Van de melkcarroussel rechtstreeks naar de ijsmachine, op één en hetzelfde bedrijf: korter kan de voedingsketen niet zijn. De nieuwe hoevebar van de familie Masscheleyn onderscheidt zich vooral door de grote schaal van hun hoofdactiviteit, want hier worden elke dag maar liefst negenhonderd koeien gemolken. “Wij willen de bezoekers vooral een juist beeld van de hedendaagse landbouw meegeven.”
Roger Masscheleyn en Annemie Morlion startten in 1983 met een dertigtal koeien op hun boerderij De Zwanebloem in Adinkerke. Veertig jaar later vind je hier dertig keer zoveel dieren in de stallen. Daarmee is dit een van de grotere melkveebedrijven in de ruime omgeving, waardoor hier dagelijks wel een tankwagen de dreef oprijdt.
Milcobel en Beauvoords Bakhuis nemen de melk af, waarna die onder meer tot Brugge Kaas of de bekende pannenkoeken verwerkt wordt. Sinds kort gaat de familie hier echter ook zelf mee aan de slag voor het ijs in hun hoevebar, Iskrem.
Hoeveterras
“Hiermee vallen verschillende puzzelstukjes ineen”, zegt Wannes Masscheleyn (45). Hij runt het familiebedrijf nu samen met zijn jongere broer Reinout (36) als tweede generatie, bijgestaan door hun echtgenotes Stéphanie Ameloot (45) en Helena Geuns (32).
“Sowieso hebben wij hier altijd verse melk. Onze ouders zijn onlangs verhuisd, waardoor de ouderlijke tuin ter beschikking kwam. Stéphanie is al langer een hobbykok en volgde vorig jaar een cursus ijsbereiding in avondonderwijs, terwijl ook onze oudste dochter Stien (17) al de kneepjes van het vak leerde met haar vakantiejob aan de kust. Vooral zij zullen ons pop-up hoeveterras deze zomer samen bemannen.”
Dagvers ijs
Daarmee krijgt Stéphanie dus een extra rol, als gastvrouw. “Op de try-out en tijdens het openingsweekend kregen we al heel wat bezoekers over de vloer. Dat was ook voor ons heel leuk, want zo ervaren we nu ineens een vakantiegevoel op onze boerderij. Alleen op het vlak van sociale media moet ik nog wat bijleren, maar daarvoor kan ik rekenen op de tips van onze vier tieners”, lacht ze.
“We ervaren nu een vakantiegevoel op onze boerderij”
Dorstige fietsers kunnen hier terecht voor lokaal Oyenkerke-bier, huisgemaakte picon, appel- of perensap van Myngheer, koffie van het Ambachtelijk Koffiehuis of zelfs een glaasje melk. Maar vooral de Iskrem-foodtruck met diepvriestoog springt natuurlijk in het oog. “Wij melken onze koeien drie maal per dag in een carroussel. Tussendoor buig ik me nu over de ijsmachines. In de voormiddag draai ik de verschillende smaken af en in de namiddag verkopen we dit ijs”, legt Stéphanie uit. “Dagvers dus, met zuivere ingrediënten. En dat proef je meteen!”
Rondleidingen
Ook de infowand is een blikvanger voor wie hier op zijn hoorntje staat te wachten. “Vorig jaar namen we een biogasinstallatie met twee vergisters in gebruik, waarmee we de mest van al onze koeien omzetten in groene stroom. Dertig procent van de opgewekte elektriciteit verbruiken we zelf, de rest gaat naar het net en kan via Bolt worden aangekocht”, geeft Wannes uitleg bij de foto’s.
“De hoevebar is voor ons een manier om nog wat dichter bij de burger te staan, en zo ook rechtstreeks reacties van de eindconsument te krijgen. Die aanpak zie je nu bij alsmaar meer landbouwbedrijven, die vroeger typisch een gesloten karakater hadden. Velen brengen een romantisch verhaal rond die korte keten, maar wij willen als grootschalig buitenbeentje vooral een juist beeld van de hedendaagse landbouw meegeven. We ontvingen hier al dikwijls scholen voor een rondleiding en nu willen we het bedrijf ook openstellen naar andere groepen. Hou hiervoor onze website en sociale media in de gaten”, klinkt het nog.
Iskrem is in juni elke zaterdag en zondag open en in de zomervakantie elke dag; telkens van 14 tot 18 uur. Je vindt de hoevebar in de Klokhofstraat 45 in Adinkerke, vlakbij fietsknooppunt 84. Meer info: www.iskrem.be.
The post “Manier om dichter bij de burger te staan”: Wannes en Stéphanie openen hoevebar Iskrem met huisbereid ijs in De Panne is provided by KW.be.