AZ Groeninge pakt uit met een bijzondere en smakelijke primeur. Het ziekenhuis ging in zee met chocolatiers Dominique en Julius Persoone voor de ontwikkeling van twee nieuwe pralines, die kunnen helpen bij onder meer het opsporen van keelkanker. “Het was een pittige uitdaging, waar we maanden aan bezig zijn geweest. Maar we zijn zeer tevreden met het resultaat en dat we mensen kunnen helpen via deze weg”, zegt Julius.
AZ Groeninge en Julius en Dominique Persoone van The Chocolate Line presenteren twee gloednieuwe medische pralines. “De pralines kwamen tot stand door een nauwe samenwerking tussen het Kortrijkse ziekenhuis en de Brugse chocolatiers. Het is een schoolvoorbeeld van hoe de wereld van gastronomie en geneeskunde hand in hand kunnen gaan”, stelt Brian Desplinter, projectleider Innovatie bij The Greenhouse, de innovatiehub van AZ Groeninge.
Op maat gemaakt
“Het AZ Groeninge is al jaren bezig met lekkere en voedzame maaltijden. Twee jaar terug kreeg onze keuken een label van Gault & Millau en werd The Chocolate Line uitgeroepen tot ‘chocolatier van het jaar’. Dat leek ons de ideale gelegenheid om de handen in elkaar te slaan voor een uitdaging. Dit initiatief is uniek in de medische wereld en stelt de smaakbeleving en het comfort van de patiënt centraal”, gaat Brian verder.
“Het belangrijkste was om eerst te kijken naar wat de patiënten in het ziekenhuis nodig hadden en rekening te houden met de medische eisen. De pralines werden op basis daarvan volledig op maat ontwikkeld. Onze pralines zijn niet alleen een culinaire ervaring, maar ook een medische innovatie”, zegt Julius Persoone.
Slikonderzoek
De eerste praline werd ontworpen om te helpen bij het innemen van contrastvloeistof via de mond en die kwam er op vraag van de radiologen en logopedisten. “Bij bepaalde onderzoeken is zo’n vloeistof absoluut nodig om medische beeldvorming te kunnen maken. Maar veel mensen ervaren die smaak als onaangenaam”, zegt radioloog Bart Lutin. “Daarnaast vraagt het ook veel tijd aan de therapeuten en verpleegkundigen. Zij moeten telkens boterhammen smeren met confituur, de broodkorsten afsnijden en vervolgens het brood laten weken in contrastvloeistof.”
“Het was een stevige opdracht om de smaak van de contrastvloeistof te neutraliseren, maar het medisch actief te houden”
Daarom creëerde The Chocolate Line een praline, die de smaak van de vloeistof volledig neutraliseert zonder dat die zijn werking verliest. “Het was een stevige opdracht, maar het is ons gelukt. We zijn er maanden aan bezig geweest. Met de juiste combinatie van ingrediënten maken we een praline, die zowel lekker als functioneel is. Het zorgt voor een aangename én unieke ervaring voor de patiënten”, zegt Julius Persoone. En het scheelt ook werk en tijd voor het ziekenhuispersoneel. “Dankzij deze praline winnen we tien minuten per onderzoek. Dat is kostbare tijd, die we kunnen inzetten voor andere patiënten”, vertelt logopediste Fleur Vandeputte.
De andere praline werd ontworpen voor patiënten, die net een operatie aan de mond of kaken ondergingen. “Die patiënten kunnen vaak nog niet bijten of kauwen. Vast voedsel innemen lukt dus niet, terwijl ze al lang nuchter zijn en erg verlangen naar eten. Dankzij deze praline kunnen ze wel iets hartigs innemen. Het is een smaakbom en geeft ook een verfrissend gevoel, dat verlichtend werkt”, legt diëtiste Kelly Vandendriessche uit, die er samen met diëtisten, logopedisten en keukenmedewerkers voor ijverde.
“Een kleine praline kan een groot verschil maken voor onze patiënten en hun smaak”
“Het leuke aan deze praline is dat we deze ook kunnen aanbieden aan patiënten met slikproblemen, zoals bijvoorbeeld oncologische patiënten”, gaat Vandeputte verder. “Voor hen is het een aangename afwisseling. De smaak helpt ook om de smaakpapillen van de patiënt te activeren. We hebben al gemerkt uit een proefperiode dat een kleine praline een groot verschil kan maken.”
Innovatie in medische en culinaire wereld
“Dit initiatief is uniek in de medische wereld en stelt patiëntencomfort voorop. We zijn trots dat we konden samenwerken met de meester-chocolatiers om dit project te realiseren. Vanuit verschillende expertises hebben we onze krachten gecombineerd om het aangenamer te maken voor onze patiënten. Het maakt ook duidelijk dat innovatie niet altijd hoogtechnologisch hoeft te zijn. Kortom, dit smaakt naar meer”, besluit Desplinter.
De pralines worden sinds deze maand aangeboden aan de eerste patiënten. Het AZ Groenigne onderzoekt ook nog de mogelijkheden om dit verder uit te breiden naar andere ziekenhuizen en zorginstellingen, wat aan sluit op hun visie van innovatie: “Als AZ Groeninge innoveert, geniet de hele sector mee”.
The post AZ Groeninge spoort kanker op met… praline van Julius Persoone is provided by KW.be.