Brigitte opent samen met andere vrouwelijke pioniers bij Defensie het defilé op de nationale feestdag: “Die muziek, dat marcheren geeft een fantastisch gevoel”

Maandag 21 juli zal het militaire defilé op de nationale feestdag op gang getrokken worden door onder andere Brigitte Bullynck (68) uit Oostende. Zij behoort tot de groep vrouwelijk pioniersmilitairen, die 50 jaar geleden als eerste bij Defensie aan de slag gingen. Tot aan haar pensioen werkte ze bij de marine. “Ik heb al een twintigtal keer mee gemarcheerd in het defilé en ben ontroerd dat het nu opnieuw kan.”

Op 2 juni 1975 ging Brigitte Bullynck als een van de eerste vrouwen ooit in ons land bij het leger. Nu 50 jaar later mag ze samen met een groep andere dames het jaarlijkse militaire defilé in Brussel op de nationale feestdag op 21 juli openen. In de prelude zullen 30-tal vrouwen speciaal deze editie mee marcheren. Het gaat stuk voor stuk om dames, die veel hebben betekend voor defensie. “Vandaag bestaat 12 procent van onze militairen uit vrouwen. Dat is grotendeels te danken aan het pionierswerk dat deze vrouwen legden”, zegt vice-chef Defensie Luitenant-generaal Frédéric Goetynck.

“Ik heb er even over moeten nadenken, want het is wel een tijd geleden dat ik nog gemarcheerd heb”, vertelt Brigitte. “Maar nu is het de eerste keer dat de vrouwen meegaan in de prelude. Zo’n uitzonderlijke kans is te mooi om te laten liggen. Het is fijn dat ze aan ons denken en ook leuk om iedereen terug te zien. Sowieso ben ik ook erg fier op mijn carrière en uniform. Meelopen in het defilé is een hele eer en ik doe het met plezier opnieuw.”

“Iedereen reageerde ook altijd erg enthousiast als het vrouwenpeloton passeerde bij het defilé”

In haar 38 jaar dienst bij de marine heeft Brigitte al een twintigtal keer mee gemarcheerd in het defilé op de nationale feestdag. “Dat marcheren, die muziek is fantastisch. Het maakt een warm gevoel in mij los. Iedereen reageert ook altijd erg enthousiast als het vrouwenpeloton passeert. Wij werden iedere keer toegeroepen ‘Vive les femmes’ en ‘Leve de vrouwen’ met veel applaus erbij. Dat zullen de vrouwen in het leger nu niet meer kennen met de gemengde groepen.”

Eerste lichting

Brigitte zat bij de eerste lichting vrouwelijke militairen bij de marine. “In 1975 was er weinig werkgelegenheid. Het was toen ook het internationale jaar van de vrouw en de minister van Defensie besliste om ook vrouwen toe te laten in het leger. Ik heb me aangemeld en wist niet waar ik aan begon. Na de testen in het Klein Kasteeltje kon ik naar de zeemacht gaan, nu de marine onder het stamnummer N90009 – de N staat voor NAVAL. Na 21 juli 1975 werd onze eenheid gemuteerd en zat ik bij de Oostendse Cedra. Dat was ideaal, want het was voor mij dicht bij huis.”

“Het leger wist niet waaraan ze begonnen door vrouwen in het leger te nemen, maar omgekeerd wisten de meeste vrouwen ook niet waaraan ze begonnen”

“Defensie was niet zo goed voorbereid op ons”, vertelt Brigitte. “Dat zagen we duidelijk tijdens onze opleiding in Brugge. Het leger wist niet waaraan ze begonnen door vrouwen in het leger te nemen. Maar omgekeerd wisten de meeste vrouwen ook niet waar ze aan begonnen. Het was veel aftasten, maar het is uiteindelijk goed gekomen. We hadden een heel goede band met de chef van de opleiding. Hij was eigenlijk een beetje onze vader. In die opleiding leerden we enerzijds allerlei administratieve zaken voor onze functie, maar we moesten ook sporten en leren marcheren.”

