“Een diepvries hebben we niet, al onze producten zijn dagvers”: Afghaanse zoon en vader openen eethuis Afghan Lemar in Smedenstraat in Brugge

Onlangs opende de uit Afghanistan afkomstige Navid Momand (23) in de Smedenstraat het eethuis Afghan Lemar. “Ik ben dan wel al van mijn zevende levensjaar weg uit Afghanistan, mijn hart klopt nog altijd voor het land. En dat merk je ook op het bord”, zegt Navid, die wordt bijgestaan door zijn vader.

In de drukke en multicultureel ingevulde Smedenstraat in Brugge opende onlangs met Afghan Lemar nog een nieuw restaurantje. Liefhebbers van deze keuken zullen er zeker hun gading vinden. “In ben geboren en opgegroeid in Afghanistan maar ben op mijn achtste levensjaar met mijn familie mee naar België verhuisd. Het was er toen erg onveilig, er woedde een hevige oorlog en we konden er echt niet blijven”, zegt Navid Momand. “Dus zijn we toen gevlucht uit ons vaderland. Dat had toen nog niet echt met de Taliban te maken, maar wel met de algemene onveilige situatie.”

“Ik was actief in het regeringsleger van Afghanistan en kon omwille van politieke en militaire redenen niet anders dan vluchten”, vult Navid’s vader Mohammed Momand (56) aan.

Volgens zoon Navid Momand wordt er nu veel gesproken en geklaagd over de Taliban, maar is die kritiek niet helemaal terecht. “Het is er nu veel veiliger en er wordt opnieuw geïnvesteerd in openbare infrastructuur. Of er toch geen klachten zijn over het huidige regime? Ja, het zou wel moeilijker voor vrouwen zijn in de maatschappij, en voor eventuele scholing voor hen, maar dat is het leven, zeker? Mogelijk komt er nog wel verbetering op dat vlak”, klinkt het wel erg relativerend.

Authentiek Afghaans

“Ik ben dus wel al ettelijke jaren weg, maar ik zou graag hebben dat je benadrukt dat ik hier als zaakvoerder en kok ben opgegroeid en studeer in Brugge. Het is heel leuk voor mij dat mijn vader helpt met van alles en nog wat en zeker ook in de keuken een handje toesteekt”, geeft Navid nog mee. “En zonder twijfelen durf ik zeggen dat wij het enige echte Afghaanse restaurant zijn van Brugge. Onze ingrediënten en schotels zijn gemaakt met dagverse producten, hier komt geen diepvries aan te pas.”

The post “Een diepvries hebben we niet, al onze producten zijn dagvers”: Afghaanse zoon en vader openen eethuis Afghan Lemar in Smedenstraat in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wat als je schade oploopt door een ‘opstuiking’ in de weg? “Slechts in 1 geval op de 3 vergoeding toegekend”

De afgelopen dagen zijn op verschillende plaatsen in Vlaanderen stukken wegdek omhooggekomen door de hitte. Zowel op autosnelwegen als op secundaire wegen én op fietspaden zorgde dat voor files en zelfs schade aan voertuigen. Maar hoe ontstaat zo’n ‘opstuiking’ precies? Wanneer gaat het mis en wie draait op voor de kosten als je schade oploopt? Experten van het Agentschap Wegen

Lees meer »