Eindelijk is het zover: Charlotte Gheysens (26) en Aristide Plaitin (30) openen vanavond officieel de deuren van hun restaurant op het Jozef Vandaleplein. Het jonge koppel vertegenwoordigt de stad in het nieuwe seizoen van Mijn Restaurant. Tussen de laatste voorbereidingen door neemt Charlotte even de tijd om te vertellen hoe ze de start van hun veelbelovend avontuur beleeft.
Hoe voelt het om eindelijk de deuren te openen?
Het is wel spannend, maar het echte besef zal pas komen wanneer de eerste gasten effectief binnenstappen. We werken hier al weken naartoe, en nu is het eindelijk zover. Het is gewoon de max dat we vandaag mogen opengaan.
Wat ging er door je heen vanmorgen?
Gisterenavond had ik nog een klein stressmomentje in bed – even alles overlopen in mijn hoofd. Maar vanmorgen viel het goed mee. Iedereen was op tijd, we zijn er meteen ingevlogen. De stress valt verrassend goed mee, vooral omdat we een sterk team hebben waarop ik volledig kan rekenen.
Dus je verwacht geen chaos?
Neen, eigenlijk niet. Ik werk met mijn vaste copain Robbetje, mijn rechterhand in de zaal. We weten perfect wat we aan elkaar hebben: ik zet klaar, hij doet de bar. Iedereen heeft zijn vaste taken. Dat maakt een wereld van verschil met het eerste jurymoment. We kennen het pand nu door en door, weten hoe we het moeten aanpakken. Vanavond bedienen we wel dubbel zoveel mensen – het zit hier helemaal vol – maar we staan met drie in de zaal in plaats van twee. Dat geeft vertrouwen.
Waar kijk je het meest naar uit vandaag?
Naar onze familie en vrienden. We hebben geluk gehad: er stonden drieduizend mensen in de wachtrij voor reservaties deze week, maar mijn oma, opa en een paar supergoeie vrienden zijn erin geslaagd om te boeken. Dat doet zoveel deugd. Ze kunnen ons een hart onder de riem steken. Stel dat er iets misloopt, is het fijner uit te leggen aan iemand die je kent. Dat brengt rust.
“Er stonden drieduizend mensen in de wachtrij voor reservaties deze week, maar mijn oma, opa en een paar supergoeie vrienden zijn erin geslaagd om te boeken”
Wat wil je dat de eerste gasten vanavond ervaren als ze hier binnenkomen?
Dat ze denken: “Amai, hoe gezellig is het hier!” We hebben het pand volledig omgetoverd: muren in bordeaux, kaders, een fotowall met vrienden, familie en oude Kortrijkse beelden. We wilden een warme, huiselijke sfeer creëren. Mensen moeten meteen zin krijgen om hun voeten onder tafel te schuiven en te genieten.
Wat was het moeilijkste om klaar te krijgen tegen vandaag?
De keuken op punt krijgen, zonder twijfel. De mise-en-place, de routine opbouwen – dat vraagt tijd. We starten van nul, dus het is nog wat zoeken. En telkens als je denkt dat je klaar bent, komt er weer een nieuwe levering binnen (lacht). Maar zodra de keuken draait, zijn we vertrokken.
Liep alles tot nu toe volgens plan?
Niet helemaal. Tijdens het vorige jurymoment schoof de dampkap plots naar beneden. Niemand heeft het gemerkt, maar vanbinnen was het even paniek. Het belangrijkste is dat de gasten onze stress niet voelen. Dat hebben we toen goed kunnen verbergen.
Met wat wil je vanavond echt indruk maken?
Ik blijf erbij: met onze gezelligheid. We willen dat mensen zich hier écht thuis voelen. We willen geen restaurant waar je na twee uur weer buiten moet omdat de volgende shift eraan komt. Je komt hier om op je gemak te zijn. Nog een tweede koffie? Natuurlijk, blijf gerust zitten. Dat is het gevoel dat we willen geven.
“We willen geen restaurant waar je na twee uur weer buiten moet omdat de volgende shift eraan komt”
Waar kijk je de komende weken het meest naar uit?
Naar de reacties van de mensen. De eerlijke feedback – wat goed is, wat beter kan. We leren hier enorm veel uit. Dit avontuur is een ideale leerschool richting zelfstandigheid. We mogen ondernemen, maar met begeleiding. Dat is een unieke kans. En tegelijk denk ik soms: welke zot doet hier eigenlijk aan mee? (lacht)
Wanneer is de opening voor jou geslaagd?
Als ik allemaal lachende gezichten zie buitengaan. Als mensen zeggen: “Goed gedaan.” Dat is voor mij het belangrijkste. Ik ben een mensenmens en vind de beleving van de klanten heel belangrijk. We gaan ook graag gaan eten, en dat gevoel van je ergens welkom voelen, willen we hier ook geven.
The post “We willen dat mensen zich hier écht thuis voelen”: Aristide (30) en Charlotte (26) starten hun Mijn Restaurant-avontuur is provided by KW.be.