Marine als familie

Brigitte heeft haar volledige carrière bij de marine gewerkt. “Wij werden als eerste vrouwen bij de marine heel goed opgevangen. Die opleiding voelde aan als op kamp gaan met andere meisjes. We zaten dicht bij huis, konden in het weekend terug naar huis keren en hadden veel vrijheid om naar buiten op stap te gaan. Als 18-jarige mocht ik enkel de woensdag de wereld verkennen, maar vanaf we 19 jaar was dat iedere avond tot 24 uur. Voor de Franstalige meisjes was dat natuurlijk stukken verder, maar zij hadden een goede band met ons. Jaren later hoorde ik van andere vrouwen dat zij het pakken zwaarder hebben gehad. Zo moesten de vrouwen bij de landmacht zich veel meer bewijzen. Maar bij ons was er een heel andere sfeer.”

“Je kan het leger een beetje vergelijken met de hiërarchie in een groot bedrijf, alleen gebruiken we graden en uniformen”

“De marine is een kleine macht. Iedereen kent iedereen, want je komt elkaar zoveel tegen en werkt wel altijd eens samen met elkaar”, gaat Brigitte verder. “Alles is heel familiair. De commandant moesten we wel aanspreken als commandant, maar verder gebruikten we gewoon elkaars voornamen. Je kan het een beetje vergelijken met de hiërarchie in een groot bedrijf. In het leger gebruiken we graden en dragen we uniformen.”

Nieuwe tijden

“Aan het begin van jouw carrière besef je niet dat je een van de eerste vrouwen bent”, klinkt het. “Wij waren pioniers en hebben de baan geëffend, maar dat wisten we toen niet. Ondertussen is er langzaamaan al veel veranderd voor diegenen, die achter ons kwamen. Wij moesten vroeger meedoen aan brandoefeningen en sporttesten afleggen, maar we mochten geen wapens dragen. Nu kan je je dat niet meer voorstellen dat ze dat zouden zeggen. Vandaag zijn ook alle functies opengesteld voor vrouwen. Dat was vroeger absoluut niet zo. De dames nu bewijzen dat ze het aankunnen en gelijke kansen verdienen.”

“Ik zou mijn carrière in het leger zo opnieuw doen, wat een fantastische herinneringen”

“Vrouwen spelen tegenwoordig overal mee in het werkveld en gelukkig maar. Ik kijk met veel fierheid naar de vrouwen, die nu in het leger zitten. Ik kan het alleen maar aanraden aan iedereen. Ik heb er een fantastische carrière kunnen uitbouwen, goede vrienden aan over gehouden en fantastische herinneringen. Voordien wist ik niet waaraan ik begon, maar ik zou het zo opnieuw doen”, besluit Brigitte.

The post Brigitte opent samen met andere vrouwelijke pioniers bij Defensie het defilé op de nationale feestdag: “Die muziek, dat marcheren geeft een fantastisch gevoel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Is tapijtindustrie de draad kwijt? Sector incasseert ene klap na de andere

De West-Vlaamse tapijtfabrikanten gaan door zwaar weer. De afgelopen jaren volgden de afslankingen en ontslagrondes elkaar in sneltempo op, met de 529 verloren jobs bij Balta als recent triest hoogtepunt. Is onze ooit zo bloeiende tapijtindustrie de draad kwijt? Volgens Karla Basselier, CEO van sectorfederatie Fedustria, niet. “Er ligt zeker nog een mooie toekomst in het verschiet.”
The post

Lees meer »

Irina De Knop dreigt met juridische stappen: “Oneerlijke pensioensteun laat kleine gemeenten in de kou staan”

De federale regering wil de stijgende pensioenlasten bij lokale besturen deels compenseren. Maar de steunmaatregel – gericht op de tien grootste steden van het land – stuit op scherpe kritiek vanuit kleinere gemeenten. “Deze maatregel is fundamenteel oneerlijk,” zegt federaal parlementslid en burgemeester van Lennik Irina De Knop (Open VLD). Ook brandweerzones lijken uit de boot te vallen.

