Team8710 en LBW reageren koel op regels burgerinspraak: “Niemand zal dit gebruiken”

Het was al langer een wens in de Wielsbeekse politiek: een burgerinspraakmoment op de gemeenteraad. Maar nu de modaliteiten vastliggen, vreest de oppositie dat er door een te veel aan regels niemand gebruik van zal maken.

Meerderheidsraadslid Wout Verheye (Samen+) ploos de richtlijnen voor het invoeren van een burgerkwartier uit en lichtte het daarop gebaseerde reglement toe. Meermaals werd in het verleden al geopperd om burgers spreekrecht te geven. Gemeenteraadslid Dirk Demaertelaere (Vlaams Belang) kwam er recent nog mee op de proppen. De hele raad ging toen unaniem akkoord om dit spreekrecht te voorzien en in een reglement te gieten.

Geschorst

Zo eensgezind waren de politici toen, zo verdeeld zijn ze nu. Heel wat paragrafen zijn immers moeilijk of niet verteerbaar voor de oppositie. De gemeenteraad werd zelfs even geschorst en de diverse fracties pleegden overleg. Enkel algemeen voorzitter Bruno Debrabandere bleef ietwat verweesd achter in het halfrond wat een vreemd zicht opleverde.

“Dat burgers vragen kunnen stellen aan de raad, juichen wij uiteraard toe. Maar de manier waarop dit gebeurt, tart elke verbeelding. Bepaalde groepen burgers worden – zonder objectieve reden – uitgesloten, raadsleden mogen niet reageren op gestelde vragen en er is een strenge sanctie voor burgers die de regels overtreden,” aldus gemeenteraadslid Frédéric Depypere (Team8710). Depypere, die als gemeenteraadsvoorzitter in de vorige legislatuur een eerste versie van het participatiereglement liet goedkeuren na overleg met alle fracties, betreurt dat dit voorafgaand overleg nu ontbrak.

Privébelang

“De onderwerpen waarover vragen gesteld mogen worden, zijn sterk beperkt. Vragen die een ‘(on)rechtstreeks privébelang’ betreffen of tegenvoorstellen op al beslist beleid zullen geweigerd worden. Dit betekent dat vragen over lokale verkeersveiligheid of nabijgelegen bouwprojecten allicht onmogelijk zijn, terwijl juist zulke reacties op beleidsbeslissingen een belangrijke participatierol vervullen.” De fractie onthield zich.

Raadslid Marie-Charlotte Schurmans (LBW) wou weten of het burgerkwartier voor aanvang van de raad zou gepland worden, of binnen het eerste kwartier van de raad. “In het eerste geval staat het niet in de notulen, in het tweede geval wel, terwijl we er volgens het reglement niet op mogen reageren”, liet ze horen.

Uiteindelijk stemde Samen+ voor, net als Dirk Demaertelaere. Team8710 onthield zich en LBW stemde tegen.

The post Team8710 en LBW reageren koel op regels burgerinspraak: “Niemand zal dit gebruiken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De liedjestekst ‘Met ons kontje in de slagroom’? Typisch papa”: Gert Verhulst schrijft voor het eerst terug mee aan show met Samson

Voor het eerst sinds zijn afscheid van het Samson & Gert-podium werkt Gert Verhulst (57) opnieuw mee aan een zomershow in Plopsaland Belgium. Niet op het podium, maar achter de schermen: hij schreef mee aan de muziek voor de feestelijke Plopsa Droom Show, een jubileumvoorstelling ter ere van 25 jaar Plopsaland. “Die zin over ‘ons kontje in de slagroom’? Da’s

Lees meer »

Eerste Takeaway Theaterfestival met artiesten uit binnen- en buitenland

Deze zomer vindt in Zele voor het eerst het Takeaway Theaterfestival plaats, een nieuw driedaags kunstenfestival dat theater, muziek en ontmoeting samenbrengt. Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 augustus kunnen bezoekers genieten van een gevarieerd programma in en rond een theatertent op de site van Koerz (GO! Talent) op de Aloïs De Beulelaan.

Lees meer »

Hoe kon het vuur zich zo snel verspreiden? En wat als dit op zaterdagavond was gebeurd? Branddeskundige beantwoordt 7 vragen over Tomorrowland

Op amper een halfuur stond de mainstage van Tomorrowland woensdagavond volledig in brand. Het vuur verspreidde zich razendsnel, maar hoe kan dat zo snel gebeuren? Moeten er geen brandwerende wanden in dat podium zitten? En wat als het vuur niet vóór, maar tijdens het festival was ontstaan? HLN legt de meest prangende vragen voor aan branddeskundige Tony Opbrouck.

Lees meer »