Nu Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) heeft beslist geen geld vrij te maken voor de omstreden verbindingsweg ‘Recht naar Zee’ tussen de E40 en het centrum van Middelkerke, lijkt het project definitief gekelderd. Het zorgt voor opgeluchte reacties bij tegenstanders, en voor teleurstelling bij de coalitiepartners van Lijst Dedecker en N-VA Middelkerke.
“Het was een onderdeel van ons bestuursakkoord met Lijst Dedecker”, reageert schepen Marc Descheemaecker (N-VA). “We betreuren dat het project niet doorgaat, maar begrijpen ook dat de Vlaamse Regering prioriteiten moet stellen. We volgen de situatie verder op en bekijken mogelijke alternatieven. De verbetering van de leefbaarheid in de Spermaliestraat blijft voor ons een belangrijk punt.”
Solidair zijn met iedereen
Voor de tegenstanders is de beslissing een opluchting. Monique Cobbaert van het actiecomité ‘Geen baan door onze Polders’ is tevreden, maar blijft op haar hoede. “We zijn blij dat het project niet doorgaat, maar dat betekent niet dat het er nooit zal komen. We hebben altijd gezegd: er moet niets gebeuren, gewoon alles behouden zoals het is. Dat standpunt delen we met alle landbouwers in de buurt. We willen solidair zijn met iedereen — ook met de boeren die aan de andere kant wonen. Het kan niet zijn dat het voor de ene wel goed uitkomt en voor de andere niet.”
Volgens haar zijn er genoeg bestaande routes om Middelkerke te bereiken. “Via de afrit in Gistel, de Kromme Elleboog, Leffinge en het shoppingcentrum — dat werkt perfect. En kijk eens naar afgelopen weekend: prachtig weer, veel verkeer, maar geen files. Soms zijn kleine aanpassingen genoeg.”
‘Veel te duur’
Ook bij landbouworganisatie en actiecomité van Franky Annys is de opluchting groot. “Als actiegroep kunnen we alleen maar blij zijn. Het was een veel te duur prestigeproject. Een brug te ver. Letterlijk: de brug lag ook veel te ver, helemaal aan de verkeerde kant — ver van het huis van Jean-Marie Dedecker. Daardoor werd het project meteen een pak duurder.”
“Eerst werd er gesproken van 55 miljoen euro, nu is er al sprake van 70 miljoen. En met openbare werken weet je: dat wordt altijd meer. Kijk naar het casino. Uiteindelijk betalen onze kinderen en kleinkinderen de rekening.”
Over het alternatieve tracé — een parallelweg langs de Heirweg — wil Annys zich liever niet uitspreken. “Er wonen daar ook twee boeren die zwaar getroffen zouden worden, onder wie een jonge fruitteler. Hoe dan ook: voor het industrieterrein blijft de Spermaliestraat de enige route. Ook met zo’n alternatief verandert daar weinig aan.”
Volgens hem is het aan het beleid om nu met echte oplossingen te komen. “Misschien moet men maar eens nadenken over het beperken van de brugopeningen tijdens de spitsuren.”
The post Recht naar Zee van de kaart geveegd na beslissing Vlaamse regering: “Een brug te ver. Letterlijk” is provided by KW.be.