Lees meer »

“Ik verslikte me in mijn spaghetti toen ze binnenwandelde in haar slaapkleedje”: Martine Jonckheere en haar Filip zijn 45 jaar samen

“We waren allebei gezonde, jonge mensen. Uit op avontuur”, vertelt Martine Jonckheere (68) over haar eerste ontmoeting met Filip Moortgat (70). Hun entourage gaf hen amper drie weken, maar intussen deelt het koppel 45 jaar – én tal van verleidingen – later nog steeds lief en leed. In ‘Story’ vertellen ze openhartig hoe ze elkaar leerden kennen en hoe ze

Lees meer »

“Gewoon knippen, zei hij. En toen ontplofte de boel”: technicus getuigt over zware tol na kortsluiting bij installatie Fluvius

Ernstige verwondingen aan zijn handen en gezicht, gesmolten handschoenen, een verbrande jas en een traumatische ervaring. Dat houdt installateur Jens (23), een schuilnaam, over aan een kortsluiting bij een installatie voor netbeheerder Fluvius. Hij overweegt nu juridische stappen tegen zijn werkgever Unit-T, een grote onderaannemer van Fluvius. “Ik zag dat de installatie onveilig was, maar ik moest knippen van mijn

Lees meer »

“De verloren jaren beginnen zich toch stilaan op te stapelen”: Armstrong, Wiggins, Bruyneel en co over de vele pech van Remco Evenepoel

De opgave van een ontredderde Remco Evenepoel (25) in de Tour wordt in hun podcasts uiteraard ook duchtig besproken door Lance Armstrong, Bradley Wiggins en Johan Bruyneel. Allen willen ze het belang van de nefaste voorbereiding stevig onderstrepen. En het zou Wiggins niet verbazen als Evenepoel over twee maanden stevig uitpakt. “Want Remco is een echte kampioen.”

Lees meer »

‘Tineke van Heule’ Romy Hollevoet voelt zich meer dan thuis in Heule: “Heule is de ‘feestgemeente’ waar het leuk is om te wonen”

Romy Hollevoet (21) ademt Heule, en toch ook een beetje Kortrijk. Het 58ste Tineke van Heule loodst ons langs haar favoriete plekjes in Heule en Kortrijk. Natuurlijk laten we haar ook nog eens terugblikken op het Tinekesweekend in 2022, en haar deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de partij TBSK.
The post ‘Tineke van Heule’ Romy Hollevoet voelt zich meer

Lees meer »

“Plots was het even op”: waarom De Wever en co deze ochtend zonder zomerakkoord uiteengingen

Na een hele nacht onderhandelen heeft premier De Wever nog geen zomerakkoord beet. Zeker over het laten meetellen van ziekte als gewerkte periode om op vervroegd pensioen te gaan, blijven de meeste partijen kamperen op hun eigen principes. Maar ook Frank Vandenbroucke blijft botsen op onder meer N-VA in zijn strijd tegen de ereloonsupplementen. Hoe zit het? En wanneer mogen

Lees meer »

“Ik heb nog nóóit iemand onder druk gezet”: Miss België-organisatrice Darline Devos reageert op beschuldigingen

“Als ik dit hoor, dan breekt mijn hart. Dit voelt als een mes in mijn rug.” Dat reageert Miss-België-organisatrice Darline Devos (61) op de beschuldigingen die ex-miss Kenza Ameloot (23) uitte. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 spreekt Darline de aantijgingen van Kenza tegen. Daarnaast reageert Devos ook op het incident met de naaktfoto van Ameloot die op sociale media

Lees meer »