervaren muzikanten, overwegend veertigers. Op vrijdagavond 25 juli in zaal De Bosgalm op de wijk Don Bosco spelen ze hun eerste concert. De toegang is gratis. “We zijn er klaar voor”, zegt oprichter Joeri Van Nimmen.
The post Nieuwe Torhoutse covergroep The Reminders speelt gratis

Lees meer »

Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS, weigerde alle interviews. In Puglia praat ze: “Ik ben door de regering aangesteld, maar verdedig ook mijn 17.000 personeelsleden”

In de aankomsthal van de luchthaven straalt ze het klassiek-nonchalante uit van de powervrouw die niet opvallend chic wil zijn. Geen dure merkkledij, maar sneakers onder een spijkerbroek onder een streepjeshemd met daarop geborduurd een bloemenmotiefje. “Ik heb niks met shoppen”, zal Sophie Dutordoir, de CEO van de NMBS, me uitleggen. “Mijn zus kiest meestal mijn kleren. De winkeljuffrouw hangt

Lees meer »