Frietboutique verenigt Franse, Waalse en Vlaamse frietliefhebbers met frietjes van… de lokale Aalbeekse boer. Daphne Delmeire is sinds 15 november 2021 de trotse eigenares van de frituur met uitgebreid terras. Zus Delphine is de experte van de bereide gerechten, lief Frederik springt bij als flexi-jobber, net als een poule van zo’n vijftien medewerkers.
Waar velen niet langer de sprong durven te wagen, sprong Daphne Delmeire (26) haast met een kamerbrede glimlach in het ondiepe toen ze op haar tweeëntwintigste haar eigen frituur opende in de Moeskroensesteenweg 202 in Aalbeke. Op 15 november 2021 – nog in de coronaperiode – was het zover: de grote opening van Frietboutique.
“Je springt ergens wel in een gat”, begint de eigenares een gesprek op de grote terras langs de verbindingsweg tussen Kortrijk en Moeskroen. Toch ging ze allesbehalve over één nacht ijs. “Als kind zei ik al tegen onze ouders dat ik ooit een frituur wou opendoen!” Een eerst studentenjob – wat later ook haar eerste vaste job zou worden – in een frituur was een logisch gevolg.
Horecabloed
De Heulse komt uit een horecagezin. Haar ouders Cindy Moerman en Filiep Delmeire staan sinds begin 2023 aan het roer van Eethuis De S’eule in de Kortrijkse deelgemeente. Haar zus Delphine is op haar beurt kokkin van opleiding. Ze studeerde aan voedingsschool Ter Groene Poorte in Brugge. Daphne kan op de diensten van haar zus rekenen bij Frietboutique. Delphine staat in voor de bereide gerechten – denk aan vol-au-vent, balletjes in tomatensaus, stoofvlees, gyros, scampi diabolique, lasagne, macaroni… Zelfs Daphnes vriend Frederik Demaître springt bij als flexi-jobber. Reken daar nog eens de vijftien andere flexi-jobbers en jobstudenten bij en je beseft dat Daphne er helemaal niet alleen voor staat.
Ze is haar team heel dankbaar. “Ik heb echt een sterk team. We draaien op teamwork. De drive en intensiteit… Ik hou ervan! We zijn dan ook heel goed op elkaar ingespeeld. Zeker de vrijdagavond kan het heel druk zijn. Dan staan we maximaal met zes à zeven in de frituur te werken. Iedereen heeft z’n vaste plaats en werk. We kunnen dan heel leuke shiften hebben, zonder veel woorden te moeten delen. Ik mag m’n pollekes kussen. Dankzij hen kan ik mijn droom verwezenlijken!”
Niet twijfelen
Daphne leeft ondertussen bijna vier jaar haar droom. En dat is niet overdreven verwoord. Is het soms té druk? “Ja, het is veel werken, maar ik wist heel goed waar ik aan begon. Ik blijf enorm blij met mijn keuze. In het weekend ben ik continu bezig met mijn zaak, maar dan probeer ik op maandag en dinsdag (de sluitingsdagen, red.) iets leuks te doen, én het bureauwerk wat op orde te krijgen natuurlijk. Kortom, mocht ik iemand gelijkaardigs kennen die op haar tweeëntwintigste ook twijfelt om een eigen frituur te starten, dan zou ik zeggen: twijfel niet! Luister naar jezelf.” (lacht)
“Al van in het begin koos ik ervoor om aardappelen te halen bij onze lokale boer”
Het menu zal elke frituurliefhebber wel kunnen bekoren. Je hebt tientallen klassieke vleessnacks, maar ook voldoende vegetarische en zelfs glutenvrije opties. Huisbereide burgers, salades en een twaalftal opties in het assortiment ‘speciale frieten’… Als je in Frietboutique je goesting niet vindt, dan zal je ‘m nergens vinden. Daphne en haar team bieden meer aan dan de klassieke frietbeleving. Met een ruim terras is het ook een populaire plek voor een aperitiefje. Zelfs wielertoeristen houden er ‘op den bots’ halt voor een verfrissing of een hapje. En er zijn zelfs enkele desserts waaruit je kan kiezen! Online bestellen – met een aangeduid tijdstip van afhaling – is eveneens mogelijk.
Aalbeekse aardappelen
Maar niets werkt zonder een goeie friet. Wat is het geheim van Frietboutique? Lokale Aalbeekse aardappelen! “Al van in het begin koos ik ervoor om aardappelen te halen bij onze lokale boer”, doet Daphne uit de doeken. “Verder moet je natuurlijk wel je vet op tijd verversen en de filter goed schoonmaken. Oh ja, en de frietjes met liefde behandelen uiteraard!”
Het is duidelijk: Daphne kent haar friet game. Ze moet niet lang nadenken wanneer we haar vragen wat haar persoonlijke bestelling is: “Een Bicky Crispy met een kaaskroket ertussen!” En de frietjes? “Frietjes met een potje stoofvleessaus en samoerai saus.” En komt een mens dat dan niet beu als je dag in dag uit in de frituur staat? “Absoluut niet! Ik zou het nooit beu kunnen geraken.”
Wil je zelf eens passeren voor een snelle of trage hap? Frietboutique vind je in de Moeskroensesteenweg 202 in Aalbeke. Op woensdag en donderdag is de frituur open van 11.30 tot 13.30 uur en van 17.30 tot 21.30 uur. Op vrijdag en zaterdag kan je er terecht van 11.30 tot 14.00 uur en van 17.30 uur tot 22.00 uur. Op zondag open van 11.30 tot 14.00 uur en van 17.30 tot 21.30 uur. De zaak is gesloten op maandag en dinsdag.
Voor een blik op het menu kan je terecht op https://www.one2three.app/frietboutique/menu.
The post Daphne (26) leeft haar droom als eigenares van Frietboutique: “Als kind wilde ik al een frituur opendoen” is provided by KW.be.